• 9.375.093 stemmen

Geregisseerd door: Niki Caro

Met onder meer: Keisha Castle-Hughes, Rawiri Paratene en Vicky Haughton

Releasedatum: 15 mei 2003

Plot Whale Rider

"In the ways of the ancients she found a hope for the future."

Whale Rider is het verhaal van een Maori stam in een klein kustplaatsje in Nieuw-Zeeland. In elke generatie staat een man aan het hoofd, genaamd Whale Rider. Als een tweeling wordt geboren, overlijden moeder en zoon en blijft dochter Pai (Keisha Catle-Hughes) in leven. Voor het huidige stamhoofd Koro (Rawiri Paratene) is het onacceptabel dat een vrouw de nieuwe leider zal worden. Hij gaat daarom binnen de stam op zoek naar een jongen die deze rol op zich kan nemen. Pai houdt zielsveel van haar opa maar toch doet ze iets tegen zijn zin in. Ze wil hem namelijk hoe dan ook bewijzen dat zij wel degelijk het nieuwe stamhoofd kan worden, ook al is dat tegen duizenden jaren van tradities in....

avatar van neo

neo

staat op het moment lekker hoog in de iffr top zoveel.

avatar van MFEO

MFEO

Op Nr. 1 zelfs!! (Tenzij de Magdalene Sisters nu op Nr.1 staan)

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

(voor Gimli: de muziek is van Lisa Gerrard).

Typisch een film die het goed doet op jet filmfestival, flink sentimenteel. Als je lijst met publikesprijswinnaars over de jaren bekijkt, dan is de winnaar meestal een film, waardoor flink wat mensen een traantje moeten wegpinken.

Ik vind de film wel ok, maar niet de beste film van het festival, daarvoor vind ik het verhaal te dun.

avatar van herman78

herman78

welke film vond je dan wel het beste van het festival?

ben trouwens erg benieuwd naar whale rider. hoop dat ie nog een gewone release krijgt. hoe was de muziek van gerrard?

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

citaat uit Rotterdams Dagblad 3/2/03:

Hoewel beloond met de Publieksprijs is 'Whale Rider' weinig representatief voor het filmaanbod van het IFFR. Weliswaar handelt de film over de problemen van een verre cultuur, maar in de kern hebben we van doen met een ecologisch verantwoorde tearjerker in de traditie van de Disney- studio's. Dat de film toch is bekroond, zegt iets over de eigenlijke smaak van het gemiddelde festivalpubliek.

avatar van renske

renske

Vanavond gezien in de Sneak Preview. Ik was aanvankelijk een ietwat huiverig omdat ik in berichtjes had gelezen dat ie zo clichématig is enzo, en dat is het verhaal ook wel. Maar ja, het gaat nog altijd om de manier van vertellen en die is vaak heel leuk. Ik heb me uitstekend vermaakt, mede dankzij de vaak droge humor. Vond 'm leuker dan The Hours - de film die ik een paar dagen geleden zag, dus Whale Rider krijgt een vette 3,5*! De hoofdrolspeelster is hartstikke goed!

avatar van gimli f

gimli f

petey schreef:

(voor Gimli: de muziek is van Lisa Gerrard).

?

Een beter bewijs dat ik lang niet alle berichtjes lees is er niet.... dit nog niet eerder gezien! (sorry petey!)

Ik had dit bericht nooit gezien trouwens als ik niet zelf net een berichtje wou gaan schrijven over het feit dat mijn geliefde Lisa de muziek voor deze film componeerde (net gelezen in de Filmkrant).

Spreekt voor zich dat ik nieuwsgierig ben naar deze film...

avatar van T.O.

T.O.

Ik heb deze film dus in de Sneak Preview gezien gisteren ipv Ajax - AC Milan

Maar goed, ik zag net dat deze film een 8.5 heeft op imdb na 180 stemmen! Dat is wel erg veel. Zoals gezegd is het wel een beetje Disney-achtig af en toe, maar nog lang niet zo erg als bv Free Willy. De film geeft een aardig beeld van de Maori-cultuur in Nieuw-Zeeland, het acteerwerk is behoorlijk, alleen het verhaal is toch niet heel erg boeiend. Toch nog wel drie sterren.

avatar van titan

titan

Deze film heeft de publieksprijs bij het laatste filmfestival van Rotterdam gewonnen. Er moet eind januari blijkbaar een vlaag van bewustzijnsverlies over Rotterdam zijn gewaaid, want ik heb er toch veel betere films gezien.

Whale rider vertelt het ietwat sentimentele en clichematige verhaal van het generatieconflict, waarbij de oude generatie (in de vorm van een knorrige opa)vasthoudt aan oude normen en waarden die door de nieuwe generatie (in de vorm zijn kleindochter) worden aangevochten. Uiteraard wint de nieuwe generatie.

Toch geef ik nog 3* voor de film, omdat er goed geacteerd wordt, de beelden fraai zijn en de muziek prachtig is. Dat laatste was van tevoren eigenlijk al te voorspellen, aangezien Lisa Gerrard de soundtrack heeft verzorgd.

avatar van FisherKing

FisherKing

titan schreef:

Er moet blijkbaar een ander publiek komen dan de meesten die hier op de site aanwezig zijn. Deze film trekt me absoluut niet.

Meesterwerken als Dolls, Kopps en Morvern Callar werden volledig genegeerd in Rotterdam. Shame on the Audience.... en ook de jury trouwens. De Tigers on tour waren ook erg wisselend. Alleen With Love. Lilja sprong eruit.

avatar van titan

titan

Ik denk dat Whale rider zijn populariteit op de festivals te danken heeft aan het feit dat de film nogal etnisch en feministisch verantwoord is.

avatar van Goodfella

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Goodfella schreef:

Sinds enkele dagen in de IMDb #250

Da's misschien net iets té, maar Whale Rider is zeker een aanrader. Schitterende muziek, prachtige fotografie en uitstekende acteerprestaties van de hele cast. Ondanks het vrij voorspelbare verhaal blijft het echter de hele tijd ongemeen boeiend, en de ontknoping is bijzonder ontroerend. Ik kreeg er een brok van in m'n keel ...

Warm aanbevolen, 4 sterren.

'Niet Harry Potter and The Chamber of Secrets kwam bij de British Academy Children's Film and Television Awards als beste film uit de bus, maar het onbekendere Whale Rider van de Nieuw- Zeelandse regisseur Niki Caro. Duizenden kinderen uit Groot-Brittannië brachten hun stem uit.Harry Potter werd wel tot populairste film verkozen, daarbij Lord of The Rings: The Two Towers verslaand.'

bron: NOS tt 424

avatar van Filmtombe

Filmtombe

Aardig, maar die IMDb topnotering is toch echt overdreven. Heet een arthousefilm te zijn, maar speelt op veilig met het eerdergenoemde Disney sentiment. Once Were Warriors vond ik dan toch een betere Maori-film.

avatar van mstoffer

mstoffer

Disneysentiment??

Ik vond het een erg mooie, poetische film. Voor mij gaat het over de beperkingen die een rigide levensfilosofie met zich meebrengt, zeg maar over fundamentalisme. De opa krijgt teken op teken dat zijn kleindochter de nieuwe leider is maar hij ziet de tekens niet omdat in de regels van de Maori een meisje niet de nieuwe leider kan zijn. De walvissen als boodschappers van, vervoerders naar de voorouders vond ik ook erg mooi getroffen. En dat Disney ook wel eens iets gedaan heeft met walvissen lijkt me toch onvoldoende reden om de film van Disney-sentiment te beschuldigen. Wel heeft de film een moraal, maar is dat erg dan?

avatar van Goodfella

Goodfella

Hmm... ik vond het een vrij anoniem, nietszeggend niemandalletje eigenlijk. Paar mooie plaatjes, hier en daar een best aardige acteerprestatie, maar meer opvallende zaken heb ik niet gezien eigenlijk... Verhaal hangt van voorspelbare cliché's aan elkaar en heeft een aantal behoorlijk tenenkrommend sentimentele momenten...

216e in de IMDb top 250...??? Zijn ze daar gek geworden ofzo?

avatar van bennie jolink

bennie jolink

Ik snap ook niet waarom deze film zo hoog wordt gewaardeerd.....tuurlijk, hij is niet slecht: er wordt goed geacteerd, (de tweede broer is zelfs erg grappig) en je krijgt een mooi beeld van de maori cultuur.

Toch is het eigenlijk gewoon een hele saaaaaie film! Je weet de 1e minuut al dat opaatje de hele film door koppig gaat lopen doen en dat alles daarom draait. Ook wel een beetje slap dat hij alleen overtuigd kan worden door ineens een sprookjes-scene in te lassen (meiske rijdt op walvis). Dit bewijst dat in de 'echte' maori cultuur iemand dus nooit overtuigd kan worden om oude normen en waarden in te ruilen voor nieuwe!

avatar van Dorsflando

Dorsflando

Mooie poëtische film, natuurlijk wat sentimenteel( zonder daarom stroperig te worden), maar de hoofdrolspeelster acteert schitterend!

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

Dorsflando schreef:

Idd en ik denk dat ze een grote kans maakt bij de oscars !

Daar is het laatste nog niet van gehoord (Y)

avatar van corbijn

corbijn

schitterende film. op een goede cynische kijk op tradieties bij maorie bevolking.

avatar van Jordy

Jordy

Wat Goodfella zei...

avatar van wackyboy

wackyboy

Toch nog maar even gekeken, deze Whale Rider, vooral omdat Keisha-Castle Hughes is genomineerd voor een oscar.

Kan me voorstellen dat deze film leuk is voor kinderen. Zo op de zondagmiddag bij SBS6 of zo.

Van een festivalpubliek kan ik me eigenlijk niet zo goed voorstellen dat ze deze film zo hoog waardeerden. Het verhaal is clichematig en simplistisch en het acteerniveau matig.

Verder begrijp ik eigenlijk niet waarom Keisha genomineerd is voor een oscar. Toegegeven: ze kan er op commando een paar tranen uitpersen, maar voor de rest heb ik veel betere kindsterretjes gezien en het niveau van haar mede genomineerden haalt ze bij lange na niet. Vast weer een stunt van the Academy om de oscars dit jaar interessant te houden.

avatar van benjamin_007

benjamin_007

Wat is dit een fucking film! Misschien wel de slechtste die ik in m'n leven heb gezien! Saaaaaaaaaaaaaaaai!!!

avatar van Clover

Clover

Ik vond het een prachtige film. Al kan ik me voorstellen niet iedereen dat vindt. Je moet er van houden: enigszins sentimenteel.

Maar ik heb genoten!

avatar van rolsnol

rolsnol

Gewoon lekker film ,welke zeker het kijken waard is.

Het is geen allerdaagse harry potter of lord of de rings of een of ander groot project waar iedereen vol lof over te spreken is.

Maar eindelijk weer een film waar ik het kijken niet zonde van mijn tijd vind.

Mooie film voor mij 4 sterren.

Voor sommige films moet je de tijd nemen, net zoals een goed boek. Dit is er zo eentje...

adembenemd mooi

avatar van leverafronny

leverafronny

De film mag dan wel zo'n mooi verhaal hebben, er mag dan wel zo goed in geacteerd worden, maar de langdradigheid ervan laat deze prent volgens mij helemaal instorten! Srr!