Genre: Drama / Misdaad
Geregisseerd door: Harmony Korine
Met onder meer: James Franco, Selena Gomez en Vanessa Hudgens
Releasedatum: 11 april 2013
Plot Spring Breakers
"A little sun can bring out your dark side."
Brit, Candy, Cotty en Faith zijn beste vriendinnen sinds de lagere school. Ze wonen samen in een saai studentenhuis en zijn op zoek naar avontuur. Het enige wat ze moeten doen om echt plezier te beleven is genoeg geld bij elkaar sparen voor de voorjaarsvakantie. Wanneer ze de crimineel 'Alien' ontmoeten belooft deze hen te voorzien van alle spanning en opwinding die ze maar wensen. Onder aanmoediging van hun nieuwe vriend is het al snel duidelijk hoe ver meisjes willen gaan voor hun ultieme voorjaarsvakantie.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spring Breakers (MusicMeter)
Brit
Forest
ATL Twin
ATL Twin
Knisper
Discussie over de filmsmaak van specifieke gebruikers verwijderd. Dit kan via pm en heeft niets met Spring Breakers te maken.
Voor discussies over leeftijd m.b.t. tot filmsmaak kan je hier terecht: Film >> Algemeen >> Leeftijd, opleiding en filmwaardering
Het gemiddelde punt is sinds de film te pindakazen valt behoorlijk aan het zakken (nu nog nipt een voldoende). De grafiek bij "Statistieken" laat dit echter niet goed zien en lijkt ook niet echt goed bijgewerkt.
Een film als Sucker Punch (2011) had dat een paar jaar geleden ook.
DBTim
Wat een draak van een film! Wat een bagger verhaal en hoe slecht kunnen acteur prestaties zijn. Vraag me nog steeds af waar ik naar gekeken heb. Dit kan toch niemand goed vinden ofwel?
Dat vraag ik me ook nog steeds af. Ik vind het ook behoorlijk slecht. Ik heb echt het gevoel dat ze bij elke scene hebben gezegd: 'oké, hier heb je wat materiaal en we bevinden ons in deze setting. Doe er maar wat mee.'
Vooral het moment dat het karakter van Franco zijn wapens liet zien aan de dames kwam ik niet meer bij van het lachen. Hoe slecht was dat zeg, al die onzin die 'ie uitkraamt en vervolgens ook nog die loop van het wapen pijpt. What the fuck, ik wist niet wat ik zag. Ook bij dat zingen van Britney Spears kwam ik niet meer bij van het lachen.
De soundtrack is voor de rest ook echt bagger. Visueel ziet het er nog wel aardig uit, maar dat redt de film voor mij bij lange na niet.
Auke Briek
Die scène met Franco vind ik juist enorm sterk. Hij is niet volledig gescript, maar ook niet volledig geïmproviseerd: Korine geeft een aantal lines en ideeën aan Franco, en Franco maakt daar met behulp van ad libs weer meer zijn eigen ding van. Het zit ergens tussen scripting en improvisatie in. In Hollywood wordt doorgaans alles gescript, en wordt het resultaat bijgevolg vaak te steriel, te gemaakt: Korine laat veel meer improvisatie toe, waardoor het eindresultaat veel levendiger wordt. Hoe je dat beoordeeld is aan ieder voor zich, maar persoonlijk vind ik dat Korine hier een prachtig evenwicht weet te vinden en dat Franco hier echt een bravura acteerprestatie neerzet. Kwam zelf ook niet meer bij van het lachen, maar niet omdat ik het zo slecht vond. Vind dit één van de geniaalste acteerprestaties ooit!
Asaharo
Ik vind die scene ook niet slecht. De gangster is een karikatuur geworden sinds de release van Scarface en de daaropvolgende gangstercultuur zowel in film als muziek. Moderne wannabe gangsters spiegelen zich aan die voorbeelden. Een overdreven en groots individu die zich niet laat vertellen wat hij hoort te doen. Een veroveraar, typisch mannelijk dus. Het is een illusie. Als je de cultuurgangster met al zijn praatjes een pistool laat pijpen, dan verliest hij voor het publiek een deel van zijn mannelijkheid. De illusie wordt doorbroken. ik vind dat wel geinig.
Het is gewoon meer een film voor filmliefhebbers die ook geven om sfeer, concept en aesthetische aspecten dan voor kijkers die enkel voor het verhaal gaan. Die laatsten kunnen er weinig mee en reageren idd veelal teleurgesteld.
Is de BR cut nu anders van de bios versie? Ik heb het idee van wel.
disneystore
Dat is ook zo.
Naomi Watts
Is de BR cut nu anders van de bios versie? Ik heb het idee van wel.
Bevat inderdaad shots die niet in de theatrical version zaten.
disneystore
Het is ook de bedoeling dat je erbij lacht...
Ok, die shots maken de film een stuk sterker. Zit er helemaal in. Geweldig!
Naomi Watts
Kan je een voorbeeld hiervan geven, of anders misschien een bron waar dit wordt genoemd? Beetje jammer dat je dit vraagt, moet als voorbeeld even de threesome scene aanhalen haha. Er zit in de theatrical version bvb na het shot dat Candy op haar rug zwemt gelijk een cut dat ze achter Brit in het water duikt en Brit's rug zoent terwijl er nu een cut tussenzit waar de dames Alien één voor één nog zoenen (en er nog eens het scaredy pants drop volgt). Ook volgen er in dezelfde scenes nog flashback cuts. Toch wel de scene die de meest drastische verandering heeft doorgemaakt, waar het bij veel toch wat kleine toegevoegde cuts zijn.
Al zitten er veel voorbeelden in waar er net een korte cut tussenzit. Ik had toch vaak zo'n gedachte van: hey, dat heb ik niet eerder gezien! Misschien toch iets te vaak gezien
Auke Briek
Ok, thanks. Kan me de TC net niet meer scherp genoeg voor de geest halen om te kunnen herinneren dat dit één voor één zoenen daar niet in zat. Zat best een grote wachttijd tussen mijn laatste biosbezoek en de blu-ray en mijn herinneringen aan de TC zijn nu grotendeels 'overschreven' met de BR cut. Ach ja, het zijn geen ingrijpende veranderingen als ik het zo hoor.
otherfool
Wat zou de verborgen boodschap van Korine daarvan zijn? Vragen, vragen...
Ghost13
Een keer in de zoveel tijd zie je een film, waarvan je jezelf al binnen een half uur afvraagt of je het einde gaat halen.
Spring break was er zo een. De film begint nog aardig. Een jeugdig spring break met feestende mensen, naakte vrouwen, alcohol, drugs en spelletjes op het strand. Met de scene die aan de reis vooraf gaat, lijkt het ook nog de goede kant op te gaan. Het ziet er visueel aardig uit en ook de muziek keuze is niet slecht.
Veel spannender dat het saaie 18 in een dozijn studentenhuis in de openingsscene wordt het echter niet. Na de arrestatie bloedt het verhaal compleet dood en gaat het nergens meer over. Je hoopt nog dat er iets shockerends gebeurt, of op zijn minst iets spannends, maar het gaat letterlijk nergens meer over. Het wordt nergens spannend, grappig, romantisch, de actie is bijzonder matig en het enige drama is de film zelf. Dat dit dan ook onder het genre 'komedy' valt, is op zichzelf lachwekkend. Alleen het predicaat misdaad klopt. Misdadig slecht that is.
De verschillende herhalingen worden steeds vervelender. Elke keer hoor je weer dezelfde zin, maar dan met een andere scene eronder.
Het idee was leuk, maar de uitvoering lachwekkend. Het acteerwerk was bedroevend, alleen James Franco deed het aardig. Het camerawerk was erg irritant (houdt die camera nu eens stil!) en de soundtrack was op zijn best aardig.
Dat een film als deze zo geplugd is, is voor mij een raadsel. Alleen om Selena Gomez? Ze speelt louter een kleine rol. Goddank heb ik, met open ogen, het einde gehaald. Grote tegenvaller, * 1/2 !
Naomi Watts
Nee, echt ingrijpend is het allemaal niet, je hebt het over enkele seconden.
Bij de derde kijkbeurt viel alles op zin plaats. Geweldige film. Verrassend, meeslepend, intrigerend en wonderschoon gefilmd met een heerlijke soundtrack. Prachtig brok cinema!
mikey
2e kijkbeurt ging volledig de mist in. Vanavond wanhopig gezocht maar het antwoord dat deze film verantwoordt. (na 10 min de strijd weer gestaakt) Het antwoord is er niet.
Auke Briek
Welke redeeming qualities zie jij nog wel in SB, zodat je toch nog 1,5* boven de minimumscore gaat zitten?
Na 10 minuten opgeven..... Dan is de film nog niet eens begonnen. Maar als je de aesthetische vibe niet oppakt, zul je het nooit ontdekken. En wat verantwoordt eigenlijk Jaws of the Godfather?
Naomi Watts
Tja, als je films al na 10 min afzet. Best vreemd dat je de film dan wel met 2* beoordeeld idd.
goongumpa
De eerste tien minuten vielen me net in positieve zin op de vorige keer. Er worden zeker 5 compleet verschillende micro-wereldjes geschetst in die korte tijd. De 'girls gone wild'-spring break beelden, het bong-roken op de kamer van faith&candy, de rustige omgeving v/d universiteit, de paarse laptopjes in de collegezaal, de bijbel-meeting... Heel veel verschillende indrukken. Niet vaak zoiets gezien.
Je weet er meer van dan mij, maar Korine zei in een interview: "It’s more like a painting, an impressionistic reinterpretation." Wat vind je daarvan?
Barry83
mikey
De 2 kan ik niet verklaren. Je kijkt naar je filmlijst met 2 sterrenfilm en je zet hem daar tussen. Een 0,5 of 1 is hij niet ook niet waard
Naomi Watts
Haha. Er zijn genoeg negatieve commentaren die gewoon uitstekend onderbouwd zijn, en je gebrul dat negatieve commentaren niet geaccepteerd worden is onzin. Ik geef zelfs aan dat een slechtere beoordeling bij mikey passender zou zijn.
Ik heb altijd aangegeven dat ik slechte beoordelingen heel begrijpelijk vindt. Al ken jij geen zelfeflectie ofwel? Jij begon te miepen dat niemand dit goed zou kunnen vinden.
Naomi Watts
Duidelijk. Als ik jouw berichten zo lees leek het me dat je er echt een hekel aan had maar dat valt nog wel mee dan Gevoelsmatig zal je 'm gewoon goed beoordeeld hebben, kon dat zelf uit je posts niet naar voren halen.
mikey
De eerste tien minuten vielen me net in positieve zin op de vorige keer.
Auke Briek
Kun je niet met Reinbo en Auke jullie eigen filmclubje gaan oprichten? In plaats van iedereen hier meteen aan te vallen die deze film gewoon waardeloos vindt! Respecteer toch eens iemand mening hier Wel beetje interessant doen met dure woorden die niks betekenen maar vervolgens keihard door de boot vallen door iedereen aan te vallen die het niet eens met jullie mening. DAT is pas kinderachtig!
Aanvallen? Niet respecteren? Ik vraag mikey in heel nette bewoordingen om een verantwoording te geven van zijn score: hoezo is dat een aanval? Ik dwing hem niet om een antwoord te geven, en ik ben niet onbeschoft naar hem. Insteek voor mij is een nette, volwassen manier van argumenten uitwisselen. Daarnaast vind ik enige ironie of zelfs enig sarcasme op z'n tijd ook niet zo'n probleem, je hoeft mekaar niet met zijden doekjes te benaderen: zolang het maar niet té wordt, dat er een naar sfeertje ontstaat.
"dure woorden die niks betekenen": zou je hier wat voorbeelden van willen geven?
wibro
Gezien de aanhoudende stroom berichten over deze film deze vanmorgen nog maar eens herzien. Het moet gezegd worden dat het er allemaal zeer goed verzorgd uitziet. Mooie fotografie met vooral schitterend kleurengebruik, best ook wel mooie soundtrack en van die vier "bitches" werd ik best wel geil. Scènes zoals in dat zwembad bij 'Alien' hadden er voor mij best wel meer in gemogen. Waar het allemaal om ging was mij bij mijn eerste kijkbeurt niet duidelijk, nu bij herziening viel bij mij gelukkig het kwartje.
Al met al heb ik mij dus best wel weer vermaakt met deze film van Korine, die voor mij gewoon geboekt zal staan als een goede film maar absoluut niet als een meesterwerk. Ik kon mij gewoon niet inleven in de personages, m.u.v. de twee "chickens" die vroegtijdig naar huis wilden. Ik zou mij net als die twee ook niet langer op mijn gemak gevoeld hebben. Die overige twee meiden waren misschien goed om een nachtje mee door te brengen maar dat was het dan ook.
Dat sommige users hier tientallen berichten over kunnen schrijven is mij trouwens niet helemaal duidelijk. Als je hem een paar keer gezien hebt, dan valt er verder toch niks meer over te vertellen. Een of twee berichten lijken mij althans genoeg om je mening over deze film duidelijk te maken. Of zie ik het verkeerd?
3,5* na herziening

'GTA 6'-trailer maakt de tongen los: kijk deze films in aanloop naar de uitgestelde release

Passione d'Amore
Drama / Romantiek, 1981