Elysium (2013)
Morgen om 20:15 uur op PRO 7
Vrijdag om 01:10 uur op PRO 7
Plot Elysium
"He can save us all."
In het jaar 2154 bestaan er twee klassen: de zeer rijke mensen die op een ruimtestation met de naam Elysium wonen, en de rest, die op een overbevolkte Aarde moeten leven. Minister Rhodes (Jodie Foster) is een hardvochtige regeringsleider die er alles aan doet om de luxe levensstijl van de bewoners van Elysium te beschermen. Nieuwe anti-immigratiewetten zijn dan ook het gevolg. Dat weerhoudt de Aardbewoners er echter niet van te proberen Elysium te bereiken. Op alle mogelijke manieren.
Max
Sandro
President Patel
Young Max
tattoobob
Goede SF film.....verhaal was tof en het zag er geweldig uit.
Niet zo goed als District 9 maar zeker een aanradertje!
ik had wel een iets knallender einde verwacht
Je ziet in deze film duidelijk overeenkomsten met Neil Blomkamp zijn eerste film District 9,en dat bedoel ik positief!!
Geweldige regisseur waar we denk ik nog vele SF films van gaan verwachten!!
truebase
Zo zie je maar weer, het kwaliteit van de acteurs bepaalt nog niet de kwaliteit van de film. Had er geen probleem mee om deze film op de helft uit te zetten om de rest de volgende dag te gaan kijken. Slecht en ongeloofwaardig verhaal. Om een voorbeeld te noemen:
Eerst wil de hoofdrolspeler (Matt Damon) het dochtertje niet redden, maar later in de film offert hij zelfs zijn leven voor haar op.
En dit soort voorbeelden zijn talrijk in deze film.
De plaatjes zijn prachtig, maar de uitwerking van het verhaal, dat vol cliches zit, is belabberd
Karl van H.
Zoiets noemen ze karakterontwikkeling. Je hebt een karakter en dat ontwikkel je.
limelight73
Visueel bijzonder fraai, vindingrijk eveneens op momenten. Al mag je met een dergelijk budget eigenlijk niet anders verwachten.
WaarElysium zo sterk op vormgeving leunt, kon ik mij niet aan de indruk onttrekken dat de regisseur andere aspecten van de film weinig belangrijk vond.
Het script is ronduit pover, dialogen zijn zwanger van de cliché's, vrijwel alle personages zijn vlak en volkomen oninteressant en Jodie Foster had daar gewoon nooit moeten zijn. Onbegrijpelijk dat men met zó'n budget geen knakker weet te vinden die een behoorlijk verhaal in elkaar weet te tikken.
Goed, Kruger is een prima sociopaat. Maar een boef met een spraakgebrek werkt gaandeweg op de lachspieren – bovendien verstond ik 'm vaak wat lastig. Prompt werd ook het camerawerk wat, uhm, instabiel. Nodeloos irritant en onoverzichtelijk gedurende actiescenés.
William Fichtner was wél op z'n plaats. Een narcist zonder enig empathisch vermogen, weet hij wel neer te zetten. En tja, zijn Bugatti shuttle; humor.
Kleine stupiditeiten storen mij maar zelden binnen dit genre, 'tis SF tenslotte. Maar mensen áchter de film evenmin; opmerkelijk. Zo tuft men in 2154 nog rustig rond in stadsbussen van 150 jaar oud. Met de monteurs zit het wel snor dus, daar op aarde.
Robots hebben gedurende hun assemblage een voor mensen dodelijke dosis radioactieve straling nodig (waarom eigenlijk?), echter is deze straling vervolgens geheel verdwenen. De natuurwetten zijn ook niet meer wat ze ooit waren, daar in 2154.
zwanger van de cliches. hihi... goeie
Angelo2
Heerlijke Sciencefictionfilm met volop actie en top notch effecten. Alles ziet er prachtig uit en haarscherp maar dat mag ook wel voor dat budget. Matt Demon doet het uitstekend als anti-held en lijkt geknipt voor deze rol. Tijdens de film moest ik meerdere malen denken aan District 9, niet wetende dat het van de zelfde regisseur is. Ondanks dat dat niveau niet gehaald wordt heb ik toch wel wederom genoten en denk ik dat we nog veel gaan horen van Neill Blomkamp. Verhaal is ondanks dat het wat oppervlakkig was wel erg interessant. Alleen zorg voor de aller rijkste, de armen kunnen verrekken. Mooi ook die shots van de mooie huizen en zwembaden en die van de krottenwijken. Alvast een voorproefje op de toekomst? Een dikke 8
tal1b
had er stukken meer van verwacht na de trailer gezien te hebben in de bios. toch nog een 3 waard, voor de rest ligt het er veelste dik op.
voomzap
Ai... na het naar mijn mening sublieme District 9 is het enige wat nog rest de stijl. Verder is dit een opeenstapeling van eendimensionale personages, veel te dik aangezette karikaturen en vooral veel explosies en andere nietszeggende actie. O ja, en een vleugje flauwe humor. Helaas, de balans slaat daardoor echt negatief uit en rest mij een 1,5 voor de sfeersetting en creatieve bijna Gilliam-achtige decoraties te geven.
Opzicht was het verhaal (wel behoorlijk cliché) best goed (zeker in het eerste uur) en zag het visueel ook allemaal schitterend uit, alleen vond ik de uitvoering wat minder en dat vond ik vooral liggen aan hoofdrolspeler Matt Damon die me niet kon bekoren in deze film. Want het leek wel of hij totaal geen zin (hij speelde als een ijskonijn) had in deze film en er zat ook totaal geen chemie tussen hem en Alice Braga (flut rol). De enige twee personen die ik wel aardig vond spelen waren Jodie Foster en met name smeerlap Sharlto Copley (geweldig hoe hij eruit zag en praatte). Zoals eerder gezegd is deze film visueel gewoon schitterend en de speciaal effecten zijn hoogstand en alles oogt zeer realistisch. De actie welke in de film zit is ook best aardig (soms best grof). Verder mist de film echte spanning (was wel boeiend), want het verloop van het verhaal is vrij voorspelbaar.
Opzicht is dit zeker geen slechte film van regisseur Neill Blomkamp, maar zijn vorige film "District 9" vond ik toch beter. Mede dankzij hoofdrolspeler Sharlto Copley die daarin wel weet te overtuigen.
_Casper_
Erg matige film, Hoewel de film er mooi uit ziet en er goeie acteurs mee spelen (die helaas niet super, maar redelijk spelen). Valt het verhaal van de film erg tegen, het is vrij simpel.
De aarde schijnt vies en een slechte woonplek te zijn, en de rijke mensen wonen op een soort ruimteschip waar alles mooi is en moderne technologie.
En de mensen van aarde proberen op het ''mooie'' plekje te komen.
Het verhaal verloopt voorspelbaar zonder echte twists, en dat is niet erg als de actie goed en spannend is.. maar de film miste alle spanning en de actie die erin zat viel tegenen was vrij cliche..
De film is net leuk genoeg om af te kijken, maar zou hem zeker niet nog een keer kijken, 2.5*
Rickazio
Prima film, beetje een anticlimax op het einde. Maar dat is vrijwel altijd met dit genre.
Kondoro
Wat een vette film was dit zeg!
Heb er echt me avond mooi mee gevuld!
Heb zitten kijken en genieten van het verhaal en alles eromheen!
4.0!
Djaxx
Man man man , wat was deze film toch een enorme tegenvaller.
1 grote clicheboel met een verhaal dat gewoon nooit interresant word.
Je zou hopen op een beetje opgebouwde spanning maar niets, nada. Erg slaapverwekkende film.
Voeg daar nog een jodie foster met de slechtste acteerprestatie uit haar cariere bij en je hebt de ideale cocktail voor een flop van een film.
De "bad guy" kon mij ook totaal niet bekoren.
Enige pluspuntje waren de mooie beelden.
sparkie
Een goeie sf film.
Natuurlijk een tikkeltje ongeloofwaardigheid, maar daarvoor is het ook een sf.
Veel overeenkomsten met district 9. Dit is ook een film waarbij ik de aandacht kan houden.
Dus niet even op pauze zetten en iets anders gaan doen.
Matt Damon bewees zijn acteertalent maar weer eens in deze film.
HALVE TAMME. (moderator series)
Bij de ene film ben ik een man met veel woorden en bij de andere film eentje
met weinig.Ik zal me betreffende Elysium (2013) aan het laatste houden :
Goed.
haguewarrior
Toegegeven, verwachtingspatroon was hoog, ben liefhebber van genre en ook best wel goeie cast. Daarnaast ben ik me ook bewust dat als je echt heel veel films het gezien op gegeven moment wel moeilijk is om nog erg verrast te worden.
Maar voorgaande in ogenschouw genomen...wat een enorme boutfilm vond ik dit.
Jody Foster..wat een enorme nietszeggende personage. Matt Damon met z'n kale kop en dat robotpak...vond het op gegeven moment lachwekkend en triest tegelijk. Die badguy Kruger (heel raar accent dat totaal niet toegvoegde en het meer een komisch fuguur maakte) met zijn kornuiten die ontzettend geforceerd maar heel slecht wilden overkomen.. Leek net of ik naar een parodie zat te kijken. Verder gewoon cliche op cliche. Die Alice Braga, oud jeugdvriendinnetje (leuke vrouw overigens maar dit terzijde) met dat zieke dochtertje..zo vreselijk voorspelbaar. Dt een film het ook wel moet hebben van bgepaalde toevalligheden..oke..maar dit was allemaal ronduit stuitend...belediging voor de kijker.
Vond die Spider-personage uiteindelijk nog de leukste figuur...en dat zegt heel wat over de rest.
Deze film heeft een hoop pluspunten.
De wereld die Blomkamp weer creëert is buitengewoon knap. Het toekomstbeeld is plausibel en sociaal-kritisch tegelijkertijd en de cast is bepaald niet de minste, al vraag ik me af waarom die ZuidAfrikanen er opeens weer in moeten opduiken?
Daarnaast visueel ook niets mis mee.
Maar het verhaal is eigenlijk wel erg mager en voltooit zich geheel voorspelbaar. Al met al is het daarmee gewoon een aardig tussendoortje.
Captain Pervert
Neill Blomkamp weet zijn momentum helaas niet vast te houden.
Na het verrassend goede District 9 was ik erg benieuwd naar deze film. Maar hij valt wel een beetje tegen. Je hebt de hele tijd het gevoel dat je nog aan het "voorspel" van de film bezig bent, maar als je dan op de klok kijkt realiseer je je dat Matt Damon al tegen de eindbaas aan het vechten is. Het is alsof de film nooit echt goed "los" komt. Het verhaal is dan ook behoorlijk oppervlakkig en de actie is erg straightforward. Schieten, slaan, schieten, schoppen. Klaar. Geen origineel bedachte actiescènes.
Sharlto Copley vind ik hier ook echt een miscast. Zijn carrière gaat als een speer sinds zijn doorbraak in District 9 maar ik vind hem geen goede badguy. Dat komt vooral door zijn Zuidafrikaanse accent wat niet eng is maar eerder grappig, een beetje potsierlijk.
Ook een beetje raar is dat het zich voor een groot deel afspeelt in Los Angeles, maar als de badguys opdraven, heeft hun vliegtuig duidelijk een Zuidafrikaanse vlag op de zijkant (inclusief Zuidafrikaanse badguy, dus). Misschien omdat Blomkamp zijn land een beetje "op de kaart" wil zetten, net zoals ik het extreem cool vind als een film zich afspeelt in Amsterdam bijvoorbeeld. Maar het werkt eigenlijk vooral verwarrend.
De overige personages zijn vooral karikaturen. De gehaaide minister, de huurling, de hacker, de sidekick waarvan je weet dat hij het niet redt, de love interest.
Ziet er goed uit en aardig gemaakt, maar niet bijzonder en erg makkelijk.
2,5 sterren
Lord Flashheart
Op alle vlakken minder dan District 9.
Opnieuw gaat Blomkamp op de sociaalpolitieke tour, maar waar dat in zijn eerste film nog leuk was, gaat het hier toch een beetje kriebelen. Het is nog net geen Freek de Jonge, maar het linkse moralisme en de politieke correctheid zit er niet ver vandaan. Een uitgekauwde boodschap die op totaal niet humoristische wordt verteld (denk hierbij ook aan Children of Men). En dat is iets waar ik in een sci-fi niet op zit wachten.
Dat alles negerend is Elysium ook op filmisch gebied een stuk minder. Veel nergens op slaand handheld camera gedoe en ongeïnspireerde robot shit in een vuile stad. In de eerste film had je nog het getto met de leuke "garnaal monsters", maar deze robots lijken zo weggelopen uit de matige Star Wars prequels. Daarnaast is het onzinnig om alles met een shaky cam te willen filmen. In District 9 ging het immers om een realistisch stel onderzoekers die met een cameraploeg op pad gaan. Hier is het slechts een futuristische Matt Damon die in zijn eentje de strijd aangaat. Elysium zelf ziet er dan nog wel aardig uit, maar krijgen we verder weinig van te zien.
Brengt me bij de acteurs. Matt Damon voldoet, maar ook niet meer dan dat. De rest is ronduit beroerd. Jodie Foster lijkt verdwaald en die Sharlto Copley is één grote grap. Waarom ook in godsnaam een Afrikaans sprekende malloot? Alsof er in 2154 nog Afrikaans sprekenden bestaan! In het huidige tempo zijn die over enkele decennia uitgestorven, maar dat is een andere discussie.
Als blockbuster weet de film puur qua actie en geweld nog best te vermaken, maar de rest kun je beter met grote oogkleppen op negeren. Magere 3***.
goongumpa
Jodie Foster is werkelijk on-ge-loof-lijk in deze film. Nicolas Cage shit. Geef die vrouw een Razzie. Of een Oscar. Een Oscar voor sabotage.
goongumpa
JacoBaco
Zozo, als je daar over valt dan neem je de film wel héééééel serieus!
Net als Minority Report.. In de film is te zien dat er een verkiezingsdag is op dinsdag 22 april. De film speelt zich af in 2054, maar dan valt 22 april niet op dinsdag, maar op woensdag. Ja, daar kan ik mij zo over opwinden! Alsof ze in de toekomst nog steeds zulke fouten maken!
Lord Flashheart
Het is alsof een Ierse regisseur van nu een Iers sprekende Ier in New York laat figureren. Of een Italiaanse regisseur een Latijn sprekende Italiaan in Chicago. Of een Vlaams sprekende Noord Fransman. Dit is wel iets opvallender dan een datum die ergens verkeerd staat. Ben niet de enige hier die Sharlto Copley hier niet kan plaatsen.
JacoBaco
Alles best hoor, ik kan er alleen niet inkomen dat hier een punt van gemaakt wordt. Ja, Sharlto Copley is de vreemde eend in de bijt. Ik vind hem geweldig, maar dat ter zijde. Maar kennelijk is er deze SF-film nooit een reductie in de Afrikaanse taal geweest en dus bestaat de taal nog. Of heb ik wat gemist in de film waardoor het inderdaad echt raar is? En anders moeten we het niet gaan vergelijken met de realiteit, want dit is fictie.
Lord Flashheart
Meneer Blomkamp denk daar anders over: "The Future is Now". Als zo'n man zichzelf te serieus gaat nemen houdt het op voor mij.
JacoBaco
Juist ja.... "Everybody wants to ask me lately about my predictions for the future," the director says, "No, no, no. This isn't science fiction. This is today. This is now."
Despite the film's social commentary, Elysium is also a bona fide blockbuster.
Hij wil dus geen voorspellingen voor de toekomst doen en hij geeft de huidige situatie in Afrika op deze manier weer? Materialistisch heel futuristisch, maar sociaal gezien niet. Zou dat het zijn? Sowieso de scheiding tussen rijk en arm.
arno74
Geen onaardige film, maar het biedt niets wat ik niet in andere films al gezien had. Er zijn genoeg films, die bovendien ook meer te bieden hebben, die gaan over een tweedeling in de maatschappij waarin het "arme" deel van de bevolking wordt onderdrukt en in actie komt tegen het machthebbende rijke deel.
Er zit weinig vernieuwends in, en dan blijft er maar een doorsnee SF-blockbuster over die het moet hebben van de cast, de actie en de special effects, zonder dat het ergens in uitblinkt. Niets bijzonders.
Piratje
Ook al overheerst geweld de ganse film.
Toch wordt armoede en rijkdom duidelijk beklemtoond in een politieke overheersing die uiteindelijk primeert.
Mooie film. Maar overdreven geweld en blik op meer dan 100 jaren in de toekomst.
Moeilijk om een verhaal te vinden en een plot te zien. Het is verwarrend.
Blijkbaar worden arm en rijk in de toekomst nog ruimer van mekaar gescheiden.
Toch omwille van het prachtige filmwerk en de vlotte scene een 4*
macrobody
en Nicolas Cage heb ik niet gezien.
bertito
District 9, daar kon ik nog net doorheen komen vanwege de humor, maar bij deze prul ben ik halverwege in slaap gevallen, en dat zegt wat want ik ben een erg wakker type. Het lag niet aan de acteurs of de art direction, dat was allemaal OK. Nee, het is het tenenkrommende script en verhaal wat mij niet boeit. Ik vind het zo'n zwaktebod wanneer science fiction die zich in de toekomst afspeelt de huidige (politieke) wereldproblemen droogkloterig aan de kaak stelt. Avatar leed ook aan hetzelfde euvel. Wanneer je je druk maakt om het feit dat kinderen in de derde wereld niet dezelfde medische hulp krijgen als in het westen moet je dáár concreet wat aan doen en dat niet sneeky verstoppen in een Block Buster. Awareness? Ik kan zelf ook het nieuws interpreteren, dankjewel.
Jody Foster vond ik overigens het enige lichtpuntje in de film. Een prachtige en expressieve vrouw, heerlijk bitchie.

Netflix-hit 'Finding Her Edge' zeker van een tweede seizoen

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

Captain Phillips
Biografie / Actie, 2013