• 9.250.496 stemmen

Gesproken taal: Turks en Engels

Releasedatum: 25 september 2014

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Kis Uykusu

Aydin, een gepensioneerde acteur, baat een klein hotel uit in centraal Anatolië samen met zijn vrouw Nihal, waarvan hij emotioneel afstandelijk is, en zijn zus Necla, die nog steeds last heeft van haar recente echtscheiding. In de winter wordt de steppe bedekt met sneeuw en worden gevoelens van wrok en wrevel aangewakkerd.

avatar van Movsin

Movsin

Valt ongetwijfeld lang uit, maar blijft een boeiend werk, met niet te versmaden acteerprestaties.

Waarde zit zeker in de vele dialogen waarvan de lengte toch de volle aandacht doet vereisen, maar die uiteenlopende onderwerpen aansnijden waaronder de maatschappelijke ondergeschiktheid van de vrouw, de familietrots... maar ook gewone, herkenbare disputen en standpunten.

Wat theatraal.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

Mijn verwachtingen lage vorige week hoog met de prachtige Yol en Watchtower in gedachten. Toen ik doorhad dat het een plattelandsdrama was had ik nog iets gehoopt als het Russische Leviathan, een stevig drama met wijde landschappen. En toen kwamen er steeds meer van die lege dialogen. Niet eentje, niet twee, maar heel veel achter elkaar. Ik las dat de regisseur moeite had met het inkorten van de film: hoe dan?! Ik heb echt een paar keer moeten doorspoelen om het voor mezelf behapbaar te houden en heb totaal niet het gevoel dat ik iets gemist had.

Oh ja, en die paardenmishandeling is natuurlijk niet goed te praten.

avatar van Onceuponanytime

Onceuponanytime

De hoge waardering doet mij de wenkbrauwen fronzen. Niet dat ik de film wil afschrijven, maar buiten het geslaagd camera- en acteerwerk is het verhaal langdradig en zijn er zo goed als geen hoogtepunten in het verhaal waar te nemen...

avatar van Gish

Gish

In minder dan een week thuis kijken naar Tarkovsky's Stalker en daarna deze film heeft me geestelijk niet goed gedaan. Want opnieuw 3 uur lang gezwam tussen, sober wonende, gepensioneerden, die zich stierlijk vervelen. De tijd wordt versleten met oeverloos gekibbel om niets. De hoofdpersoon lijkt een rustige vriendelijke oude man, maar blijkt een onuitstaanbaar egoistisch personage. Dat werkt dus ook al niet mee. En het lult maar en het lult maar. Enige hoogtepunt waren de wilde paarden en de sneeuw, toch niet helemaal voor niets gekeken. Heb nu wel zin gekregen in een echte winterslaap, snel onder de dekens dus.

avatar van Richardus

Richardus

• 2029 berichten

The overwriting of every single discussion smacks less of realistic debate than of a writer/director in the throes of a fit of didacticism who simply never trusts his audience to get his meaning without it being iterated and reiterated to the point of white noise.
- The Playlist, Jessica Kiang May 24, 2014 (metacritic link foetsie)

Mooi omschreven hoe ik het ervoer. Nu 5 jaar later, en met The Wild Pear Tree donderdag uit, ben ik benieuwd hoe ik deze film nu zou zien en of ik nog dezelfde mening/ervaring heb. Helaas nog uitgeleend in de bieb. En zeker uitgeslapen kijken deze keer!

avatar van Robi

Robi

De film speelt zich af in Cappadocië. En dat geeft gelijk een mooie meerwaarde aan de film omdat ik daar goede herinneringen aan heb en het verder ook een schitterend landschap is. De film gaat over een man en zijn vrouw en zijn zus die in een hotel wonen en de hele film met elkaar zitten te ouwehoeren over hoe ze zichzelf kunnen zijn zonder last te hebben van de ander. Allemaal mooie volzinnen en prima filosofieën. Maar om daar ruim drie uur naar te moeten kijken en luisteren is wel een hele grote opgave. Al kan ik me ook voorstellen als je daar in de winter opgesloten zit, dat je niets beter weet te verzinnen dan op elkaar te gaan zitten vitten. Mooie film maar niet voor herhaling vatbaar.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Ondanks de toch wel vrij lange zit redelijk interessant. Niet zozeer narratief, want daar had ik meer moeite mee, maar vooral genoten van de uitstekende acteerprestaties en prima cinematografie. Ook visueel een pareltje met het mooie decor van het afgelegen landschap.

Zo gek veel gebeurt er niet in Winter sleep. Ik werd wel onmiddellijk gegrepen door het begin en de ontstane ruzie omwille van achterstallige huurbetalingen. De confrontatie liep uit tot een impasse en de arme geestelijke wrong zich onderdanig in 77 bochten om de eigenaar toch maar te behagen.

De andere onderwerpen die behandeld werden, spraken me minder aan. Zeker het gedeelte over het boek. De koele afstandelijke relatie tussen Aydin en Nihal was dan wel weer beter, zeker wanneer hij zich (goedbedoeld) gaat moeien met haar "goede doel vzw'tje". Vooral de sterke dialogen kwamen hier naar voren, net als het acteerwerk. De dialogen tussen Aydin en zijn zus waren me iets te hoogdravend.

Een film die voor mij vooral goede met minder goede dingen afwisselde. Lichtjes ontgoocheld ook bij deze, want had er net iets meer van verwacht. Blijft sowieso ondanks de lange zit een degelijke film.

avatar van frans123

frans123

mayhemblik schreef:
Geweldige film die ondanks zijn lange duur geen seconde verveeld.
Zit ook heerlijke humor in trouwens en dan bedoel ik met name de geweldige gluiperige Imam waar ik ondanks zijn paling gladde optreden maar geen hekel aan kon krijgen én natuurlijk Aidin's manusje van alles.

verveelT ...

Oeps, bedankd.

Graag gedaan Medemblik

avatar van lang pee

lang pee

Gewoon één van de beste films die ik ooit gezien heb. Het is een film met enorm veel boeiende dialogen, en de verschillen en moeilijkheden in alle menselijke relaties. Een bekende situatie is er tussen het koppel Nihal en Aydin, ze wonen samen maar ieder hebben ze hun eigen ruimte in huis, omdat ze elkaar niet meer begrijpen en andere of geen doelen meer hebben in het leven. Je zou het trouwens misschien niet zeggen maar speelt zich af in de prachtige streek die Cappadocie toch is....

avatar van ThomasVV

ThomasVV

De nieuwe film van Ceylan al gezien, lang pee, About dry grasses? Als je Wintersleep zo goed vond, kan ik je die ten zeerste aanbevelen!

avatar van lang pee

lang pee

ThomasVV schreef:

Bedankt Thomas, ik zie dat hij vanaf 6 februari te zien is in het cultuurcentrum in mijn omgeving dus ga zeker kijken....