• 9.380.455 stemmen

Thriller / Horror | 124 minuten

Genre: Thriller / Horror

Alternatieve titel: De Zomer van de Witte Haai

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Roy Scheider, Richard Dreyfuss en Robert Shaw

Releasedatum: 18 december 1975

Plot Jaws

"The terrifying motion picture from the terrifying No. 1 best seller."

Het lijk van een jonge vrouw spoelt aan op het strand van de Amerikaanse badplaats Amity. Politiechef Martin Brody start een onderzoek en vermoedt dat er een grote witte haai de wateren onveilig maakt. Het bestuur van het toeristendorpje kiest echter voor het commerciële belang en weigert het verhaal van Brody te geloven.

avatar van Tarkus

Tarkus

Deze film blijft, ook na al die jaren zijn beklemmende sfeer behouden. Dat de special effects totaal verouderd zijn moet je erbij nemen. Het is een blijft een mijlpaal in de filmgeschiedenis.

avatar van Waku

Waku

Opnieuw gezien in de special edition uitgave.

Ook weer onder het mom van nostalgie.

Special effects(plastic haai)zijn in het huidige filmtijdperk

natuurlijk onacceptabel maar dat mag je natuurlijk niet vergelijken omdat we over een film spreken uit 1975 .

Maar de spanning is nog steeds tergend voelbaar en

de film laat je geen moment los.

Jaws is nog steeds 4,5* waard!

The One Ring

Ik verwachte een beetje een compleet verouderde film, maar ik zat helemaal fout. Jaws is nog steeds sterk genoeg om het feit dat de haai van rubber is te kunnen negeren. Goed gecast ook. Met name Robert Shaw als Quint is geweldig. Erg spannend en weer een meesterwerk van Spielberg. In het maken van dit soort films is hij toch wel het beste.

pinhead-fan

een klassieker, een topper een juweeltje.

Niet echt horror maar thriller zou ik het wel noemen.

Alhoewel in die tijd werd dit wel als horror beschouwt denk ik.Spijtig dat ik niet geschrokken ben.Geen een schrikscene kwam in de film voor.

Maar het is wel een van de betse horrorfilms ooit.

Ook is het zeer bekend.Als je naar sommige cartoons ziet komt het jaws deuntje of zelfs het verhaal zelf er in voor.

4.5 sterren

The One Ring

Dat er geen schrikscènes is voor kwamen vond ik juist goed. Deze film moet het meer hebben van langzaam opgebouwde spanning en dat werkt niet met die schrikeffecten. Dit is meer Hitchcockachtige spanning.

mikey

Dat is niet waar One ring, neem bijvoorbeeld het gebruik van muziek. Juist op het moment dat roy aan het klussen was op de boeg kwam hij toch even oog in oog te staan met het monster, zonder muzikale aankondiging . Toch even schrikken.

The One Ring

Dat is waar, maar dat is een uitzondering. Maar de momenten waarop hij aangekondigt werd met muziek vond ik toch spannender. Ik ben nooit zo een liefhebbet van schrikeffecten. Je schrikt 1 seconde en de spanning is alweer weg. Nee, doe mij dan maar liever die langzame opbouw. Tudu tudu tudu tudu.

mikey

Tuurlijk is een degelijke spanningopbouw veel ingewikkelder en knapper dan een paar schrikeffecten. Toch vond ik het wel een prima scene omdat je zo dmv muziek mensen op het verkeerde been kan zetten. En dat is cool .

avatar van Wouter

mikey schreef:

En het hoofd onder water....

mikey

Ow ja!! deze film heeft zoveel te bieden!

pinhead-fan

ik wist dat.Dit was zo voorspelbaar en heb niet geschrokken.mijn broer en moeder wel,maar ja

pinhead-fan

ik moet leren spatiebalk achter mijn punt zetten. Vergeet ik altijd

avatar van scoly

scoly

Hele goede film 3.5*

Je voelt de angst in de film, spijtig dat er zoveel mislukte bewerkingen van zijn o.a. Deep Blue Sea

mikey schreef:

Dat is dan wel weer waar. Het laten schrikken op zich is geen kunst, maar de manier waarop het hiet gebruikt werd was wel goed.

avatar van 666south park

666south park

een dikke 4,5 dit is het aller beste meester werk van Steven en dit is ook de aller beste haaien film ik vond hem vroeger dood eng op me 5de durfe het water nie meer in

en deep blue sea kan hier helemaal niet aan tippen

djelle

Klassieke haaienfilm dat destijds veel begeestering teweegbracht (voor een groot deel te wijten aan het onderwerp en de sensatiecampagne errond) maar nu erg gemiddeld oogt. Het verhaal is nogal dun en eentonig opgesteld en de cast is zeer matig. Erg veel gebeurt er in wezen niet en de spanningsopbouw is even standaard als de doorsnee b-horror.

Roy Scheider acteert even saai als ie der uitziet. Meestal was de film ook vrij voorspelbaar, doch enkele schrikmomenten zijn bijzonder goed gedaan. Positief zijn ook de sfx en het uitzicht van de haai, die de tand des tijds moeiteloos hebben doorstaan. 2*

djelle schreef:

Roy Scheider acteert even saai als ie der uitziet.

En dat terwijl hij de bedenker was van de beroemde uitspraak: i think we need a bigger boat', voor het eerst te horen in deze film. Uiteraard snap je wel dat ik, gezien je overige punten, kompleet de tegenovergestelde ideeen heb.

djelle

Uiteraard. Behalve over de positieve punten neem ik aan.

"You're going to need a bigger boat" is inderdaad een beroemde uitspraak, werd ondermeer gebruikt in het (inmiddels) klassieke PC spel "Blood", wat een van mijn favoriete games is. Ik wist niet dat die acteur dat zelf verzonnen had (dacht dat het gewoon in het script stond).

mikey

Dat zei hij in the makin'of! het wordt nu gebruikt door mensen die onverwachts tegen grote (of die niet meer te overzien blijken) problemen aanlopen, In the USA natuurlijk.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

djelle schreef:

en de spanningsopbouw is even standaard als de doorsnee b-horror.

Die jij wel 5 sterren geeft

Hehe...

De horrors die op mijn 5 sterren lijst staan kan je totaal niet vergelijken met Jaws. De opzet en troeven liggen in grote lijnen anders. Naast het feit dat ik ze interessanter vind, vind ik ze ook veel beter geslaagd dan de specifieke bedoelingen van Jaws.

Wat wel min of meer gemeenschappelijk is: Er gebeurt alvast veel meer, het heeft een leukere cast (Bruce Campbell bv), het heeft het een pak meer creativiteit in het camerawerk en effecten en de sfeer is een pak voller (mede dankzij de fantasierijkere verhalen, vooral in Dagon bv).

mikey

Hmm. het jammere van dit soort vergelijkingen maken, is dat ik straks heel vervelend kritisch naar bijvoorbeeld dagon ga kijken (mocht ik hem ooit zien overig.) nav djelle's tekstje

avatar van hitmannetjuh

hitmannetjuh

Klassiekertje

Vond hem vroeger erg cool, vandaag de dag niet zo erg meer want nu kijk ik naar een film in al zijn facetten. Maar het betreft hiet een sterk staaltje jeugdsentiment en daarom dus 4 sterren!

avatar van Wouter

hitmannetjuh schreef:

Klassiekertje

????

djelle

Ja, daar zou ik ook graag wat meer uitleg bij krijgen...

mikey

Waarschijnlijk bedoelt hij dat er minpunten aan deze film hangen. Wat natuurlijk onzinnig is

avatar van Halcyon

Halcyon

Hét sterke punt van deze film is toch wel de suspens! Vanaf het moment dat iemand het water ingaat zit je al op het puntje van je stoel om te zien of hij er nog heelhuids uitkomt.

avatar van BlueSword

BlueSword

toen ik deze film de eerste keer keek vond ik hem erg eng.

nu niet meer natuurlijk maar vond hem zeker goed.

avatar van Anakin01

Anakin01

Ik vond hem de eerste keer toen ik hem zag ook heel eng

Maar heb hem nu al een paar keer gezien, is wel oké, dat met al die haaien is heel leuk, maar echt bijzonder is dit in het geheel toch ook niet? :s

Een dikke 3*