• 9.377.215 stemmen

Geregisseerd door: Spike Lee

Met onder meer: Josh Brolin, Samuel L. Jackson en Elizabeth Olsen

Releasedatum: 28 november 2013

Plot Oldboy

"Ask not why you were imprisoned. Ask why you were set free."

Een man wordt ontvoerd en gegijzeld en vervolgens 20 jaar lang eenzaam opgesloten. Wanneer hij op onverklaarbare wijze weer wordt losgelaten, begint zijn missie om te ontdekken wie hem al die tijd heeft opgesloten. Langzamerhand raakt hij verstrikt in een web van samenzwering en kwelling.

avatar van megaman

megaman

dutchtuga schreef:

Vind de film er verrassend verzorgd uitzien. Tarantino is alle inspiratie kwijt op het moment. Hij kan beter even wat jaren niets doen en reflecteren.

Scenes direct overnemen a lá remake van Psycho (we weten allemaal wat daar van terecht kwam) is alles behalve verrassend en ik weet zeker dat Tarantino er op z'n minst een eigen draai aan had gegeven.

Any way, wel grappig dat ik laatst een clip op Youtube zag van Sushi Girl (2012) en Mark Hamill meer op OldBoy vond lijken dan wat ik zag van Josh Brolin in de trailer. Hoe maf die gozer er ook mag uitzien in Planet Terror (2007), ik was eerder voor Gary Oldman of Mark Hamill gegaan.

YouTube - Sushi Girl DVD CLIP (2013) - Mark Hamill Crime Thriller HD

avatar van dutchtuga

dutchtuga

megaman schreef:

Psycho is een bewuste scène voor scène remake. Ik denk niet dat dat het uitgangspunt is geweest van deze film. Tarantino's 'eigen draai' is na Django ook maar een te vaak herhaald trucje.

avatar van megaman

megaman

Ik heb Django nog niet gezien maar afgaand van films als Kill Bill (beide volumes), Death Proof, Pulp Fiction en Inglourious Basterds kan ik niet anders zeggen dan: 'deze man heeft gewoon zijn eigen unieke stijl'. Kijk ik naar de trailer van OldBoy, dan zie ik al gelijk precies de zelfde scenes van de originele film minus de stijl en sfeer. Dit zijn geen subtiele verwijzingen naar een kult klassieker maar domweg copy & paste werk. Dus ja, ik zie veel liever een remake van OldBoy (of een andere episode van de 'Vengeance' trilogie) die een unieke draai geeft aan het verhaal en zijn eigen smoel heeft in plaats van een inspiratieloze kopie. Tarantino is gewoon geknipt voor excentrieke films en dat is OldBoy gewoon. Ookal is het dan een typische Tarantino film, dat maakt van deze remake wel weer een alternatieve OldBoy ervaring en geen inspiratieloze kopie.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Gadverdamme, dit ziet er gewoon exact hetzelfde uit, alleen dan net kutter.

't irriteert me dat er straks hordes mensen zijn die het origineel niet hebben gezien, maar dit gerecyclede ding wel. Net als bij Let thé right one in, what's the freaking point, vraag je je af.

avatar van Zandadder

Zandadder

Triest genoeg dat deze film ge-remaked wordt.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Tsja, een bijna perfecte film ga je niet recht doen door hem over te doen met nieuwr acteurs. Had stiekem verwacht dat Spike Lee iets met zijn eigen preoccupaties (civil rights, afro-amerikaanse subculturen) erin zou gaan verwerken. Zou tenminste de remake nog legitimeren, maar dit voelt van begin tot eind overbodig.

jumpstylemovie

Ik zag de trailer in de bioscoop. Kanshebber op allerslechtste film allertijden.

jumpstylemovie schreef:

j0enne

Die poster alleen al...

avatar van Montorsi

Montorsi

Heb hier eigenlijk nog helemaal niks van gezien qua trailer oid. Op de een of andere manier nog best benieuwd naar. Het origineel toch alweer een tijd geleden gezien. Eens kijken of ze het in Hollywood aandurven de inktvis zijn rolletje te gunnen.

Die poster is inderdaad echt ruk.

avatar van McSavah

McSavah

Montorsi schreef:

Lijkt me wat geforceerd in een Amerikaanse setting. Misschien komen ze met een mooi vergelijkbaar iets op de proppen.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

kan wel alvast vertellen dat die scene met de inktvis er niet in zit.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

En toch kijk ik hier naar uit, de originele vind ik goed maar ben toch benieuwd naar deze en de trailer ziet er helemaal niet verkeerd uit, maar daar denken andere toch weer anders over.

avatar van Jasperloos

Jasperloos

Hoewel ik een Westerse remake van een Aziatische film niet per definitie niet zie zitten (The Departed, A Fistful of Dollars), zie ik het bij deze film op de één of andere manier somber in. Weet niet precies waardoor het komt.

avatar van Montorsi

Montorsi

Hmm Spike Lee zit alweer lekker verheven te doen want dit is toch echt geen remake hoor! Het is 'een re-interpretatie'. Beetje kinderachtig, kan me voorstellen dat je je als regisseur ook wel eens laat inhuren voor een remake, maar geef dat dan ook gewoon toe. Wat zou Lee er van vinden als iemand Do The Right Thing gaat remaken en dan zegt "nee nee we reinterpreteren het alleen maar"?

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

En nog een poster. Spike Lee maakt geen joints meer .

schram101

Ik heb het origineel nog niet gezien maar ik vraag me toch wel af waarom de meesten deze film op voorhand al zo hard afkraken. Het is niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste remake van een geliefde al dan niet niet-Amerikaanse film. Daarnaast ziet de trailer er toch gewoon vrij goed uit (maar dat is subjectief inderdaad)? Al bedoel ik dat ik mindere trailers met veel meer gejuich en tromgeroffel ontvangen heb zien worden. Josh Brolin is volgens mij vrij cool en Spike Lee heeft ook wel op-zijn-minst aardige films gemaakt..

Begrijp het allemaal niet zo..

Zit overigens wel te twijfelen of ik het origineel nog ga zien voordat ik deze in de bioscoop meepak..

jumpstylemovie

Je hebt het origineel niet gezien. Dan is het niet zo gek dat jij deze film niet als een belediging ziet.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Eens met schram. Dat gebash op remakes/reimaginations begint wel heel zielig te worden. Hoe goed het origineel het ook is, een belediging is het natuurlijk nooit, integendeel. De negatieve kritiek heeft sowieso weinig met de kwaliteit van Lee's Oldboy te maken want dat het een gedrocht is stond al vast voordat er een seconde beeldmateriaal te bespeuren was.

synec

True.. Maar het zal ook wel te maken hebben dat het hier om Spike Lee gaat, wat mij persoonlijk weinig enthousiast maakt. En als je een remake doet, zeker van een film die zeer geliefd is en amper 10 jaar oud, geef er dan tenminste een nieuwe draai aan. (Uiteraard niet enkel inhoudelijk), maar vooral visueel. De trailer doet dat amper aangezien het gewoon een kopie lijkt van het origineel (wat toch de grootste kritiek is), hoewel er grappig genoeg toch niet in slaagt om te imponeren. De originele Oldboy vind ik nog steeds unieker en meer eigen, terwijl dit lijkt op iets wat we al zo vaak hebben gezien.

Maar goed, dit is enkel gebaseerd op de trailer. Ik geef deze wel een kans. Ben eigenlijk wel benieuwd naar de verschillen en gelukkig is er Brolin en Olson, die ik wel graag zie spelen.

Zie, als Lee de ballen er voor heeft moet hij de twist veranderen. Ik zou er niet eens van verschieten dat de incest er uit is gelaten. (Als we de geruchten mogen geloven) Maar dat is net waar het origineel het meeste indruk maakt. Maar de twist veranderen betekent ook gewoon dat er andere mensen kwaad gaan zijn om de verandering. Hopelijk kan dit verrassen maar hoe je het ook draait of keert, ik denk wel dat deze gedoemd is om gehaat te worden, ook al is het goed. Gewoon omdat het origineel zo geliefd en bekend is.

Cape Fear

The Thing

Scarface

3:10 to Yuma

Dawn of the Dead

War of the Worlds

King Kong

Insomnia (remake is maar 5 jaar later)

Casino Royale

The Departed (remake van Infernal Affairs komt maar maar 4 jaar later)

The Amazing Spiderman (10 jaar later)

True Grit

Death Race

The Girl with the Dragon Tattoo (3 jaartjes later)

Let Me In (2 jaar verschil)

Moet ik nog doorgaan? Genoeg remakes die goed ontvangen worden, ook al zitten sommigen dicht op het origineel. Al denk ik niet dat daar het probleem zit.

Misschien is de film voor sommigen teveel hetzelfde (afgaande op de trailer inderdaad, maar goed, meer kunnen we vooralsnog niet doen), dat zou kunnen, maar dan nog vind ik alles wat overdreven wat ik hier lees.

synec

Je hebt gelijk hoor. Uiteraard zijn er goede remakes gemaakt. Hoewel sommige films die je daar op noemt soms logische remakes zijn die wel eens een makeover verdienen en waar ik niets mee inzit. (King Kong, War of The Worlds...).

Nu dit is puur subjectief natuurlijk maar dingen als The Amazing Spiderman, Dragon Tattoo, Let Me In... vind ik echt nutteloze remakes die van mij absoluut niet (zo snel) hoeven. Vooral dingen als spiderman die enkel gemaakt worden voor een makkelijke $$$ grab. Hoewel de nieuwe spiderman toch een andere draai geeft aan het verhaal. Maar dragon tattoo en let me in zijn shot voor shot remakes. (maar die inderdaad niet eens zo slecht waren) Het voelt gewoon lui.

Wat The Departed betreft heeft Scorsese het net wel naar zijn eigen hand gezet. En zijn de verschillen groot met het origineel kwa stijl. Infernal Affairs was nu toen ook niet zo'n bekende film bij het Amerikaanse publiek. Geloof me dat Oldboy dat de dag van vandaag wel is. Er is echt wel een verschil in het remaken van films die niemand heeft gezien en die in de eerste plaatst niet eens zo goed waren, tegenover iets dat al goed genoeg is, en personlijk onmogelijk te evenaren valt. De kritiek die ik heb ligt helemaal niet aan de kwaliteit die deze film kan of niet zal hebben.

avatar van Fortune

Fortune

Oldboy is wel een aparte film die eerder door filmbuffs wordt gewaardeerd en ook wel onder obscure cinema valt. Naast dat de film uitblinkt door de soundtrack, manier van filmen en het geschifte script is het een behoorlijk originele one-of-a-kind film. Voor mij in ieder geval wel een gateway film geweest waardoor ik meer Aziatische films wil zien.

Er valt gewoon niet echt een meerwaarde te bespeuren wanneer je het origineel hebt gezien en als er dan toch een remake wordt gemaakt en Spike Lee (die ik waardeer) maakt een remake wat voor de rest ook helemaal niks te maken heeft met het oeuvre of thema's van Spike Lee dan gaat het wel knagen. Al ben ik wel in voor een remake als het op een andere manier wordt aangepakt maar door deze trailer krijg ik het gevoel dat ik naar precies hetzelfde zit te kijken alleen een stuk slechter. Film hebben we nog niet gezien, maar als het allemaal ongeveer hetzelfde is en hetzelfde gefilmd is maar dan met een zwakke sfeer en qua soundtrack kan Lee het sowieso niet meer overtreffen dan blijft er weinig over dan een soort inspiratieloos, commercieel en veramerikaniseert (onnodig) product.

Uit die lijst van remakes kan ik Oldboy alleen maar echt vergelijken met Let Me In, die ook een apart verhaal en sfeertje heeft en uiteraard buitenlands is wat mij betreft alleen maar gemaakt is met de reden omdat het een sterke film is en dus brengt het geld in het laatje maar vooral omdat Amerikanen in het algemeen geen buitenlandse films willen zien. Het origineel van die film is dan ook stukken beter!

Dawn of the dead had als remake een heel andere insteek wat mij betreft Scarface ook wel. War of the worlds mocht wel een make-over krijgen als mega spektakelfilm met de technieken van nu hetzelfde geldt voor King Kong lijkt me.

Genoeg gelul, heb zo bij die andere remakes ook wel iets te zeggen, laten we maar de film een keer gaan zien en dan onze mening geven en dan kan schram101 ondertussen het origineel gaan kijken en dan met ons mee klagen Overigens zeiken we niet maar houden we onze verwachtingen tot op heden laag.

En wat een debiele en totaal niet coole poster.

schram101

Aha. Je punt is duidelijk.

Er is er is trouwens altijd wat geklaag bij een remake voornamelijk door liefhebbers van het origineel, maar zo massaal als hier bij Oldboy zie je het zelden. Maar goed, jullie punt is duidelijk

Ik denk dat ik het origineel nog wel even opzet. Hij staat al klaar, samen met I Saw The Devil trouwens, die me ook wel erg lekker lijkt! Al die verhalen doen me wel erg verlangen naar het origineel hoor, krijg er wel zin in..

synec

Mooi verwoord Fortune. En schram, je zal er absoluut geen spijt van hebben en I Saw The Devil is zeker ook wel een aanrader, alsook The Chaser. Dan zul je zien dat de Koreaanse cinema gewoon awesome is en je Hollywood nog meer zal degraderen omdat ze onmogelijk gewoon nooit zo ver zullen durven gaan.