• 9.380.056 stemmen

Thriller / Horror | 124 minuten

Genre: Thriller / Horror

Alternatieve titel: De Zomer van de Witte Haai

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Roy Scheider, Richard Dreyfuss en Robert Shaw

Releasedatum: 18 december 1975

Plot Jaws

"The terrifying motion picture from the terrifying No. 1 best seller."

Het lijk van een jonge vrouw spoelt aan op het strand van de Amerikaanse badplaats Amity. Politiechef Martin Brody start een onderzoek en vermoedt dat er een grote witte haai de wateren onveilig maakt. Het bestuur van het toeristendorpje kiest echter voor het commerciële belang en weigert het verhaal van Brody te geloven.

avatar van -Jennifer-

-Jennifer-

Echt een hele goede film, het lijkt allemaal net echt! 2 en 3 zijn ook goed maar 1 kijk ik het liefst. Deep Blue Sea vind ik met Jaws vergeleken niks.

dutchtuga

Mijn hoge score is voornamelijk te danken aan het fenomenale eerste uur. De karakterontwikkeling (erg goede rol van Scheider), de soundtrack, zeer memorabele scenes waaronder de openingsscene en de scene waar de haai het eerst boven water verschijnt (bezorgt me elke keer weer kippevel), de voelbare angst en paranoia van de strandgangers, de setting maar vooral de geweldige spanningsopbouw. Van het beste wat ik ooit heb gezien in een film.

Het 2e uur bezit ook wel goede scenes maar is nergens zo constant als in het 1e uur. De soundtrack gaat te vaak de heroische en spektaculaire kant op, ik miste het claustrofobische gevoel van de 1e helft, humor is teveel aanwezig enz. Simpel gezegd bevat het 2e uur teveel typisch Spielberg materiaal terwijl het 1e uur echt met geweldige serieuze horror/thriller materiaal op de proppen komt. Het zou niet ten onder doen aan het beste Hitchcock werk en dat is een groot compliment.

Geweldige poster trouwens ook. 4,5*

avatar van Nomak

Nomak

Er zijn als ik me niet vergis een heleboel dvd versies van Jaws. Welke is de beste versie? Directors cut?

Nomak schreef:

De nieuwe 30th anniversary edition.

avatar van witbruintje

witbruintje

mooie film van, steven spielberg.Deze moet je zien maar laat je niet misleiden door de volgende delen!!!!

witbruintje schreef:

3 en 4 zijn inderdaad rampzalig maar deel 2 kan er best mee door. Geen straf om te bekijken.

avatar van Ravio

Ravio

Geweldige film. Zeer realistische haai, ondanks dat het al een oude film is en ondanks dat Jaws van papier mache is. Vergelijk het maar met de haaien van deep blue sea, dan weet je wat ik bedoel.

Van papier mache?

avatar van mikoz

mikoz

Ravio schreef:

Vind hem niet onderdoen dan de computerhaaien van deep bleu sea.

dutchtuga

De haai is Jaws is alles wat de haaien in DPS graag zouden willen zijn. Computeranimaties zullen nooit het echte handwerk overtreffen. Het mist alle ziel en diepgang.

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Zo is dat.

avatar van mikoz

mikoz

De ziel en diepgang van Jaws zit hem niet in de nephaai.

Met een computerhaai zou de film een stuk minder zijn , het tijdperk en de manier waarop de haai gemaakt is is voor mij tijdloos.

avatar van Reinbo

Mensen denken tegenwoordig zelfs dat elke echte haai op die uit Jaws lijkt.

avatar van kijkert

kijkert

mikoz schreef:

Met een computerhaai zou de haai veel meer in beeld zijn gebracht, en het mooie van Jaws vind ik juist dat pas op het einde, als de boot 'naar de haaien gaat', de haai zich echt laat zien.

avatar van Wouter

Dat is zeker waar. En dat is te danken aan technische mankementen. Oorspronkelijk was het plan de haai veel meer te laten zien, maar het kreng was kapot.

De ziel en diepgang van Jaws zit hem niet in de nephaai.

Ik heb het over de ziel en diepgang van zo'n beest, niet de film in t geheel. Nog een goed voorbeeld is de aliens uit "Alien" en "Aliens" en het verschrikkelijke computerding uit deel 4.

avatar van Wouter

Dit vind ik toch een beetje oudemannengezeur. Uiteindelijk gaat het erom wie het doet en hoe. Kijk naar Gollum, daar zat genoeg ziel in.

Wat was de ziel en diepgang van de nephaai in de eerste Jaws? Ik zie het niet.

dutchtuga

Simpel gezegd ziet het er gewoon "natuurlijk" uit en niet nep. Het echte creatieve handwerk zal altijd een kunst blijven en nooit overtroffen worden door computeranimaties. Heerlijk toch om het werk van Stan Winston of Tom Savini te zien? Tijdloos. Dingen waar tijd aan is besteed en gemaakt met hart en ziel. Zelfde met decors bv. Ik snap ook wel dat sommige verbeeldingen niet anders gemaakt kunnen worden dan met computeranimaties maar het wordt teveel en te vaak gebruikt hedendaags. En erg vaak ook verkeerd. Ik kan talloze voorbeelden opnoemen. Mensen worden te lui helaas.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

O jawel hoor. Je ziet nu ook het verschil vaak niet meer. En de computertechnieken worden alleen maar beter.

dutchtuga schreef:

Simpel gezegd ziet het er gewoon "natuurlijk" uit en niet nep.

Het ziet er organisch uit, maar hartstikke nep, hoor.

Ik vind dat dat al regelmatig gebeurd is. Computeranimaties kunnen wel degelijk ook artistiek zijn.

Waarom zou dat geen kunst zijn?

Heerlijk toch om het werk van Stan Winston of Tom Savini te zien?

Sommig werk wel. Maar vond jij die zombies in de originele 'Dawn of the Dead' zo goed dan? Ik vind de film een meesterwerk en Savini's werk baanbrekend, maar het kan nu gelukkig wel een stuk beter.

Tijdloos.

Gedateerd, zeg ik.

Daar ben ik het mee eens. Maar dat wil niet zeggen dat het niet goed gebruikt kan worden.

Ach, dat is nooit anders geweest. Na ET kwam er Mac and Me, na Gremlins was er Munchies. Er is altijd prulwerk geweest. Films die met wat effecten hoopten op een nieuwsgierig publiek.

dutchtuga

Ik denk dat mijn voorkeuren gewoon elders liggen op effectgebied. Zal ook wel liggen aan het feit dat ik niet zo into spektakelfilms ben of Matrix gedoe. Zulke films met een bepaald doel in gedachte hadden waarschijnlijk niet anders gekund. Dus daar geef ik je wel gelijk in.

Wat ik duidelijk wil maken is dat films als Aliens, An American Werewolf in London of The Thing (films waar ik eigenlijk op doel) nooit overtroffen zouden kunnen worden met computereffecten. Op dat gebied falen ze falikant met films als Alien Resurrection, Cursed e.d. Haalt ook meteen alle sfeer uit de film.

En wouter, zombies worden misschien beter neergezet dan in DOTD maar dat is niet met computereffecten.

Ik zie geen CGI in Day of the Dead, DOTD remake, Night of the Living Dead (uit 1968 maar met sublieme zombies) of 28 days later, allemaal films waar de zombies er idd beter uitzien dan in DOTD.

kijkert schreef:

Elk nadeel hep een voordeel

haha ja idd. Achteraf heeft het allemaal zeer goed uitgepakt.

dutchtuga schreef:

Alien en The Thing vind ik ook perfecte films en zie niet in hoe dat beter gedaan zou kunnen worden met CGI.

Ligt vast niet alleen aan de effecten.

Klopt, ik heb het meer over de al dan niet superieure kwaliteiten van Savini's werk.

Ik zie geen CGI in Day of the Dead, DOTD remake,

Jij zag geen CGI in the Dawn of the Dead remake en 28 Days Later? Zat er toch echt wel in.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Wouter schreef:

Wel een teken dat het goed gelukt is

dutchtuga

Ok, ik geef toe dat dat 2 verkeerde voorbeelden waren. Maar you get my point. Er zijn genoeg zombiefilms waar betere zombies neergezet worden dan in DOTD ZONDER CGI effecten. Dus het komt niet door de CGI dat zombies er in andere films beter uit zien.

avatar van Wouter

Nee, maar je opmerking geeft in ieder geval aan dat CGI wel degelijk goed gebruikt kunnen worden.

dutchtuga

Ja het kan wel. Maar zou zeer benieuwd zijn hoe een eventuele remake van Jaws met een digitale haai zou uitpakken

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Net herzien(echt al een paar jaar geleden voor het eerst) en hij is superspannend, goed geacteerd en strak geregiseerd. Verhoog hem gelijk naar 4 sterren!

avatar van Spectrum

Spectrum

Ik heb ergens gelezen dat Spielberg weer met de originele versie geprutst heeft (zoals bij E.T.) en er één en ander veranderd is op die 30th Anniversary Edition.

Wat moet ik weten voor ik hem koop ?