

L'Enfer (1994)
Genre: Drama
Speelduur: 100 minuten
Alternatieve titels: Hell / Torment
Oorsprong:
Frankrijk
Geregisseerd door: Claude Chabrol
Met onder meer: Emmanuelle Béart, François Cluzet en Nathalie Cardone
IMDb beoordeling:
7,0 (6.808)
Gesproken taal: Frans
On Demand:
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
Plot L'Enfer
Hoteleigenaar Paul denkt dat zijn aantrekkelijke echtgenote Nelly hem bedriegt en besluit haar te bespioneren. In zijn fantasie vermengt de realiteit zich met waanideeën. Hij wordt achterdochtig en agressief. Om problemen te voorkomen besluit Nelly het hotel niet meer te verlaten maar Paul is al zover heen dat hij zelfs met moordfantasieën rondloopt.
Externe links
Acteurs en actrices
Nelly
Paul Prieur
Marylin
Doctor Arnoux
Martineau
Mme Vernon
Mme Chabert
Duhamel
M. Vernon
Clotilde
Video's en trailers
Reviews & comments

KristofBeckers
-
- 1733 berichten
- 4275 stemmen
Ik begrijp de lage score hier niet, ik vond het een leuke film.
Het draait wel altijd om hetzelfde en het verhaal is misschien eentonig doordat het altijd om de man gaat die de dingen verkeerd ziet maar ik vond de uitwerking toch mooi.
Ik gaf hem een 4

Theatertje
-
- 1235 berichten
- 1143 stemmen
Ik gaf het drie sterren, omdat het nou ook weer niet zo super is...

blurp194
-
- 4902 berichten
- 3828 stemmen
Ik vind het ook niet zo'n super film. Béart en Cluzet acteren wel aardig, maar het verhaal laat erg veel onbehandeld en onduidelijk. Dat vanaf de helft of zo ook nog eens onduidelijk wordt of wat we te zien krijgen alleen in Paul's hoofd gebeurt helpt dan ook nog eens niet echt - een dimensie van onduidelijkheid was wel genoeg geweest.

ThomasVV
-
- 1112 berichten
- 494 stemmen
Jaloezie kan ver gaan, oké, kan zelfs obsessief worden, oké, maar als je bij dat ene gegeven blijft, krijg je toch een wat langdradige en ééndimensionale film, die op de duur gaat vervelen. Ikzelf kreeg alleszins het gevoel van "jaja, we weten het nu al..."

ghostman
-
- 5735 berichten
- 5 stemmen
Remake of niet ( Henri-Georges Clouzot ) , in mijn ogen misschien wel de beste film van Claude Chabrol . Meesterwerk !
***** / *****

ghostman
-
- 5735 berichten
- 5 stemmen
Ik vind het ook niet zo'n super film. Béart en Cluzet acteren wel aardig, maar het verhaal laat erg veel onbehandeld en onduidelijk. Dat vanaf de helft of zo ook nog eens onduidelijk wordt of wat we te zien krijgen alleen in Paul's hoofd gebeurt helpt dan ook nog eens niet echt - een dimensie van onduidelijkheid was wel genoeg geweest.
Oneens , vind deze film bijvoorbeeld veel minder verwarrend en onevenwicht dan Lost Highway (1997) van David Lynch . David , eat your heart out ...

goongumpa
-
- 3057 berichten
- 4063 stemmen
Tijdje geleden dat ik deze zag. Vond 'm zelf niet goed.
Thematisch tapt deze film gedeeltelijk uit hetzelfde vaatje als Lost Highway, maar verder zijn de films compleet verschillend, toch. Lynch' surrealistische nachtmerrie doet mij veel meer dan deze wat langdradige Chabrol. Bij mij kroop deze film niet onder de huid.

ghostman
-
- 5735 berichten
- 5 stemmen
Tijdje geleden dat ik deze zag. Vond 'm zelf niet goed.
Thematisch tapt deze film gedeeltelijk uit hetzelfde vaatje als Lost Highway, maar verder zijn de films compleet verschillend, toch. Lynch' surrealistische nachtmerrie doet mij veel meer dan deze wat langdradige Chabrol. Bij mij kroop deze film niet onder de huid.
Ik vind dit meesterwerk helemaal niet langdradig . Deze film is namelijk zeer speels en vooral veel humoristischer van toon waardoor hij nooit echt gaat vervelen . Thematisch zie ik onwijs veel overeenkomsten tussen L'enfer (1994) en Lost Highway (1997) , alleen behandeld L'enfer (1994) deze op een veel luchtigere manier .
Over het surrealisme gesproken , wat mij betreft staat deze film veel dichter bij het werk van Luis Buñuel dan de film van David Lynch . Het einde is absurd , speels en fenomenaal tegelijkertijd , terwijl Lost Hightway (1997) tamelijk abrupt eindigt en de kijker met een onverzadigd gevoel laat zitten .
Ook audiovisueel gezien vind ik deze film interessanter dan Lost Hightway (1997) ...

gauke
-
- 9852 berichten
- 13069 stemmen
Een mix van een psychologisch drama en een zwarte komedie, met Hitchcock-trekjes, over een hardwerkende charmeur die gekweld werd door een ziekelijke en oncontroleerbare jaloezie. De spanning werd stap voor stap opgebouwd en de regisseur was vooral sterk in de duistere scenes, waarmee hij de gemoedstoestand van de hoofdpersoon nog meer nadruk gaf. Het einde was voor mij totaal onbevredigend.

eRCee
-
- 13397 berichten
- 1951 stemmen
Volgens mij klopt de link met het boek van Barbusse niet. Het plot is totaal anders. Deze film is gebaseerd op het script van Clouzot, die er zelf een film van probeerde te maken in de jaren '60 met Romy Schneider, maar het project strandde voortijdig (zie deze docu daarover).
Chabrol kiest voor Béart in de hoofdrol, wat natuurlijk altijd goed is. Het is jammer dat Paul vanaf het begin zo'n onuitstaanbaar personage is. Verder biedt het verhaal niet erg veel verrassingen, maar L'enfer kent elke keer wel z'n momenten (de verzoeningsscene zo halverwege is bijvoorbeeld krachtig). Ook het einde mag er zijn. Toch weet de film nooit echt bijzonder te worden. Het verhaal van een pathologisch jaloerse man is daarvoor denk ik al te vaak verteld.

Metalfist
-
- 12407 berichten
- 3964 stemmen
C'est les autres
Ik heb een tijdlang een beetje weigerachtig over deze L'Enfer gestaan. Een aantal jaar geleden de documentaire L'Enfer d'Henri-Georges Clouzot gezien (L'Enfer was oorspronkelijk een film van de hand van Clouzot met Romy Schneider en Serge Reggiani in de hoofdrollen maar die uiteindelijk wegens allerlei omstandigheden waaronder de dood van Clouzot nooit werd afgewerkt) en de beelden die Clouzot schoot zagen er indrukwekkend uit. Het kon dan ook bijna niet anders of de invulling van Claude Chabrol ging teleurstellen.
In de eerste plaats omdat mijn kennismaking Chabrol via L'Ivresse du Pouvoir allesbehalve een succes was te noemen. Aangenaam verrast dan ook dat in L'Enfer toch een degelijk regisseur lijkt te schuilen. Beetje jammer van het ietwat abrupte einde, maar voor de rest is hier weinig op aan te merken. De manier waarop Paul helemaal begint door te draaien in zijn fantasieën is boeiend om te zien, maar het is vooral het heerlijke samenspel tussen hem en Nelly dat voor de grote drijfveer zorgt. Niet altijd even realistisch (dat er überhaupt nog gasten in het hotel zijn, je wordt verdorie beter behandeld in Fawlty Towers dan in het hotel dat Paul en Nelly runnen) maar Chabrol slaagt er in om je compleet mee te zuigen in het kleine universum dat hij creëert. Een knappe prestatie, want hij maakt er niet makkelijker op door af en toe opeens in de tijd vooruit te springen zonder dat daar enige aanduiding/aanleiding voor is.
Van alle actrices die ooit het witte scherm sierden, zijn er maar 2 die eenzelfde uitstraling hebben als Marilyn Monroe. Toevallig allebei Françaises en aangezien Brigitte Bardot nergens in deze film is te bekennen, is die andere naam uiteraard Emmanuelle Béart. Soms kinderlijk, soms naïef, soms provocatief, soms erotiserend, soms ... Béart kan op de seconde switchen tussen verschillende persoonlijkheden en dat is hetgeen dat deze film nodig heeft. Je keurt het niet goed maar toch begrijp je de waanzin waarin François Cluzet zich in bevindt, want hoe kan je als normale man ooit zo'n Godin voor je alleen hebben? Nodeloos om te zeggen dat Cluzet als Paul ook compleet weet te overtuigen en samen met Béart de film naar een hoger niveau tilt.
In die zin zelfs dat de rest van de acteurs er niet meer toe doen. Krijg in ieder geval meteen zin om me toch nog eens wat meer in het werk van Chabrol te gaan verdiepen. Heb hier nog La Cérémonie liggen met de immer bekoorlijke Jacqueline Bisset en dat gemaakt werd na L'Enfer. Hopelijk zit Chabrol in een goede vibe. Dat Isabelle Huppert daar ook weer in meespeelt (net als in L'Ivresse du Pouvoir) zullen we er dan maar bijnemen...
4*

Robi
-
- 2431 berichten
- 2479 stemmen
De film is uit 1994. Toen werden ze nog zo gemaakt, al waren ze ook al aan het uitsterven. Een film op de klassieke manier gefilmd. Ik merk dat ik dit soort films toch echt begin te missen. En het verhaal stelt niet eens zoveel voor. Een echtgenoot is jaloers en dat neemt steeds obsessievere vormen aan. Maar het bouwt heel mooi op, ook al voel je vanaf het begin dat het fout gaat aflopen. Het is vooral de manier waarop het gedaan wordt. De stijl. En niet te vergeten de speciaal gecomponeerde abstracte klassieke muziek. Dit soort films worden echt niet meer gemaakt. Die moet je koesteren.

Flavio
-
- 4754 berichten
- 5040 stemmen
Best goed. Het begint al met de totaal niet dreigende openingsbeelden van een toeristisch meertje in Frankrijk gevolgd door de omineuze titel. Daarna volgt een intro waarin alles eigenlijk hartstikke goed gaat. Hotel beginnen in een pittoresk plekje, trouwen met Emmanuelle Béart, veel verder van de hel kun je niet raken zou je zeggen.
Maar dan komt Paul’s jaloezie om de hoek kijken. En dan gaat het van kwaad tot erger. Chabrol kiest ervoor de escalatie van een ziekelijke jaloezie te tonen en zo zit er weinig variatie in de film. Halverwege de film zijn de kaarten al redelijk geschud en het verloop is verder enigszins voorspelbaar.
Het einde (dat geen einde is zo meldt de tekst) vind ik eigenlijk best goed. Als je de titel letterlijk neemt dan. Ik meen dat niet Nelly maar Paul is beland in de hel, en een kenmerk van die verdorven plek is dat die geen einde kent. Paul lijkt in een soort mentale toestand terecht gekomen waarin tijd en plaats van elkaar zijn gescheiden. Nelly zal de volgende ochtend worden gered (of worden gedood en zo ontsnappen aan haar hel, in de persoon van Paul) terwijl de helse toestand van Paul eeuwig is.
Cast is goed, met name Béart, en hoewel de plot wat te rechtlijnig is en nauwelijks verrast bleef l’Enfer me tot het raadselachtige einde boeien.

Movsin
-
- 8104 berichten
- 8304 stemmen
Hoe ging dat liedje ook weer ? "If you wanna be happy for the rest of your life, never make a pretty woman your wife..."
Film over jaloersheid, een kolfje naar de hand van een Chabrol, die graag menselijke gevoelens als deze in de verf steekt en hierbij deze keer sterk geholpen wordt door het schitterend samenspel van François Cluzet en wondermooie Emmanuelle Béart.
Enkele erg sterke scènes maar een grootse Chabrol vind ik er in zijn geheel niet in terug.
Slot stelt teleur en vermeldt "sans fin". Doelend op het eeuwigdurende van dergelijke aspecten van menselijk gedrag ?

cinemanukerke
-
- 1451 berichten
- 873 stemmen
Zomer. Le grand bassin de Castelnaudary. Het geluk ligt voor het grijpen. Mooie vrouw. Mooie zaak. Mooie omgeving. Maar zoals de titel aangeeft zal dit allesbehalve geluk betekenen voor het koppel Beart/Cluzet. Chabrol zet heel knap de mentale labiliteit van Cluzet in kaart. Met een paar straffe scenes zoals de achtervolging op Beart in het dorp (die klokken als doem) of tijdens de dia voorstelling (camera op Cluzet, camera schuin en daardoor zijn we in de geest van Cluzet). Chabrol is in het eerste deel nog ambigue over de handelingen van Beart. Is wat we zien (samen met Cluzet) een onschuldige flirt of zit er meer achter ? Is ze aan het liegen over haar moeder ? Later is het duidelijk Beart alle twijfel probeert weg te nemen. Een beetje jammer, de ambiguïteit had mogen blijven. Spelen met wat is waar en wat niet door de POV van Cluzet, daar lag de weg open naar een meesterwerk. Maar intrige heeft Chabrol nooit veel geïnteresseerd. Meer in personages en hun psychologie. Beart zet haar rol neer als een naief speels meisje. Haar eerste verschijning met de paardenstaart, haar nonchalante gedrag met klanten en die scene waar ze pruilt omdat haar pop door haar zoon kapot is. Eenmaal de spanningen binnen het koppel losbarsten, zal haar personage ietwat volwassener worden. Cluzet speelt zijn labiel personage met een wat komische (karikaturaal ?) invalshoek (zeker op het einde bij de dokter). Montage speelt handig in op de desoriëntatie van personage Cluzet. Kijk naar het tijdsverloop. Scene A waarin Beart zegt iemand gezien te hebben en direct volgende scene B (die duidelijk later, op ander tijdstip afspeelt) waarin Cluzet gewoon inpikt op haar laatste zin en vraagt : wanneer ? Alsof hij al tijd die met die vraag heeft rondgelopen.
Om l'enfer bij zijn grootse films te rekenen, is te veel eer. Ik vind dat hij met het verhaal meer had kunnen doen dan enkel de ondergang van een man schetsen. Maar bij momenten is de film wel grandioos dankzij het vakmanschap en filmkennis van Chabrol.

Fisico (moderator films)
-
- 9923 berichten
- 5365 stemmen
Sterk psychologisch drama van Chabrol waarbij een man die alles heeft om gelukkig te zijn toch kapot gaat aan twijfel en de angst om alles te verliezen. Paul is te benijden en heeft alles waar menig man over droomt: een uiterst knappe en minstens even zorgzame vrouw, een kind, een bloeiende zaak waarbij anderen in de watten worden gelegd, kortom het perfecte geluk.
Jaloersheid daarentegen sluimert door het hoofd van Paul. Al is de jaloersheid van korte duur en ervaar je dat er wat meer aan de hand is. Waanvoorstellingen en paranoïde gedachten nemen meer de bovenhand en weegt enorm op het perfecte huwelijk. Mooi in beeld gebracht alvast door Chabrol. In bepaal scènes zie je Paul echt worstelen met zichzelf, praat hij tegen zijn spiegelbeeld of zie je hem ontploffen in het cinemazaaltje.
Nelly, prachtvrouw toch die Emmanuelle Béart, gelukkig kon ik haar enkele dagen later in Manon des Sources (1986) opnieuw bewonderen. Prachtige rol van Béart overigens die Nelly verschillende gezichten geeft in de film, maar adembenemend mooi bleef ze immer. Van de hemel naar de hel. De vraag is voor wie? Voor Paul? Nelly of toch voor beiden? Het is vooral Paul denk ik die het meest te verliezen heeft. Zijn gedrag zal niet enkel zijn huwelijk kapot maken. Prachtig rollenspel van beide acteurs. Mooi!

Basto
-
- 11072 berichten
- 7151 stemmen
Komt uit op blu ray (Arrow) in een box met 5 andere films van Chabrol.

kappeuter (crew films)
-
- 74588 berichten
- 5939 stemmen
Ongelovelijk, wat een vreselijke schizofrene dumbo.
De waanzin wordt goed in beeld gebracht, maar ik vond het ook afschuwelijk om te aanschouwen, zo pijnlijk allemaal.
Zo'n mooie vrouw hebben en het dan alles zo verpesten... Ik had erg met Emmanuelle Béart te doen.
Als ik haar was had ik allang mijn spullen gepakt en was ik vertrokken met de zoon.
Chabrol is altijd wel een degelijke filmer. In de montage zie je de scènes die hij zich verbeeldt in een snellere montage. Verder is deze film opvallend degelijk gefilmd, vrij statisch, op enkele scènes na zoals die keer dat hij Béart volgt in het stadje.

Fisico (moderator films)
-
- 9923 berichten
- 5365 stemmen
We zijn het er toch over eens wat voor een prachtvrouw Emmanuelle Béart (het oog mag af en toe ook wel wat hebben) wel niet is. Prachtrol ook overigens als zorgzame Nelly hier!
Zo van onder de voet van het gedrag van Paul dat hij de hele film verpest?

kappeuter (crew films)
-
- 74588 berichten
- 5939 stemmen
We zijn het er toch over eens wat voor een prachtvrouw Emmanuelle Béart (het oog mag af en toe ook wel wat hebben) wel niet is. Prachtrol ook overigens als zorgzame Nelly hier!
Absoluut!
Manon des Sources was ook memorabel inderdaad.
Jammer dat haar zorgzaamheid alleen maar met achterdocht werd beantwoord...

Haha, nou beetje wel ja. Ziekelijke jaloezie is geen fijn thema om te aanschouwen.
Ik ben liefhebber van de films van Chabrol, ze hebben altijd wel iets dat me aanspreekt en ik waardeer zijn vakmanschap.

Seam
-
- 884 berichten
- 2170 stemmen
Niet echt geweldig, maar paar kleine hoogtepunten. Film is best lelijk, saai camerawerk, gedesatureerde kleuren en fletse belichting. Muzikaal heb ik ook amper iets gehoord. Máár naarmate de film vordert wordt het gelukkig steeds interessanter. Script is echt een slowburner en ik vond de climax erg sterk gedaan. Akelig realistische ontwikkelingen, lang geleden dat ik zoiets op film gezien (in tegenstelling tot het dagelijks leven). En daar weet het acteerwerk me ook beter te pakken. Cluzet bouwt zijn personage heel goed op waardoor het einde totaal niet over de top voelt. Ook Beart zet haar personage tragisch goed neer, waarin de worsteling zo duidelijk is.
En dat slotwoord vond ik meesterlijk. Kan me niet herinneren ooit zoiets gezien te hebben, maar hoe toepasselijk was dat! Kwam wel even binnen.
Ben overigens wel verbaasd dat mensen hier zoveel surrealisme in zien, want dit is behoorlijk realistisch (althans vanuit het perspectief van Cluzet). Lijkt me toch redelijk duidelijk wat er in werkelijkheid allemaal gebeurd.
Het laatste nieuws

Bizarre mysterythriller morgen eindelijk te streamen, Keiharde WOII-film ontbreekt op Netflix | MovieMeter Recap

'The Addams 'Family' verdwijnt van Netflix: 'De beste Tim Burton-film waar Tim Burton niets mee te maken heeft gehad'

De verbijsterende documentaireserie 'Gold & Greed: The Hunt for Fenn's Treasure' is vanaf morgen te zien op Netflix

Intieme realityserie over Jake Paul en Jutta Leerdam vanaf morgen te zien
Bekijk ook

Les Choses de la Vie
Drama / Romantiek, 1970
79 reacties

Matka Joanna od Aniolów
Drama / Horror, 1961
9 reacties

Kong Bu Fen Zi
Drama, 1986
14 reacties

Garde à Vue
Misdaad / Drama, 1981
30 reacties

Seul contre Tous
Drama / Thriller, 1998
274 reacties

Kis Uykusu
Drama, 2014
103 reacties
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2025 MovieMeter B.V.