RoboCop (1987)
Genre: Actie / Sciencefiction
Speelduur: 102 minuten / 103 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Paul Verhoeven
Met onder meer: Peter Weller, Nancy Allen en Ronny Cox
Releasedatum: 8 oktober 1987
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot RoboCop
"Part man, part machine, all cop."
In het Detroit van de toekomst wordt er een grote robot gebouwd om de misdaad te bestrijden, waarmee het echter niet helemaal volgens plan gaat. Wanneer de agent Alex Murphy door een straatbende wordt vermoord wordt zijn lichaam gebruikt om een zogenaamde RoboCop te bouwen. RoboCop is een succesvol wapen tegen de misdaad, maar hij wordt een prooi voor de slechte Boddicker.
Officer Alex J. Murphy / RoboCop
Leon Nash
Johnson
Emil Antonowsky
mnrk
I'd buy that for a dollar!
Wat maakte Paul Verhoeven toch geweldige films in die tijd....
De combinatie van heerlijke actie en grof geweld is gewoon dik in orde, dit allemaal voorzien van de "nieuwsberichten (vooral negatief
)" geeft deze film net dat extra's waardoor de film leuk blijft om naar te kijken....
Peter Weller en Nancy Allen spelen hun rol naar behoren maar het is vooral Kurtwood Smith als Clarence J. Boddicker die helemaal top is. En dit aangevuld met een voor de rest prima cast...
Ben dan ook zeer benieuwd naar de remake/rebooth van Robocop....
Biosguru
Robocop is vanavond 21 november 2012 om 20:30 te zien in de RKZbios in het kader van We Want Cinema. Robocop wint we want cinema
Saving Pvt. Pyle
Miguel Ferrer en Kurtwood Smith en Paul McCrane zijn toch wel rampzalig om te zien. Misschien was het een vereiste hoor ... zo overdreven slecht een rol uitwerken. Maar vond het zelf eigenlijk behoorlijk irritant!
Ik bedoel de specialeffectsan en de actie momentjes. De robot(s) en bewegingen daarvan zijn ook wel erg fout.
Grappig, vond ze juist geweldig acteren. Vooral Kurtwood Smith.
Actie was ook dik in orde. Alleen die stop motion techniek met die andere robot. Tsja, tand des tijds. So what.
Daar moet je doorheen kijken.
Wat mij betreft nog steeds de beste film van Paul Verhoeven, en wat een Hollywood-debuut! Een krankzinnig verhaal, dat in de verkeerde handen vast en zeker geresulteerd zou hebben in een rampzalig foute film. Verhoeven pakt het echter precies goed aan, met een uitgebalanceerde mix van satire, aktie en drama. Voeg daar een reeks ultrabloederige aktiescenes aan toe (nog extremer in de director's cut van een minuut langer), gecombineerd met heerlijke over de top personages en je hebt een haast geniale film, die na 25 jaar amper gedateerd aandoet. Sommige special effects zijn wellicht niet zo slim gekozen, maar ach, het draagt allemaal bij aan de charme van het geheel. Benieuwd wat de remake ervan gaat bakken volgend jaar.
Uitstekende film waarin een politie-robot wordt gebouwd met gebruik van een recent overleden agent. Een leuk gegeven voor een sf-actie film dat ook goed uitgewerkt is. Een flink portie geweld afgewisseld met fijne zwarte humor. Onderhoudend en vermakelijk en de film die de absolute doorbraak voor Paul Verhoeven betekende in Amerika.
AGE-411
Tevoor maak je je natuurlijk niet te veel illusies. Een onderhouden, maar luchtig SF-filmpje, met een sausje van een actiefilm. (Die 2 waren in die tijd haast onlosmakelijk verbonden.)
En men weet wel waarom: de combinatie doet het goed, en het is een film die heerlijk weg kijkt, en ook nooit echt gaat vervelen.
De schurken zijn vrij standaard, en er gaat misschien net iets te weinig dreiging van uit. Ze deden me nogal vaak denken aan het soort schurken dat je doorgaans tegen komt in afleveringen van Bassie en Adriaan.
En da’s eigenlijk een opmerking die geldt voor elke personage in deze film. Ze zien en gedragen zich allemaal als karikaturen. (Zowel de goede als de slechte personages).
Op het emotionele aspect schiet de film misschien net iets te kort. Nergens komt er echt diepgang in het personage, al probeert men natuurlijk wel door robocop een bezoekje te laten brengen aan z’n voormalige huis, of door er hier en daar verwijzingen naar z’n verleden in te verwerken. Dit haalt nergens echter de bovenhand, en dat is wel vrij jammer. Er zat gewoon meer in.
Ook een leuke sfeermaker zijn die commercials op TV, die vaak zeer uitdrukkelijk in beeld worden genomen. Verhoeven zal dit later nog eens gebruiken in Starhip Troopers.
De special effects (Vb: De robot die de gebouwen bewaakt) zien er soms behoorlijk knullig uit. Tal van andere films uit die tijd konden al beter doen dan dit.
Dat de film een geestige voorspellende satire op het grote graaien en de consumptiemaatschappij is, lijkt je te zijn ontgaan. (Film is notabene uit 87, dus van ruim voor de vastgoedfraude en de schandalige zelfverrijkingen door de financiele sector in de jaren 90 en 2000. Ook ruim voor het digitale tijdperk, dus ben ook erg benieuwd welke films uit die tijd betere sfx hadden...) Commercials waren net als in ST niet enkel sfeermakers. Is ook de jesusparallel je niet opgevallen? Film kent toch een stuk meer diepgang dan dit soort werkjes doorgaans hebben. Al zijn de personages inderdaad bewust dik aangezet. Het blijft satire.
Beertje45
Tarkus
Wel leuk deze film na zovele jaren weer eens terug te zien.
De prent die Paul Verhoeven op de kaart heeft gezet in Hollywood.
Maar ondertussen is ie wel serieus gedateerd, de special effects zijn er zo oubollig uit in deze tijd dat ze wel op een cartoon lijken.
Maar zoals ik al zei, wel leuk om eens weer te zien.
finalman
Clarence Boddicker
Clarence Boddicker: You cocksucker! I work for Dick Jones! Dick Jones! He's the Number Two Guy at OCP. OCP runs the cops. [Robocop grabs his throat] Clarence Boddicker: You're a cop.
-LvB-
Iemand nog opgevallen dat de deurbel van Morton als Boddicker voor de deur staat hetzelfde is als die in Clockwork Orange als Alex aan de deur staat ?
toch wel 1 van de leuktste verwijzingen in de film imo
Sergio Leone
Degelijk.
Normaal pen ik mijn mening een dag of 2, 3 na het zien van een film neer. RoboCop was ik totaal uit het oog verloren waardoor 'dag' vervangen mag worden door 'week'. Nu goed, goeie films blijven hangen, dus dat hoeft niet negatief te zijn. RoboCop daarentegen is geen blijver.
De film kijkt aardig weg, maar dan vooral door de lompheid van de actie en niet door de satirische saus. Natuurlijk, die commercials blijven wel leuk, maar net zoals bij Starship Troopers verliest de satire wat kracht en lijkt de nadruk te liggen op de lompe actie.
Peter Weller heeft een goede stem om RoboCop te spelen, maar Kurtwood Smith steelt toch de show. Andere dubieuze mannetjes worden ook verdienstelijk neergezet.
Dikke 25 jaar na datum staat RoboCop nog steeds als een huis. De futuristische look gedompeld in een eightiessausje is nog niks gedateerd en net zoals in andere Paul Verhoevenfilms ontbreekt het ook hier niet aan bloederige actie en enkele komische kills.
jordandejong
Na een aantal jaar dan eindelijk op de kop getikt voor een herziening en de film staat inderdaad 26 jaar na dato nog steeds als een huis.
RoboCop heeft een heerlijk tempo'tje. Voor je het weet wordt agent Murphy om zeep geholpen door een groep gangsters in één van de meest grimmige en smerige kill scene's die ik in een film heb gezien (Zeker in het actie genre) en wordt hij omgetoverd tot Robocop. RoboCop is een onoverwinnelijke super agent die leeft op babyvoeding. Jawel,,.. Babyvoeding.
RoboCop is voor z'n genre een uiterst gewelddadige film. Bloederige taferelen worden niet geschuwd. Hoewel het allemaal erg ''gory'' is kan je de voortdurende komische ondertoon ook niet echt ontkennen. Alles is in principe keihard in beeld gebracht maar steeds met de aanwezigheid van een donker stukje humor.
Ook de badguys, onder leiding van een sterke Kurtwood Smith, zijn hiervan een voorbeeld. De cast weet precies de juiste formule te vinden tussen koelbloedigheid en humor. Paul McCrane is hier misschien wel het beste voorbeeld van.
De film is van 1987 en dat is in sommige scene's ook wel te merken. Zo ziet de ''kwaadaardige'' robot vijand van Robocop en de val uit het raam in de laatste scene er behoorlijk gedateerd uit maar dit geeft de film wel net een stukje extra charme wat deze film zo onwijs tof maakt.
RoboCop is een heerlijke actie/sci-fi klassieker van Paul Verhoeven waar vele genre fans ultiem van, zullen, genieten.
NikJosuf
Sinds jaren geleden besloot ik deze trilogie nog eens te gaan kijken.
Wat mij in deel 1 opviel was dat Kurtwood om 00:57:30 een DVD in de ehm... DVD-speler doet?!?!
Zowel ik als Wikipedia kunnen het natuurlijk fout hebben, maar is de DVD niet in 1995 uitgevonden?
Nu snap ik dat deze film zich in de toekomst afspeelt
Maar hoe zit het met deze vooruitziende blik?
Insignificance
Onzin moet ratelen, ook als het satirisch is en dat heeft Verhoeven meteen voor elkaar met het journaal, de commercial en het doorzeefde slachtoffer. Via Dick, I'm very disappointed slaat de lol-meter zelfs nog dieper in het rood. De schwung van die vliegende start raakt het onderweg wel eens kwijt, maar het wordt keer op keer gecounterd met soortgelijke gein, leuke details en lompe, brute actie. Een lekkere dosis dik aangezette fun met een vooruitziende blik, een aantal prima gecaste bad guys en behoorlijk wat groffe wapenfeiten. In de Director's Cut althans.
mikey
NOSTALGIE!!!!!!!!!!!!!!!!!
tattoobob
Net zo jong als jij bedoel je?
Thorongil
Nog eens herzien. Was al een tijdje geleden. Wow echt beter dan ik me herinnerde. Geweldige actiefilm. Van 3.0 naar 4.0
Earth
Verhoogd naar een 5. Het is gewoonweg een dijk van een film. Binnenkort de 4K remaster bekijken.
Chainsaw
Eindelijk eens een film van Verhoeven gezien waar ik iets mee kan. Want RoboCop is werkelijk waar geweldig. In eerste instantie verwacht je niet al te veel en het script had volgens mij ook prima kunnen resulteren in een matig tot hooguit amusant actiefilmpje. Maar de aanpak van Verhoeven zorgt voor een enorme meerwaarde. Het brute en lompe geweld is heerlijk on-Hollywoods en sentimenteel geneuzel is hier ingeruild voor veel satire en cynisme. Verder een goede cast (Kurtwood Smith speelt een fenomenale rol) en op de één of andere manier heeft de film de tand des tijds opmerkelijk goed doorstaan. Sterke (make-up) effecten en die stop-motion blijft zijn charme hebben.
4 sterren.
K. V.
Deze eens meegepikt via tv. 'k vond hem eigenlijk beter dan gedacht. Een origineel verhaal die me wel wist te boeien.
De film was wel redelijk gewelddadig en bloederig. Visueel af en toe een beetje gedateerd (bv die robot), maar echt storend was het niet.
Verder deed de cast het niet slecht.
Toch wel aangenaam verrast van deze film.
gauke
De eerste Amerikaanse productie van Verhoeven. Een Futuristisch actie sciencefiction verhaal (een van de beste van de jaren tachtig) in de stijl van een stripboek, verpakt met een dosis humor en ultrageweld en politieke- en maatschappelijke satire. In de toekomstige wereld van de wetenschap heerst een fascistisch regime. Peter Weller speelt de tragische held, die meer diepgang bezit dan je zo een, twee, drie zou verwachten. Vandaag de dag (K.V. schreef het hiervoor ook al), komt de film enigszins gedateerd over.
-LvB-
Ik vind die stop motion juist een pluspunt. Het heeft zoveel meer charme dan al die "koude" klinische cgi wat je vandaag de dag ziet..

RoboCop

Paris, Texas
Roadmovie / Drama, 1984

Aliens
Sciencefiction / Actie, 1986
cyborgcrime fighterexperimentdystopieweapongiant robotevil corporationcyberpunkdetroit, michiganlaw enforcement gentrificationrobocopcorrupt systemmegacorporation shockingexcited