Genre: Drama / Avontuur
Releasedatum: 10 april 2014
Vanaf 6 februari op Netflix
Bekijk via Videoland
Plot Noah
"The end of the world is just the beginning."
'Noah' vertelt het epische Bijbelverhaal van de ark van Noach. In een wrede wereld zonder hoop, zonder regen en zonder gewassen, die overheerst wordt door krijgsheren en hun barbaarse troepen, staat één man aan de kant van het goede; Noach (Russell Crowe). Hij is een doorgewinterde strijder, een magiër en een genezer, maar het enige dat hij wil, is vrede voor hem en zijn gezin. Elke nacht heeft Noach visioenen over een eindeloze vloed, die het symbool is voor de vernietiging van alle leven. Gaandeweg begrijpt hij de boodschap die de Schepper hem stuurt. Deze heeft besloten om de mensheid te straffen en hen tot de laatste man te doden. Maar Hij geeft Noach een allerlaatste kans om het leven op Aarde te vrijwaren...
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Noah (MusicMeter)
Samyaza (stemrol)
Magog (stemrol)
Rameel (stemrol)
ME669
Neem het Bijbelse verhaal als basis, giet er een fantasie sausje overheen, neem een goede cast en het had wat kunnen worden. Maar helaas, wat een langdradig, saai, onsamenhangend geheel. Het miste gewoon alles. Het enige waarop ik mij kon verheugen was het einde van de film.
In deze film is getracht iets ongeloofwaardigs, geloofwaardig te maken en dat is grandioos mislukt. Bij een goede fantasie neem je alles met een korreltje zout, maar hier is geprobeerd dit met drama te combineren. Helaas, niet aan mij besteed. Mocht je deze film bekijken en na een half uur denken “waar ben ik nu naar aan het kijken”, beter wordt het niet.
baspls
"A great flood is coming! We build a vessel to survive the fall! We build an Ark."
Russell Crowe is Noach in deze nieuwe "Bijbelse" film. Bijbelse tussen aanhalingstekens want ik vond de film een ander, origineler en eigenlijk wel beter karakter hebben dan veel andere bijbelse films (nauw ja... Ben Hur uitgezonderd). Crowe is niet alleen en word door onderanderen Anthony Hopkins, Jennifer Connelly, Ray Winstone en de knappe Emma Watson vergezeld.
Voordat ik verder ga met mijn recensie wil ik even mededelen dat ik gelovig ben. Ik ben Katholiek, echter geloof ik - in tegenstelling tot wat sommige denken - gewoon in wetenschap en evolutie. Ik zie de bijbel als een sage. Maar daar wil ik het nu niet uitgebreid over hebben.
Als eerste maar de acteerprestaties. Die waren erg goed, de rollen worden met overtuiging en emotie vertolkt. Russell Crowe - die eerder in Gladiator Maximus al geweldig vertolkt heeft - zet ook een erg sterke Noach neer. Jennifer Connelly was ook goed, vooral in de drama scenes, niet zo'n neppe actrice maar gewoon echt een zorgzame vrouw. Anthony Hopkins was geniaal als die overgrootvader, het is niet de intentie geweest maar hij brengt voor mij er toch wat humor in. En natuurlijk is Emma Watson ook geen straf om naar te moeten kijken, al had ze haar make-up van mij af mogen doen.
Noah is een fantasy-film gebaseerd op een sage uit het oude testament van de Bijbel (voor joden de Thora). Noah gaat over hoe de mensheid is verziekt door haat en nijd en gezuiverd moet worden door een vloedgolf. Noach krijgt van 'de schepper' de opdracht krijgt een ark te bouwen om alle 'onschuldigen' te redden, namelijk de dieren. Dat is echter niet zo makkelijk gezien de ongelovigen het Noach aardig moeilijk proberen te maken. Dit is een film vol van spanning, actie en drama. Ik vond het verhaal erg mooi, het is niet beledigend naar de bijbel, maar toch een mooi (geloofwaardiger) fantasie verhaal geworden. Ik vind dat erg knap van de schrijvers en geef hen daarvoor een enorm compliment.
Een moment in de film dat ik ook noemenswaardig vind is de scene dat Noah dreigt de kinderen van Ilia te vermoorden. Ik zat echt zo van "Doe het niet! Doe het niet!" en goddank hij doet het niet. Zo als hij later zegt "Toen ik naar je dochters keek voelde ik niets anders dan liefde in mijn hard". Noah had namelijk de opdracht dat hij de dieren moest redden en de mens... die moest ophouden met bestaan. Maar omdat Noah genade schonk aan Ilia's kinderen wist 'de schepper' dat er toch nog wat goeds bestond in de mens en beschouwde hij Noach's taak als voorvuld. Dat vond ik erg mooi. Emotioneel gehalte in films werkt bij mij altijd goed bij beoordelingen en dat is hier ook weer het geval.
Visueel is Noah ook een lust voor het oog. Heel erg mooi gefilmd, het ziet er nog veel beter uit dan een natuurdocumentaire van de BBC. De CGI-effecten vond ik hier niet hinderlijk (wat vrijwel altijd wél het geval is) en goed, met name de 'wachters'. De cinematografie is erg goed gedaan. De hele film zit vol van erg mooie beelden. Op dat punt vind ik Noah ook geslaagder dan de Lord of the Rings-trilogie.
De muziek is erg goed en atmosferisch. Clint Mansell (Moon, Requiem for a Dream) heeft de Bijbelse sfeer en fantasie er goed in weten te verwerken.
En dan nu mijn eind beoordeling. Noah is een schitterende en heel erg goede film. Een cinematografisch hoogstandje zoals ze tegenwoordig niet veel meer worden gemaakt. Ik heb echt genoten van de film en deze was zeer vermakelijk. Mocht je hem nog niet gezien hebben dan moet je hem ook gaan kijken, het is het waard.
-Acteerwerk: 8/10
-Cinematografie: 9/10
-Muziek: 6/10
-Verhaal: 9/10
-Opnamelocaties: 9/10
-Beoordeling: 10/10
Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar, wat geweld (veldslagen, gevechten) en mogelijk licht schokkende beelden (bloed, ingewanden (kort)).
Filmkriebel
Er valt wellicht wat aan te merken door sceptici en cynici die een persoonlijk probleem met de Bijbel hebben, maar de filosofische boodschap wordt wel gesmaakt en is veel actueler dan je zou denken.
Inmiddels zitten we weer in hetzelfde schuitje : oorlog in Syrië, dieren afmaken voor geld, zinloos geweld elke dag, een mensheid die bekrompener wordt met de dag... verdienen we het niet om opnieuw weggevaagd te worden? En dat zal ongetwijfeld gebeuren. Beschavingen komen, beschavingen gaan en ook de mensheid is niet eeuwig.
Tot mijn verrassing was Noah een vrij bombastische film, die op sommige momenten dicht bij de fantasy aanleunt. Aronofsky maakt blijk van heel wat visie : de leegheid van de nog jonge wereld, zijn idee van de ark, de reden waarom de mensheid dan toch teruggekomen is. Wat je dan wel weer kan verwijten is de poverheid van de dialogen en enkele absurde scènes : Ila is vruchtbaar en nog geen twee minuten later heeft ze al zin om te neuken.. tja... . Het visionaire maakt van Noah een fijne film die mag gezien worden.
filmkul
Redelijke film. Het verhaal kabbelt voort en neigt de ene keer naar een serieuze bijbelvertelling en de andere keer naar een fantasy film. Daar ligt precies het probleem. De film dwaalt daardoor wat de inhoud niet ten goede komt. Verder is het acteerwerk prima. De special effect zijn aardig, maar soms ook van mindere kwaliteit.
Er had meer in kunnen zitten. 3.0
Frank Slade
Matige film. Redelijke special effects, maar heb betere gezien. Soundtrack is top. Verder beetje hinken op 2 gedachten: bijbelepos of fantasy film. Russell Crowe ook wel in betere rollen gezien. Eerlijk gezegd viel het erg tegen, had hoge verwachtingen. Maar deze worden helaas niet waar gemaakt.
Tommeh
Wisselvallige film. Op momenten vond ik het prachtig en zie je duidelijk wat Aronofsky voor ogen had. Maar over het algemeen komt het te rommelig over. De CGI was af en toe niet om over naar huis te schrijven en de cast doet het zeer matig (vooral Connelly vond ik dramatisch).
Daarnaast is het een mooi bijbels verhaal, maar de huis-tuin-en-keuken filosofie kwam nogal melig op mij over.
Als over het geheel iets meer nagedacht was had hier meer ingezeten.
mrwhite
In deze niet onaardige film van meester Aronofsky krijgt het sprookjesboek (beter bekend als de bijbel) een upgrade en gaat hij iets meer de fantasy tour op met deze verfilming en dat lukt hem aardig.
Wat betreft die wachters ach het idee was leuk al kon de uitvoering wel iets beter maar dat kun je over nog wel wat zaken zeggen in deze film.
De film duurt ook net iets te lang wat mij betreft en al zeker als je zo weinig ziet van de vloed zelf ook bvb het kapsel van Russel Crowe die leek in bepaalde scene's recht van de kaper te komen maar ok het was anders wel een leuk filmtje die voor herhaling vatbaar is maar wie opzoek is naar een echt bijbelverhaaltje is hier aan het verkeerde adres dit is fantasy in een gekend verhaal.
Ach Aronofsky.
Hopelijk is het nu eindelijk uit z'n systeem. Hij heeft eindelijk z'n grote film mogen maken. Het mag dan geen échte superhelden film zijn geweest, maar het komt er absoluut dicht bij in de buurt. Weinig verrassend is het resultaat niet echt te pruimen.
Van de vintage Aronosfky schiet amper wat over, behalve dan misschien wat abstractere momentjes. Die niet-zo-levensechte CG in het begin was nog wel leuk, zo ook de stop-motion scenes halverwege met het riviertje. Ook de keuze om de Watchers een soort van stop-motion vibe te geven kon ik wel pruimen.
Daar staat tegenover een berg aan kitisch. Lelijk kleurgebruik, povere ontwerpen en van die waardeloze massa-gevechten die in geen enkele Hollywood-draak weten te overtuigen. Het is pijnlijk om zulke scenes van de hand van Aronofsky te zien komen.
Ook het acteerwerk laat veel te wensen over. Crowe is sowieso al een weinig begenadigd acteur, maar Connelly, Watson en zelfs Hopkins gaan allemaal mee kopje onder. Ze zitten dan ook wel een beetje gevangen in een OT-verhaaltje aangevuld met wat vage fantasy toetsen. Die mix van 2 lagen fantasy was vaak best lastig te verteren vond ik. Daarbij wordt het allemaal véél te serieus en gewichtig gebracht, waardoor het alleen maar meer begint te slepen.
Hele tweede deel op de ark had voor mij ook niet gehoeven, tegen dan was ik het al aardig beu. Het zijn dan vooral enkele momentjes en scenes die deze film nog enigszins kijkbaar maken, maar ik hoef dit geen 2e keer van Aronosfky te zien. Hij heeft het al een tijdje wat lastiger als regisseur, maar dit is zijn eerste echte dieptepunt.
vessel
Het is jammer dat er nu een discussie gaande is over wel of niet geloven .
Dat heeft eigenlijk niets met de kwaliteit van de film te maken.
Mij heeft de film wel aangegrepen vooral Emma Watson in haar emotionele rol om haar pasgeboren
kinderen te beschermen en Jennifer Connely om te kiezen tussen haar man en haar kinderen .
Eigenlijk een menselijk verhaal van liefde ,haat,menselijke fouten en zorg voor elkaar wat bij mij goed is blijven hangen.
Dit bijbelse epos heeft gelukkig geen hoog stichtelijk EO-gehalte, al zijn bepaalde aspecten van de plot, zoals het gedeelte over het onstaan van het universum, aan de simplistische kant. Visueel ziet alles er passend grimmig en grauw uit. De special effects zijn echter wisselvallig; sommige shots zijn indrukwekkend, andere zien er nogal onafgemaakt uit. Verrassend is overigens hoe weinig de focus ligt op de ontstaansgeschiedenis van de ark en de toestromende dierenpopulatie. Uiteindelijk is de film niet veel meer dan een familiedrama, iets dat vooral pijnlijk duidelijk wordt in de laatste drie kwartier, wanneer de film krakend tot stilstand komt in melodramatische toestanden. Tot die tijd valt er gelukkig wel wat te genieten en zijn er veel spectaculaire scenes. Russell Crowe is uitstekend in de hoofdrol.
Wat was dit ontzettend vervelend zeg. En matig. En langdradig. Er vallen genoeg termen op de plakken, allemaal negatief. Jammer dat er van dit interessante uitgangspunt weinig wordt gemaakt. Het Bijbelse verhaal wordt plots gemixt met fantasy-wezens en de moralistische, melodramatische saus over dit geheel is echt tergend. Slechts de grote vloedgolf en alle rampspoed wat daarbij komt kijken vond ik sterk, maar het was alles bij elkaar een bijna 2,5 uur durende zit die moeilijk uit te zitten was. Toch jammer, want Darren Aronofsky heeft tot aan dit alleen maar hele goede films afgeleverd. Bijna allemaal zijn ze bijzonder, maar hier slaat hij echt de plank mis. Ook het acteerwerk vond ik zeer wisselvallig.
david bohm
Geïnteresseerd als ik ben in van alles en nog wat heb ik Noah aanschouwd.
De groene -de mens is slecht voor de schepping-saus is eigenlijk best smakelijk. Ook de aankleding en de tussenstukjes gebaseerd op oude verhalen hebben mij kunnen bekoren. Het bombastische van de film, zoals daar is het acteerwerk kosten dikke minpunten.
Aardig om gezien te hebben.
qwatje
Aardige film... Maar wel een die tegenviel! Verwachting was wellicht te hoog gespannen.
De landschappen hebben een mooie sfeer, er zaten een paar mooie special effects momenten in. 3D viel, zoals in veel 3d films, vet tegen. Verhaal is tenenkrommend slecht, of het moet het stukje met de evolutie theorie na zijn geweest. Maar verder, meisje kan eerst geen, dan weer wel kinderen krijgen. Dochtertjes worden geboren, Noah maakt zich druk over dat er dan weer babyfabriekjes zijn. Dus de mensheid niet uitsterft. Maar met wie gaan die zusjes paaren? Komt vast geen gezonde mensheid uit voort. Het verhaal van de artillerie inderdaad etc..... maar ja, dat had ik allemaal van tevoren kunnen weten. Neemt niet weg dat het geheel ook nog eens lang duurt, dat is op zich weer niet erg, maar dan moet wat je ziet wel boeiend en interessant genoeg zijn. En dat was het wat mij (en degene die met mij meekeken) niet. 2,5*
tomzorz
Alles wat ik eigenlijk kon denken – en eigenlijk nog steeds denk – na het zien van deze film werd overheerst door 'Aronofsky, waarom heb je je in hemelsnaam toch op dit terrein begeven …’. Een regisseur die in mijn boekje bekend staat/stond voor films met veel suggestie en ruimte voor interpretatie druist hier bij voorbaat al tegenin door te kiezen voor een bijbels verhaal.
Ik genoot eerlijk gezegd wel een poos van deze vertoning die, vooral in het middendeel, koos voor menselijke worstelingen en twijfels toe te dichten aan een religieus ‘hoogstaand’ en ideaal gezelschap. Beelden en muziek die vaak doen denken aan de spiritueel-geladen The Fountain. Maar alle moeite die hij doet om menselijkheid en mystiek mee te geven aan het verhaal wordt voor mij tenietgedaan door die afschuwelijke eindscène en plot waarin elke vrijzinnige benadering de das om wordt gedaan.
Ik ben non-religieus, maar ik gun eenieder zijn keuzevrijheid en uiteraard ook Aronofsky; maar als regisseur druist dit voor mij in tegen alles waarvan ik bij hem zo van geniet. En mooi vind ik het niet.
TommyG
Als Fantasy film was het een redelijk goede film. Het heeft echter niets met de gedachte van het Bijbelse Noach verhaal te maken.
Als een op zichzelf staand verhaal is het vier sterren. Echter omdat men met het verhaal de indruk wekt dat het geënt zou moeten zijn op het Bijbelse verhaal zak ik naar drie sterren.
tbouwh
Matig. Leuk en interessant dat dit bijbelverhaal verfilmd is: het verhaal heeft alle ingredienten die het aantrekkelijk maken om op het witte doek te verschijnen.
Helaas is in deze film weinig overgebleven van het oorspronkelijke bijbelverhaal. Buiten beschouwing gelaten of het verhaal al dan niet waar is, die watchers sloegen volstrekt nergens op. Ik heb me daar in het eerste halfuur met name dan ook aardig aan gestoord.
Ook de bestorming van de ark was niet nodig; het illustreerde niet alleen dat de watchers enkel nodig waren om de ark dan te beschermen, de veldslag was ook abominabel in beeld gebracht en miste spanning.
Het gedeelte met de vloedgolf, dat waar het eigenlijk om draait, verloopt net even iets te snel, terwijl de film voor de rest vaak traag is en te lang duurt.
Positieve punten haalt deze film uit de mooie landschappen en het aardige acteerwerk. Connelly en Crowe zijn goed ( al irriteert Crowe´s rol in deze film enorm ), maar het is Emma Watson die de show steelt, en dat is niet alleen vanwege haar uiterlijk.
Plot is zogezegd matig, en het drama rondom de baby´s is te ver doorgevoerd.
Leuke poging, maar niet geslaagd.
Nipte voldoende, 3*
MadMekx
Leuk om even te kijken maar meer ook niet. Het verhaal ken je al. Noah maakt een ark voor alle dieren etc. Meer dan dat is het niet. Aangevuld met heel veel special fx en wandelende rotsen die m.i. lijken op de wandelende bomen uit Lord of the Rings
Gewoon een film gemaakt om even lekker geld mee te verdienen over de ruggen van het domme (Amerikaanse) volk.
Darren Aronofsky was een regisseur waar ik graag naar uitkeek met enkele goeie films. Tot Noah gemaakt werd. Een film over een verhaal uit het Oude Testament met een grote dosis moraal en nog meer fantasy. De basis is een kort fragment uit de Bijbel, al komt hij evengoed voor in de Tenach en de Koran. Het idee van Noah met z'n ark is op zich niet slecht.Maar zeker niet voldoende om een film van meer dan 2 uur mee te vullen met een vrij serieuze toon. Ik hoopte op enkele indrukwekkende scènes met Aronofsky aan het stuur en een groot budget aan special effects. Zelfs al zijn sommige dingen vrij goed gedaan, blijft het een saaie bedoening. Het doet me wat denken aan van die Griekse goden films als Clash of the titans of Immortals die op papier boeiend zijn, maar op het grote doek alleen maar fout uitdraaien.
Crowe heeft al meer dingen gedaan en staat hier in de schaduw van de sandaal van Gladiator alleen al. Ook de rest van de cast en crew is niet echt in vorm. Misschien wat voor religieuze filmliefhebbers of mensen die nog opkijken van een ecologische (niet onbelangrijke natuurlijk) boodschap in films.
Leno
Eigenlijk een vrij recht toe recht aan spektakelfilm met soms matige special effects, voorspelbare karakters (je weet meteen al waar het mis zal gaan) en een vrij fantasieloze uitwerking van het Bijbelse verhaal. Gezien de regisseur had ik hier in ieder geval meer van verwacht. Crowe is wel de juiste hoofdrolspeler, Connolly krijgt alleen op het einde iets te doen en loopt er verder voor spek en bonen bij.
Pelagatti
Geweldig mooie film! Het was even wennen aan "de versteende engelen" en deze hadden wat mij betreft op een andere manier vormgegeven mogen worden. Iets subtieler en iets minder in de fantasy stijl. Neemt niet weg dat dit gewoon een zeer onderschatte film is (als ik zo naar de beoordelingen kijk). De film heeft een goede opbouw, verhaal blijft boeiend en zet je aan het denken. Acteerwerk dik in orde! Zelfs het laatste minpuntje...de "nep" dieren, kunnen voor mij de pret niet drukken.
martijn011
- 2034 berichten
Wat een draak van een film zeg. Interessant uitgangspunt is het absoluut, alleen de uitwerking is desastreus. Ik ken de geschiedenis vanuit de Bijbel, maar Aronofsky veroorlooft zich zoveel vrijheden dat het niet veel meer op het echte verhaal lijkt.
Het verhaal wordt totaal niet boeiend gebracht. Het acteerwerk heeft daar ook degelijk z'n invloed op. De cast doet alles behalve overtuigen, dit is één van de slechtste rollen van Russell Crowe die ik tot nog toe van hem heb gezien.
Ook de andere acteurs maken geen indruk, terwijl de cast qua naamsbekendheid hoog staat aangeschreven.
De vrijheden die Aronofsky zichzelf veroorlooft konden me geen moment overtuigen. Zoals die versteende engelen bijvoorbeeld. Enorm slecht.
Of dat Tubal-Kaïn mee gaat aan boord van de ark.Totale waanzin en wat voegt het toe. Ik kan zo nog wel even doorgaan.
Dramatische interpretatie van Aronofsky over de geschiedenis van Noach, laat ik het daar maar bij houden.
Zwaar onvoldoende. Anderhalve ster voor het visuele aspect, wat nog wel te pruimen was..
Sleepwalker
Ik vind dit een prachtige film. Heb hem in de bioscoop 3d gezien. Indrukwekkend en respectvol gemaakt bijbelverhaal. Russell Crowe degelijk en zoals altijd geweldig. De rest van de cast ook prima. Indrukwekkende momenten zoals wanneer Noah tot bezinning komt en (uiteraard) zijn kleinkinderen laat leven. De zaal was muisstil. De computeranimaties als dieren vond ik prima. Echte dieren is onmogelijk en dit is veel diervriendelijker en past gewoon goed in de film. Er wordt duidelijk in naar voren gebracht welke slechte eigenschappen de mens bezit. En dat is weer realiteit. Kortom, ik heb genoten van de film, en mijn gezelschap ook. Maar smaken verschillen lees ik hier. En dat is maar goed ook.. Niet iedereen kijkt hetzelfde naar een film. Voor mij is het hobbie en puur vermaak.
Don Jerome
Ik vind dit een van de slechtste films die ik in 2014 heb gezien. Simpel verhaal en het wordt langdradig opgebouwd. Jammer dat zo'n groot acteur als Russell Crowe deze film op zijn cv heeft staan.
wibro
Wat is er in godsnaam met Aronofsky aan de hand? Hoe kan iemand die een meesterwerk maakte zoals Requiem for a Dream een sentimentele draak afleveren zoals dit wanproduct Noah? Heeft Aronofsky soms het goddelijke licht gezien? Je zou het haast wel zeggen gezien de bloedserieuze benadering van deze episode uit de Joodse mythologie. De soundtrack was gewoon niet om aan te horen. Wat een zeikmuziek. Nu zou ik nog wel het e.e.a. kunnen vertellen hoe ik over de vrije bewerking van dit Bijbelse verhaal denk, maar dan overtreed ik een van de gedragsregels van Movie Meter; de gedragsregel dat discussies over religie niet zijn toegestaan. Want ja, laat ik het maar eerlijk zeggen; ik heb een bloedhekel aan het Oude Testament. Een discussie door mij daarover zou al snel verhit worden vrees ik.
Ter afsluiting,
Het moge duidelijk zijn; Noah - ik heb het bekijken lange tijd uitgesteld - is de slechtste film die ik dit jaar gezien heb en die van mij ook de laagste waardering krijg. Tja, het kan verkeren met een regisseur die behalve met het door mij eerder genoemde R.F.A.D. ook met Pi en Black Swan toch zeer goede films heeft gemaakt. Mocht Aronofsky op de weg van Noah verder gaan dan houd ik zijn volgende films verder voor gezien. Dat is iets wat zeker is.
1,0* omdat ik niet minder geef.
joolstein
Hmm, ik vind de ark van noach een van de leukste verhalen uit dat dikke boek. Maar deze verfilming is toch een een beetje tegengevallen. Langzaam en vond het ook maar weinig spectaculair.Kreeg een beetje het gevoel dat er naar parabellen met onze tijd werden geprobeerd te prediken
KijkopFilm
De film is wel oke, maar doordat ze het verhaal van de bijbel aan willen houden, word het een beetje een vage film. Niet logisch. Doordat ze stukjes uit het verhaal van de bijbel halen, word de film die ze er van willen maken er niet beter op. Het zag er wel mooi uit, maar het keek niet lekker.
dvdcrusher
Prachtige verfilming op zich al is het verhaal vaak ongeloofwaardig en ver weg van de zondvloed die we in de bijbel kennen. Hoe moet het bvb verder met de mensheid verder als er alleen 2 zusjes overschieten. Op sommige ogenblikken leek Noah meer op een religieuze psychopaat dan de redder van de mensheid, maar dit alles neemt niet dat dit een enorm prachtige film is, met prachtige speciale effecten. Crowe is indrukwekkend in de rol van Noah. Wegens de ongeloofwaardigheid van het verhaal, en enkel daarom, net geen 5 sterren
ikkegoemikke
“We broke the world - we did this. Man did this. Everything that was beautiful, everything that was good, we shattered. Now, it begins again.”
Ik vraag me eigenlijk af wat er nu zo vreselijk slecht was aan de film “Noah”. Toegegeven, het ruikt wel een beetje naar het commercialiseren van het boekwerk der boekwerken (overigens blijft dit het meest ingenieus uitgewerkte marketingplan ooit bedacht in de menselijke geschiedenis, met als eindresultaat een schrijfsel dat ten eeuwigen dage zal blijven prijken bovenaan de lijst van bestsellers. Waarschijnlijk tot de wereld vergaat …) in navolging van alle verfilmingen van literaire werken (de één al meer geslaagd dan de andere). Na “The Lord of the Rings”,”Harry Potter”,”The Hunger Games”,”Divergent” en andere gelijkaardige tot commercialisering vatbare werken, lijkt het wel alsof Hollywood een Bijbels gat in de markt heeft gevonden. Eind dit jaar mag Christian Bale in “Exodus : Gods and Kings” als Mozes (ook met getrimde baard) weer strompelend door de kurkdroge woestijn zwerven. Darren Aronofsky’s religieus verhaal “Noah” is van een vochtiger gehalte waarin Russell Crowe weeral een gigantische sloep in elkaar moet timmeren om, nadat de toornige God de Vader het aardoppervlakte rijkelijk besprenkeld heeft, het zilte nat (Is het eigenlijk met al die regen niet eerder zoetwater ?) te trotseren, tezamen met zijn kroost en alle diersoorten. Behalve de zeedieren, want die voelen zich opperbest in de immense badkuip (Maar er zijn toch twee soorten waterdieren nl. degenen die in zoutwater overleven en de anderen. Hoe wordt dit cruciaal probleem aangepakt ?)
Soit, ondanks de praktische kwesties die zich stellen, was dit toch een hoogst onderhoudend spektakel met een overvloed van speciale effecten en water (er werd zo maar eventjes 83.000 Liter verspild in deze film. Een hoeveelheid waar de gemiddelde Ethiopische boer jaloers op zou worden …). Dat de Christelijke gemeenschap gekant zou zijn tegen de vertoning van deze film, was te verwachten.
sean-penn
God die de mensheid uitroeit omdat we zo eigenwijs zijn om een ander pad te nemen dan dat de heer in gedachten heeft. Dan vraag ik mij af waarom hij zo eigenwijs is om ons zo stront eigenwijs te maken. Wie de bal kaatst.....
Nu ben ik niet religieus dus kan ik objectief naar dit bijbels verhaal kijken. Het oude testament is doorspekt met verhalen over incest, broedermoord, intriges, veldslagen en wreedheden dus een onuitputtelijk inspiratiebron voor cineasten om het te verfilmen. Nu ben ik geen voorstander van Disney's versie over Mozes ' Prince of Egypte' waar ze dansend en zingend elkaars hersens inslaan .Nee, geef mij maar Russel Crowe als Noah daar kan ik wel iets mee. Ik bedoel daar staat wel een kerel. Als hij had gezegd ' I'm Sissy ' in plaats van ' I'm Gladiator' dan had je nog bevend voor hem gestaan!
Na ' A Beautiful Mind' wederom Connelly en Crowe samen in een film. Eerstgenoemde was enorm goed ( zeker 4 1/2 sterren) Noah blijft iets achterwege maar het blijft een genot om ze samen te zien. Hopelijk gaan ze in de toekomst nog een comedy maken gevolgd door een zangduet. Dat laatste kan ik eventueel nog door de vingers zien mochten ze beide besluiten om het niet te doen.
filmfan0511
2014 leek wel het jaar van de bijbelverfilmingen, want naast deze was er dan ook nog eens de massaproductie Exodus, onder hoede van Ridley Scott. Het is duidelijk dat Hollywood weer een nieuwe melkkoe heeft gevonden. Dit vind ik niet perse echt erg, zolang het maar goed gedaan wordt, wat bij Exodus het geval was. Noah gaat af en toe gewoon volledig de mist in en mist ook dat epische karakter dat Exodus had. Al het mogelijke wordt uit de kast getrokken, maar dat mocht niet baten.
Visueel valt er niet bijzonder veel te genieten. De CGI is op momenten erg lelijk (hoe die dieren eruitzien kan anno 2015 echt niet meer), maar ook de rest zoals de veldslag bij de Ark of de zondvloed zelf vond ik maar matig in beeld gebracht. Sowieso vind ik het ergerlijk dat er zoveel met de haren bijgesleept wordt. Niet dat ik echt iets heb met het originele verhaal, maar je merkt wel dat het verhaal veel te dun is om een volledige film van 140 minuten mee te vullen. De acteerprestaties varieerden van matig tot goed. Hopkins in zijn kleine bijrol en Watson overtuigden het meest. Russel Crowe vind ik normaal een goed acteur, maar leek hier niet echt op zijn plaats.
Niet echt een goede film dus, maar hier en daar zitten er wel mooie scenes tussen en het blijft allemaal vermakelijk genoeg om niet saai te worden.

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

Black Swan