• 9.378.931 stemmen

Met onder meer: Matt Damon, Jodie Foster en Sharlto Copley

Releasedatum: 15 augustus 2013

Plot Elysium

"He can save us all."

In het jaar 2154 bestaan er twee klassen: de zeer rijke mensen die op een ruimtestation met de naam Elysium wonen, en de rest, die op een overbevolkte Aarde moeten leven. Minister Rhodes (Jodie Foster) is een hardvochtige regeringsleider die er alles aan doet om de luxe levensstijl van de bewoners van Elysium te beschermen. Nieuwe anti-immigratiewetten zijn dan ook het gevolg. Dat weerhoudt de Aardbewoners er echter niet van te proberen Elysium te bereiken. Op alle mogelijke manieren.

avatar van kleez

kleez

Ik kon de film wel waarderen. Eerste half uur dacht ik dat het een vrij simpele voorspelbare film zou worden maar dat viel uiteindelijk mee.

Kijkt verder lekker weg.

avatar van Strawfoot

Strawfoot

Na het goede 'District 9' had ik hoge verwachtingen bij deze film. De invloed van Blomkamp uit zich in deze film voornamelijk in de setting, de stad zou zich zo ergens op de wereld van zijn vorig project kunnen bevinden. Inzake het plot gaat het echter wel mis. Men vervalt in clichés en een voorspelbaar plot maakt de film niet bepaald spannend. De sociale problematiek die Blomkamp in Elysium verwerkt mist iedere vorm van nuance en is eigenlijk gewoon niet zo interessant.

avatar van Driello

Driello

Film vol met foute keuzes. llereerst natuurlijk het script. Vlak, saai, flauw en nergens iets nieuws wat deze film kan doen uitsteken boven het maaiveld van middelmatige Si-Fi films.

Dan de casting. Jodie Foster als Bitch. Ik was nooit heel erg gecharmeerd van haar (slecht en geforceerd als zakelijke bitch in 'The inside man' bijvorbeeld, dus de regisseur was gewaarschuwd.......). Maar wat ze hier laat zien is wellicht een van de slechtste acteer prestaties van 2013. Dan die groep zuid Afrikanen die er blijkbaar bij waren gesleept om maar weer eens aan te tonen hoe lelijk hun uitspraak van het Engels klinkt. Op hun acteer talenten zijn ze in ieder geval niet geselecteerd. Damon doet zijn best maar heeft het scritp natuurlijk niet mee. Dat is niet zijn schuld. Je kunt hem alleen vergeven dat hij uberhaupt in deze draak wilde meespelen.

Was het allemaal slecht? Nee dat niet. Elysium zelf was fraai en vernieuwend gecreeerd. Maar daar krijg je dan nauwelijks wat van te zien.

Treurig. Deze gaat voor mij in de competitie van 'slechtste film die ik in 2013 zag' de strijd aan met pacific rim.

avatar van wibro

wibro

Op visueel vlak zeker niet slecht - Elysium zag er best mooi uit - maar helaas doet het moralistische einde voor mij de film de das om. Wil de regisseur ons laten geloven in politieke correctheid? Voor mij bestaat er geen politieke correctheid. Als wat we in deze science fiction film zien in de toekomst ooit werkelijkheid zou worden, dan zou geen enkele aardbewoner een stap op Elysium zetten. Een minister zoals Rhodes zou zonder meer zegevieren. Ook vond ik het op het einde allemaal te sentimenteel worden. Dit is dus echt zo'n typisch Amerikaanse film die de kijkers op het gevoel wil spelen, van zoals van het recht zal uiteindelijk overwinnen. Ik trap daar niet in. In het Amerika van nu is het precies het tegenovergestelde.

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Ja ik vond deze toch wel aardig hoor, had ik niet verwacht eerlijk gezegd! Visueel dik in orde en niet te braaf allemaal. Natuurlijk zitten er wel weer wat vervelende Hollywood-ingredienten in, maar in dit geval kon ik het hebben op de één of andere manier.

Wel mocht er wat mij betreft wat meer screentime aan Elysium zelf besteed worden, daar was ik juist nieuwsgierig naar.

Al met al 3,5 *

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Machines die de mens ontsterelijk maken naar een overbevolkte aarde sturen, wat een briljant plan! Film was visueel erg goed op sommige momenten maar het verhaal was weinig verrassend en de karakters waren oppervlakkig. Ben wel groot fan van de Zuid-Afrikaanse trekjes die deze film heeft!

Left4Dead

Weer een moralistisch verhaal van Neill Blomkamp, eerder deed hij dit ook in District 9. Van die film was ik zeker niet onder de indruk en met Elysium wil hij het dunnetjes nog eens overdoen maar nu met grote namen, groter budget. Meestal gaat het dan fout, men is nogal snel verblind wanneer ze het budget horen en de cast zien waar ze mee mogen werken. Dat staat niet garant voor een superflick!

Het punt van de tweede film van de regisseur raakt precies het punt van zijn eerste film. Oneerlijkheid: op aarde haar armoede en rijkdom op het ruimtestation Elysium. Het verschil tussen armoede en rijkdom is een heerlijk leven op het station en alles geven tot overleven op aarde.

Traag moeten we door het simpele script ploeteren om zo nu en dan wat actie te zien en een stap verder te komen tot het eindspel. Om het moraal nog wat te onderstrepen doen we daar ook nog een dosis gezonde corruptie bovenop zodat het gemakkelijk inleven wordt. Too easy......... eigenlijk gebeurt er maar zeer weinig, ik heb daarom ook de film in twee delen bekeken

Maar er zijn ook pluspunten, beeld en geluid staan er zeker prima tot heerlijk op. Daar zal je niemand over horen klagen maar dat mag je ook verwachten voor dit budget. Ook het decor is prima, de locaties zien er goed uit. Helaas, meer pluspunten kan ik je zo snel niet geven.

Heb ik me dan helemaal niet vermaakt? Nee op één of ander manier was het allemaal licht aantrekkelijk en ik schrijf dat toe aan beeld en geluid. Maar dan komt ik in mijn eindbeoordeling echt niet verder dan een zesje. Ik mis gewoon een goed verhaal zonder dat het ellenlang wordt gemaakt. Ook onze grote namen waren zeker niet op hun top, bij lange na niet en dat stoort mij ook. Geeft aan dat de wisselwerking regisseur en acteur nog flink bijgeschaafd kan worden.

Ten slotte vind ik een moralistisch verhaal helemaal geen slecht uitgangspunt. Er had zeker meer in gezeten als het niet zo standaard was gebracht. Wil je de mensheid een boodschap brengen doe het dan goed en niet te omslachtig en dan ook nog in de vorm van een SF. Dan moet je wel van hele goede huize komen!

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

De eerste film van deze regisseur staat nog op het lijstje om aankomende tijd eens te zien. Wel heel veel positieve kritieken over gehoord, waardoor deze film me ook wel wat leek.

Het is ook een tijd geleden dat ik Matt Damon zag schitteren in een film, goed om hem weer eens te zien.

Dat het een goed acteur is blijkt wel in deze film. Hij ziet er goed afgetraind uit en hij draagt de film met verve.

Visueel is de film dik in orde. Het ruimtestation Elysium ziet er beeldschoon uit, jammer dat er niet zo heel veel aandacht aan gegeven werd.

Verhaaltechnisch kent de film zeker z'n mankementen, maar het blijft zeker onderhoudend genoeg om de relatief korte speelduur te vermaken.

De boodschap die Blomkamp mee wil geven ligt er misschien iets te dik bovenop maar heeft verder geen gevolgen voor de score.

Ruim voldoende.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

De film is 'aardig'. Niet echt heel sterk. Vooral het plot valt tegen. Veel te makkelijk komen de intruders van aarde op Elysium. De special effects zijn prachtig. Ziet er allemaal erg goed uit. Jodie Foster vind ik normaal erg sterk, maar in deze rol kwam ze op één of andere manier niet zo goed over. Toch maakt ze indruk. Matt Damon is goed op dreef, maar op één of andere manier, had ik niet veel met zijn personage. Ook de overige spelers deden me weinig.

avatar van Phantasm

Phantasm

Prima special effects, verder kijkt de film lekker weg.

avatar van Thomas83

Thomas83

Met District 9 maakte Blomkamp veel indruk me, met deze film bevestigt hij voor mij dat hij een naam is om echt in de gaten te houden. Ik vond District 9 nog wel iets beter denk ik, maar ook deze is echt enorm genieten en komt in de buurt van een echte topblockbuster. Ik denk dat hij het in zich heeft die in de toekomst nog wel te maken. Aan hem is een groot budget in elk geval een stuk meer besteed dan een hoop andere regisseurs in Hollywood. Sterker nog, hij liet in District 9 al zien enorm veel te kunnen met minder.

Zoals wel vaker bij de betere sciencefiction wordt het met alles in de film ook wel een parallel getrokken met het heden of verleden op aarde. Vooral knap vind ik ook hoe de sciencefiction relatief geloofwaardig is en meer dan alleen een futuristische aankleding van de film. Het ziet er allemaal ook weer erg goed uit. De special-effects zijn vaak prachtig.

Een andere troef van de film is dat drama, humor en actie zo makkelijk samengaan en een erg vlot geheel vormen. De sociale thema's, alles op zich wel, worden verder vaak lekker overdreven uitvergroot. De film is af en toe best cynisch en ook de gore is soms heerlijk overdreven. Foster drijft haar rol misschien wat te ver door, maar ze heeft wel een ijskoude uitstraling. Copley speelt ditmaal zo'n beetje het tegenovergestelde van zijn hoofdrol in District 9, maar weet juist door overdrijving er een tamelijk memorabel personage van te maken.

Damon is een meer dan goed hoofdpersonage. De film wordt meer voorspelbaar maar ook spannender zodra Max ziek wordt door het ongeluk met de straling op zijn werk. Hoe mooi Braga ook is, het romantische verhaallijntje hadden ze er net zo goed uit kunnen laten. Vooral met die zieke dochter ook. Onnodig extra sentiment.

De schudcamera's vond ik overigens niks, maar de actie wordt verder over het algemeen wel aardig in beeld gebracht. Zoals al gezegd is de overdreven gore wel komisch en die wapens zijn ook wel tof. Alles is op zich wel leuk ontworpen. Alleen snap niet helemaal waarom die robots van die kleurige Power Rangers moeten zijn. Verder ook een echte plus voor de leuke soundtrack.

Het einde was al te voorspellen en is behoorlijk cliché, maar ontroerd was ik toch moet ik toegeven. Blomkamp heeft weer iets moois en vooral enorm vermakelijks afgeleverd, en die heeft zijn laatste interessante film nog niet gemaakt denk ik. Echt eentje om op de voet te volgen. Een zeer dikke 3.5*.

avatar van doctari

doctari

Zware sof. Het uitgangspunt is prima, de boodschap is sympathiek, en het ziet er af en toe adembenemend mooi uit, maar wat een saaie en onovertuigende film is het geworden zeg.

Om te beginnen: de uitwerking van het verhaal is gewoon heel erg slap. Natuurlijk hoeft het niet allemaal precies te kloppen, maar voor een film die zichzelf toch tamelijk serieus neemt, laat het plot echt veel te veel steken vallen. Het overtuigt geen moment.

Dat zou nog niet eens zo heel erg zijn als het verder gewoon een vermakelijk SF-spektabel zou zijn geworden. Dat is helaas niet het geval. De film is traag en saai (gaap flashbacks), er zit erg weinig actie in en wat er gebeurt is ook nog eens kleinschalig en weinig spannend. Daarnaast ligt het sentiment er veel te dik bovenop (wederom de flashbacks) en is het allemaal veel te plechtig.

District 9 vond ik al weinig bijzonders, maar dit is nog aanzienlijk minder interessant. Meneer Blomkamp heeft voor mij hiermee i.i.g. definitief afgedaan als regisseur.

avatar van barcam

barcam

Grootste probleem bij deze film is de hoofdrolspeler Matt Damon. Zijn acteerprestaties beperken zich tot een paar grimassen en de tatoeages helpen niet om hem stoerder te laten overkomen. Verhaaltje is flinterdun maar visuele uitwerking is fantastisch. Waar District 9 nog origineel uit de hoek kwam is dit een blockbuster gemaakt voor snel te cashen. Dit prekerig sentimenteel gedrocht met oppervlakkige personages had evengoed van Spielberg kunnen zijn.

avatar van DragQueen

DragQueen

Prima Sciencefiction film. Het aanwezige verhaal is niet spectaculair, maar onderhoudend uitgevoerd. Verder is het acteerwerk van de cast, met o.a. Matt Damon, overtuigend genoeg. Visueel oogt het allemaal prachtig. De special effects zijn zeer mooi gedaan. 3,5 Ster.

avatar van Elineloves

Elineloves

Eigenlijk nog niet eens zo heel slecht.

Het verhaal sprak me niet aan en om nou 1,5 uur naar het hoofd van Damon aan te kijken... ik kan me leukere dingen bedenken. Toch deze film maar een kans gegeven, met name omdat vriendjelief hem graag wou zien, en ik ben positief verrast.

Het verhaal was niet zo verschrikkelijk als ik gedacht had. Het is eigenlijk een heel simpel gegeven, het is niet de eerste keer dat een beetje filmliefhebber een soortgelijk verhaal heeft gezien. Maar desalniettemin, gelukkig nergens storend. Ook Damon deed 't verrassend goed. Hij mist diepgang en lijkt nét niet bad-ass genoeg voor wat ze willen doen overkomen, maar hij was niet het meest vervelende personage, die eer komt toe aan Kruger! Seriously, welke blinde, slechthorende en incompetente grapjas heeft die vent gecast? Dat accent was om te huilen. Het leek alsof ik naar een personage van South Park aan het luisteren was, maar dan minder grappig. Vreselijk zeg. Jodie Foster kwam ook dicht in de buurt, was haar geld op en kon ze geen botox meer betalen? (Wát een strakgetrokken, gefixeerde smoel zeg). Ik had liever een ander type vrouw gezien, voor die rol. Maar ach, wie ben ik.

Anyhow.

Gelukkig is de balans tussen actie en romantiek goed. Nergens wordt het overdreven kwelend. Echte karakteruitdieping was er ook niet, daardoor bleef het net wat meer aan de vlakte. Het voelt aan als een echte, uitgekauwde Hollywood productie. Dialogen? Wat zijn dat? Boeiend! Gewoon een hand vol popcorn in je mond stoppen en eten.

Ach ja, al met al was het best leuk om een keer gezien te hebben. Op visueel gebied stelt het sowieso niet teleur, dat mag er best zijn.

Left4Dead

Freddie Krueger waarschijnlijk Eline. Maar hij krijgt wonder boven wonder meer rollen toebedeeld langzamerhand. Al met al is het weer een feit dat een kruiwagen werkt!

avatar van Elineloves

Elineloves

Ja, ik ook. Gisteren heb ik 10 minuten van de film 'Open Grave' gezien en daar leek hij ook al een hoofdrol te hebben.

Left4Dead

Klop al was de film de ergste nog niet eens. Open grave dan wel te verstaan! Zal nog ff een cumulatief doen.

avatar van Spetie

Vermakelijke film, waarbij vooral de mooie setting en de vormgeving er in positieve zin bovenuit springen. Met dat soort zaken weet Blomkamp duidelijk wel raad. Wel ramt hij er van af het begin al de boodschap in dat gezondheidszorg voor iedereen moet zijn en niet alleen voor de allerrijksten. Het had wellicht iets subtieler verpakt kunnen worden.

Matt Damon is een aardige hoofdrolspeler, al blijft zijn rol nogal oppervlakkig, wat natuurlijk ook te wijten is aan het script. Jodie Foster vond ik minder sterk en legt het er allemaal te dik bovenop, zonder dat haar rol echt overtuigd of leuk is. Gelukkig zijn er nog Copley en in mindere mate Fightner, die leuke bijrollen verzorgen. Qua actie ziet het er allemaal erg degelijk en goed uit. Soms wat te robotachtig, maar het is vakkundig gemaakt en daarnaast kent Elysium een fijn futuristisch sfeertje, wat soms net dat kleine beetje meerwaarde geeft aan bepaalde scenes.

Het is zeker niet allemaal even goed, maar ik moet zeggen dat ik me verder goed vermaakt heb. District 9 had ook zo zijn minpuntjes, maar je kunt wel zien dat Blomkamp hier wat mee kan. Ik sluit niet uit dat er in de toekomst nog iets heel moois uit kan voortkomen, als hij een keer echt los mag gaan en niet teveel gebonden is aan de typische Hollywood regeltjes.

avatar van jumperjack

jumperjack

Matige4 SciFi film, ik heb ze beter gezien.

avatar van Tarkus

Tarkus

Goede SF film, met veel actie en een goede Matt Damon, die weer eens bewijst dat jij alle rollen aankan.

Jodie Foster, altijd goed en nu eens in een rol die ze niet vaak speelt, die van het booswicht, ze ziet er trouwens nog altijd stralend uit.

Voor de liefhebbers van SF én actie is dit wel een prima film, voor een beter verhaal moet je wel iets anders zoeken, want het is maar simpel.

Wel mooie special effects.

avatar van vantagev82

vantagev82

Prima popcornfilm. Had meer in gezeten maar toch een dikke voldoende!

avatar van louisvf

louisvf

Prima, maar toch wat minder als District 9.

avatar van bommko

bommko

christian schreef:

Als regisseur van District 9, is er niks op tegen om dingen te jatten uit je eigen film.

OK, maar doe het dan goed (of beter).

avatar van Leno

Leno

Zeker met District 9 in het achterhoofd een grote teleurstelling. De cast is aardig, de visuals mogen er zijn en het uitgangspunt is ook prima. Het probleem is dat het verhaal enorm voorspelbaar is en nooit met een verrassing weet te komen. Daarnaast stellen de actiescenes ook wat teleur en is er weinig chemie tussen de karakers. Uiteindelijk boeit het einde nauwelijks meer.

avatar van martijnk

martijnk

In het begin had ik nog wel hoop en vond ik het een goede film, maar daarna werd het gewoon een aktiefilm en werd de ene na de andere cliché uit de kast gehaald. Special effects waren zeker aardig maar die konden de film niet meer redden.

Ook het verhaal sloeg echt werkelijk helemaal nergens op. Wel jammer want er had meer in gezeten denk ik.

avatar van joerve

joerve

Echt het is lang geleden dat ik zulke bagger heb gezien..

avatar van ricone

ricone

hele middelmatige film, waar wel meer in had gezeten, damon is geloofwaardig in het eerste deel van de film, daarna zakt hij ver weg, de australische schurk vond ik gewledig!!!!, is dat een goed teken?

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Tegenvaller.

Na het zeer sterke debuut van deze regisseur keek ik toch wel enigszins uit naar zijn nieuwe werk. Echter het spektakel uit District 9 werd in Elysium niet behaald. Naar mijn idee komt dat mede doordat de film te laat pas op gang komt. Daarvoor is het allemaal wat aan de saaie kant en gebeurd er ook niet echt heel veel, vervolgens wanneer de actie dan pas echt begint wordt het wel beter, maar ook echt nergens echt dat spektakel waarop ik gehoopt had.

Matt Damon viel me enigszins wat tegen in deze rol, de rol van de hunter daarentegen die jacht op hem maakt, beviel me meer dan prima, Jodie Foster viel ook tegen.

Visueel scoort de film bij mij dan nog het meeste, de beelden van onder andere de ruimte en de shots op aarde gericht enzovoort zijn prachtig.

avatar van DesertFox

DesertFox

Wat een negatieve uitlatingen weer, Het gaat hier duidelijk over een SF "drama".

Prima film mooie visuele beelden. 3,5 ster.