The Purge (2013)
Met onder meer: Lena Headey, Ethan Hawke en Max Burkholder
Releasedatum: 18 juli 2013
Bekijk via SkyShowtime
Plot The Purge
"One night a year, all crime is legal."
De Verenigde Staten worden geteisterd door misdaad en overvolle gevangenissen. Daarom besluit de overheid om een jaarlijkse ‘Purge’ van 12 uur in te stellen. Tussen 19.00 uur en 07.00 uur is elke misdaad, zelfs moord, legaal. De politie is niet te bereiken en ziekenhuizen sluiten hun deuren. Het is één keer per jaar dat de burgers hun gang kunnen gaan zonder gestraft te worden. Tijdens de nacht, geplaagd door geweld en veelvuldige misdaden, moet een familie beslissen wat ze doen wanneer een vreemdeling bij hen aanbelt voor hulp.
James Sandin
Henry
Mr. Cali
Mr. Halverson
sinterklaas
Een wereld zonder misdaad, geweld en ellende, wie wilt dat nou niet? Maar dan wel op één voorwaarde: dat er een nacht per jaar is dat iedereen al die opgekropte agressie, die hij in de rest van de 364 dagen per jaar heeft opgespaard, onbestraft eruit mag gooien. Dat klinkt als een vergezocht onderwerp maar eigenlijk is het gewoon een keiharde boodschap tegen de Amerikaanse samenleving met hun altijd nog zo'n eigenaardige wapenwetgeving.
The Purge opent ook met de "Purges" van de afgelopen 10 jaar voor 2022. Waarbij mensen ongestoord in elkaar worden getrimd, geschopt, doodgeschoten, neergestoken, verkracht, waar overvallen worden gepleegd en noem maar op. Dan gaan we naar de familie Sadin die zich al goed aan het voorbereiden is voor de Purge van de komende avond. Vader James Sadin word hier prima vertolkt door Ethan Hawke, die na Sinister weer mocht tekenen voor een Blumhouse productie, en de rest van het gezinnetje is ook lekker burgerlijk neergezet. Gewone huisvrouw, een verliefde dochter Zoey en haar oudere vriendje waar papa niks van mag weten, en de technische genie Charlie. Op het moment dat de avondklok ingaat, zorgt James ervoor dat het huis goed gepansert word, waardoor ze de nacht veilig door kunnen komen. Totdat er een vluchteling gelokaliseerd word en Charlie zo eigenwijs is om hem binnen te laten.
Waardoor de familie ook automatisch doelwit word van een groepje gemaskerde mensen die op zoek waren naar de vluchteling. De leider daarvan word ook behoorlijk tof neergezet en heeft echt wel een beetje een uitstraling en trekjes van Peter van Funny Games. Echt een ideale rol gewoon en zijn grijns en zijn masker maken het plaatje ervan helemaal compleet. Eerst zorgt het voor een hoop beroering bij de familie en de sekte wacht het rustig af, en daarna breekt de hel los.
Waarbij we getrakteerd worden op een paar erg lekkere bloederige scene's en een paar vette kills. Naast de hakmessen en bijlen is er ook nog genoeg plaats voor wat schiettuig en alles word in de laatste half uur lekker over de top. Het einde had ik liever anders gezien. Namelijk dat het slecht afliep met het gezin, aangezien die Grace, een uiteindelijke wolf in schaapskleren, me toch echt wel goed bang maakte. Maar ach, die nieuwsberichten bij de aftiteling en de hele aspect om het feit dat de "Purge" over is en dat we maar weer wat van het leven moeten maken zorgde weer wel voor een redelijk einde.
Wat mij betreft helemaal geen slechte film zoals hierboven menigmaal word beschreven. Gewoonweg een lekker geschift filmpje dat overduidelijk de Amerikaanse mentaliteiten wbt de wapenwetgeving en de criminaliteit daar lekker tegen de schenen schopt. Ook wel opmerkelijk dat dit door Blumhouse is geproduceerd, aangezien deze film (op misschien die enge maskers, en het feit dat het gaat om een gezin dat ingesloten zit in een huis na) zich niet kan meten aan Insidious en Sinister en zelfs niet aan horror. Maar dat was ook wel te verwachten.
Prima 80 minuten kijkvoer.
dirk-dv
Ik had er meer van verwacht zoals plunderingen overvallen etc etc.
Schrikmomenten waren doorzichtig en niet spannend af en toe goede stukjes maar uitwerking is het gewoon net niet, hoe kan je dit horror noemen doe een paar indringers wat enge maskers op en klaar nee dit is niet mijn type film
Alonzo
Ik had er idd ook meer van verwacht. Groot onderwerp als dit tenminste.
Een keer kijken.
Bijdevaate11
De opzet is gaaf 1 dag in het jaar al je agressie botvieren op wie je maar wil! helaas wordt het niet echt interessant uitgewerkt jammer
mar007
Waardeloze film vond ik dit.
Een belachelijk verhaal dat nergens interessant of spannend wordt.
En als je alles gehad denkt te hebben
volgt er nog een belachelijker plot.
Zonde van me tijd deze film.
Dat vaderlief in eerste instantie die arme man wil uitleveren en dan vervolgens na een heel
gevecht van gedachten veranderd met de kreet:we gaan vechten
kom op zeg!
Help de man direct of blijf bij je standpunt,maar dit sloeg nergens op.
Zo kan ik nog wel even doorgaan..
badhorsie
Een slechte film vol met elementen die de film niet overtuigend maken. Veel herhaling van Cliché's en eigenlijk helemaal geen horrorfilm, maar meer een actiethriller.
De film is geasseerd op een ver gezocht en onaannemelijk concept. Om geweld en criiminaliteit uit de maatschappij te bannen, is moord en doodslag één dag in het jaar legaal (dit wordt 'de zuivering' genoemd). Mensen zouden hierdoor de rest van het jaar geen behoefte meer hebben aan geweld en criminele activiteiten. Het speelt zich af in het jaar 2022
Een keurige steenrijke familie, die hun kapitaal verkregen hebben door de verkoop van beveiligingssystemen (t.b.v. De Zuivering) aan hun buurtbewoners wordt gevolgd in deze film. Hrt gezin wordt door toedoen van een medemenslievende actie van de zoon het doelwit van enkele 'Zuiveraars'. Blijkbaar hebben ze in het jaar van 2022 geen mobiele telefoontjes want de communicatie tijdens de horrornacht verloopt via een zelfgemaakt robotje met licht signalen. Dat vond ik het zwakste element uit de film. Verder wordt werklijk iedere keer op de zelfde manier reddingen van de dood uitgevoerd.
Leno
Het idee en de buurtbewoners die nog even op komen dagen is goed bedacht. Echter alles daar omheen is zeer matig, met de irritante karakters voorop. De flauwe ontwikkelingen in het huis moeten voor spanning zorgen maar dat komt niet uit de verf. Erg jammer, dit mag van mij wel overnieuw.
mnrk
Our target for this year's purge is hiding in your home. You have one hour to find him and give him to us or we will kill all of you. We will be coming in.
Toch nog een vermakelijke film van James DeMonaco die mede door de speelduur van 85 minuten gewoon prima weg kijkt...
Het verhaal is\kan beter worden uitgewerkt, maar ondanks alles gebeurt er genoeg in deze film waardoor het allemaal prima weg kijkt en de vaart er ook goed in blijft zitten...
De acteurs in deze film zijn ook op hun plek en vooral Lena Headey en Ethan Hawke acteren gewoon goed...
Ik zag dat er een 2e deel aan zit te komen, benieuwd wat ze ervan gaan maken...
L@nnert01
Een spannende film die zeer goed wegkijkt. Geen griezelige momenten, maar het onderwerp vind ik geniaal bedacht.
Alleen zou ik de vader hebben laten leven of als die toch dood moest. Zou ik de zwarte man, niet racistisch, er laten blijven.
nairobi
Flinke tegenvaller deze film!
Verhaal is prima, zou je een hele goede film van kunnen maken.
Het is hier alleen niet gelukt, veel te dun uitgewerkt allemaal.
Totaal niet spannend veel te voorspellend en er zat zelfs een totaal mislukte
Heath Ledger imitatie in.
Jammer, snel vergeten deze!
sandero16
Donderdagavond er goed voor gaan zitten met hoge verwachtingen. Helaas, ik had beter wat anders kunnen doen, want wat was dit een bagger.
Je zou denken dat er enige schrikmomenten in zouden komen vanwege het genre horror. Tot mijn grote spijt was er geen enkele vorm van spanning. Het was een kabbelend filmpje zonder enige vorm van inhoudelijke verhaallijnen of goed acteerwerk.
Pluspunten waren er ook zoals de schietscenes en harde actie.
Al bij al was dit matig. Kan zeker niet concurreren met andere horrorfilms uit 2013 zoals the conjuring.
Conclusie: snel vergeten en op naar een betere film. 2*
mixmaster
tegenvallende film waar ik toch meer van had verwacht , helaas word het goed bedachte verhaal slecht uitgewerkt.
de film concentreert zich op 1 familie en dat hadden ze beter niet kunnen doen.
ambrosini
wat jammer.. een super kans om een super film te maken.. opzich begon het allemaal goed, maar toen de purge ging starten werd het steeds minder..
1. Zoon: waarom doe je deur open? Door jouw is je vader overleden en eventueel je hele gezin
2. Dochter: je vriend blijkt een physco te zijn en jij gaat nadat je vriend is overleden steeds schuilen. Waarom???
3. Moeder: je buren zijn gestoord en willen graag jouw gezin vermoorden, maar wat doe jij? Je gaat het met hun zitten tot dat de purge voorbij is. Hoe ga je hierna met elkaar om
4. Als je na de purge nog mensen vermoord hoe hebben ze dat door?
leatherhead
Tja, leuk idee inderdaad, maar ook zeker niet meer dan dat.
Zeer matige film die opzich veelbelovend begint maar al snel een totale ramp wordt. Het hele idee van die zogenaamde ''Purge'' is (hoewel het niet echt realistisch te noemen is) best interessant alleen is het probleem dat wanneer the purge eenmaal begonnen is de film vervalt in een vreselijk irritante, clichématige flutfilm. Vooral die scenes wanneer iemand dreigt vermoord te worden maar er op de een of andere magische wijze toch steeds weer een familielid tot de redding komt. Kom op zeg
1,5* Voor het idee en die bad-guy. Die was wel goed.
ipman-99
"Why did you let him in our home? We have no idea who's after him." ...
" !!!
Fantastische Thriller
!
De acteerprestaties met name Ethan Hawke en Lena Headey waren gewoon goed te noemen.
Tonypulp
De twijfelachtige eer van meest irritante film van 2013 gaat naar...
Zo mogelijk een nog slechtere Amerikaanse home invasion flick dan The Strangers. Staat bol van de -typerende- non-logica en misplaatste moraaltjes waar natuurlijk iedereen op zit te wachten binnen zo'n meedogenloos concept. What a joke.
IVM2000
Had er meer van verwacht. Teveel onlogische items, en voorspelbare momenten!
Je blijft kijken omdat je wil weten hoe het afloopt, maar heb momenten gehad dat ik de logica van het geheel niet kon volgen.
Tarkus
Redelijke thriller, met goede vertolkingen.
Het scenario rommelt hier en daar wat, vooral het einde was niet erg goed.
Maar het is eens een leuke thriller om niet te veel bij na te denken.
Heb me er wel mee vermaakt.
ipman-99
"Why did you let him in our home? We have no idea who's after him." ... " !!!
Fantastische Thriller !!! Heerlijk apart geniaal concept ..., waarin je in Amerika één dag per jaar (12 uur) je gram en frustraties kan en mag af reageren zonder verder gevolgen qua instanties ! Wat volgt is dus een heleboel spanning en in plaats van belleke trek, nu een moordende tocht wordt ! Een geweldige geschifte film en een flinke sneer naar de wapenwetgeving in Amerika !
Arietjuh
Wat een tegenvaller! Dat de film maar 3 miljoen dollar heeft gekost is te zien. Aan de belichting bijvoorbeeld (wat doet een gemiddelde zaklantaarn??). Het verhaal rammelt aan alle kanten. Er wordt beroerd geacteerd. Enige pluspunt is de zeer korte speelduur.
edje555
Top vermaak !
Niet te veel over nadenken.
**** voor mij
Gazi
WARNING
everythings gonna be fine x 15 times
are you O.K. x 20 times !!! Etcetera...etcetera...
Drifter
Leuke film. Origineel bedacht en uitgevoerd.
Zoals wel vaker verbaas ik mij over reacties dat het niet reëel is en niet klopt.
Misschien moet je dan een documentaire bekijken op tv. Dit is film en per definitie niet echt.
Het is af en toe niet realistisch want in zo'n situatie blijf je bij elkaar en af en toe is het erg onduidelijk wie waar is, maar de opzet is goed, het verhaal is goed uitgewerkt. Het plot is ook prima bedacht.
schram101
Gemiste kans.
Niet dat DeMonaco helemaal niets met het geniale concept doet, maar de mogelijkheden die dit script biedt worden uiteindelijk maar half gebruikt. Dat heeft vooral met foute keuzes in het script te maken. Waarom er toch altijd weer een irritant kind in zo'n film geschreven moet worden is mij bijvoorbeeld een raadsel. Zeker als hij ook nog eens behoorlijk vervelend blijkt. Ook vond ik de afloop wat tam. Oke, de dood van Hawke's personage zag ik niet direct aankomen, iets meer geweld in de slotminuten had geen kwaad gekund. Gelukkig is er wel wat actie. Over het algemeen is deze ook prima verzorgd.
De badguys zien er met hun maskers best wel cool uit. Maskers zijn anno 2014 misschien niet heel origineel meer, maar het werkt nog steeds.
Met de sequel al weer voor de boeg kan ik concluderen dat The Purge erg origineel is, mogelijkheden te over biedt, maar uiteindelijk niet veel meer is dan een vermakelijk, dat wel, tussendoortje.
Cestlavie
Het idee is leuk bedacht en heeft een veelbelovende filmposter. Verder is het alleen heel slecht uitgewerkt. Er waren ook heel veel voorspelbare acties. Het enige onverwachte was de vechtscéne op het einde.
otherfool
Lamlendige en vreselijk goedkope uitwerking van een redelijk idee. Het concept van de purge past prima binnen een ietwat vergezochte maar niet geheel onmogelijke premisse van een redelijke thriller, maar de verwikkelingen zijn vervolgens zo dom en de karakters zo vervelend dat de film met de minuut meer gaat storen. De spanning is ook verrassend ver te zoeken in dit mislukte en inadequate project.
1*.
frolunda
Sterk uitgangspunt maar de uitwerking had wel wat beter gekund.Desondanks een aardige thriller met een paar spannende momenten en enkele goede kills.
christian
Sciencefiction, echt?
Ik zie het steeds vaker staan bij films die niks met SF te maken hebben. Een film die zich in de toekomst afspeelt, is niet automatisch een SF.
Best een leuk en origineel concept, maar de uitwerking laat nogal te wensen over.
Van een film als deze mag je best wat spanning verwachten, maar de spanningsboog is niet echt aangespannen. Afgezien van de rol van Ethan Hawke, zijn de personages nogal nietszeggend en soms zelfs irritant en vervelend. Ik houd op zich best van home invasion films, maar hier wordt op een gegeven moment de ene rare na de andere rare beslissing genomen.
Alleen de actie zelf was nog wel aardig. Dat, het goede concept en het feit dat de speelduur niet zo heel lang is, zorgt ervoor dat het niet een heel vervelende film is geworden. Maar helaas wel eentje met een zeer matige uitwerking. Dit had vooraf best potentie, maar die heeft het in ieder geval totaal niet waargemaakt.

The Forever Purge
2021

The First Purge
2018

The Purge: Election Year
2016

The Purge: Anarchy
2014

Netflix verwijdert komende week meerdere veel bekeken titels

Frank Grillo geeft update over 'The Purge 6' dat allerlaatste deel in de horror-franchise moet zijn

Amerikaanse politie kondigt avondklok aan met 'The Purge'-sirene

Joshuu Sasori: Dai-41 Zakkyo-bô
Actie / Misdaad, 1972

The Call
Thriller, 2013
californiëdystopiebarricade psychopathische moordenaarbloody fighthuisinvasieblood lustrich vs poorconstitutional conventionlegalized murdersocial allegory bloodybloody deathbloody deaths 2020sunited states of america