• 9.381.055 stemmen

Met onder meer: Jeremy Renner, Rachel Weisz en Edward Norton

Gesproken taal: Engels en Russisch

Releasedatum: 6 september 2012

Plot The Bourne Legacy

"There Was Never Just One"

Jason Bourne heeft de vuile was van de illegale clandestiene programma's Treadstone en Blackbriar buiten gehangen. Om zich in te dekken besluit de top van de samenzwering om de overgebleven agenten permanent uit te schakelen. Onder hen bevindt zich Aaron Cross (Jeremy Renner), afkomstig van het Outcome programma, die samen met een hieraan verbonden wetenschapper (Rachel Weisz) op de vlucht slaat.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Ik wist dat hij wat minder was dan de eerste delen maar toch is het jammer om dit dan bevestigd te zien.

De film is creatief verweven met de personages en gebeurtenissen uit de eerste drie delen, maar is verder erg rommelig en het voegt weinig toe aan het verhaal. Er wordt iets meer uitgelegd over het "programma", maar tot een echte ontwikkeling komt het niet. Stacy Keach en Edward Norton zijn puur eyecandy, het komt bijvoorbeeld nergens tot een confrontatie tussen Aaron Cross en degenen die hem uit de weg willen ruimen.

Neemt niet weg dat het een onderhoudende, spannende film is met zeer gave stunts en actiescènes. Zowel Renner als Weisz doen het goed in hun rol. Maar net als je het gevoel hebt dat het is begonnen, komt ineens de aftiteling.

Robert Ludlum heeft tig Bourne-boeken geschreven, genoeg inspiratie voor een vervolg waarbij er qua plot ook echt wat meer ontwikkeling in zit.

2,5 sterren

avatar van david bohm

david bohm

Best een coole film dit, met twee goede acteurs Jeremy Renner en Rachel Weisz en één ster die me in het algemeen minder bevalt maar nu weinig kon bederven de heer Norton. Het begin van de film is eigenlijk een lange aanloop totdat de twee het vliegtuig pakken naar Manilla. Film heeft voldoende vaart en actie, heb me er goed mee vermaakt.

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

Tja. Ik ben een groot fan van de Bourne-films met Matt Damon. Wat ik vreesde kwam dus uit; deze film komt daar niet in de buurt.

Jeremy Renner doet zijn best denk ik, maar het is het gewoon niet. Ook de actie heeft dit keer een te hoog bullshit-gehalte. De actie op de motor vond ik saai, dat deden ze in The Bourne Supremacy in Rusland met twee auto's veel beter.

Het einde was te makkelijk en open.

avatar van SiCaRii

SiCaRii

Het duurde even voordat de spanning werd opgebouwd in de film maar al snel zit je weer aan het scherm gekluisterd.. Bourne trilogy +1 is een serie 'kijkt lekker weg' films en dit een prima aanvulling op de vorige delen. Een heel ander gedeelte van het systeem met een nieuwe assasin maar toch paar flashbacks naar de Bourne identity die door Matt Damon werd neergezet. Ik geef m 4,5 sterren omdat hij net zoals de vorige delen gewoon de moeite waard is om te kijken.

avatar van ikke1966

ikke1966

In het begin krijg je m.i. veel te veel informatie die het geheel heel moeilijk maakt om te volgen. Helemaal als je de overige films van deze serie niet hebt gezien.

Maar toen de film op gang kwam, moet ik zeggen dat er heerlijke actie in zit met geweldige scenes, beetje 007 achtig.

Dus even doorzetten in het begin om uiteindelijk toch te genieten van een goede film.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Volgens de formule.

'The Bourne Legacy' ademt dezelfde sfeer uit die van 'The Bourne Identity' zo'n leuke film maakte. Veel geren, een grotere organisatie die het nakijken heeft en twee helden die zichzelf telkens net wel redden. Maar meer dan dat voelt de film aan als een set-up voor een groter geheel en vergeet daarmee de kijker te boeien.
De trigger dat er meer dan een Bourne zou zijn werkte erg goed op me. Het biedt de gelegenheid om een frisse start aan een aardige franchise te geven. Het verhaal komt helaas traag op gang met veel achtergrond informatie die uiteindelijk niet van pas komt of onvoldoende inzicht geeft in de motieven van iedereen. Bijna geen enkel antwoord wordt gegeven en alles komt abrupt en zonder verklaring ten einde.
De film heeft zijn goede momenten met het gevecht met de wolf en de schietpartij in het huis maar de meeste actiescenes zijn rommelig en duren te lang. Renner en Weisz zijn leuk samen en maken een hoop goed, maar niet het gebrek aan invulling.
Door het beste te bewaren voor een vervolg dat er nooit gaat komen voelt 'The Bourne Legacy' maar half af. Het is een aardig kat en muis spel maar om alleen dat te genieten moeten er te veel onnodige scenes bekeken worden.

Minder dan ik gehoopt had en veel minder dan het had kunnen zijn.

avatar van JkK

JkK

Briljant!

Ik was al een Bourne-fan.

Maar deze film maakt me een Bourne-maniak.

Ik had verwacht Matt Damon te missen, maar niets is minder waar.

Renner is ijzersterk.

A Must See !!!

avatar van otherfool

otherfool

De geweldige, flitsende start van Bourne Legacy in Alaska wordt helaas niet twee uur volgehouden, daarvoor is de film te rommelig. Het plotje rond de pillen is daarbij niet bijster interessant, de rol van Weisz ook al niet, maar Renner doet het aardig als getormenteerde agent. Gilroy slaat in de slotfase met de veel te lange achtervolging overigens de plank helemaal mis, dat deed Greengrass zoveel beter...

2,5*.

avatar van skip

skip

Uistekende actiefilm die totaal niet onder doet voor de eerdere met Matt Damon. Renner zet een meer dan prima rol neer en ik heb Damon totaal niet gemist. De film bouwt zich rustig op met prachtige beelden en persoonlijk vind ik dat beter dan de wat drukker overkomende eerdere versies. Jeremy Renner heeft voor mij ook meer dan babyface Matt Damon. Een absolute aanrader !

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

het verhaal bouwt zich rustig op,en het ziet er prachtig uit allemaal.

wat me opviel was dat in mijn ogen de typische bourne chaotische manier van filmen,

hier veel minder aanwezig was.

Ik had alleen wel op het einde ,met de actie scenes ,op de daken en de "geleende"motor

zoiets van :dit heb ik eerder gezien ,maar ja dat is zowiezo vaak met actie films.

Het paranoïde sfeertje is ook nog steeds aanwezig,de kern van deze films.

Ben benieuwd naar de mening van de mede MM?,, Kun je deze film los zien van de trilogie en gewoon als standaard actie film te zien?

Ze laten in het midden ,of jason bourne nog leeft,en het personage heeft onzichtbaar,nog best een grote rol.

Zelf zou ik adviseren om eerst de trilogie nog eens te zien(bepaald geen straf natuurlijk) en dan

deze film te aanschouwen.

Al met al,goeie film,die ik zeker nog een keer ga zien.

avatar van Masqada

Masqada

Snap het lagere cijfer niet tov de Damon films. Vind hem beter dan deel 2.

Renner doet het simpelweg erg goed. Het verhaal/actie is ook zeker niet veel minder.

Gewoon een uitstekende film!

4,0

avatar van K. V.

K. V.

Na de oorspronkelijke trilogie, me ook eens aan het nieuwste deel gewaagd, maar dit viel toch wat tegen. Terwijl deel drie nog erg spannend en meeslepend was, was dit deel eerder langdradig. De typische sfeer en elementen zaten er toch niet zo in, net als de typische muziek.

De cast deed het wel prima, Renner moet zeker niet onderdoen.

Toch wel een mindere na het goeie derde deel.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Het begint steeds meer op MI en James Bond te lijken, en toch vind ik deze beter dan de twee vorige Bournes samen. De regie is een stuk beheerster en vooral het eerste uur vond ik de mix van thriller en actiefilm goed werken. Sommige scènes springen er zo uit : de laborant die iedereen neerknalt wordt ijzingwekkend gebracht, de CIA-killers die dr Shearer willen ombrengen kwamen vrij onverwacht uit de hoek en de eindscène in Manila is een Bondfilm waardig en is één van de fijnste actiescènes die ik in lange tijd heb gezien. Van mij mag Renner aanblijven als alternatieve hoofdfiguur in de Bourne films.

De film speelt zich gelijktijdig af als Bourne Ultimatum, getuige enkele TV-fragmenten over de losgeslagen Bourne, en de geest van Bourne dwaalt nu en dan eens door de film (bvb in de blokhut, waar hij ook zijn naam in het hout kerfde). De huidige film geeft dus een iets bredere kijk op de verschillende duistere operaties die de CIA in de doofpot wil stoppen.

Bourne Identity : 3,5*
Bourne Supremacy : 2,5*
Bourne Ultimatum : 3*
Bourne Legacy : 3,5*

avatar van Montorsi

Montorsi

Draak van een film.

Precies hetzelfde concept als de vorige films, maar deze gaan dus niet over Bourne. Nee de titel suggereert dat al, maar een goedkoop koppelverkooptruucje is het wel. Verder dit keer in een uiterst rommelig verhaaltje gegoten. Een ander kluitje geheime mensen (of toch niet, ik snapte er in ieder geval niet veel van) hebben ook allerlei geheim agenten overal ter wereld rondlopen. Die moeten nu in een keer allemaal dood (denk ik). Dan overleeft er eentje en die dreigt dan ook dood te gaan omdat ie bepaalde pillen niet krijgt, terwijl ondertussen die ene geheime organisatie weer overleg voert met een andere organisatie (of afdeling, of gewoon dezelfde organisatie wellicht) en zich ontzettend druk maakt om vanalles. De meest interessant klinkende vage termen worden daarbij niet geschuwd. Kortom; geen idee wat er allemaal gebeurt maar er gebeurt in ieder geval ontzettend veel .

Structuur van de film is verder compleet hetzelfde maar de gevatheid en skills van Damon heeft Renner duidelijk niet. Om nog maar te zwijgen over de hier erg slechte Weisz en Norton die zich door de plichtmatige onzin doorworstelen. Een hoop achtervolgingen in exotische landen weer dus en een semi-love interest. Bovenal was het gewoon veel te langdradig allemaal. En oersaai.

Geen idee hoe deze film ooit tot stand is gekomen, maar hadden ze Bourne uit de titel gehaald had dit nooit tot de bioscopen geraakt lijkt me.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Behoorlijke standaard routineuze film is dit, die niet bijzonder slecht is, maar echt goed vond ik hem ook niet. De helft ben ik volgende week vast vergeten... Jeremy Renner en Rachel Weisz zijn op de vlucht en dat is het zo ongeveer wel. Voor een actiefilm heeft deze film overigens niet zo heel veel actie. Pas op het eind met een motorachtervolging wordt het toch nog wel aardig.

avatar van Mars4i

Mars4i

Een film die lekker wegkijkt. Goede actie en goed acteerwerk. Het verhaal is echter mager en het einde zelfs slap. Echt een voorbode voor nog een deel. Hoe zou die gaan heten? The Bourne inheritance of zoiets?

avatar van Decec

Decec

Een goede actie/avontuur/mysterie/thriller film...

Spannend verhaal...

Uitstekend acteerwerk...

Bekende acteurs Scott Glenn, Stacy Keach en

Edward Norton...

Super mooi HD kwaliteit...

Mooi landschap...

Uitstekend achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

Heerlijk genoten...

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Een Bourne film zonder Matt Damon, dat moet gewoon niet kunnen, dacht ik eerst...

En deze film gaat ook helemaal niet over Bourne, (al komt Jason Bourne hier wel soms ter sprake) maar over zijn collega Aaron Cross, die door zijn zelfte handlangers ook op de moordlijst word gezet. En Jeremy Renner is degene die de trucjes van Bourne dunnetjes mag overdoen om te overleven. En ja... echt een verhaal zit er verder niet in. Cross moet samen met wetenschapper Shearing (leuk neergezet door Rachel Weisz) op de vlucht voor een samenzwering die het op heel hun bedrijf heeft gemunt. En zo krijgen we weer de old-story. Er word een hoop in gevochten, en Renner heeft zo zijn techniekjes om voor een paar vette vechtscenes te zorgen. Ook de schiet en achtervolging-scene's zijn weer lekker luchtig en ook die achtervolging door Manila was weer lekker veel schade aanrichten. Om er dan toch nog een beetje verhaal aan te maken blijken er ook nog een virus te zijn, waar Cross en Shearing weer achter het tegengif aanmoeten.

Verder ook een prima verzameling acteurs voor dit fastfood-werkje. Edward Norton is grandioos als Dyer, de tegenstander van Cross en verder hebben we ook nog Albert Finey en Correy Johnsson. Het einde is weer behoorlijk typisch, en ook sluit deze film weer af met Extreme Ways van Moby. (ander acteur, hetzelfte aftitelingslied)

Lekker good old spionagethriller vermaak.

avatar van tbouwh

tbouwh

Verfrissende injectie ( gezien het verhaal toch een aardige woordspeling ) voor de Bourne-serie.
Na 3 films met een degelijke Damon, maar wel een Damon die me af en toe iets te serieus was, krijgen we nu Jeremy Renner.
Een heel ander type, maar ik ben verre van teleurgesteld.
Ondanks dat deze Bourne-film het langst duurt van allemaal, vliegt ie het snelst voorbij.
Dit komt door het spannende verhaal rondom de outcomes en de pillen, dat mijn voorkeur krijgt boven Damon´s identiteitszoektocht.
De actie, met een spectaculaire achtervolging als toetje, doet niet onder voor die uit eerdere films en Renner is een befaamd vechter; hij doet dit geloofwaardiger dan Damon.
Af en toe snapte ik het verhaal niet helemaal en waren de connecties met en verwijzingen naar overige Bourne films vergezocht of lastig te snappen, maar over het algemeen was dit een heerlijke actiefilm die ook op zichzelf te kijken is, en dat zijn de eerste 3 delen niet ( mijns inziens ).
Weisz overstijgt Potente en Stiles ruim en de soundtrack is ook op orde.
Camerawerk is veel minder schokkerig dan dat van Greengrass, waardoor ik meer kon genieten van de beelden en de actiescenes.
Goed acteerwerk van Renner, Weisz, Norton, Isaac en Keach.
De schietpartij in het laboratorium, de slotachtervolging en de vechtpartij van Renner met de wolf behoren tot mijn favoriete scenes.
Wat mij betreft misschien niet de beste Bourne-film, maar zeker de leukste om naar te kijken.
Dik 4*

avatar van Daniël44

Daniël44

Uitstekende actie/thriller film. Erg spannend en ik heb er erg van genoten. Zeker niet slechter dan de eerdere Bourne films. Ik vond het een erg geslaagde film.

avatar van Matchostomos

Matchostomos

In wezen is Tony Gilroy de geknipte man om aan een weliswaar afgesloten hoofdstuk nog een verlengstuk te breiden. Hij pende de drie opwindende en indringende voorgangers neer en leverde met Michael Clayton een kil beeld van de bedrijfscultuur af. Vooral in laatstgenoemde tastte hij de grenzen van de ethiek af en werden mensen herleid tot meedogenloze pionnen. Een invalshoek die je ook in The Bourne Legacy kan terugvinden, ware het niet op een laag, niet noemenswaardig pitje. Deze sidequel ontbeert verder ook elke spanning, richting - een volledige film rond de zoektocht naar een medicijn is een flauw excuus - en charisma. Zowel de aankleding als het acteergeweld missen immers een eigen gezicht. The Bourne Ultimatum was het ultieme hoofdstuk. En het finale hoofdstuk.

avatar van scorsese

Goeie film waarin een geheim programma van speciale agenten in gevaar komt als deze bijna ontmaskerd wordt. Geen vervolg op de Bourne-trilogie, maar deze film speelt zich naast de laatste Bourne-film af en heeft ook een ander hoofdpersonage. Een solide actie-thriller met goed in beeld gebrachte actie-scenes. Echter kent deze film, in vergelijking met de andere delen, ook wat meer inzak-momenten (daarom een nipte 3.5 sterren).

avatar van moviemike

moviemike

Goede vertolkingen en een duizelingwekkende achtervolgingsscene van meer dan 10 minuten halen deze actiefilm boven het gemiddelde uit.

avatar van patjer73

patjer73

Afgelopen twee dagen alle vier de Bourne films weer eens gezien, en ik vond dat Bourne Legacy wat wordt ondergewaardeerd. Omdat ik de voorgaande drie andere films net heb gezien, lijkt het verhaal van Bourne Legacy toch wat logischer.

Volgens mij zou er in 2015 een nieuwe Bourne film komen

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Zeker niet zo slechts zoals er door velen wordt beweerd op deze site. Het probleem zit 'm denk ik dat Jason Bourne er niet meer in zit en dat er iets minder actie in zit. Ik vond Renner het goed doen en overtuigend en wat betreft de actie stoorde ik mij ook nergens aan. Het non-actie gedeelte was in mijn ogen nergens saai en zorgde voor een goede 'warm-up'.

Niet zo goed als de vorige delen, maar nog steeds erg vermakelijk!

avatar van Glennekeeeee

Glennekeeeee

The Bourne Legacy is uiteindelijk voor velen niet de film geweest waar op gehoopt werd. De film werd al bij al wisselend ontvangen en ook financieel was het niet écht een groot succes (hoewel er nu ook geen verlies is bij gemaakt). Toch vind ik persoonlijk The Bourne Legacy een zeer te pruimen film die qua niveau en opzet niet moet onderdoen voor de eerste originele Bourne. Renner is uitstekend gecast als Aaron Cross. Ik merkte zelfs op dat als Craig stopt als Bond en ze wat verder gaan kijken dan Britse acteurs, dan zou Renner een uitstekende opvolger zijn die dezelfde stijl van Craig kan behouden. De film maakt enkele links met de Bourne-trilogie maar al bij al valt dit nog zeer goed mee en had het misschien wel nog meer mogen zijn zodat de verhalen toch wat meer verweven zouden zijn. Nu zijn het maar enkele kleine zaken die de films aan elkaar linken maar anderzijds ook nodig waren. De cast buiten Renner doet het ook meer dan degelijk: Weisz is uitstekend en heeft een goede chemie met Renner en Northon heeft misschien een ondankbare rol maar haalt er wel het beste uit met enkele schitterende dialogen. The Bourne Legacy heeft een enorme kracht door amper actie te bevatten maar wel een constante spanning op te wekken. Zo is het eerste halfuur schitterend met een wisselwerking tussen de links met Bourne, de opzet van de reeks en het schitterende landschap waar Cross zich in bevind. Na de eerste achtervolging valt de film nooit meer stil en hoewel het verhaal misschien nét iets te dun is blijft het wel boeien. Aan alles merk je wel dat dit een soort van opzet is. Het personage van Cross krijgt een mooie basis doorheen de film en er worden nog weinig zaken écht uitgeklaard. De finale, die ik in mijn vorige recensie nog als te zwak beschouwde voor een finale vond ik tijdens deze herkijkbeurt echt geweldig en zeker finalewaardig. Ze is lang genoeg, schitterend in beeld gebracht en zeer entertainend om naar te kijken (anderzijds blijft het wel een akte die bij een Bond film eerder als openingsscène zou dienen dan als finale, maar voor deze film was het de perfecte apotheose).

The Bourne Legacy is naar mijn gevoel een waardige aansluiting op de originele trilogie en hoewel Renner niet is aangekondigd in de volgende Episode met Matt Damon hoop ik dat de makers achter de reeks toch snel Renner en Damon zullen samenvoegen in een film. Daarvoor is de basis van deze film te goed, is Renner ook perfect in de rol én zijn er nog te veel vragen onbeantwoord gelaten.

The Bourne Legacy is een aangenaam, vermakelijk en entertainend vervolg op de populaire Bourne-reeks. Met een topcast, een heerlijke constante spanning en een straffe finale is The Bourne Legacy een blockbuster zoals die hoort te zijn... Op z'n Bournes

avatar van Film Pegasus

Bourne zonder Bourne. Dan moeten ze wel met een sterk alternatief komen. Het verhaal van deel 4 speelt zich af op de zijlijn van de trilogie, maar kan best wel op zichzelf staan. Renner is in elk geval een goeie keuze. Hij kan zonder probleem de film dragen. Geen copie van Damon, maar gewoon zichzelf. Meer nog dan Damon kan ik in deze rol zelfs Renner zien als een nieuwe Bondacteur.

De film gaat verder op het elan van de voorgangers met goeie actie, spanning en achtervolgingen. De randfiguren zijn eerder karton, maar de scènes rond Renner zijn wel boeiend genoeg. En de camerabeelden zijn alvast minder door elkaar geschud.

avatar van peterx43

peterx43

Al verschillende keren herbekeken , wat al veel wilt zeggen. Beter dan de laatste twee Bournes met Mat Damon. Maar de eerste blijft de beste!

avatar van The Oceanic Six

Ik had niet zo heel veel zin om deze film opnieuw te kijken, maar ik heb de afgelopen weken de 3 voorgangers ook opnieuw bekeken met het oog op deel 5 die eind deze maand in de bios draait, dus dan pak ik deel 4 ook maar mee. En eigenlijk is het niet eens een slechte film, maar als je mee wilt graaien uit de Bourne geldkist, dan verwacht ik ook een eindproduct van die klasse en die krijg je niet. Jeremy Renner doet zijn best, maar is absoluut geen Matt Damon. Renner is kleurloos en straalt ook die coolness niet uit. Hij doet het redelijk, zonder op te vallen. De rest van de cast idem, aardig, maar niets bijzonders. Het is allemaal behoorlijk goed gefilmd, maar veel memorabele (actie)momenten zijn er niet. Was dit een gewone actiefilm geweest, dan had ik de film nog wel een krappe voldoende gegeven, maar als Bourne film is het gewoon een beste tegenvaller. Hopelijk spoelt de aankomende Bourne mét Matt Damon deze vieze smaak weg.

2,5* (was 2*)

avatar van Shinobi

Shinobi

"Are we lost?"

Omdat ik dit deel nog nooit heb gezien en met Jason Bourne (2016) in aantocht, heb ik 'm maar eens opgezet.

Klaarblijkelijk is deze titel een soort van spin-off, omdat zowel Matt Damon als Paul Greengrass hebben bedankt. Het is gelijk te merken waarom zij deze keus hebben gemaakt, want 'The Bourne Legacy' schotelt je de zoveelste - ongeïnspireerde - doofpot scenario voor waar nauwelijks iets boeiends uit valt te halen. Het is dat er soms verwezen wordt naar Bourne om je als kijker enigszins geïnteresseerd te houden.

Ondanks het simpele gegeven vindt men het noodzakelijk om alsmaar alles uit te leggen. Het resulteert zich in een hoop langdradigheid die het verhaal onnodig rommelig maakt; vage flashbacks en loze termen doen veelvuldig de ronde. Hierdoor is het voornamelijk wachten voor er ook maar iets van belang gebeurt.

Jeremy Renner en Rachel Weisz doen het naar behoren, al zijn hun geportretteerde personages wel erg kleurloos te noemen. Wat overblijft zijn een aantal redelijke actiescènes die over het geheel gezien karig zijn. Het is simpelweg te weinig voor een dergelijke film. Over het abrupte eind zal ik het maar niet hebben.

Al met al een vrij matige spin-off. Wat mij betreft mag Aaron Cross met pensioen.

2,5 Sterren.