• 9.377.570 stemmen

Geregisseerd door: James DeMonaco

Met onder meer: Lena Headey, Ethan Hawke en Max Burkholder

Releasedatum: 18 juli 2013

Plot The Purge

"One night a year, all crime is legal."

De Verenigde Staten worden geteisterd door misdaad en overvolle gevangenissen. Daarom besluit de overheid om een jaarlijkse ‘Purge’ van 12 uur in te stellen. Tussen 19.00 uur en 07.00 uur is elke misdaad, zelfs moord, legaal. De politie is niet te bereiken en ziekenhuizen sluiten hun deuren. Het is één keer per jaar dat de burgers hun gang kunnen gaan zonder gestraft te worden. Tijdens de nacht, geplaagd door geweld en veelvuldige misdaden, moet een familie beslissen wat ze doen wanneer een vreemdeling bij hen aanbelt voor hulp.

James Sandin

Mr. Cali

Mr. Halverson

avatar van TomPSV

TomPSV

Best vermakelijk, maar meer ook niet. Het verhaal, hoewel erg onrealistisch natuurlijk, is nog wel leuk verzonnen. Het sfeertje is ook goed en de schrikmomenten zijn zo nu en dan aanwezig. Helaas gaan de hoofdrolspelers in het tweede deel van de film weer een aantal rare keuzes maken. Keuzes die we al vele malen vaker in andere films hebben gezien en daardoor toch vrij clichématig zijn. En dat is jammer, want dat had de film eigenlijk niet nodig.

De speelduur is overigens wel fijn. Lekker vlot filmpje om eens tussendoor te kijken. Maar overall gezien niet genoeg voor een voldoende. 2,5*

avatar van Theunissen

Wat een matige bedoeling was deze film. Het concept was opzicht wel leuk maar de uitvoering was op zijn zachts gezegd beroerd. Dankzij de rot kinderen van het gezin Sandin (met name dat vreselijke jochie) was het al snel één en al cliché wat de klok sloeg. Hierdoor was het verhaal ook nauwelijks boeiend of spannend. Ook de actie, het geweld en de slechteriken vielen behoorlijk tegen. Omdat de film maar (eigenlijk gelukkig) 80 minuten duurt is hij wel nog goed te doen. De cast valt overigens ook behoorlijk tegen en weet nergens te overtuigen. Ik ben in ieder geval blij dat ik deze flut film niet in de bioscoop heb gezien, want dat zou gewoon zonde zijn geweest van het geld.

avatar van truebase

truebase

Met 2.73 is de film redelijk goed gerate denk ik. Ridicuul verhaal, wat in de film telkens maar niet goed en oprecht uitgelegd kan worden. Ik kan me niet voorstellen dat een redelijk denkend mens dit kan ondersteunen. Dat stoorde me tijdens de film. Hij kent wel enige spanning en kijkt daarom redelijk weg. Het had denk ik meer kunnen zijn als ze beelden lieten zien van wat er in het land gebeurde. Maar dat is achteraf geklets. Redelijk leuk met een ongeloofwaardige bijsmaak die ff blijft hangen. Dus een advies van laten liggen of gewoon kijken kan ik nauwelijks geven. 2.nogiets

avatar van Lefgozer

Lefgozer

Ik zou deze film als een gemiste kans omschrijven. Er was echt zoveel meer mogelijk met dit verhaal. Jammer.

avatar van Daan258

Daan258

Heb lang op deze film gewacht en gister eindelijk kunnen bekijken maar is helaas behoorlijk tegengevallen.

Hij word jammer genoeg nergens echt spannend, leuk of wat dan ook. verhaal was nog best leuk gedaan alleen had er zo veel meer in kunnen zitten.

Acteerwek was nog prima met name Ethan Hawke deed et zoals gewoonlijk wel goed, alleen ergerde ik me wel heel erg aan dat ventje, pfff vreselijk irritant kind.

Leuk om een x gezien te hebben maar had er veel meer van verwacht.

jammer.

avatar van swenbos

swenbos

Ik moest toch wel even lachen toen ik het plot las.

avatar van seyar22

seyar22

Lefgozer schreef:

Je hebt gelijk! Ze konden deze film zelf een beetje horror maken! maar dat deden ze niet... nope... dat deden ze niet....

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Redelijk, al dan wel vooral door het soort verhaal waar ik wel van hou en de cast die zich prima redt. Wat ik wel jammer vind van het verhaal is dat het meer gecovert mocht worden in de film zelf. Op de fragmentjes in het begin na is het voornamelijk gericht op het familiedrama en de home-invasion. Wat fragmenten tussendoor had gemogen, of ze hadden bijv. de groep kunnen volgen eerder op de avond.

Wel fijn dat ze uiteindelijk voor een defend-the-base strategie gegaan zijn (al is het wat vreemd dat ze de man niet nog even snel lossneden en een wapen gaven), zodat de film echt los kon komen. Beetje hit-en-miss daar, maar opzicht wel ok. Einde daarentegen vond ik wat slapjes.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Een aardig uitgangspunt, maar er wordt jammer genoeg niet heel veel mee gedaan. De premisse had best makkelijk een interessante film op kunnen leveren, maar in The Purge worden we als kijker gekoppeld aan een stel eendimensionale karakters en een vrij flauw verhaaltje. De film is eigenlijk niet veel meer dan een verhaal over een gezin dat wordt lastiggevallen door een paar agressieve gekken (de premisse zorgt er enkel voor dat we ons niet gaan afvragen waarom ze de politie niet bellen) en zelfs daarin is het niet echt bijzonder. De voorspelbaarheden en plotgaten vliegen je in ieder geval om de oren. Want ja, dat eeuwige rondlopen in een donker huis, wetende dat er iemand is, gaat nu eenmaal erg snel vervelen. Een paar spannende momenten en aardige actie-sequenties zorgen er gelukkig voor dat de kijker niet volledig indommelt, maar het is jammer dat de film zich toch presenteert als iets dat meer is dan dat.

2,5 sterren.

avatar van schumacher

schumacher

Eens leuk om gezien te hebben maar helaas geen topfilm.

Viel mee maar verwacht er niet al te veel van.

avatar van area51

area51

Wat begint met een origineel idee en dus best spannend , evolueert halverwege tot een ordinaire shoot out.En wat een korte film zeg , na een uur en 15 minuten is het al (gelukkig) over.

avatar van Kondoro

Kondoro

Ze hebben de film in het begin heel mooi verwerkt. Maar op het eind te snel voorbij laten gaan...

Het begin is lekker spannend en toen kon je mooi op dreef gaan.

Helaas was dat ook het enigste want het leek gewoon als of hun geld op was !

Ik had verwacht dat hij enger zou zijn. Dit is niet zo gebeurd dus ook erg tegengevallen !

Vooral toen ik hoorde dat het de makers van Sinister waren...

En ook nog eens de zelfde hoofdrolspeler (s ?? )

avatar van jippie2010

jippie2010

Wat mij betreft mag deze film wat meer credits krijgen.

Geweldig plot, eindelijk een echt origineel scenario.

Het is bijna onmogelijk om met zo'n verhaal geen open eindjes te hebben,

en als je er voor kiest om je er niet aan te storen dan is dit gewoon een sterke thriller. *3.0

NB: Voor de sciencefiction-fans onder ons: laat je niet misleiden door het genoemde genre. Het heeft nauwelijks een aandeel in de film.

avatar van Rujar

Rujar

Het idee is geweldig. Alleen matig uitgewerkt. Ik mis een beetje de rauwheid zoals in Battle Royal.

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Wat zou er nou echt gebeuren als dit eens in het echt doorgevoerd zou worden, het brengt in ieder (het minste) geval wel een flinke discussie los. De cast ziet er goed, vooral Lena Headey: wat een mooie vrouw ook al heeft ze hier het haar niet super.

De jaarlijkse lockdown is weer aan bod, de zuivering, the purge. Langzaam ontdekken we waarom dit instituut eigenlijk is ingevoerd, het uitroeien van de armoede door minderheden te elimineren. Familie Sandin heeft voorbereidingen getroffen, sterker nog hij bezit het grootste beveiligingsmaatschappij van het moment en heeft met eigen product een fort gemaakt van zijn huis.

Het zwaar bewaakte huis lijkt een veilig onderkomen voor deze gevaarlijke avond en nacht. In ieder geval zal niets gemakkelijk binnen kunnen dringen, misschien is het wel onmogelijk. Een ongenode gast zoekt een vluchtoord in het huis waarmee alle ellende begint. Er volgen onderhandelingen met een ultimatum daaraan vast. Bij geen gehoor zal de hel losbreken.

Alleen het idee van the purge is origineel, het vast zitten in een huis en van buitenaf bedreigt te worden geheel niet. Lekkere wegkijkfilm met redelijke spanning. Cast is prima, beeld en geluid zijn oke en het script loopt aardig door. Geen super film, er had meer uitgehaald kunnen worden.

Goed te doen.

avatar van TomBroers

TomBroers

Geweldiguitgangspunt,had hoge verwachtingen van deze film. Viel uiteindelijk toch erg tegen,hier haddenze zoals al vaker vermeld veel meer uit kunnen halen. Nu blijft het bij een leuk tussendoortje helaas en een nipte voldoende ...

avatar van wiebe92

wiebe92

Zit toch een sterk verhaal in. Film met boodschap, niet zozeer alleen horror/science

avatar van Theunissen

wiebe92 schreef:

Film met boodschap

En wat was dan in hemelsnaam de boodschap

avatar van jippie2010

jippie2010

Een pak suiker en een halfje bruin.

avatar van MovieMind

MovieMind

Deze film had veel sterker moeten en mogen zijn, maar het is een aardig tussendoortje.

avatar van HALVE TAMME.

HALVE TAMME. (moderator series)

Chainsaw schreef:

Een aardig uitgangspunt, maar er wordt jammer genoeg niet heel veel mee gedaan.2,5 sterren.

En daar is alles voor mij mee gezegd.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Goed concept, matige uitwerking.

Het "purge" idee ben ik nog nooit eerder tegengekomen in films, maar er wordt verder weinig mee gedaan. Al snel verzandt de film in een voorspelbare home invasion thriller, met alle bekende clichés. Vooral het verwijfde joch haalt het bloed onder je nagels vandaan qua domme beslissingen. Het leek wel zo'n blonde chick uit een '80-ties slasher; misschien dat ze hem daarom lang haar hadden gegeven.

Ook het verdere script zit vol onwaarschijnlijke keuzes en plot holes. Hoe kun je nu zo met je buren verder leven, nadat ze je wilden vermoorden puur uit jaloezie? De cast is verder weinig overtuigend, op de psychopathische Wakefield na. De film ziet er best gelikt uit en aan de soundtrack zal het ook niet liggen. Maar dit verhaal mist gewoon een ziel.

Jammer; hier had meer ingezeten. 2,5*

avatar van Zinema

Irritante invasie.

Het voordeel van deze zoveelste film omtrent een home invasion, is dat het tempo enigszins hoog ligt. Veel tijd om na te denken over de domme beslissingen en andere voorspelbare clichés heb je dus niet. Maar de onlogica irriteert bij tijd en wijle wel, iets wat de film er niet beter op maakt. Hawke weet de aandacht gelukkig vast te houden, maar de plank wordt meerdere malen misgeslagen.

Redelijk.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Ik vind het idee van de film best wel origineel. Maar het wordt zeer irritant uitgewerkt. Vreselijk dat zoontje. En die vriend van de dochter is ook al zo nadrukkelijk aanwezig. Verder soms best spannend, maar toch is het eindresultaat niet bevredigend. Het had veel beter gekund, als ik het had geregisseerd. En het scenario flink had aangepast. Ha, ha, ha.

avatar van mock turtle

mock turtle

Idee sprak me wel aan en in potentie is dit een confronterend film die je aan het denken zou kunnen zetten.

Maar helaas.. de uitwerking was van dermate laag nivo en het verhaal zo onwaarschijnlijk gebracht dat het geen moment boeide wat er gebeurde. Zwak.

avatar van Franza

Franza

Wat een mooi plot!

Dus de verwachtingen waren hoog gespannen voor deze film.
Maar echter werd dit al snel verpest.
*het is totaal niet spannend
*goedbeveiligingssysteem die je met een jeep er heel makkelijk in 1 keer eruittrekt...
*enorm voorspelbaar
*saaie voortzettingen

Maar ik heb slechter gezien,
Maar ik kan hier toch zeker geen voldoende voor geven.

avatar van maarten_d

maarten_d

Zoals velen reeds gezegd hebben, het plot ziet er inderdaad geweldig uit.
Maar dat is het dan ook bij deze film.

Schrijnende acteerprestaties, zijn slechts het begin.
Slecht aan elkaar geknoopte scences,
plotwendingen waarbij je denkt, 'werkelijk, ga je dit zo aanpakken? Ik heb geen diploma filmkunsten of regisseur maar zelfs ik had hier iets beter van kunnen maken'.

De vreemde stappen die door de regisseur zijn hoofd gaan kan volgens mij niemand volgen.
(ik zet hier iets in spoiler maar het verklapt niets van het verhaal hoor:) neem nu het massaal grote huis, er worden slechts een 4 of 5 tal kamers van gebruikt maar als je een echte thriller wil hebben gebruik dan ook alles

En dan heb ik nog niets gezegd over de 'verschiet momenten'. Je hebt uiteraard in elke film wel eens een moment dat je verschiet in een scene maw je ziet het meestal wel aankomen maar soms ook niet. James DeMonaco slaagt erin dat je alles ziet aankomen. Het gaat zelfs zover dat ik zat te timen en nu gaat het komen en in 90% van de gevallen zat ik er nog helemaal op ook.

mbt de schrijnende acteerpresatie, man, 2 kinderen is beneden D-klasse film zelfs, die vrouw (speelt ook in game of thrones) was ook erg beneden peil (heb haar toch in GOT beter zien spelen).

Nu is het een aanrader? kijk naar wat ik hierboven heb geschreven en maak de optelsom, mocht je hem achteraf toch bekijken, ik en enkele andere hier hebben u gewaarschuwd.

0.5 zou juist moeten zijn omwille van : bijl in hoofd

avatar van tal1b

tal1b

film was zo slecht nog niet, prima sciencefiction, hier en daar best spannend, goed geacteerd, en goed eind,

avatar van fluppebxl

fluppebxl

Theunissen schreef:

En wat was dan in hemelsnaam de boodschap

Helemaal niet moeilijk om een parallel te trekken met de samenleving vandaag de dag. Een serieuze uitvergroting van het "not in my backyard" principe (laat heel de wereld elkaar maar uitmoorden, zolang wij maar veilig achter ons hek zitten), en van de fel gedualiseerde Amerikaanse samenleving (met een kleine knipoog naar de wapenwetgeving daar). Het is jammer dat ze het niet iets subtieler aangepakt hebben (zonde dat de zondebok zwart is en opgejaagd wordt door blanke rijkeluiskinderen), maar als je die boodschap zelfs niet gemerkt hebt, heb je echt niet goed opgelet.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Bij deze film moest ik meteen aan de Georgia Guidestones denken. Een bouwwerk van zes granieten platen en op deze platen zijn o.a. een soort 10 geboden te lezen. Het eerste gebod hakt er meteen lekker in, namelijk: Maintain humanity under 500,000,000. Nu kun je zoiets natuurlijk niet bereiken met een jaarlijkse zuivering (wereldwijd) waarbij je 12 uur lang ongestraft mag doen wat je wilt. Maar welke maatregelen zijn er dan wel om de mensheid onder de 500 miljoen te houden als er op dit moment meer dan 7 miljard mensen rondlopen. Een spannend scenario voor The Purge 2 wellicht.

The Purge begint zeer belovend met beelden van rellen en moorden. De stemming zit er meteen in. We maken vervolgens kennis met het gezin van Ethan Hawke en al snel is het 19:00 en de zuivering gaat van start. En niet lang hierna staat er zoals in de plotomschrijving beschreven een vreemdeling op de stoep en het lijkt allemaal de goede kant op te gaan. Vooral omdat het hier niet bij blijft. Maar helaas ontspoort de film in de laatste pakweg 30 min. De film verliest meer geloofwaardigheid en er komen dikke clichés langs en dat is heel erg jammer!

Maaaar toch vind ik The Purge geen slechte film. Integendeel, ik vind hem goed! Ook wordt er kort wat toelichting gegeven waarom er dus een jaarlijkse zuivering is en ik moet zeggen dat dit best een aannemelijk initiatief is, Uiteraard ben ik het er niet mee eens, maar stel dat de elite het toch wil realiseren. Want zodra het weer is een geldkwestie word en derderangs burgers sowieso gedupeerd worden, (is natuurlijk al zo) dan kunnen er hele gekke dingen gebeuren en lijkt zoiets een kwestie van tijd. Maar nu is het natuurlijk een zeer onwaarschijnlijke gedachte dat het ooit zover gaat komen.....Maar toch belicht deze film het huidige plaatje in de VS heel goed en dat is een pluspunt. En inderdaad het 'not in my backyard principe'

Een geslaagde film en met 80 minuten is de film geen minuut te lang of te kort!