Gravity (2013)
Releasedatum: 3 oktober 2013
Bekijk via Prime Video
Plot Gravity
"Don't let go."
Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) is een briljante medische ingenieur die op haar eerste shuttlemissie gaat met de ervaren astronaut Matt Kowalski (George Clooney), die het commando heeft over zijn laatste vlucht voor hij met pensioen gaat. Maar een schijnbaar routine ruimtewandeling draait uit op een ramp. De shuttle wordt vernietigd waardoor Stone en Kowalski alleen achterblijven – vastgeketend aan elkaar en steeds verder zwevend in het duister. De oorverdovende stilte verraadt dat ze elke link met de Aarde verloren hebben ... en elke kans op redding. Angst wordt paniek, en elke hap lucht vermindert de nog resterende hoeveelheid zuurstof. Maar misschien is de enige weg naar huis verder te gaan in de angstaanjagende uitgestrektheid van de ruimte.
Dr. Ryan Stone
Lt. Matt Kowalski
Mission Control (stemrol)
Aningaaq (stemrol)
Shariff (stemrol)
Explorer Captain (stemrol)
Russian Space Station Captain (stemrol)
horizons
Gravity is toch één van de meest besproken films van het jaar. En dat maakte mij erg enthousiast voor deze eens te zien. In school kreeg ik jammer genoeg al wat spoilers mee door een leerkracht die het ideologisch beeld van de film aan het uitleggen was. Wat mij al ergens een beetje deed afknappen, want die Amerikanen zijn verschrikkelijk arrogant op dat gebied. En dat is ook al één van de grootste minpunten van deze film. Mensen die al wat dieper graven in film zullen mij wel begrijpen.
Leg eens uit. Ik zou graag willen weten welk ideologisch beeld die leraar aan het uitleggen was; ook in combi met Amerika. Zeker omdat Cuaron Mexicaans is...
misterwhite
Het is inderdaad vreemd dat Cuaron dit product zo Amerikaans heeft gemaakt als de pest.
Denk maar bijvoorbeeld aan de Russische ruimtepakken. Het beeld van de Amerikanen op de Russen is dat het allemaal ouderwets en versleten is.
En het wordt zelfs nog erger met de Chinezen die geen woord Engels verstaan en alles namaken.
pippo de c
Visueel zit t allemaal prima in mekaar. Maar n flinterdun verhaaltje..... Erg jammer! !
BBarbie
Op de valreep alsnog een bovengemiddelde film uit 2013.Gravity is een visueel spektakel van de eerste orde en ook de soundtrack is prima door het gepaste gebruik van oorverdovende stiltes, die bijdragen aan het opvoeren van de spanning. Helaas ziet Cuarón zich genoodzaakt het dramatische verhaal tot op de draad uit te melken met op d’n duur een aantal keren meer van hetzelfde om de 90 minuten vol te krijgen. Dat alles maakt dat dit wel een goede film is, maar geen absolute topper. Het jaar 2013 kent in mijn beleving sowieso te weinig echte uitschieters, vooralsnog dan toch.
horizons
Wat had je dan meer willen zien in het verhaal?
horizons
Maar de Amerikanen hebben weer de mooie blinkende outfits, de beste technologie,... Tja... Bezie het ook eens zo:
de VS space shuttle gaat net zo hard kapot als het ISS (is niet alleen Russisch) en het Chinese ruimtestation.
Wellicht nog beter: de VS astronaute heeft de ISS en het Chinese station nodig om te overleven.
-> de VS heeft China en Rusland en Interrnationale gemeenschap nodig om te overleven

cordiacovens
misterwhite
Tja... Bezie het ook eens zo:

Good one

Ik ben misschien iets te negatief op dat gebied. Want eigenlijk is dit een veel voorkomend iets bij de Amerikaanse cinema. Alleen viel het mij bij deze film nogal hard op.
Drs. DAJA
Gravity heeft een plaatsje gekregen in de Top 10 van beste films van 2013 van de Midnight Movie Review
arno74
En tweede in de Moviemeter Top 100 2013. Was wel te verwachten natuurlijk.
Ik denk trouwens dat de score flink zal dalen als deze eenmaal op DVD en daarna op TV komt. Het grote pluspunt, de (3D)beelden, zijn dan natuurlijk een stuk minder. En dan wordt wel meer gelet op het (gebrek aan) verhaal.
Lewis-06
oke doe niet blij
Stuntovic
Wat een zwaar overhypte film zeg..
Toch wat teleurgesteld. Setting was daar hoor, donkere kamer, groot beeld, mooi geluid, vriendinnetje naast me in de armen. Maar het kon me niet bekoren.. Nu heb ik het ook totaal niet op Sandra B. Misschien dat ik daarom niet erg om de personage gaf. Had liever die arrogante Clooney als sole survivor gezien maar ja. Verhaal is ook niks maar visueel was het wel aardig.
spoenk
Ik bekeek de film in HD op een klein scherm en denk dat dat meespeelt in mijn beoordeling. Volgens mij is dit een must-see in de bioscoop of in bvb 3D met deftige sound om een maximaal effect te creëren, zodat je echt meegezogen wordt in de film omwille van de hele sfeer. Van het verhaal moet de prent het immers niet hebben.
Ik vond er dan ook niet echt zoveel aan... Hele mooie effecten (wellicht de beste van 2013), af en toe een grappige dialoog, maar vooral een laatste half uur dat maar niet snel genoeg voorbij kon zijn. Je voelde ook dat het wel goed zou komen met Dr Stone.
Al bij al dus persoonlijk ontgoocheld na al die lovende kritieken en het bekijken van trailers en commentaren.
a usual suspect
Heel knap hoe ze van zoiets een hele film kunnen maken maar ik ben het die zin daarom ook met spoenk eens
Brabants
Visueel hoogtepunt waarbij de kijker een aardig kijkje in de keuken van een shuttlemissie krijgt voorgeschoteld. Inhoudelijk is het allemaal zwaar ongeloofwaardig.
Dr. Ryan Stone heeft zeker een arsenaal aan engeltjes op haar schouders zitten en astronaut Matt Kowalsky is mij(gezien de omstandigheden) iets te kalm van aard.
Met Sandra Bullock en George Clooney is deze blockbuster een feit. Een andere reden voor deze cast kan ik niet bedenken.
Waar het soms toch even spannend lijkt te worden, dwaal ik het andere moment weer net zo hard weg.
Het kon mij niet bekoren.
hatebreeder
Film die er misschien aardig mag uitzien maar verder niet zoveel om het lijf heeft. Film word nooit echt heel interessant en persoonlijk vond ik het acteerwerk ook niet heel denderend.
In cijfers een 6.5 maar omdat we geen 3,25 ster kunnen geven afgerond naar beneden naar 3 sterren.
Gravity was wel een film die ik erg graag wilde zien. Gelukkig is het nu dan ook gebeurd. Ik heb vooral enorm genoten van de fantastische beelden in de ruimte, maar ook van de shots van de Aarde. Fantastisch zeg. Nou werkt de locatie van de film ook wel erg mee, maar er zijn wel sublieme beelden gecreëerd. Buiten de beelden is de film ook een uur lang erg boeiend en spannend. Clooney zorgt voor luchtigheid en Bullock heeft de hoofdrol. Wel spijtig dat we Clooney minder lang zien dan ik had gehoopt. Hierdoor komt de hele film op de schouders van Bullock te liggen, in mijn ogen geen topactrice.
Maar ze doet het wel behoorlijk, al vind ik dat er een paar hele beroerde momenten in zitten. Dat janken als een hond was echt tenenkrommend vervelend en het plotje over haar overleden kind deed me eigenlijk vrij weinig. Ik had liever gezien dat ze meer to the point bleven en de film over het overleven in de ruimte lieten gaan. Bullock overkwam wel erg veel en vond wel regelmatig een ruimtestation, waar ik het spannender had gevonden als ze gewoon weerloos door de ruimte bleef zweven. Zeker het laatste half uur ontspoort de film een tikje, als Bullock echt met alles pech heeft. Van brand tot een bijna verdrinking. Dat had wel iets realistischer gemogen. Ik was trouwens blij dat de film ingetogen eindigde en niet met de een heldenontvangst ofzo. Maar het laatste half uur stoorde ook weer niet erg. Ik heb ieder geval geweldig genoten van deze sfeervolle ruimtefilm.
Na zoveel enorm positieve verhalen over Gravity gehoord te hebben, was dit toch een kleine tegenvaller. Niet dat het een slechte film is geworden, maar van de combinatie Cuarón met dit verhaal had ik zeker wel iets groots verwacht. Dat potentieel wordt echter niet benut.
Laat ik los van bovenstaand verhaal even opmerken dat ik Gravity zeer aardig vond. Vooral op visueel gebied valt er regelmatig meer dan genoeg te genieten. De special effects en de manier waarop de ruimte, maar ook de aarde in beeld wordt gebracht is echt knap gemaakt. Ook de sfeer is sterk. Die is soms echt heel beklemmend en je kunt de eenzaamheid van de hoofdrolspelers soms ook letterlijk voelen. Het ziet er op een gegeven moment echt zeer uitzichtloos uit en dat vond ik wel knap gedaan.
Ik moet wel zeggen dat de eerste helft duidelijk het beste is. Vooral in het laatste half uur komen er zaken naar voren, die net op het randje van de geloofwaardigheid balanceren. Ook de manieren waarop men de personages probeert uit te diepen vond ik niet al te sterk. Dat Clooney gescheiden is en Bullock haar kind verloren heeft, deden uiteindelijk niet zoveel ter zake. Ook desurrealistische scene, waarbij Clooney nog een keer aan Bullock verschijnt, had voor mij niet echt gehoeven. Het zorgde er richting het einde ook voor dat het allemaal minder meeslepend was dan gehoopt. Het acteerwerk was verder niet slecht, maar dit is wel typisch zo’n film, die beter had gewerkt met onbekendere acteurs. Vooral de rol van Clooney was vrij inwisselbaar.
Dat neemt verder niet weg dat Gravity erg vakkundig is gemaakt en vooral in de details op visueel vlak uitblinkt. Jammer dat de uitwerking van het verhaaltje vooral richting het einde nogal erg achterblijft. Cuarón is echter een regisseur, die veel kan, dat heeft hij in het verleden reeds bewezen en ik sluit niet uit dat hij in de toekomst ook nog met wat moois gaat komen. Gravity is voor mij echter niet de topper waarop ik had gehoopt.
cor1946
Mooi gefilmd alleen het einde vond ik niks en in de top 10 vind ik wel wat ver gaan.
Brabants
Helemaal mee eens. Ik snap de top 10 ranking van deze film ook niet.
horizons
En bij Prisoners zijn er mensen die de nr1 plaats van die film niets vinden. En bij OGF zijn er heel veel mensen die 9e plek absoluut niet snappen.
Mooi he, die verschillende meningen.
Daarnaast: de lagere waarderingen bij Gravity zijn met name aan het komen nadat de film te downloaden was. En juist deze film is een ervaring die je in de bioscoop moet meemaken. Ik zal direct toegeven dat de impact van deze film op een normaal scherm tig keer minder is. Deze film is gemaakt voor de bioscoop, elke beziening buiten dat medium doet afbreuk aan wat Cuaron heeft gedaan.
tommiew
Van begin tot eind gegrepen door de spanning, stilte en wanhoop. Sandra Bullock is een geweldige actrice!
Brabants
Mooi he, die verschillende meningen.
Over smaak valt inderdaad niet te twisten. Zag alleen een medestander in het bericht van cor1946. Wat je zegt klopt. De reden van de keldering in punten bij Gravity is een feit.
Logisch verschijnsel. Ik werd bij Avatar in 3d ook helemaal meegezogen in het verhaal. Een onvergetelijke ervaring was dit. Thuis ga ik dat nooit meer bereiken. Dit is inderdaad bij Gravity van hetzelfde laken een pak.
ikkegoemikke
You've got to learn to let go.
Toegegeven "Gravity" is op visueel vlak overdonderend met die prachtbeelden van de Aarde. De oneindigheid en immensheid van het heelal wordt prachtig in beeld gezet. De nietigheid van de mens in deze onleefbare omgeving geeft je een voortdurend beklemmend gevoel. Het leven van een astronaut hangt letterlijk in de ruimte aan een draadje. Ik vrees echter dat je alleen dat overweldigend gevoel krijgt als je deze film in de cinema kijkt. Op een gewone LCD TV in de huiskamer blijft er van dat ruimtelijk spektakel niet veel meer over. En dan is dit wel een domper op de verwachte ervaring want het uiteindelijke verhaal stelt eigenlijk niet veel voor. Ik vind het wel een prachtprestatie om met zo'n flinterdun gegeven en alleen twee personages die bijna fulltime in beeld zijn, zo'n onderhoudende film te creëren.
Ik zat bijna de hele film constant in spanning te kijken. Het geheel heeft een verrassend snel tempo en de ene situatie is nog maar pas achter de rug, of de volgende dient zich al aan. Maar als je de overweldigende CGI weglaat en de waarschijnlijk indrukwekkende 3D beelden vergeet, blijft er niks anders over dan een saaie vervelende blockbuster waar zoveel heisa over is. Een door de media sterk overdreven en opgeklopte hype. Als ik snel de reacties overloop op IMDb, kom ik tot de vaststelling dat ik toch bij de grootste hoop zit die dezelfde mening zijn toegedaan. Verontrustend vond ik het ook dat een mens zoveel pech kan hebben op één en dezelfde dag. Als je het chronologisch op een rijtje zet : de eigen shuttle wordt door brokstukken geraakt met als resultaat een deel gesneuvelden en eentje (Bullock) op drift , deze laatste wordt terug opgepikt door Clooney maar zit bijna zonder zuurstof, met zijn thruster pack gaan ze op weg naar het ISS, daar knallen ze keihard tegenaan met als resultaat dat Clooney heldhaftig loslaat om Bullock te redden, bijna stikkend geraakt ze in de ISS, een brand breekt uit en verplicht haar de Soyuz los te koppelen, de Soyuz blijft aan de parachute haken, het ISS wordt vernietigd door brokstukken, de Soyuz heeft geen brandstof, de branders voor het landen kan ze wel gebruiken, ze bereikt het Chinees ruimtestation met behulp van een brandblusapparaat, duikt de atmosfeer in en kan ondanks dat ze de chinese bediening eigenlijk niet begrijpt op goed geluk de juiste knopjes indrukken, om dan veilig te landen. Als kers op de taart verdrinkt ze ook nog eens bijna. Het zou me niet verwonderen als ze nooit of te nimmer nog eens een trip naar de ruimte zou willen maken.
Ondanks dat de twee hoofdacteurs niet de minste zijn, kunnen ze de film niet echt groots maken. Sandra Bullock kwam bij mij niet echt over als een wetenschapster met hoog intellect. Ze leek eerder op een Miss America die als hoofdprijs een ruimtereis had gewonnen. Clooney vond ik dan weer zo overdreven charmant en galant in de ruimte. Ik verwachte elk moment dat hij afgevlogen kwam met een heerlijke Nespresso voor mevrouw de ruimtereizigster. Soms leek het me wel een peperduur videogame waar je van level naar level je weg moet banen om alles tot een goed einde te brengen. Te denken dat het realiseren van deze luchtledige film een slordige 100 miljoen dollar heeft gekost. Daar hadden ze wel een aantal meer tot de verbeelding sprekende films van kunnen maken. En dan vergeet ik de waarschijnlijk technische en wetenschappelijk onmogelijkheden zoals ze op Wikipedia worden beschreven door een NASA expert. Maar toegegeven anders zou het een nog saaiere en doodernstige bedoening zijn geweest. En het moet tenslotte onderhoudend zijn ! In tegenstelling tot vele andere toeschouwers, vond ik het moment waarop Ryan begint te blaffen en huilen als een hond niet belachelijk en lachwekkend, maar eerder een pakkend moment.
Conclusie : een pareltje op visueel gebied, maar zoals de ruimte zelf, is het een luchtledig verhaal. Eerder een zwart gat dus
2* (en dat voor de special effects)
DtchTux
Visueel een prachtige film! Vooral in 3d! Vandaar de eerste ster.
Daarna valt het toch flink tegen: een heel dun verhaallijntje, waarbij twee keer gehopt wordt in de ruimte. Ook totaal niet geloofwaardig: een reddingsschip welke zinkt, lekker door de ruimte cruisen met de brandblusser, superflexibele ruimtepakken, op goed geluk de dampkring in en nog op aarde komen ook, etc. Nu snap ik dat je je niet aan alle feiten kan houden, maar ik stoorde mij eraan. Ik hou wel van een ietwat geloofwaardige film, tenzij het bijv. LOTR is
Ook worden sommige 'spannende' dingen enorm uitgewrongen waardoor het niet meer spannend is: de zuurstof is op, en toch zo lang mogelijk het moment rekken waarop ze de luchtsluit in gaat. Ook het meeblaffen met de Japanner had wat korter gemogen... Allemaal vertragende effecten die de spanning weghalen.
Al met al.. voor de beelden moet je het zeker bekijken, maar zorg wel dat je nootjes etc. bij de hand hebt, anders krijg je de neiging om die te halen zonder de film stop te zetten.
spoenk
Klopt, maar we zitten op moviemeter.nl en niet op pakweg cinemeter.nl.
Ik beoordeelde de film dus zoals ik hem zag (niet in de cinema) en dan valt het allemaal wat in duigen.
Wellicht vindt de film ook wel zijn weg naar de 3D thuisbioscoop maar de effecten buiten beschouwing gelaten, moet deze prent serieus onderdoen voor bvb Apollo 13...
horizons
Klopt, maar we zitten op moviemeter.nl en niet op pakweg cinemeter.nl.
Apollo 13 is zeker niet slecht maar haalt het qua spanningsboog niet bij Gravity m.i..
Wat me in veel opmerkingen verder opvalt:
De ene vindt Sandra Bullock oscar waardig, de ander vindt haar maar niets in deze film. Zit men bij de tweede groep is de mening over de film gelijk negatiever.
Lijkt erop dat de persoonlijke smaak qua acteurs dus al en behoorlijke invloed op de film hebben.
Zelf vond ik Bullock meestal middelmatig, deze keer echter goed.
NYSe
Eens, maar ook in de bios viel er wel doorheen te prikken. Helaas, want ik hoopte erop compleet weggeblazen te worden.

Ruimtefilm 'Gravity' met George Clooney en Sandra Bullock morgenavond (29 oktober) op televisie

Een knap stukje acteerwerk: hoe sommige films maar één acteur nodig hebben

Deze vijf goed beoordeelde films verdwijnen zeer binnenkort uit het aanbod van Netflix

De vijf best beoordeelde ruimte-films van de laatste tien jaar

Gladiator
Historisch / Drama, 2000