Genre: Drama / Thriller
Releasedatum: 21 februari 2013
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Plot De Wederopstanding van een Klootzak
De Amsterdamse crimineel Ronnie overleeft ternauwernood een moordaanslag en keert met aangescherpte zintuigen terug in het leven. Een jonge Angolese asielzoeker kan niet praten over de verschrikkingen uit zijn verleden en ziet zijn kansen op een legaal verblijf in Nederland verdampen. Een lijfwacht met een depressie, een ober met een zieke kat en een echtpaar met een groot verdriet. Allen zullen ze elkaar helpen.
Ronnie
Jaap
Marnix
Mara
Cinema58
Veel te hoge cijfers voor deze ondermaatse film, VPRO kan best erg aardige producties maken maar deze film maakt daar zeker geen onderdeel van, vond het zonde van mijn tijd!
_Casper_
Na vele positieve recensies te hebben gelezen over deze film ben ik de film vol verwachting gaan kijken, maar hij viel me eerlijk gezegt een beetje tegen.
Er zaten zeker een paar sterke scenes in, en ook het acteerwerk was zeer goed..
Maar het verhaal (verhalen) van de film wist me niet echt te pakken, vond het verhaal te weinig hebben om echt interessant te zijn...
Heb em vanwege de niet al te lange lengte en de paar sterke scenes wel afgekeken en me niet verveeld, maar of ik hem zou aanraden of nog een keer kijken? nee
Snap die positieve reacties niet ik vond het maar een matige film en geen echte hoogvlieger.
jeuletaxi
Helemaal mee eens, gewoon links laten liggen.
Kon me geen moment bekoren.
Macmanus
Meer van gehoopt (verwacht).
Had hier toch best veel van verwacht. Wanneer namen als Noe en Tarantino de revue passeren dan is dat wel even wat. Nou is het deze film zijn schuld niet dat Tarantino genoemd is. Want kolere dat slaat nergens op! Zit er een gangster in je film word die flapdrol meteen genoemd. Nou dat mag meteen geschrapt worden. Noe snap ik wel, maar daar later meer over.
Nou als we die namen even wegdenken en gewoon naar de film kijken. Is het leuk geprobeerd maar overtuigd het helaas allerminst. Zo wil het bijvoorbeeld bij de scene wanneer Ronnie een pistool tegen zijn hoofd krijgt en er komt iemand binnen, humor brengen door de reactie van de man. Maar het mislukt totaal op beeld. Geval; grappiger op papier. Ook cinematografisch had ik hoge verwachtingen, maar dat kun je beter ook niet hebben. Het is allemaal professioneel, maar opvallend, knap of uitmuntend is het eigenlijk nooit. Yorick is netjes, maar ook bij de spelregie is het nog nergens fantastisch. Nogal wat houterige dialogen.
Wat rest is een film die NIET vreselijk slecht is, maar door wat te positieve recensies en dingen roepen als begin van Dutch new wave (ja je hoopte het maar toch
), wellicht te hoge verwachten schiep. Als eerste poging is het niet iets om je diep voor te schamen maar er is nog een weg af te leggen als Driel het ambieert. Is kennelijk meer tekenaar.
Dan nog even op de Noe scene discussie in te haken. LOL! Ik vind het wel wat jammer dat hij het ontkent. Geloof best dat je zo een scene al hebt bedacht. Een soort out of body experience is wel vaker zo vertaald. (camera gaat omhoog) Maar dit was wel ernstig hetzelfde. Sowieso ongeloofwaardig, gezien je research doet als je die stijl waardeert. Als Noe/Debie nou 100 films zouden hebben gemaakt dan begrijp ik nog wel dat je ze niet allemaal hebt gezien. Maar dit zijn er 2. En het making-off filmpje kom je ook vrij snel tegen op het internet. Dat gezegd, komt het natuurlijk nooit in de buurt van Enter of Irriversible maar was het wel het beste shot van de film!
2.5 sterren.
tdenissen
Lang naar uitgekeken en eindelijk kunnen downen (sorrie). Ik zet niet vaak een film af maar heb dit keer een uitzondering gemaakt. Wat een saaie toelie, blij dat ik er geen geld aan heb besteed.
gauke
Een bijzondere en onvoorspelbare film (met enkele extreme geweldsscènes en zwarte humor), deze combinatie van een eigenzinnige thriller, wraakverhaal en verzoeningsdrama, origineel en intrigerend, rond gangsters, azielzoekers en boeren. De regisseur springt heen en weer tussen tijd en plaats en kruist twee verhaallijnen. Het camerawerk is ronduit schitterend (wat oogt Friesland toch mooi) en de cast speelt overtuigend.
karilem
Goede film, goed gespeeld.... wat wil je meer? ik vond het ook een film die veel dieper ging dan wat je dacht te zien.Ik snap de negatieve reacties niet. Kwestie van smaak natuuurlijk.
Drifter
Het weidelijke van Friesland wordt mooi in beeld gebracht en daar is het meeste mee gezegd.
De potentie zie ik wel maar het is niet goed uitgewerkt. Jammer.
en van open eindes hou ik niet
Baldur
Weet iemand hoe die housetrack heet op dat feest?
YouTube - Marc Pollen - Time To Connect (Stereo For Two Remix)
Movie-Addicted
Kan er mee door...
Acteerwerk is verder knap gedaan, alleen het verhaal is een grote omgewaaide vuilniscontainer met een gepelde garnaal in een natte sok.
Matig.
*2.75
vranque
mee eens met bovenstaande. subliem geschoten wil ik er nog wel aan toevoegen.
derhalve 3*
Drrrrkkk
Beetje dun verhaaltje en bij vlagen wat onzorgvuldig uitgewerkt, maar het camerawerk en het acteerwerk van Van Wageningen maken veel goed. Wel af en toe wat lastig te verstaan. Mooiste stuk vond ik niet eens de grove martelscene, maar juist op het 'Sensation White' feest waar er een hele mooie spanning ontstond door de mysterieus gemaskerde heer.
Lang geleden dat ik een NL-film heb gezien zonder blote tieten...
NYSe
Een dikke, bebrilde gangster met een nekbrace: wie had kunnen voorspellen dat het één van de meest iconische personages uit de Nederlandse filmgeschiedenis zou worden? Toch is dat precies wat Yorick van Wageningen van Ronnie gemaakt heeft. Samen met nog enkele andere kleurrijke personages - zoals Jeroen Willems' geniale Mr. Joyce - geeft hij de magisch realistische wereld die Guido van Driel neerzet invulling.
En wat een schitterende wereld is het: cameraman Lennert Hillege weet van het Friese Dokkum een adembenemend mooie locatie te maken. Zijn camerawerk varieert van simpele pracht (Ronnie die van buiten door een kamerraam gefilmd wordt terwijl hij een forel eet) tot pure poëzie (de Angolese asielzoeker Eduardo die op zijn achterwiel door de polder fietst).
Het vormt een perfecte omlijsting voor het vreemde verhaal. Of voor de twee vreemde verhalen, moet ik zeggen. Ronnie, die na een bijna-dood-ervaring de wereld op een bijna bovenzintuigelijke manier waarneemt en Eduardo, die een verschrikkelijk verleden in Angola met zich meedraagt en met veel moeite zijn plek in Friesland probeert te verdienen en te vinden. Twee fascinerende verhalen die niks met elkaar te maken hebben, en tegelijkertijd door Van Driel als twee puzzelstukjes in elkaar passen.
Op z'n eigen manier valt alles in de indrukwekkende slotscène samen, waarna je desalniettemin met meer vragen dan antwoorden opgescheept zit, maar dat is eerder de kracht dan een zwaktebod van de film: De wederopstanding van een klootzak zit stampvol met thema's, dubbele lagen en visuele details (de rode vlinder uit Ronnie's mond). Van Driel reikt de oplettende kijker genoeg aan om mee aan de slag te kunnen, waardoor de film aan het eind niet onbevredigend aanvoelt. Integendeel: zelden heb ik zo verzadigd de bioscoopzaal verlaten.
Banjo
- 2041 berichten
Deze film had eerst de naam Dokkum moeten dragen..
maar ze hebben toch gekozen voor De wederopstanding van een klootzak.
ik heb de film nog niet gezien, maar ik vermoed dat ze daar een fout in hebben gemaakt.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11924 berichten
Deze film had eerst de naam Dokkum moeten dragen..
maar ze hebben toch gekozen voor De wederopstanding van een klootzak.
Jemig!
Banjo
- 2041 berichten
ja er zijn weinig film's die in Friesland afspelen..
dat moet meer gepromoot worden..
MovieMind
De potentie zie ik wel maar het is niet goed uitgewerkt. Jammer.

Hier heb ik niets meer aan toe te voegen.
Goeie film over een mislukte liquidatie op een crimineel en een Angolese asielzoeker. Het duurt erg lang voordat de connectie tussen deze twee duidelijk is, maar dit is allerminst storend aangezien de scenes op zich boeiend genoeg zijn (de scene met de stofzuiger voorop). Het verloop laat zich niet gemakkelijk voorspellen en alles is strak en stijlvol in beeld gebracht. De laatste film met Jeroen Willems, die hier slechts een klein rolletje heeft.
doctari
Leuk geprobeerd, deze Nederlands gangster-arthouse film, maar echt geslaagd vond ik het toch allemaal niet.
Ik vind het allemaal erg sfeervol gemaakt (hoe vaak zie je een film die speelt in Friesland) en mooi gefilmd, en er zitten een aantal sterke scenes in, maar het heeft wat mij betreft toch allemaal wat te weinig om het lijf om echt indruk te maken.
De film duurt maar 90 minuten en heeft ook nog eens een erg laag tempo, dus uiteindelijk gebeurt er eigenlijk gewoon te weinig. Toen hij afgelopen was had ik echt zoiets van "oh, was dit het al"?
Jammer, want met het gegeven en de personages had wel wat meer gedaan kunnen worden.
Bigjerry
Dit had ik na een kwartier al bekeken. Vage VPRO-moeilijkdoenerij. Laat maar.
de kardinaal
Ik vind dit een prima film.
Waar velen hier hem overgewaardeerd vinden, vind ik hem dus ondergewaardeerd.
Was zeer benieuwd naar het einde wat niet echt voorspelbaar is, en bleef daardoor geboeid kijken.
Yorick van Wageningen zet een realistische crimineel neer. Een echte smeerlap. Klootzak dus.
Ook het stukje met zijn Engelse bovenbaas vond ik zeer amusant.
Zwarte humor en geweld gaan hand in hand gepaard. Een vleugje mysterie erbij. Leuk geheel.
Goede nederlandse film.
4 sterren.
cantforgetyou
- 1955 berichten
Dit is weer zo'n film die over het paard getrokken is. NRC geeft 4 sterren, etc. En dan moeten we dit allemaal maar weer mooi vinden. Dus niet. Ik vond het een VRESELIJKE slechte film. Totaal niet interessant. Hoewel de spelers best goed speelde. Friesland ziet er prachtig uit, maar dat alleen is niet genoeg. Helaas.
sinterklaas
Echt onbegrijpelijk waarom deze film zo ongewaardeerd word. (zowel hier als bij het IFFR vorig jaar) Dit is toch echt een fikse uitschieter vol creativiteit, goede timing en sterk acteerwerk in de Nederlandse cinema. Beter dan de zoveelste NL-komedie dat bijna een kopie is van de 100 NL-komedies daarvoor of de zoveelste Nederlandse film over vrouwen in een crisis. Wat hadden de mensen dan van deze film verwacht?
Ja, waar zal ik eens beginnen: We beginnen bij Ronnie (prachtige vertolking van Yorick van Wageningen na een lange tijd in Amerika te hebben gezeten) die net een aanslag heeft overleefd en vermeend dat zijn handlanger in Friesland zit omdat hij op het nippertje nog wel het wapen van Dokkum op zijn arm zag getattoeërd. Samen met zijn mokkige lijfwacht Janus, die echt letterlijk alles af loopt te zeiken, en die ook echt schitterend is neergezet door Juda Goslinga (zie nu pas dat hij ook in Rundskop een hoofdrol had), gaan ze dus op zoek naar de dader. Alleen Ronnie komt niet echt over als een crimineel. Integendeel zelfs, hij lijkt ineens moreel besef gekregen en zelfs voorgevoelens, waarbij hij zelfs nog iemands leven red. En dit allemaal tot de grote verbazing van Janus. Ronnie is anders, zoals "Bruce Willis in Die Hard anders was dan in The Sixth Sense". Vervolgens maken we een sprong terug in de tijd en zien we hoe de oude Ronnie is, en dat is toch wel even flink het tegenovergestelde.
En hierin is het gewoonweg dolle Tarantinoëske pret, en is Ronnie hier gewoon een asociale, zwaar gestoorde, meedogenloze crimineel, met notabene een obsessieve stoornis, (die tegelscene was echt hillarisch.) die voor niets of niemand terugdeinst, zelfs niet voor zijn vrouw en ook niet voor de onschuldige vrouw van een dealer, wat ook weer gevolgen heeft voor na zijn wederopstanding. Zijn oneliners waren ook echt fantastisch en onvergetelijk, en zijn criminele activiteiten en zijn gangstermaatjes zijn ook overduidelijk belangrijker dan zijn huwelijk. Het misdaadthema is ook, net als Black Out, voor een Nederlandse film prachtig in elkaar gezet, met een paar lekkere meedogenloze scene's: Bv die stofzuigerscene.
En last but not least: Een onvergetelijk, en enorm sterke (Engelstalige) korte rol van Jeroen Willems als maffiabaas James Joyce. Heerlijke scene, waarin Willems opnieuw weer bewijst dat hij er toch wel weer met zijn kop bovenuit stak in de Nederlandse filmwereld. Het blijft ook gewoon erg jammer dat hij is overleden, hij had echt nog zoveel kunnen doen in de filmindustrie.
En dan zijn we nog lang niet klaar. De film is ook nog een soortevan mozaïk verhaal dat zich ook richt op de ouders van die vrouw die Ronnie aan puin heeft geslagen, waarvan de vader verantwoordelijk is voor de mislukte aanslag, een hotelbazin met een zieke kat maar ook een erg sterk maatschappelijk onderwerp over de Angolese asielzoeker Eduardo, die hier ook gewoonweg een magistrale en emotionele rol neerzet. Vooral die hele rit met Titus was een behoorlijke hartverwarmende scene. Zijn trauma's worden hierin ook behoorlijk overtreffend neergeschetst.
Verder zorgen de locaties, landschappen, dijken en dorpjes in Friesland hier ook voor een uiterst sfeervolle bijdrage (wel vreemd dat er niks met de Friese taal zelf wordt gedaan), maar ook opmerkelijk voor een misdaadfilm en de film word ook nog overgoten met een visueel overdonderend sausje. Ik heb hier vaak de naam Noé voorbij zien komen, en inderdaad: die scene in de disco heeft daar echt heel veel van weg. Verder ook een erg toffe hypnotiserende scene. Ook die nachtmerrie's van Eduardo en vooral die eindshot in het blauw waren ook echt een lust voor het oog. Al denk ik dat dit toch echt wel de stijl is van Van Driel, hij is tevens ook striptekenaar.
Kan het gewoon blijven zeggen: een uitschieter van een Nederlandse film die werkelijk aan alle kanten klopt en het ook zeker moet hebben van de sfeer. Ik hoop echt dat van Driel weer een stripverhaal van zichzelf gaat verfilmen. Topklasse!
Robi
Een mysterieuze film over een crimineel en een asielzoeker. Twee verhalen die schijnbaar los van elkaar staan maar die toch naar een overeenkomst toe werken. Pas helemaal aan het einde van de film bij de ontknoping blijkt wat het verhaal is. Dat verhaal is flinterdun. Maar dat heeft de maker heel knap verborgen weten te houden. Want het was desondanks wel een boeiende film.
knusse stoel
Je hebt in het verleden nog enkele gehad over o.a. socialistische voormannen van vroeger en nog enkele (vraag mij niet naar titels) andere die het ook redelijk deden.
Maar ik moet toegeven dat het inmiddels al weer even geleden is.
Dus deze gaat op de "nog te kijken" lijst!

Netflix komt met 'Caught Stealing', maar Prime Video overtroeft met 'Roofman'

Videoland voegt de geprezen Zweedse film 'Så som i Himmelen' toe aan het aanbod