• 9.375.988 stemmen

Geregisseerd door: Spike Lee

Met onder meer: Josh Brolin, Samuel L. Jackson en Elizabeth Olsen

Releasedatum: 28 november 2013

Plot Oldboy

"Ask not why you were imprisoned. Ask why you were set free."

Een man wordt ontvoerd en gegijzeld en vervolgens 20 jaar lang eenzaam opgesloten. Wanneer hij op onverklaarbare wijze weer wordt losgelaten, begint zijn missie om te ontdekken wie hem al die tijd heeft opgesloten. Langzamerhand raakt hij verstrikt in een web van samenzwering en kwelling.

avatar van Shinobi

Shinobi

"Whoever you are, I will find you."

Vanochtend met enige scepsis toch maar meegepakt in de bios. Ik ben een groot fan van Oldeuboi (2003) en probeerde enigszins objectief de film in te gaan.

Qua narratief doet deze remake niet veel bijzonders. Als je bekend bent met het origineel weet je vanaf het begin eigenlijk al waar Oldboy naartoe gaat. Hier en daar zitten er minieme veranderingen in wat betreft het plot. Zo is één van de veranderingen dat de zus van Adrian het met haar vader doet i.p.v. haar broer. Een niet zo schokkende wending als je het mij vraagt.

Daarnaast kwam het geheel vrij spanningsloos op mij over, ondanks dat het eerste halfuur wel aardig is. Maar zodra Joe vrijgelaten wordt, zakt het ietwat in. De spanning is weg en wat volgt is redelijk vermoeiend te noemen. De film lijkt een beetje een karikatuur van zichzelf te zijn geworden met o.a. matige gevechten: de vechtscène in de hal is weinig imponerend.

De (mis)cast heeft hier voor een deel mee te maken. Josh Brolin doet het op zich wel oké, maar echt veel indruk maakt hij niet. Samuel L. Jackson voelt misplaatst aan; zijn - grappige - voorkomen en veelvuldig gescheld doet afbreuk aan het kleine beetje grimmigheid wat nog over was. Om Sharlto Copley vooral niet te vergeten, wat een lachwekkende schurk is hij me toch zeg. Alleen Elizabeth Olsen past prima in haar rol.

Het uiteindelijke slot breekt dan ook geen potten en voelt eerder aan als een anticlimax. Debet hieraan is de nogal tamme confrontatie tussen Joe en Adrian. Ik miste de nodige gruwelijkheid van het origineel. Joe gaat nog geen eens echt diep door het stof, laat staan dat hij zijn tong afsnijdt. Kom op zeg... Tevens doet de zwakke manier waarop Joe en Marie afscheid van elkaar nemen de film geen goed.

Al met al een kansloze remake, hou het maar gewoon bij het origineel.

2,0 Sterren.

avatar van rep_robert

Ik ken het origineel van naam, maar ik heb de film nooit gezien. Misschien maar goed ook, want ik heb me meer dan prima vermaakt met deze film.

De eerste drie kwartier van de film is erg sterk en weet je als kijker continu te boeien. De film kakt weliswaar ietwat in nadat Brolin een tijdje rondloopt en achter de waarheid probeert te komen.

Ondertussen maakt hij wel op een gewelddadige wijze gehakt van zijn tegenstanders, expliciete beelden worden niet geschuwd en zorgen dus voor een paar oeh's en ah's.

Vooral omdat dit een westerse film is. Waar Brolin zijn vechtkunsten vandaan haalt blijft verder een raadsel en is eigenlijk totaal niet logisch, maar je zit daar verder geen moment mee. Daarbij helpt het ook wel dat je continu tegen Elizabeth Olsen aan mag kijken. Leuke dame!

Je krijgt gaandeweg het idee dat de film te rechtlijnig is en alle fut er langzaam uit verdwijnt, maar dan komt het sterke laatste gedeelte. Deze verraste mij enigszins en zorgde voor een sterke, emotionele climax. Wellicht minder verrassend als je het origineel kent, maar ik kijk er op een frisse manier tegenaan en zie dan gewoon een sterke film die verrassend uit de hoek komt.

Het origineel krijgt binnenkort ook een kijkbeurt, want ik kan me niet vinden in de negatieve berichtgeving rondom deze film

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

De eerste remake uit mijn persoonlijke top 10, en hopelijk ook de laatste. Erg dappere poging van scenarist Protosevich om 't Zuid-Koreaanse meesterwerk proberen te adapteren voor 't Westerse publiek maar uiteindelijk is 't gewoon verspilde energie. De verrassingen zijn er vanaf en enige verdediging dat deze meer trouw zou zijn aan de oorspronkelijke Japanse manga ... Tja; heb 'm niet gelezen maar als dat 't geval is voldeed Park's interpretatie op 't materiaal prima gezien ze allebei haast identiek zijn.

Wel leuk om iconische (voor mij, dan) scènes te zien in een ander jasje en 't acteerwerk voldoet prima, met uitzondering van Copley als schurk; die blijkbaar dacht dat ie in een Bond film zat uit de Connery dagen. Lee's vingerafdrukken zijn jammer genoeg haast nergens te bekennen, alhoewel ik niet precies weet of dat goed of slecht is. Wel zijn meest bloederige film, tot dusver. Bobbitt's cinematografie was degelijk (alhoewel McQueen véél meer uit hem weet te halen) en Baños' score is alweer vergeten. 2,5*

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Een remake van een film uit een andere taal en andere cultuur, soms werkt dit kijk maar naar Martin Scorsese’s The Departed. Maar soms zijn verhalen te gek om gewoonweg te remaken, Oldboy is hier een goed voorbeeld van. De film was oorspronkelijk een koreaanse film en hoewel het zich in de VS afspeelt voelt de film nog steeds aziatisch aan, waardoor de film vrij onnodig genoemd kan worden. Spike Lee heeft het niet als inspiratie gebruikt om toe te passen op de westerse samenleving, wat zeker had kunnen werken, maar neemt alle dingen rechtstreeks over uit het origineel waardoor het niet logisch aanvoelt. Toch blijft door het bizarre plot, brute vechtscenes en Josh Brolin Oldboy een redelijke thriller, maar het had veel meer kunnen zijn.

‘Oldboy’ Review | Filmtakers

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Zeer degelijke reimagination van Oldboy, waar Lee zelfs dingen beter doet dan het origineel. Het origineel is ook een oerdegelijke film maar waar het haar status aan verdiend heeft is mij nog steeds een raadsel. Want zo'n geweldige filmmaker is Park niet en heb dus helemaal geen moeite gehad met een remake. Net als het origineel is het geen meesterlijke cinema maar wel heel vermakelijk.

Lee's uitspraak dat het een re-imagination is itt een remake snap ik wel. Lee maakt gebruik van een identieke spanningsboog en de kern is ook identiek maar doet toch ook veel anders. Ook weet Lee op zijn manier de Aziatische feel te behouden. Het moge duidelijk zijn dat je met Brolin, en megatalent Olsen er enorm op vooruit gaat en ook Jackson is altijd mooi meegenomen. De veranderingen zijn zeer welkom, ook door het ballingschap te upgraden naar 20 jaar. Ook erg tof hoe je door gebeurtenissen door het jaar heen precies weet hoe ver zijn ballingschap op dat moment is. Ook erg blij dat de beruchte inktvisscene er niet in zit, toch wel de meest zwakke uit het origineel en niet op zijn plaats.

Sterke choreografie, allemaal ook goed op beeld gevangen en ook visueel oerdegelijk. Niet het beste wat je van Bobbitt zal zien, daar is zijn werk met McQueen toch veel sterker maar toch nog erg fijn. De score van Baños valt ook weer onder pure degelijkheid maar zal ook niet lang blijven hangen. Wat geldt voor heel de film. Het hele incest gegeven werd ook prima gewaarborgd, waar ik dus een beetje voor gevreesd had. De Seksscene is ook heel erg mooi geschoten, toch wel iets waar Bobbitt altijd in uitblinkt, ook hier. Olsen's mooie lichaam helpt ook wel mee.

Slechte beoordelingen zal Oldboy krijgen, en veel fans zullen de film met de grond gelijk maken al zie ik hier geen reden toe. Net als het origineel een oerdegelijke thriller, met een aangenaam narratief die voor velen vernieuwend zal aanvoelen, met een prima score, cinematografie en cast. Ook naast deze punten is het gewoon erg fijn dat het grote publiek de film te zien krijgt.

avatar van boukeve

boukeve

Hoe maak je een goede remake? Scorsese deed het een paar jaar geleden met The Departed, en nu probeert Spike Lee het met Oldboy. Hij richt zich met name op de stilistische kant van het origineel, dat erg sterk was. Zo voegt hij letterlijk een extra dimensie toe aan de memorabele vechtscène uit het origineel. Aan de andere kant lijk Lee bepaalde subtekst uit het origineel compleet kwijt te zijn. Schaamte en uitsluiting worden nauwelijks uitgewerkt, zodat zijn slechterik wel erg plat wordt. Hierdoor voegt hij behalve wat stilistische trucjes niks toe aan het origineel, iets wat Scorsese wel lukte. Een waardeloze film dus.

Langere recensie kun je hier lezen: Recensie Oldboy (ZUBB.nl)

avatar van Number23

Number23

Ik ben niet iemand die anti-remake is, soms komen er vermakelijke(re) films uit voort. Maar een Koreaanse film remaken is in mijn geval al riskant, aangezien ik groot fan ben van de heerlijk zieke cinema uit dat land (tenminste, van wat ik gezien heb).

Om een lang verhaal kort te maken, ik mis de 'sickness'. De heerlijke gruwelijkheid van het origineel en het centimeters hoge kippenvel dat het me bezorgde zijn de grootste missing links.

Daarbij vind ik Jackson (te excentriek) en Copley (te gemaakt) niet goed gecast. Brolin schiet ook een aantal keer mis naar mijn mening. Olsen is een genot om naar te kijken.

Lichte teleurstelling helaas.

avatar van JC.

JC.

Totaal overbodige film. Echt belachelijk slecht. Alles wat het origineel zo fantastisch maakt ontbreekt in deze remake. Het begint nog aardig, met een leuk alternatief op de dronken scéne uit het orgineel, maar al gauw besteed je de rest van de film meer aandacht aan het stukje popcorn dat al minutenlang vastzit tussen je kiezen. Angst, wanhoop en boosheid zijn zomaar een aantal emoties die Brolin allemaal tegelijk lijkt te willen uiten door de hele film lang te bronsten als een ziek edelhert. Het komt haast lachwekkend over, met als hoogtepunt zijn reactie op de befaamde twist. Zelfs de gedenkwaardige vechtscéne weet Spike Lee om te toveren in een soort mislukte flashmob met heel veel rondslingerend hout. Vreselijk. 1*

avatar van El ralpho

El ralpho

Ziek, zieker, ziekst

Deze remake van de Koreaanse Oldboy, krijgt te maken met zeer middelmatige beoordelingen. Deze 2013 versie schijnt overbodig te zijn en het origineel dan ook niet te overtreffen. Echter is dit 9 van de 10 keer het geval dus kun je je afvragen hoe slecht deze versie nu daadwerkelijk is. Ikzelf heb het origineel nooit gezien dus kon mij dan ook onbevangen laten ''meesleuren''. Ik zet meesleuren bewust tussen aanhalingstekens neer omdat ik uiteindelijk wel meegesleurd werd, maar dit gebeurde pas bij de nogal stuntelig gebrachte finale. De aap die hier uit de mouw komt is namelijk een hele grote stinkende baviaan, die vermoedelijk alleen bezichtigers van het origineel hadden kunnen zien aankomen.

De aanloop hier naartoe..is op zijn zachtst gezegd niet heel bijzonder. Ik verwachtte hier wel de nodige rauwe actie maar dit bleek vies tegen te vallen. Het blijft hier slechts bij enkele vechtscene's die duidelijk onderdoen voor de vechtkunsten van bijvoorbeeld een Koreaanse acteur waarvan ik me gelijk al kan voorstellen dat ze in het origineel beter zijn. Het zag er gewoon niet heel indrukwekkend uit. De zoektocht die naar de onvermijdelijke conclusie leidde was sowieso een beetje slapjes opgezet. Veel verder dan registers doorspitten en google afstruinen ging dit namelijk niet. Door middel van hoofdzakelijk stuntelig in elkaar gezette flashbacks, werd naar de finale toegewerkt. Persoonlijk vond ik de finale vervolgens veel te ver gaan en vraag ik me af welke zieke geest dit kan bedenken. Echter moet ik wel toegeven dat de finale je hoe dan ook zal weten te shockeren, zeker als je het origineel niet gezien hebt. Effectief is deze dus zeker wél. Deze finale (hoewel enorm ziek) was wel enorm sterk bedacht en hier verdiend deze titel dan ook absoluut zijn voldoende aan. De rest is helaas niet heel bijzonder en kun je met gemak overslaan.

avatar van schram101

schram101

Iets beter dan het origineel.

Juist op de punten waar het voor mij in de Koreaanse film van tien jaar geleden mis ging, doet Spike Lee het beter. Op zich niet verwonderlijk, Hollywood richt zich op een wat breder publiek en dus is Oldboy een stuk toegankelijker dan Oldeuboi. Dat dit ten koste gaat van de sfeer zal de gemiddelde kijker niets uitmaken. Ik had niets anders verwacht, dus was er ook niet door verast.

Wat ook geen kwaad kon, is een wat helderdere uitleg van het plot. Behalve dit maakt de remake het ook wat kolderieker. Zonde, want de openingsscène waarin we zien dat de hoofdrolspeler toch ook wel een lul is eigenlijk is overbodig. Wel is het leuk Brolin in die rol te zien. Heeft toch wel wat leuke diverse rollen in zijn carrière inmiddels. Hij wordt bijgestaan door Elizabeth Olsen, die een leuk koppie heeft en Copley. Laatstgenoemde zagen we onlangs in Elysium ook al in een rol als badguy en dat gaat hem aardig af.

Grappig zijn een aantal verwijzingen naar het origineel. Denk aan de octopus, de klauwhamer en de engelvleugeltjes. Al met al is dit geen topfilm, maar verdiend het ook niet de behandeling die het nu van het bezoekende bioscooppubliek krijgt.

avatar van The Oceanic Six

Ik ben niet per definitie tegen een remake, maar een remake moet wel wat nieuws brengen op bepaalde vlakken. Een remake van Oldeuboi, een film die ik vorig jaar pas voor het eerst zag, leek me vrij overbodig omdat het origineel gewoon erg sterk is. Na het zien van deze Oldboy moet ik ook eigenlijk weer zeggen dat de remake op geen enkel vlak in de buurt van het origineel komt. Maar....ik heb me er wel goed mee vermaakt. Oldboy is geen slechte remake. Oke, op gebied van sfeer, spanning, gore en de choquerende climax is deze remake geen partij voor het origineel, maar het is best een vermakelijk filmpje geworden. Josh Brolin speelt zijn hoofdrol best goed, maar niet iedereen blinkt uit. Elizabeth Olsen vond ik nog wel in haar rol passen, maar oa Samuel L. Jackson (de man is een topper, dat natuurlijk wel) en Sharlto Copley vond ik niet in hun rol passen. Het leverde ook een wat soft einde op, al blijft het einde zo bizar dat het ook in afgezwakte mate nog wel goed is.

Wel jammer dat bepaalde heftige stukken uit het origineel weggelaten zijn (inktvis anyone?) en dat de film iets teveel de boel uit wil leggen. Kenmerken van een remake, die voor het grote publiek ook te behappen moet zijn. Ik hoop ieder geval dat liefhebbers van deze film genoeg interesse hebben gekregen om de beste versie eens op te gaan zoeken. Dan heeft deze remake nog nut gehad ook.

Redelijk.

avatar van Brabants

Brabants

Deze remake gebaseerd op de gelijknamige Manga, is wederom wreed en luguber van aard. Confronterende waanzin wat ten tonele komt, middels een simpel en ongeloofwaardig plot. De setting van deze bijzondere ontdekkingsreis is strak en het verhaal wat sneller to the point. Josh Brolin is in mijn ogen perfect gecast en doet het zeer overtuigend. De toegevoegde waarde van Samuel L. Jackson laat ik in het midden, maar valt te verwachten als we het hebben over een Amerikaanse remake.

Oldboy - sponsored by Apple.

Ik ben absoluut geen fan van het origineel, dus zag een remake (re-imagining ... hahahahaha) wel zitten. Lee heeft ook al een paar goeie film gemaakt, dus hier zat best wat in. Althans op papier, wat deze film is nog slechter dan het origineel.

Sowieso een rare film om te remaken. Het origineel heeft een aantal scenes die het verder geschopt hebben dan pure filmreferenties (vraag aan niet-filmliefhebbers of ze al eens een Aziatische film gezien hebben en ze komen ongetwijfeld met het octopus verhaal aanzetten) en heeft een moderne klassiekerstatus. Daarnaast is Park ook auteur genoeg om z'n films een zeer eigen sfeer mee te geven, dus het remake potentieel is niet bijster groot. Probleem is dan vooral dat het echt een remake is geworden, van een re-imagining is gewoon geen sprake.

Lee's toevoegingen zijn vooral lame, het herschikken van het plot wat tam en het uitwerken van details ongeïnspireerd. Brolin doet het in het begin nog wel goed als verlopen '93 politieagent, eens uit de doos ligt z'n rol hem véél minder. Voor iemand die 20 jaar heeft vastgezeten kan hij trouwens verdacht goed om met moderne apparaten. Nu ja, daar zal dan wel een Apple gebruikersgemak boodschap acherzitten.

Jackson is een miscast, maar nog niet eens zo erg als Copley. 't Is al een beetje seutig om het incest-gebeuren weg uit Amerika te trekken (die Euro-Britten toch), om er dan nog een Zuid-Afrikaan voor te casten getuigt van weinig goede smaak. En dat komt dan van Lee - afro power supporter numbero uno. Ook Olsen loopt er hier maar wat verloren bij, kan zich beter beperken tot de wat kleinere filmpjes denk ik.

Verder véél te dik aangezet naar het einde toe (al hebben die Koreaanse films daar ook wel last van) en een tweede deel dat traag verloopt en zelden weet te boeien, zelf al kon ik me plotgewijs van het origineel amper nog wat herinneren.

Mnee, tamme en onnodige remake. Ik ben normaal niet diegene die remakes zomaar neersabelt, vaak vind ik ze zelfs beter, maar dit was het gewoonweg niet. Dan nog liever die van Park een keer.

avatar van james_cameron

Wanneer je het zuid-koreaanse origineel niet kent is dit best een aardige thriller, maar ja, wie kent die superieure film nou niet? Gelukkig waren bepaalde plotetails een beetje bij me weggezakt, zodat één en ander niet al te voorspelbaar verliep, maar deze remake moet het feitelijk op ieder front afleggen. Aan Josh Brolin ligt het in ieder geval niet, die is top in de hoofdrol. De maffe rol van Samuel L. Jackson doet echter de wenkbrauwen fronsen en de doorgaans prima Sharlto Copley is hier behoorlijk miscast. Visueel zit alles netjes in elkaar en op technisch vlak valt er weinig op de film aan te merken, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Al met al een acceptabele maar verwaterde remake.

avatar van blurp194

blurp194

Ik was indertijd niet zo heel kapot van het origineel. Toch is die wel wat in m'n hoofd blijven hangen, vooral door het volkomen absurde en onbegrijpelijke verhaal en het absolute doordraven in de wraak die er genomen moet worden.

Helaas, dat heeft dus net de vertaling niet overleefd. Deze film is vergeleken daarbij wat toegankelijker, en mist daardoor nogal wat van de kwaliteit van het origineel. Maar daar staat dan ook weer tegenover dat ik met het origineel echt moeite had om me ook maar in de verte in te leven in het verhaal, en dat lukt hier toch echt wel wat makkelijker - elke stijlfiguur, elk beeld is dan ook makkelijker te begrijpen, en met vooral Koreaanse films heb ik nogal eens moeite met het overbruggen van alle subtiliteiten van de cultuurverschillen.

Brolin en Olsen spelen erg goed vind ik. Jackson voor zijn doen ook, maar nog steeds irriteert hij - altijd toch weer hetzelfde soort gedrag, hetzelfde typetje. Iets anders of met pensioen, alsjeblieft. Maar misschien toch wel de hoofdrol voor de artwork, de mooie posters die je moeten intrigeren. Voor mij werkt het wel, en in de film zelf zie je dat dan terug in de choreografie van de gevechten. Mooi gestileerd, onzinnig en onecht - maar wel erg goed passend bij de sfeer.

Toch een leuk filmpje, en lang niet zo overbodig als ik verwacht had.

avatar van Montorsi

Montorsi

Old Boy heb ik in mijn begin-MM periode gezien, maar kan me daar afgezien van de grote lijnen niet zo gek veel meer van herinneren. Wat er hier met het plot gedaan is tov het origineel weet ik verder niet meer, alleen de clou wist ik nog wel. Erg veel referentiekader had ik dus niet (meer), had verwacht dat de film daarom wat beter verdragen zou worden.

Helaas is dat het laatste probleem wel, het is gewoon een slechte film. Vooral erg knullig in elkaar gedraaid. De eerste de beste keer dat hij gebeld wordt op zijn iPhone lijkt het wel of hij niks anders gewend is. Maar dan de scene erna wel heel geforceerd reageren op Google (moet ik dan daar intikken wat ik wil weten...). Je kreeg nergens het gevoel dat Brolin echt lang was weggestopt. En ook de vechtscenes waren om te janken zo slecht. Iedereen staat netjes te wachten (maar wel optisch wat te zwaaien) totdat Brolin ze uit kan schakelen. Niet om aan te zien. En met al dit soort kleine dingetjes begint het ook steeds meer te steken dat de benadering van het betrekkelijk van de pot gerukte verhaal veel te serieus is. Ik kan me bijna niet voorstellen dat de Koreaanse versie ook zo belachelijk vergezocht en over de top was.

Daarnaast rare bijrollen van m.n. Samuel L. Jackson die hier niet veel uit kan richten en Copley die ook weer zo enorm aangedikt uitgewerkt is. Maar bovenal leek deze film wel in een paar weken uit de grond gestampt. Het kwam zo gehaast en geforceerd over en er leek nauwelijks nagedacht over de uitwerking dat het geen moment goed over wist te komen.

Wellicht binnenkort het origineel maar eens herzien. 2.0*

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

I've been thinking about it for the last 20 years.

Ik wist helemaal niet dat dit een remake/revision/restyling was van een Koreaanse cult-film uit 2003. Als ik zo snel hier en daar meningen lees , schreeuwt heel het kunstminnend filmpubliek moord en brand en zegt dat dit een nutteloze, redelijk mislukte en vreselijk slechte versie is van de originele film. Kan best zijn maar ik heb dan weer het voordeel dat ik die Koreaanse versie nooit gezien heb, en waarschijnlijk ook nooit zal kijken. Ik heb het niet zo voor Aziatische films. Meestal zijn het technisch abominabel uitziende creaties met vreselijk zenuwachtig rondlopende Aziaatjes. En daarlangs is er de onoverkomelijk taalkloof waardoor ik verplicht ben om telkens naar de ondertiteling te kijken. Ik heb het al eens geprobeerd om zo’n Aziatische film te kijken en merk dat ik er telkens een pijnlijke duim aan overhoud doordat ik de hele tijd de terugspoelknop moet indrukken.

Trouwens, de originele film van Chan-Wook Park is eigenlijk ook maar een verfilming van een befaamde Japanse manga . In feite is Spike Lee’s zijn versie dan uiteindelijk ook maar een herinterpretatie van dezelfde strip. Uiteindelijk blijkt deze “Old boy” een regelrechte duplicaat van de Koreaanse versie te zijn. Er zijn wat expliciete scènes overgeslagen en blijkbaar kreeg de ontknoping een iets andere interpretatie. Ik begrijp trouwens niet waarom je deze remake zou kijken als je het origineel zo goddelijk en weergaloos indrukwekkend vind. Ik heb hetzelfde met de Zweedse film “Män som hatar kvinnor” die ik dus subliem vind. Ik denk er niet aan om de Amerikaanse versie “The girl with the Dragon Tattoo” te kijken, omdat ik al voorzie dat ik deze niet goed zal vinden. Zou het echter niet kunnen zijn dat indien je de Amerikaanse “Old Boy” eerst zou kijken voordat je het zogezegd meesterwerk van Park kijkt, dat het resultaat is dat je ze misschien wel allebei zou kunnen appreciëren ? Mij lijkt het weer een vooraf uitgemaakte zaak te zijn dat deze film afbreuk zou doen aan Park’s versie. Wat indien deze Amerikaanse versie door Steven Spielberg zou geregisseerd worden, met Will Smith in de hoofdrol (daar was sprake van) ? Zou het dan meer goedkeuring krijgen ?

Scheiss Egal ! Onwetend,onbevooroordeeld en zo neutraal als een Zwitser ben ik deze beginnen kijken. Josh Brolin is Joe Doucett, een gescheiden alcoholist die op een zelfdestructieve manier leeft. Hij is een vertegenwoordiger die een deal succesvol moet afsluiten. Maar door zijn onaangenaam, dronken gedrag mislukt dit en beland hij in de goot. Uiteindelijk ontwaakt hij, gevangen in een cel die het uitzicht heeft van een hotelkamer en ontdekt hij via een nieuwsuitzending dat hij in staat van beschuldiging is gesteld voor de moord op zijn ex-vrouw. Hij wordt uiteindelijk voor een enorm lange periode hier opgesloten zonder besef van enige reden. Naarmate de tijd verstrijkt, overwint hij zijn alcoholverslaving en traint hij zijn geest en lichaam om te ontsnappen. Twintig jaar later wordt hij plots vrijgelaten en is hij van plan om wraak te nemen op de kwelgeest die hem dit heeft aangedaan.

Ik geef toe dat de aanloop redelijk verwarrend was en ik meermaals de neiging had om het af te zetten. De redelijke lange periode van zijn opsluiting kwam over alsof het om een art-house film ging waarbij het veranderingsproces van een persoon in gevangenschap tergend langzaam getoond werd. De claustrofobische beelden, de woede, onmacht, verdriet, het afkicken, het waanzinnig worden en krankzinnig gedrag somtijds die vertoond werden met beelden in verschillende posities en perspectieven waren niet bepaald voortekenen voor een spannende en actierijke film. Maar na dit gedeelte ontspon zich een luguber en krankzinnig in elkaar gestoken verhaal dat uiteindelijk ontaarde in een soort Oedipus tragedie. Na zijn vrijlating duurde het niet lang of Joe timmerde een groep American Football teamleden op een uiterst effectieve en koelbloedige manier in elkaar. Wat volgde was een “Quintin Tarantino”-achtig schouwspel, waarbij no-nonsense expliciet geweld niet geschuwd werd. De vechtscene in de gangen tegenover een troepenmacht was uiterst secuur in beeld gebracht met een piekfijne choreografie. Ik heb het zeker drie keer herbekeken puur voor het plezier. Toegegeven het had een hoog Bud Spencer-gehalte, maar dat maakte het juist zo plezant om er al grinnikend naar te kijken.

Josh Brolin was geschikt voor deze rol. Van een rondzwalpende randfiguur naar een bloeddorstige Kill-Bill in 20 jaar tijd, werd op een overtuigende manier gespeeld. De eindontknoping waarbij hij tot het besef komt hoe het in elkaar zit en het besluit neemt om de vrijheid op te geven, was meesterlijk en overtuigend in beeld gebracht. Samuel L. Jackson was ook perfect gecast als de sadistische en zakelijke uitbater van het obscure hotelletje. Copley maakte echter niet zo’n indruk op mij als de ziekelijke Chucky.

Het enigste minpuntje wat ik kon bedenken in het voor de rest vernuftig en verrassend in elkaar gestoken verhaal, was het feit dat hij de martial art in 20 jaar tijd zo onder knie kon hebben. Hij heeft er genoeg tijd voor gekregen, maar toch denk ik niet dat je deze vechttechnieken kan leren door in je eentje naar tv-uitzendingen te kijken.

Conclusie : een lugubere,bloederige en soms overdreven wraakfilm met een perverse ontknoping (zoals mijn echtgenote opmerkte) met een imposante Brolin in de hoofdrol. Voor diegenen die de film van Park als niet te evenaren beschouwen : koester die dan ook. Misschien zou zo’n Park-aanhanger op een andere manier naar deze film kijken , moest hij Park zijn versie niet gezien hebben. Voor mij was het een originele en niet alledaagse film.

avatar van Phoenix

Phoenix

Hm, tja. Op het eerste gezicht best een onderhoudende thriller, maar als je dan eens verder gaat nadenken is er toch wel heel veel mis. Binnen filmclichés is het masterplan van Copleys personage - slechte rol trouwens - nog wel logisch (hoe onrealistisch vaak beland een dergelijk koppel niet in bed voor een obligate seksscène), maar hoe had die vent ooit kunnen voorspellen dat het vrijlaten van Joe tot een incestueuze vrijpartij met zijn dochter zou leiden? Zijn hele wraakmissie hangt daar van af, lijkt me toch wat weinig. zekerheid.

Anyway, gelukkig wel mooie camerawerk met wat mooie longtakes, en de rollen van Brolin en Olsen (die ga ik in de gaten houden) mochten er wezen. Het uiteindelijke gegeven dat Joe zich weer vrijwillig laat opsluiten heeft ook nog wel iets wat de film nog naar 2,5* tilt.

Origineel niet gezien trouwens.

avatar van filmkul

filmkul

Redelijk boeiende maar vergezochte thriller. Het verhaal is niet helemaal realistisch en hangt van het toeval af. Buiten dat is het prima vermaak en je vraagt je continue af wat er precies achter zit. Brolin zet een prima acteerprestatie neer. Naast de spanning bevat de film wat actiescenes die niet helemaal passend zijn. Deze zouden niet misstaan in chinese martial arts films.

3.0

avatar van Diederik58

Diederik58

Prima thriller. Verrassende plot.

Goed geacteerd. Verbazingwekkend dat iemand na 20 jaar gevangenschap

gevangenschap er nog zo geconserveerd uitziet.

avatar van Theunissen

Wat een bizarre mysterieuze film was dit, maar wel eentje met een ijzersterk verhaal en die me ook wist te boeien van de eerste minuut tot de laatste minuut.

De film staat betiteld als een Drama / Mystery wat hij in feite ook is, maar voeg daar maar gerust het genre Actie bij want het gaat er geregeld keihard aan toe. De uitvoering van het verhaal is prima en hetzelfde geldt voor de cast en dan met name hoofdrolspeler Josh Brolin die prima speelde en ook geregeld heerlijk grof te keer ging. Ook de fraaie lieflijke Elizabeth Olsen deed het verdienstelijk en dat ze ook nog eens topless te zien was, was natuurlijk mooi meegenomen. Hetzelfde geldt voor Sharlto Copley als de veroorzaker van dit verhaal, hij was overigens ook topless te zien

Wat deze film vooral zo sterk maakt is dat je vanaf de eerste minuut niet weet waarover het gaat en waar het allemaal naartoe leidt. Daarom is deze film dan ook zo heerlijk mysterieuze en boeiend. De climax van het verhaal komt op het einde welke zeer verrassend is maar tevens ijzersterk.

Omdat de film ook nog eens niet te lang duurde en het tempo best hoog is, heb ik genoten van deze verrassende sterke film. Wat ik ook wel verrassend vond, is dat deze film geregisseerd is door Spike Lee en dit is toch niet echt een film welke bij hem in het rijtje van films thuis hoort.

P.S. Samuel L. Jackson die hier genoemd wordt als een hoofdrolspeler, heeft in feite maar een kleine rol in het verhaal.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Een remake van een zeer goed origineel deze 'Oldboy', die prima gemaakt is door de ervaren Spike Lee. Dus dat zit wel goed. Verder mist deze versie alle gevoel die het origineel wel heeft. Waar die versie nog onder je huid wist te kruipen qua sfeer en diepgang, moet deze prent het meer hebben van het technische aspect. Het wordt minder over-the-top en meeslepend gebracht, waardoor de impact veel kleiner is. Het einde is natuurlijk bekend, dus het was een beetje wachten hoe daar naartoe werd gewerkt. Het ''project'' van de niet zo overtuigende Copley wordt grootser gebracht, maar vond het mede daardoor minder geloofwaardig (sowieso hoe krijg je het toevallig voor elkaar om pa (Brolin) en dochter te laten wippen) dan in het origineel. Mede dankzij de ervaren regie is de film toch vermakelijk en verveelt-ie geen moment.

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Ik heb helaas het origineel nooit gezien dus kan geen vergelijking maken maar ik vind deze versie van Oldboy in ieder geval 'redelijk'. Had er wat meer van verwacht en vindt de hele verhaallijn (inclusief plotwending) wel erg vergezocht allemaal. Ik weet niet of dit ook allemaal zo in het originele script stond.

Het acteerwerk van Josh Brolin is prima in aarde en de vecht-/killscenes zijn absoluut het kijken waard. Zeer brute actiescenes tillen het gemiddelde in ieder geval naar een voldoende. Verder geen film om lang te onthouden.

6/10 (IMDB)

avatar van Decec

Decec

Een goede actie/drama/mysterie/thriller film...

Goed verhaal...

Goed acteerwerk...

Bekende acteur Samuel L. Jackson ...

Kan bloed (huid openmaken) niet tegen, eigenlijk horror...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Perfect achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

avatar van scorsese

Aardige film waarin een man 20 jaar tegen zijn wil wordt opgesloten in een klein kamertje. De rechtlijnige opzet maakt deze remake meteeneen stuk gemakkelijker en toegankelijker. Zeker geen verkeerde film, maar het niveau van het origineel wordt niet gehaald. Gelukkig wordt er qua geweld en de ontknoping geen concessies gedaan. 3.5 sterren als je het origineel nog niet gezien hebt.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Coole remake! Zolang je maar een goede regisseur/acteur verkiest kan er weinig fout gaan, toch?

De remake van Spike Lee lijkt wel zoveel mogenlijk het kopiëren te vermijden en elementen uit het Koreaanse origineel een beetje te wijzigen en op te voeren. Dat zorgt ervoor dat je gewoon geheel met een ander gevoel de film tot je op neemt. Hij had ook geen betere acteur kunnen kiezen als Josh Brolin, die hier ook gewoonweg buitengewoon de rol van de oude jongen (Joe Douchet) neerzet en net zo goed weet te overtuigen als Choi Min-Sik. Ook hier word hij 20 jaar lang op een onverklaarbare reden opgesloten, moet hij de psychologische martelingen doorstaan, worden er archiefbeelden van de afgelopen 20 jaar vertoond op de aanwezige televisie en wanneer hij vrij is, zoekt hij wraak op diegene die hem hebben opgesloten. Het lijkt erop alsof het gebruikte plot je alweer doet verrassen, al is het wel een stukje minder subtiel dan het origineel. De aangepaste elementen zijn ook weer erg interressant, bijvoorbeeld die hamer-scene is wel erg fijn opgevoerd met The Raid-elementen. Dat rolletje van Samuel L. Jackson is ook behoorlijk stoer, en de twist komt weer als een mokerslag in je gezicht, al gaat het wel weer lekker diepzinnig er aan toe, waardoor je nog lastig de connecties kan vinden.

Ook slim om de film grotendeels in Chinatown te laten afspelen, waarbij het aloude Aziatische tintje nog wel op de voorgrond blijft.

Conclusie: een zeer geslaagde remake, die ook weer lekker verrassend en bruut geweldadig is.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Redelijk, maar haalt never nooit het niveau van de Zuid-Koreaanse versie. Matige remake.

avatar van IH88

IH88

Oldboy

Redelijke remake. De film is wat toegankelijker en meer straight forward dan het Zuid-Koreaanse origineel, en dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Verhaaltechnisch zit het allemaal goed in elkaar en de regie van Spike Lee is niet speciaal, maar met een aantal indrukwekkende en absurde scènes weet hij wel zijn stempel op het materiaal te drukken.

Brolin is indrukwekkend in de hoofdrol en ook Elizabeth Olsen weet het maximale uit een wat ondankbare rol te halen. Copley en Jackson stellen wel teleur. De twist wordt weer goed gebracht, maar de intensiteit van het origineel wordt nergens benaderd. Qua sfeer ook niet. Oldboy is een degelijke remake die nergens echt teleurstelt, maar ook nergens boven het origineel kan uitstijgen.

avatar van horizons

horizons

Hoewel de remake het allemaal in een wat meer gebruikelijke stijl verpakt dan het origineel blijft het een bizar verhaal natuurlijk. Gelukkig doen Brolin en Olsen het best goed in deze film. Kan niet gezegd worden van Jackson...

avatar van Shadowed

Shadowed

Leuk.

Ik hoor dit eigenlijk niet te zeggen, en ik ben waarschijnlijk in de 2%, maar ik vind de remake gewoon beter dan het origineel. Het is minder irritant, wat toegankelijker, en er lopen veel minder types in rond die strontvervelend zijn.

Alhoewel het origineel in bepaalde scenes zo goed is dat het hier niet kan worden overtroffen, komt deze film soms ook wel met een paar eigenaardige scenes. Het is wat simpeler een eenvoudiger en eenmaal het origineel gezien is de twist ook niet meer nieuw.

Toch nog wel een tof filmpje. Iedereen acteert goed, de film kijkt goed weg en dat was hem wel. In sommige opzichten haalt hij het inderdaad niet bij het origineel, maar ik vond dit deel leuker.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Een remake waar ik wel nieuwsgierig naar was, de Aziatische versie uit 2003 baarde een aantal jaren al eens opzien met zijn bijzondere verhaal en bevreemdende stijl, Aziatische cinema op volle toeren durf ik dat te noemen. Hoewel de cijfers van de remake al het nodige verklapte was ik toch wel benieuwd wat hier van gemaakt was door Hollywood.

Het verhaal mag onderhand bekend zijn rond de wraakactie op, in dit geval, Joe. 20 jaar opgesloten met als gevolg een zoektocht naar de oorzaak van alles, zijn dochter, een shitload aan geweld en een bevreemdende ontknoping. En het moet meteen gezegd dat de film iets toegankelijker is dan de Aziatische versie die nog veel gekker is qua karakters, scènes, gedragingen, oorzaak en ontknoping. En waar de Aziaat een rare film is op dat vlak voelt het geheel toch completer dan de Hollywood versie die een soort van middenweg lijkt te kiezen. Brolin probeert er het beste van te maken, Copley lijkt wel op zijn plek als excentriekeling, Elizabeth Olsen is natuurlijk een lust voor het oog en waar kan ik me opgeven voor een massage van Pom Klementieff? Hier ziet ze er niet eens zo fantastisch uit maar lekker is ze wel.

Maar helaas is de lijst met minpunten toch wel erg groot zo niet eindeloos. Te beginnen met Brolin's dronkenmans gebral die uitermate zwak overkomt. Zo ook de vechtkunsten die karakter Joe opeens rijk is, iets dat in de 2003 versie autodidactisch in beeld gebracht wordt, toch zien we in deze versie Joe vooral fit en sterk worden. Dan de marteling van Chaney die indruk wil maken maar vooral slecht is. Raar dat de vechtscenes dan wel weer geprobeerd wordt in dezelfde stijl te schieten. Ook weer mis wat dat betreft want in Asianstyle film past het prima maar in een Hollywood film die toegankelijker is/wil zijn dan weer helemaal niet. Voor de kijker zonder voorkennis wordt de link tussen Joe en Marie veel te snel verraden, dat is toch niet zo in de 2003 versie...? Zit het plot met de zus van Adrian heel anders in elkaar met gevolgen voor het hele gezin en is de ontknoping face to face ook anders en mag zelfs wel een beetje een sof genoemd worden.

Het mag duidelijk zijn dat deze remake het geen moment van het orgineel gaat winnen. Was deze orgineel er niet geweest dan had Old Boy 2013 een redelijke film geweest met een krappe voldoende, maar met de wetenschap van de basis kan deze film toch niet anders betiteld worden dan een fletse afspiegeling en slecht poging van Spike Lee en zijn team.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Meer van hetzelfde.

Het origineel vind ik al een zwakke film, deze is dat ook. Slechter is het niet, maar beter evenmin. Enkele kleine aanpassingen doen niet veel aan het plot, dat de schokkende lading mist als je de afloop kent. Blijft een wat flauw afkooksel over waarin enkele acteurs verloren lopen (Elizabeth Olsen) of gewoon slecht acteren (Sharlto Copley). ik las dat de studio nogal veel knip - en plakwerk gedaan heeft waardoor de film die Spike Lee voor ogen had, niet uitgebracht is. Geen te beste keuze van de studio.

1,5

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

De Amerikaanse remake. Professioneel gemaakt, prima aankleding ook maar met af en toe wat belachelijke momenten (dat hele gedoe dat hij uitgerekend met zijn dochter seks heeft is toch volstrekt ongeloofwaardig??). De film is ook iets te gelikt ondanks soms bruut geweld, uiteindelijk blijft het allemaal wat mat. Een fijne innemende rol van Olsen en zij is met gemak de beste van de hele cast. 3,0*.