Genre: Thriller / Horror
Alternatieve titel: De Zomer van de Witte Haai
Geregisseerd door: Steven Spielberg
Met onder meer: Roy Scheider, Richard Dreyfuss en Robert Shaw
Releasedatum: 18 december 1975
Bekijk via Videoland
Plot Jaws
"The terrifying motion picture from the terrifying No. 1 best seller."
Het lijk van een jonge vrouw spoelt aan op het strand van de Amerikaanse badplaats Amity. Politiechef Martin Brody start een onderzoek en vermoedt dat er een grote witte haai de wateren onveilig maakt. Het bestuur van het toeristendorpje kiest echter voor het commerciële belang en weigert het verhaal van Brody te geloven.
- Trailer (YouTube)
Chrissie
Cassidy
Estuary Victim
feanaro surion
Herzien en het blijft gewoon een heerlijke super spannende film. Verhoogd naar 4.5 sterren
waidman
In de jaren 70 waren mijn ouders geabonneerd op de readers digest, daarin stond toen een artikel over deze film, ik wilde, maar mocht de film toen niet zien maar heb toen wel het boek van Benchley gelezen. Pas een aantal jaren later kreeg ik de gelegenheid om de film te gaan zien en ik ben nog steeds een fan van deze film. Waarom, juist omdat het verhaal zo geloofwaardig wordt gebracht. Benchley heeft namelijk zijn verhaal gebaseerd op een serie aanvallen van een haai in de jaren 20 van de vorige eeuw, alhoewel het nooit zeker is geworden of het hier ook een grote witte haai betrof, vielen er wel slachtoffers. Ook het gebruik van opnames uit de film Blue Water White Death maken indruk, dan wordt het namelijk een stuk geloofwaardiger dat de Kooi met daarin Hooper wordt vernield. Enige minpunt is juist de definitieve aanval van de haai op de boot, daar blijft de haai te lang buiten water op de boot hangen . Maar dat is dan ook het enige, natuurlijk afgemeten naar huidige maatstaven doet de haai oubollig aan, maar voor die tijd was het een technisch hoogstandje. De muziek van John Williams bezorgt veel mensen nog steeds kippevel, daarnaast zijn de acteerprestaties naar behoren, zowel Schneider als Shaw zetten goede rollen neer en de verbale gevechten tussen Shaw en Dreyfuss zijn juweeltjes.
Dit beviel mij nou juist niet. Doordat de haai erg weinig in beeld kwam en er geen indrukwekkende gebeurtenissen plaats vonden of interessante dialogen werd het een lange saaie rit.
Juist in die scenes wordt duidelijk waarom Hooper gek is op haaien en waarom Quint ze haat, welke invloed de aanvallen hebben op het bestaan van Amity en hoe de inwoners daar mee om gaan,voeg daarbij het besef dat je weet dat de haai in de buurt is en je hebt een prachtig stukje film
Dat de film redelijk haailoos is wordt ook door Hooper verklaard, hij geeft aan dat de gevangen haai waarschijnlijk wel DE haai is aangezien haaien van dergelijke afmetingen niet vaak samen in wateren met weinig voedsel worden aangetroffen. Maar om dat zeker te weten moet hij de haai open snijden
- 12092 berichten
Dit is veruit Spielbergs beste film! Bevat alle ingredienten waarvoor mensen naar de bioscoop komen, sublieme spanning, goed verhaal, eng monster, goed acteerwerk, gedenkwaardige scènes.
Ik kan deze film bovendien echt 1000-maal zien en nog steeds verveelt ie me niet!
Bij al zijn latere films had ik toch iets van een magische factor die miste. Vooral het laatste deel van de film (mannen op de boot tegen haai) is prachtig, die relatie tussen die mannen heeft de perfecte chemie. De zee is onheilspellend en kwaadaardig. Mooi idee en nog steeds jaagt het mensen de stuipen het het lijf (what's beneath?).
Dikke 5*
Franky38
Een van mijn eerste bioscoop films die ik gezien heb toen die tijd het was toen een hit van een film ik vond hem ook erg goed toen en nu ook nog het geef toch weer een jarenzeventig gevoel.
AmazingPP
Steevast iedere lente (vlak voor de zomer) bekijk ik deze film, zodat ik zeker weet dat ik de hele zomer niet de zee in durf. Ik heb de schurft aan het strand en de zee (woon er een minuut vandaan) en deze film houdt me daar weg. Doodenge film, haai of geen haai. De sfeer, de muziek, het verhaal, alles is even spannend. Eén van de beste Spielberg films, maar de man is geniaal in het maken van films, laten we dat voorop stellen.
hinie
brrr vond hem eng.
De spanning die goed opgebouwd is , de mooie beelden , dit alles maakt dat deze film een genot is om naar te kijken!
Misschien wel spielberg beste film?
tyrannosaurus
leuke film.was best wel eng de haai was heel goed, en kwam veel in zicht.
4.5
Ik hoop wel dat ze hem in widescreen uitzenden, want die pan en scan 4:3 versie ziet er niet uit..... komt de film veel minder tot z'n recht.
- 12092 berichten
Prachtige film, mensen gaat dat zien!
En niet alleen maar op de enge haai letten, de onderlinge dialogen en die verhouding tussen die 3 mannen op de boot is minstens zo boeiend
Deze film bezit alles in overmaat wat een goede actie/thriller tot een goede actiethriller maakt! Spielberg's beste film met afstand.
- 12092 berichten
Heb weer zitten snoepen! Wat een klasse, eenzame klasse! Alles is in deze film aanwezig, en zo to the point en zonder ingewikkelde blabla.. Zelfs die paar scènes die vrij ongeloofwaardig zijn (ik weet inmiddels wat van haaien) storen niet, het dient prima als vehicel voor deze prima film! De chemie en ultieme combi! 5 sterren blijven fier overeind
Stephan
Schande dat deze film niet in de top 100 staat. Kom op mensen... vehoog uw stem!
Ik zou wel willen, maar 't ken niet hoger.
Turkeyloverz
Goede, boeiende film. Buiten de geweldige haai zijn de dialogen tussen de 3 ook bijna geniaal te noemen. Een echte klassieker waarbij alles goed in elkaar zit en er wordt goed geacteerd.
Goed werk van Spielberg, ook de sfeer was net als bij Duel erg goed.
xx_kaatje_xx
heb hem gisteravond weer gezien. vind hem niet meer zo leuk als eerst
Materny
Een leuke film inderdaad, ook al is hij niet zo goed als ik in 1e instantie gedacht had.
De haai ziet er strak uit voor die tijd en het acteerwerk is bovengemiddeld, maar daar blijft het dan ook grotendeels bij.
Spanning is maar met vlagen, en op het einde van de film zit je gewoon te snakken naar de climax ( die dan weer wel goed is ).
3.5*.
Mc
- 2092 stemmen
...op het einde van de film zit je gewoon te snakken naar de climax ( die dan weer wel goed is )...
Grappig dat je dat een slechte eigenschap vond van de film. Ik begrijp (denk ik ) wat je bedoelt, maar vond het juist leuk dat je steeds dacht, nu zal die haai toch wel weer eens opduiken en dat het juist niet op die momenten maar op totaal onverwachte momenten gebeurde. Dit zorgde imo ook juist weer voor meer spanning.
Tun-89
Ik vind dit een hele goeie Film!
Ik heb hem al zo vaak gezien maar elke keer vind ik hem leuk en spannend, Spielberg films zijn meestal wel goed.
En ik hou wel van deze tijd waar in de film zich afspeelt.
3,5
film_kaza
ik vind dat haaien iemand uiterst pijnelijk kunnen vermoorden. deze moet ik dus zien
ik ben tegen geweld ik het echt. maar ik ben voor geweld in films en games!
Redlop
Wanneer heeft het VMBO eigenlijk vakantie? Duurt niet lang meer vrees ik.
Redlop
Omdat die periode vreemd genoeg synchroon lijkt te lopen aan een periode met verdacht hoog aantal linguïstische miscalculaties op Moviemeter.
seth gecko
ik heb eindelijk de special edition DVD kunnen checken en mensenlief,wat hebben ze daar hun werk van gemaakt.
bekijk eerst eens 1 van de trailers die de film in zijn oorspronkelijke beeldkwaliteit tonen,en dan de film zelf.
het verschil in beeldkwaliteit is indrukwekkend en de film ziet er 30+ jaar na release knapper uit dan ooit.
natuurlijk blijf dit gewoon 1 van de best gemaakte,spannendste monsterfilms ooit.
de 2 diverse helften van de film voelen ondanks hun verschil aan als 1 naadloos geheel en de karakters komen door middel van sterke dialoog overtuigend tot leven,dit is top scenariowerk.
de vertolkingen van Dreyfuss,Scheider en Shaw zijn erg sterk,en op mij maakt de film nog steeds indruk.
De regie van Spielberg is subliem en de film zit volgeladen met geniale scenes en kleine details.
het jongetje dat aangevallen wordt door de haai,met al het volk in het water en de mensen op het strand,dan dat semizoomshot op Scheider (geniaal) ,wanneer de orca wegvaart uit de haven,het beeld vanuit de haaienbek gefilmd
dit blijft gewoon enorm goed gemaakte spannende cinema die na al die jaren nog steeds klasse is
4.5*****
danfloz
De regie van Spielberg is idd erg sterk. Alhoewel de haai wel wat negrofiele trekjes vertoond op angstige stijve momenten :$

Jaws: The Revenge
1987

Jaws 3-D
1983

Jaws 2
1978

Steven Spielberg-klassiekers 'Jaws' en 'E.T.' zijn sinds deze week te zien op Netflix

Netflix verwijdert deze maand heel wat goed beoordeelde titels

In de ban van 'Tiger King': vier films over wilde roofdieren

The Silence of the Lambs

Taxi Driver
Film noir / Thriller, 1976

Good Will Hunting
Drama, 1997
gebaseerd op boekstrandvissenatlantic oceanbathingschipbreukshark attackpolice chiefferry boat sterven en dooddierlijke aanvallong island, new yorkdead childschepselskinny dippinghaaigreat white shark dead dogkiller sharkchild killed by animal fourth of julysevered leg fishing boatanimal horrorshark cage loose adaptationsuspensefulexcitedoptimistic