• 9.379.105 stemmen

Finding Neverland (2004)

Drama / Familie | 106 minuten / 101 minuten (dvd)

Genre: Drama / Familie

Speelduur: 106 minuten / 101 minuten (dvd)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Marc Forster

Met onder meer: Johnny Depp, Kate Winslet en Julie Christie

Releasedatum: 9 december 2004

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Finding Neverland

"Where will your imagination take you?"

Londen, 1904. Toneelschrijver James M. Barrie (Johnny Depp) voelt zich geklemd in de regels van zijn bestaan. Hij vindt toevlucht in zijn kleurrijke fantasie waarin alles mogelijk is. Wanneer hij weduwe Sylvia (Kate Winslet) en haar vier kinderen ontmoet, vindt Barrie de inspiratie voor zijn bekendste werk: Peter Pan. Hij deelt met de familie de magie van het geloven in je eigen fantasie zodat een wereld ontstaat waarin alles mogelijk is.

Sir James Matthew Barrie

Jack Llewelyn Davies

George Llewelyn Davies

Michael Llewelyn Davies

Starry Night

Prachtige film, over mensen voor wie magie en fantasie van meer waarde zijn dan de realiteit. Dat botst in de film met personages die daar niets van snappen en het zelfs volstrekt misinterpreteren, en dat zal ook bij de beoordeling hier meespelen. Wie doof en blind is voor magie zal niet begrijpen waar deze film over gaat. Dat moment waarop beide echtelieden hun slaapkamer inwandelen, zij de duisternis in, hij een mooi groen landschap waarin vogeltjes te horen zijn. Meestelijk!

Wel jammer dat Kate uiteindelijk ziek blijkt en sterft. Dat is misschien in het echt ook gebeurd (ik weet niet in hoeverre dit verhaal op de werkelijkheid is gebaseerd), maar hierdoor wordt het wel een beetje een tranentrekker op het eind.

Ik weet trouwens niet of het al ergens vermeld is, maar het acteurtje dat Peter speelt is later gecast om Sjakie (Chocoladefabriek) te spelen. Op verzoek van Depp. Leuk ventje. (Ja, Depp ook, maar ik bedoel nu even Peter/Sjakie ).

Starry Night schreef:

Hij heet Freddie Highmore.

avatar van thibault14

thibault14

Prachtige film met een zeer sterke prestatie van Winslet en Depp. 4*

Een leuk weetje: 2 van de broers hebben zelfmoord gepleegd, een andere broer is gesneuveld in WO I en nog een andere is gestorven aan kanker.

avatar van otherfool

otherfool

Er zijn leukere weetjes...

thibault14 schreef:

1. Wat is daar nou leuk aan? 2. Welke broers, die van het jongetje dat inspireerde tot Peter Pan? Dan zijn ze dus allemaal dood...

avatar van thibault14

thibault14

Natuurlijk is dat niet leuk voor die jongens zelf, verkeerde woordkeuze , in werkelijkheid waren er 5 ipv 4 broers. Peter heeft zelfmoord gepleegd door voor een trein te springen (1960), Michael door in een vijver de springen (1921), George stierf in België tijdens WOI (1915), Jack stierf aan kanker (1959) en Nicholas die niet in de film voorkomt stierf in 1980 een natuurlijke dood.

Achilles

Dit is wellicht wel weer een film die de tand des tijds zal doorstaan. Dit kan een regelrechte "klassieker" worden. Magie, verbeelding...tja..niet echt een onbekend fenomeen. De meest pakkende uitspraak was van Mrs. Snow toen Mr. snow net overleden was: tot het laatst toe is hij een jongetje gebleven. Hoe oud en volwassen we ook worden, het "kind" in ons raken we nooit kwijt!!

Ik vond de karakters echt letterlijk van het doek spatten, waarmee ik bedoel dat je alle uitingen/gevoelens moeiteloos kan voorstellen (ik zou bijna zeggen "inbeelden"). Een tranentrekker, drama en misschien wel iets te sentimenteel.

Ik vond hem goed, maar niet geweldig.

Het "Peter Pan"gebeuren heeft mijn inziens hierin maar een minieme rol. Als jezelf beschikt over een flinke dosis inbeeldingsvermogen, wat zou er dan wel niet uit komen rollen als je het opschreef?????

thibault14 schreef:

Daar gaat mijn mooie beeld van die jongetjes.

Achilles schreef:

Het "Peter Pan"gebeuren heeft mijn inziens hierin maar een minieme rol.

Misschien begrijp ik je niet goed, maar die uitspraak die je aanhaalt heeft bijvoorbeeld alles met 'het Peter Pan-gebeuren' te maken. De film is doordrenkt met de Peter Pan-gedachte.

Achilles

Wat ik wil zeggen is dat we niet de Peter Pan gedachte nodig hebben om te beseffen dat er in ons allemaal nog steeds een jongetje verschuilt.

Jijzelf was misschien wel met een andere gedachte naar voren gekomen en als Peter Pan toen nog niet bestond, was jouw gedachte misschien wel de bekende geworden

avatar van JonathanTucker

JonathanTucker

Achilles schreef:

In mij verschuilt er een meisje

Achilles schreef:

Peter Pan is slechts een voorbeeld (weliswaar erg bekend; want wie wil er nu niet kunnen vliegen) van iemands geweldige inbeeldingsvermogen.:)

Maar de kern van het Peter Pan-verhaal is nou juist het niet volwassen willen worden. Peter Pan is ooit bij zijn ouders weggegaan omdat hij niet volwassen wilde worden. Om die reden is hij naar Neverland gevlucht. En eenieder die zich bij hem voegt vergeet dat hij op moet groeien. Ook met de kinderen uit het verhaal gebeurt dat bijna. Het is dat Wendy zo'n brave borst is die haar moeder niet kan vergeten.

Peter Pan is niet zomaar een fantasierijk verhaaltje. Het heeft dus precies de boodschap die in deze film ook verweven zit. Het is heerlijk om klein en fantasierijk te blijven, maar de werkelijkheid haalt ons uiteindelijk allemaal in.

Yeah... I wish

Fantasierijk blijven we

Jij draait hem om (of ik denk dat ik dat eerder doe )

Ik kijk naar de boodschap en zeg dat het dit niet "uitgesproken" hoeft te worden via Peter Pan.

Jij kijkt naar Peter Pan en zegt dat dit juist de boodschap dekt.

Ik deel overigens helemaal jouw uitleg Zo ver ging ik zelfs niet.

Starry Night

Ja, ik geloof dat we toch wel hetzelfde bedoelen dan .

avatar van xekjiram

xekjiram

Tussen Depp en de jonge Freddie Highmore is het puur magie. Goeie keus om dat mannetje mee te nemen naar Charlie and the Chocolate Factory!

Geweldige wegzwijmelfilm, waarin alleen het hoestje van (de overigens prima) Kate Winslet irritant was. Het lag er even te dik bovenop: oeps, ze hoest, dát gaat mis.

Maar zoiets is ook wel verrekte moeilijk te acteren...

Hoogtepunten: dansen met de hond, sorry, beer. Binnenkomen als indiaan terwijl "oma" er ook was (pijnlijk...). En het slot met Freddie, die zo natuurlijk huilt dat ik het ook moeilijk droog hield (en geloof me, ik ben anders niet zo'n jankerd...).

Hoe komt het trouwens toch dat die Depp maar niet veroudert? :S

xekjiram schreef:

Hoe komt het trouwens toch dat die Depp maar niet veroudert? :S

Hallo, hij is 42!! Zo oud is dat nu ook weer niet ...

heb hem juist gekocht

hij stond in promotie

kon ik niet zomaar laten staan :p:d:d

avatar van xekjiram

xekjiram

Starry Night schreef:

Hallo, hij is 42!! Zo oud is dat nu ook weer niet ...

Dank je

(ik ben 3 maandjes jonger dan Depp)

Maar echt, hij ziet er meestal 10 jaar jonger uit dan hij in werkelijkheid is. Altijd al zo geweest. Alleen in Secret Window ziet hij er uit "naar zijn leeftijd". En in Fear and Loathing zelfs ouder...!

avatar van ¤smas¤

¤smas¤

haha is hij echt 42 :-| da had ik eerlijk waar niet gedacht toen ik deze film bekeek...maar de films is werkelijk waar helemaal geweldig... ik hou wel van een beetje musical achtige films!! this echt een aanradertje!

avatar van tomthumb

tomthumb

Ik heb nooit begrepen waarom zoveel mensen zo lyrisch zijn over deze film. De film teert teveel op goedkoop sentiment.

tomthumb schreef:

je moet eens je smaak herzien (niet slecht bedoeld he)

avatar van Ivettetjah

Ivettetjah

waarschijnlijk (niet lelijk bedoelt) is tomthumb een van die soort mensen die gewoon de magie in het verhaal niet ziet, sommige hebben die fantasie en inbeeldingsvermogen gewoon niet, en ach dat kan gebeuren toch ik woudat iedereen zo nu en dan er lekker op lost fantaseert en doet wat hij wil, net als toen je klein was, kan best wel eens goed zijn

avatar van lottetje

lottetje

ik vind deze film heel goed....

het is duidelijk een volwassen film maar wel op een kinderlijke manier.. zo proberen ze de mooie manier van iets wat moeilijk is in het leven uit te beelden.. (dan zie ik er in ieder geval in)

heb hem juist herzien

hij is nog altijd even super

echt een topfilm

ben blij dat ik hem heb

Turkeyloverz

Ik heb deze film net gezien en ik moet zeggen ik ben toch teleurgesteld.Ik verwachtte er veel meer van en wachtte steeds op iets ''goed'' of ''ontroerends'' maar nee dat gebeurde niet.Depp en Winslet acteerden wel erg goed...

avatar van tomthumb

tomthumb

Ivettetjah schreef:

Meestal vinden mensen dat ik (te) veel fantasie heb, dus waarschijnlijk ligt het aan m'n vermogen tot inbeelding. Ik vind gewoon dat de film te veel teert op clichés (het kleine, onbegrepen jongetje) en stuiverromannetjes sentimenten. Daarbij was menig filmcriticus lovend over de film wat mijn teleurstelling alleen maar vergrootte.

Turkeyloverz

Normaal ben ik erg goed in fantaseren, maar kan iemand me uitleggen wat er zo goed was aan deze film..? Het is geen retorische vraag, ik wil het echt weten..

Angrod_Pallanén

Hoe Barrie aan zijn ideeën kwam, hoe hij geïnspireert werd door Peter, hoe het gezin lijd en hoe hij hun leven weer opvrolijkt. Het is prachtig uitgewerkt met prachtige momenten, mede door de fantasie die Barrie in de levens van de jongens brengt. Je ziet het verschil tussen de keiharde wereld en de wereld van Barrie goed en de hoogte punten van dat verschil zijn toch de scène met de hond/beer en het moment dat Barrie de ene kamer binnenloopt waar een hele wereld is en hoe zijn vrouw de kamer daarnaast binnenloopt en het ook gewoon een kamer is.

Prachtig is hoe een klein jongetje als Freddie Highmore zo geloofwaardig een gebroken jongetje kan spelen en hoe de oudste het opneemt tegen zijn grootmoeder.

Het is gewoon een prachtfilm, je moet er van houden, je moet begrijpen hoe de fantasie van de jongens en Barrie in elkaar zit en je moet begrijpen hoe zij zich voelen. Als je dat niet lukt dat zul je de film één grote puinhoop vinden omdat het je meesleept naar de wereld van Barrie of het laat je achter in je bioscoopstoel, dat tenminste, in mijn opinie.

Turkeyloverz

Bedankt, ik ben nu toch iets positiever over deze film, maar het genre is Drama en bij een drama film wil ik toch wel 1 keer iets ontroerends zien.Als er ook Science-Fiction bij stond zou mijn stem wel wat hoger zijn.

Turkeyloverz schreef:

Wow, ik heb invloed Nou, ik heb toch echt bijna moeten janken toen Kate Winslet Neverland inliep en dood ging...