• 9.378.910 stemmen

Geregisseerd door: Harmony Korine

Met onder meer: James Franco, Selena Gomez en Vanessa Hudgens

Releasedatum: 11 april 2013

Plot Spring Breakers

"A little sun can bring out your dark side."

Brit, Candy, Cotty en Faith zijn beste vriendinnen sinds de lagere school. Ze wonen samen in een saai studentenhuis en zijn op zoek naar avontuur. Het enige wat ze moeten doen om echt plezier te beleven is genoeg geld bij elkaar sparen voor de voorjaarsvakantie. Wanneer ze de crimineel 'Alien' ontmoeten belooft deze hen te voorzien van alle spanning en opwinding die ze maar wensen. Onder aanmoediging van hun nieuwe vriend is het al snel duidelijk hoe ver meisjes willen gaan voor hun ultieme voorjaarsvakantie.

Ralf81 schreef:

De credits gaan hier wat mij betreft naar de montage

Wat ben ik blij dit te lezen, de montage van Crise wordt hier onaangenaam opvallend weinig geroemd, want die is inderdaad subliem.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11918 berichten

Naomi Watts Vraagje: de Blu-ray (hoewel belachelijk duur) heeft wel degelijk een audio-commentaar en making-of. Maar niet de moeite waard begrijp ik?

BlueJudaskiss schreef:

Probleem is een beetje dat het in schril contrast staat met wat je krijgt bij de UK versie (gelijk aan de Amerikaanse release). Dan heb je zowel de extra's van de benelux versie plus featurettes, trailers, tv-spots, een hele informatieve 3-delige documentaire (met ook flink wat fijn beeldmateriaal dat de cut en deleted scenes niet gehaald heeft), een extra die dieper ingaat op het proces van de muziek, outtakes, deleted scenes. Harmony komt als spreker in de documentaire ook veel beter uit de verf dan bvb het audiocommentaar.

Het verschil met wat je krijgt is enorm groot, en heb je op de Nederlandse ondertiteling na, alles wat de benelux versie ook heeft plus zo veel meer. Als je om extra's geeft natuurlijk, al heb ik het gevoel dat jij dat wel interessant zal vinden. Ook het menu zelf vind ik veel mooier, mocht dat significant voor je zijn . En dan kost het je ook maar 2 euro meer.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11918 berichten

Prima, dan wacht ik nog gewoon een half jaartje of meer totdat de BR wat goedkoper is bij play.com. Dank!!

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Spring Breakers heeft een plaatsje gekregen in de Top 10 van beste films van 2013 van de Midnight Movie Review

Film Top 10 2013

klevi

Je kan dit beter een erg lange videoclip noemen ipv een film.

avatar van jippie2010

jippie2010

Drs. DAJA schreef:

Film Top 10 2013

En natuurlijk een keurige 11de positie in onze eigen top 100 van 2013. Met dank aan de trouwe fans zullen we maar zeggen

jippie2010 schreef:

Schande.

avatar van jippie2010

jippie2010

klevi schreef:

Schande.

Begrijp me goed... ik denk er net zo over...

Animosh

Schandalig inderdaad. Hij had veel hoger moeten staan.

klevi

Ik ga niet zeggen dat ik niet snap dat sommige mensen dol op deze film zijn , het is echt een unieke film maar naar mijn mening ook een unieke mislukking.

Animosh

Fair enough. Met je omschrijving van deze film als "één grote videoclip" heb ik overigens weinig problemen. Het is inderdaad vrij inhoudsloos, maar het is wél een zeer leuke audiovisuele beleving.

Naomi Watts

Inhoudsloos? (*telt tot 10) .

Wat betreft één lange videoclip en uniek zit je inderdaad gewoon heel goed. Hoe goed je het vindt valt inderdaad over te twisten. Nooit is er een film geweest die terecht voor zoveel verdeeldheid zorgt.

Animosh

Haha, ik heb het in ieder geval als inhoudsloos ervaren. Op een dieper niveau kan er misschien wel inhoud worden gevonden, maar althans aan de oppervlakte is die nergens te bekennen.

Naomi Watts

Aan de oppervlakte is het inderdaad een hele mooie en oogverblindende lege huls. Ook de core business van de film, de audiovisuele klasse, een 'sculptuur'. Al vind ik de thema's als hedonisme, vastklampen aan je idealen, streven naar absolute vrijheid, de ontdekkingsreis van het 'mens' zijn en vrede vinden in je 'sterfelijkheid' zeker niet inhoudsloos.

Of ik loop een vers gedraaide drol weer als een satékroket te verkopen, dat kan natuurlijk ook . Al is het voor mij zo veel meer, maar dat is geen geheim meer.

Animosh

Die thema's zijn er uiteraard wel, maar ze worden niet uitgewerkt - althans niet op een interessante manier. Maar opnieuw: ik sta ervoor open dat ze onder de oppervlakte welzeker (boeiend) uitgewerkt worden.

Maar daar kijk ik eerlijk gezegd nooit naar. Ik hou niet van symboliek, hè.

Aha, dat is waar .

Ik vind het wel fijn, de nadruk ligt 'm echt in de vormgeving en de thema's zijn er dan ook en aan de kijker om ze eruit te halen of niet. Juist dergelijke thema's opdringen aan de kijker (wat bijna iedere cineast doet) is voor mij niet the way to go.

Animosh

Oh, maar dat de thema's aan de oppervlakte niet uitgewerkt worden vind ik ook prima, hoor. Dat had absoluut niet bij deze film gepast. Liever zo dan dat ze (tegen de beleving in) aan je opgedrongen worden.

Naomi Watts

Weet ik hoor . Klopt, geldt eigenlijk voor heel de toon van de film. Korine toont zowel de aantrekking als afstoting van Spring Break, en Spring Break heeft er nooit zo aantrekkelijk uit gezien als hier. Vele andere cineasten hadden deze thematiek vooral met kritiek benaderd, Korine doet het met compassie. Out of this world.

avatar van Glacius

Glacius

Over interpretatie valt niet te discussiëren. Je kan het benoemen en beargumenteren, maar een goed of fout is er niet. Of die thema's in deze film belicht worden is een puur persoonlijke visie.

Animosh

Oneens. Als je het kunt "benoemen en beargumenteren", dan is het dus níet puur persoonlijk. Hoe je een film precies interpreteert is inderdaad subjectief, omdat meerdere interpretaties consistent zijn met het getoonde, maar omdat zulke consistentie vereist is worden wél een heleboel interpretaties uitgesloten.

Met andere woorden: er is misschien geen "goed of fout", maar er is wel "slechter of beter".

Naomi Watts

Voeg me bij Animosh in deze. Als kijker geniet je wel van bepaalde vrijheid maar ook zijn er per film gewoon vastgestelde parameters als het komt op analyse. Het zijn thema's die gewoon waarneembaar zijn, de vraag is hoe serieus je ze neemt. Zoals Animosh ook aangeeft is consistentie wel vereist en dient er onderscheid gemaakt te worden tussen subjectief en persoonlijk.

avatar van Glacius

Glacius

Slechter of beter ten opzichte van wat? De interpretatie is immers puur gebaseerd op persoonlijke betekenisvorming van de "tekens". Natuurlijk komen interpretaties in grote mate overeen omdat we niet in pure individuele isolement staan zonder sociale conventies. Toch als iemand hier (ongelogen) bijvoorbeeld het probleem van smeltende poolkappen in deze film terugziet, dan is zijn interpretatie niet slechter dan de mijne. Als je in termen van beter slechter gaat denken neig je al snel naar het idee van een auteursintentie. Voordat je de woorden slechter of beter kunt gebruiken moet je eerst een kader aanwijzen. Pure interpretatie zonder duidelijk kader is nooit slechter of beter.

Animosh

Oh, daar ben ik het mee eens. Als iemand een film interpreteert met een idiosyncratische doelstelling voor ogen, dan kan die persoon met de meest gevarieerde interpretaties komen. Maar binnen een bepaalde doelstelling kan een interpretatie welzeker meer of minder goed zijn. Als je doel is om de intentie van de auteur te achterhalen, en als de auteur een duidelijke intentie had, dan is er bijvoorbeeld één geheel juiste interpretatie. En als je (vaak veronderstelde) doel is om om een interpretatie te ontwikkelen die consistent is met het getoonde, dan zijn er weliswaar meer interpretaties mogelijk, maar dan worden er ook een heleboel interpretaties uitgesloten. Om maar even terug te komen op jouw voorbeeld: als iemand deze film op wat voor manier dan ook relevant vindt voor de kwestie van klimaatverandering, dan zou ik dat vreemd vinden maar open staan voor argumenten die dat uitleggen. Maar als iemand beweert dat deze film letterlijk gaat over vier meisjes die het smelten van poolijs proberen op te lossen door flink los te gaan op hun vakantie - wel, dan zou ik die persoon doorverwijzen naar een psycholoog.

En om terug te komen op het punt van discussie: of de thema's van een "ontdekkingsreis van het mens zijn" en "vrede vinden in je sterfelijkheid" echt in de film zitten staat denk ik wel open voor discussie, maar iedereen die geïnteresseerd is in het ontwikkelen van een interpretatie die consistent is met de beelden zal moeten erkennen dat hedonisme, streven naar absolute vrijheid en het conflict tussen idealen en zelfzucht thema's van de film zijn. Hoe die thema's precies worden uitgewerkt is een andere kwestie, maar daarover hebben we het niet.

avatar van keukenzout

keukenzout

Vanuit de trein bekeken, niet de meest ideale setting. Maar de diepere betekenis ontging mij totaal. Mooie plaatjes, maar flutverhaal wat mij betreft.

Wat een tijdverspilling deze film.

avatar van GuyB

GuyB

Nu de derde keer dat ik de film zie en lijk 'm telkens beter te vinden. Alien is er toch wel los over.

"I'm about Stacking Change y'all. Stacking Change."

avatar van Loefa

Loefa

Van deze film heb ik genoten. Origineel en visueel mooi vormgegeven.

avatar van catdog

catdog

• 2026 stemmen

Franco had toch zeker wel een Oscar nom verdiend voor zijn rol als Alien.