• 9.380.511 stemmen

Geregisseerd door: Harmony Korine

Met onder meer: James Franco, Selena Gomez en Vanessa Hudgens

Releasedatum: 11 april 2013

Plot Spring Breakers

"A little sun can bring out your dark side."

Brit, Candy, Cotty en Faith zijn beste vriendinnen sinds de lagere school. Ze wonen samen in een saai studentenhuis en zijn op zoek naar avontuur. Het enige wat ze moeten doen om echt plezier te beleven is genoeg geld bij elkaar sparen voor de voorjaarsvakantie. Wanneer ze de crimineel 'Alien' ontmoeten belooft deze hen te voorzien van alle spanning en opwinding die ze maar wensen. Onder aanmoediging van hun nieuwe vriend is het al snel duidelijk hoe ver meisjes willen gaan voor hun ultieme voorjaarsvakantie.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Naomi Watts schreef:

Niet mee eens. Humor is juist een essentieel onderdeel van de toon van de film. Zie nou ook niet echt een thriller erin, misdaad pur sang.

zat gister in een vrij volle zaal in de kuip zaal 7, en er werd inderdaad veel gelachen. komedie is zeker van toepassing, thriller zou ik het idd niet noemen

avatar van thegoodfella

thegoodfella

Voordat ik de filmzaal inging had ik grote verwachtingen. De positieve reacties op deze en andere sites zorgde ervoor dat ik Korine (na het naar mijn mening verschrikkelijk Gummo, overigens de enige film die ik van Korine heb gezien) toch een herkansing wilde geven.

De regisseur overtuigd mij gedeeltelijk met zijn eerste grote productie, maar helaas niet zo groots als ik verwacht had. Voor mij was er een groot verschil van kwaliteit, van voor de pauze (dus voor het legendarische Britney Spears nummer) en na de pauze.

Voor de pauze viel de film vies tegen en begreep ik niet waarom Korine in de underground-scene zo groot gemaakt wordt. Het verhaal was onsamenhangend. flash-backs en flash-forward wisselen elkaar af zonder nuttig te zijn. Korine pakt geen minuut rust. Het ene onrustige shot na het andere.

Ik dacht naar een tweede Gummo te kijken en vroeg mij alleen maar de hele tijd af. Waarom is Korine zo briljant? Losse flodders achter mekaar knallen en daar dan een fluisterend voice-overtje onder gooien is toch geen filmmaken.

Na de pauze opende de film meteen ijzersterk. Zoals ik al eerder aanhaalde met de Britney Spears scene dus. Daarna pakt Korina ook zijn rust. Komt James Franco steeds meer voor in de film (die naar mijn mening ijzersterk speelt. Heel iets anders dan we ooit van hem gezien hebben, maar zeer geloofwaardig) En ontstaat er een simpel, maar prachtig geschoten gedetailleerd uitgewerkt verhaal.

Wel moet ik toegeven dat ik na het zien van de film dacht: Fuck deze wil ik nog een keer zien. Waarom geen idee. Of de film bij mijn tweede herziening beter of slechter wordt. Ook daar durf ik voor de eerste keer ooit totaal geen uitspraak over te doen. vreemd maar daardoor wel interessant

cordiacovens schreef:

Bij mij waren het vooral pubers die lachte om borsten en de verschijning van Alien. Er zat wat zwarte humor in maar de film focust zich daar in z'n geheel niet echt op. Idd misdaad pur sang.

thegoodfella schreef:

Korine pakt geen minuut rust. Het ene onrustige shot na het andere.

Voor mij werkt dat juist erg goed. Ik heb eveneens als Korine ADHD, dus zo'n films zijn voor mij juist veel leuker. Ik kijk liever naar een prachtig geschoten shot vol details van 5 seconden dan een saaie dialoog zoals in bv. Pulp Fiction van 3 minuten, sorry.

jipt schreef:

Bwah, wel veel subtiele humor. Gewoon Alien zijn uitspraken zijn al om in een deuk te liggen. Ik denk dat de humor voor velen gewoon overschaduwt wordt door bepaalde andere dingen.

jipt

De pijp-pistool-scène was erg komisch, zit verder idd wat subtiele zwarte humor in maar om het daardoor zo als genre aan te duiden vindt ik nogal overdreven.

thegoodfella schreef:

Van alle films die ik ooit gezien heb, heeft Spring Breakers de meest "fysieke" of "lichamelijke" impact (en dat bedoel ik overigens nog zonder door te denken ). De roes waarin de film je brengt, is iets wat je lichaam naar de film doet terugverlangen (of je verstand hier en daar misschien wat tegensputterd of niet ), alsof de behoefte om Spring Breakers opnieuw te kijken een lichamelijke behoefte is, zoals de behoefte aan drinken of slaap. Ik denk dat het deze impact nooit gehad zou kunnen hebben als Korine een veel rustiger film had gemaakt.

Ja, mee eens.

disneystore

@Auke Briek, inderdaad, de film schijnt niet alleen een drug ervaring na te bootsen, zoals Harmony het wilt, het is eveneens zo verslavend.

jipt schreef:

Net weer gezien maar je wordt constant bedolven onder de humor. Vrij opmerkelijk dat er kijkers zijn die dat niet zien. Het is toch overduidelijk, en je hoeft niet te grossieren in dijenkletsers om een komedie te zijn. Al zal het wel een matter of taste zijn. De gun fellatio vind ik dan niet zo komisch, meeste gelach wordt ook veroorzaakt omdat die mensen bij dergelijke seksuele activiteiten uit ongemak maar gaan lachen.

cordiacovens schreef:

Klopt, ook niet te missen. De zaal net ook weer stuk gegaan.

Naomi Watts schreef:

Klopt, ook niet te missen. De zaal net ook weer stuk gegaan.

Curieus gegeven dat ik in Belgïe na al die keren nog nooit een zaal "stuk" heb zien gaan van het lachen: Ik heb hooguit een incidentele lach gehoord tussen een hoop ongemakkelijk gezucht, gekreun, gesteun en gekraak van popcorn, vooral nog even extra hard bij cruciale scènes, gewoon om mij te sarren . Misschien dat Nederlanders net iets meer te porren zijn voor deze film dan Belgen (ben zelf wel een Nederlander overigens, maar woon in Antwerpen). Waarom? Joost mag het weten.

Naomi Watts

Dit was ook de eerste keer dat de zaal flink meegaand was. Gewoon geluk lijkt me, want normaal gesproken was het inderdaad een incidentele lach. Dit lijkt me voor veel Nederlanders ook niet weggelegd .

Gucci's "my baby starvin" blijft echt werkelijk hilarisch .

Naomi Watts schreef:

Gucci's "my baby starvin" blijft echt werkelijk hilarisch .

Ja, die blijft altijd gaaf. Net zoals "Everybody's telling me yo you gotta change. I'm all about STACKIN' change!"

Naomi Watts schreef:

De humor zit vooral in de absurde uitspraken, verwijzingen naar bepaalde dingen vind ik persoonlijk. De 'look at my shit' scène was hilarisch, de voice mails zijn te ironisch voor woorden etc. Gewoon al bij de zin: 'this is the most spiritual place i've ever been' moest ik al even lachen in de bioscoop. Ook bij de ATL twins. "They like to penetrate girls both at once."

jipt

Zulke quotes zitten ook in gangsterfilms, maakt het niet gelijk een komedie. Goodfellas, The Usual Suspects en Scarface zitten ook vol humor.

Naomi Watts schreef:

De gun fellatio vind ik dan niet zo komisch.

Vond dat veruit de meest komische scène uit de film.

Naomi Watts

Dat hebben er veel .Aburd is het zeker, al is het voor mij juist toonaangevend voor het gewicht van de love triangle.

@ disney en Auke:

De krahct van de humor zit 'm zonder meer in de quotable lines. Misschien wel de meest quotable film up to date. Alles wat uit Alien's mond komt is bij voorbaat al om in te lijsten.

Zal best als je wekelijks deze film kijkt

Zal best als je wekelijks deze film kijkt

Ik wou dat ik het kon zeggen.

Naomi Watts schreef:

Denk ik ook. En dan vooral de heren.

Ik vond het vooral knap hoe de film opeens verdomd hartverwarmend wordt, zo rond die scène, en alles daarna. Bij Alien zit je aanvankelijk vooral te wachten op het moment dat hij de meiden op één of andere manier mishandelt, maar achteraf bleek het gewoon een nogal aandoenlijk, zielig persoon die oprecht gezelschap zoekt. Of iets wat er op lijkt.

Oh, en dat de ondertiteling weer eens rampzalig slecht was.

"We didn't find the drugs on your person" wordt "We konden de drugs niet in je tasje vinden"... Blijkbaar moeilijk om "person" en "purse" te onderscheiden. Verder veel oubollig taalgebruik, zoals wel vaker.

Oh, en dat de ondertiteling weer eens rampzalig slecht was.

Bij de Vlaamse ondertiteling ook een paar aparte dingen, zoals "Why are you so upset?" vertaald met "Waarom ben je zo van melk?" Wat een leuk taaltje toch. Kan iemand zich nog herinneren hoe deze zin in de Nederlandse versie is vertaald?

Moest ik nog even kwijt.

Deels wel, deels niet. Hoe heb je dat meisje met haar goddelijke scherm-vullende blote borsten in hemelsnaam over het hoofd kunnen zien? En nee, dan heb ik het niet over die veels te dikke tieten die je daarna zag.

Moest ik nog even kwijt.

Die feesten ook. Maar dat risico heb je met de aanpak van Korine. Er zijn geen acteurs ingehuurd voor deze rollen maar Korine heeft dus daadwerkelijk gebruik gemaakt van echte Spring Breakers wat de feel van authenticiteit ten goede komt. Wel wat lelijke mensen heb je dan . Zelfde geldt voor de 'gangsters' in de crew van Alien en de strippers in de bar bvb.

Naomi Watts schreef:

Wel wat lelijke mensen heb je dan

Er zitten gewoon wat Scary Monsters tussen de Nice Sprites.

Naomi Watts schreef:

Ik denk dat Korine meer geeft om interessante persoonlijkheden en een opvallend uiterlijk daarbovenop, lelijk of niet. Hij heeft de Atlanta twins ondertussen al tot zijn nieuwe muzes bekroond, dus we kunnen die twee nog zeker verwachten in zijn opkomende films, wellicht in een iets grotere rol.

Auke Briek schreef:

Ja! Dat weet ik ook nog. Toen Alien die dialoog met Faith had, juist voor ze vertrok he? 'Waarom ben je zo van je melk?' Nog nooit gehoord, denk zelfs niet eens dat het Vlaams is, want uiteindelijk wordt hier altijd dezelfde ondertiteling als in Nederland gebruikt, alleen bij gesproken versies kunnen Vlaams en Nederlands verschillen.

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

Oh, en dat de ondertiteling weer eens rampzalig slecht was.

Dit klopt gewoon hoor; eveneens konden ze "in haar bezit" gebruiken maar 't vertalen van de bedoeling achter de opnerking is correct.