Genre: Drama / Misdaad
Geregisseerd door: Harmony Korine
Met onder meer: James Franco, Selena Gomez en Vanessa Hudgens
Releasedatum: 11 april 2013
Plot Spring Breakers
"A little sun can bring out your dark side."
Brit, Candy, Cotty en Faith zijn beste vriendinnen sinds de lagere school. Ze wonen samen in een saai studentenhuis en zijn op zoek naar avontuur. Het enige wat ze moeten doen om echt plezier te beleven is genoeg geld bij elkaar sparen voor de voorjaarsvakantie. Wanneer ze de crimineel 'Alien' ontmoeten belooft deze hen te voorzien van alle spanning en opwinding die ze maar wensen. Onder aanmoediging van hun nieuwe vriend is het al snel duidelijk hoe ver meisjes willen gaan voor hun ultieme voorjaarsvakantie.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spring Breakers (MusicMeter)
Brit
ATL Twin
ATL Twin
PartyCrasher
Wow shit got serious,
Ik ben daadwerkelijk zeer verbaasd wat voor cijfers ik zojuist heb gezien voor deze film!
Ik bedoel ''Spring Break'' ''Tieners'' en 5'en zie je niet vaak samen gaan.....
Laten we eens zien of de wereld vergaat of dat het nou echt een goede film is.
Auke Briek
Zag die verwijzing eerder vanavond ook staan en kreeg daardoor spontaan zin om Eyes Wide Shut te herbekijken. Heb ik dan zojuist ook gedaan.
Er zijn wel wat overeenkomsten maar ook interessante verschillen. Door het subtiele gebruik van fel roze en blauw wordt er in EWS een mysterieuze, droomachtige atmosfeer gecreëerd, waarin je langzaam wordt meegezogen, zonder dat het je compleet meesleurt, aangezien de camera relatief statisch blijft. De cinematografie in EWS is prachtig, maar kan ook relatief gemakkelijk genegeerd worden door diegenen die zich enkel op het verhaal willen focussen. In SB zien we nog meer felle kleuren die zeker wel wat weg hebben van diegenen uit EWS, maar dan wel met een veel breder pallet, met ronduit hallucinante contrasten, en een camera die eigenlijk constant beweegt en je aan je lurven meesleurt en je niet meer loslaat. Het droomachtige in SB is veel intenser, de breuk met het realisme veel groter en de ruimte voor een conventioneel narratief veel kleiner.
Waar Kubrick kiest voor een subtiele, minimalistische soundtrack/score, die voornamelijk high-brow behoeften bevredigt, dompelt Korine zich volledig onder in low-brow muziek-keuzes. Maar beide films blinken uit in excellente keuzes op dit gebied, waarbij harmonie tussen beeld en geluid centraal staan.
Ook bevatten beide films veel expliciet en functioneel naakt binnen een hoofdzakelijk artistiek concept. Maar waar Kubrick voor subtiele, mysterieuze erotiek gaat die eigenlijk nooit lelijk is, is Korine niet bang om de schoonheid van het naakt te vermengen vunzigheid en viezigheid, wat uiteraard ook weer een kwestie is van een verschil in thematiek.
Lucaij
Skrillex is wel een hele goede composer ook, het kan je stijl niet zijn natuurlijk, maar hij is wel een goede muzikant. Bij Spring Breakers past het ook super
Exact dezelfde vibe heeft het niet, maar af en toe wel wat gelijkenissen ja.
Ik bedoelde het ook niet negatief hoor. Was meer een reactie op jou, omdat ik hoorde dat Skrilexx de muziek had verzorgd (wist het niet zeker meer), maar jij noemde alleen Martinez.
Ik denk dat Skrilexx juist goed past bij deze film hoor. Trailer ziet er ook goed uit met Skrilexx op de achtergrond, de slomo's en neonachtige sfeerbeelden.
Lucaij
Skrillex heeft de soundtrack gedaan, Martinez de score.
Het heeft dezelfde dromerige vibe, dynamische camerawerk en sfeervolle nachtscenes, alleen is SB surrealistischer, een sterker audiovisueel team en cinematografisch veel meer uitgebalanceerd. Drive is ook één van mijn favoriete films, maar haalt het niet bij Spring Breakers.
Ook een belangrijke overeenkomst is dat zowel Drive en Spring Breakers de eer hoog houden voor moderne cinema die straks tussen de werkjes van Coppola, Kubrick en consorten genoemd mogen worden. Weinig moderne films die de potentie hebben om echte klassiekers te worden, maar Drive en Spring Breakers hebben dat wel.
tnx. En dat die nog surrealistischer is dan Drive zou je niet denken in eerste instantie. Mijn interesse is nu wel gewekt
Ik hoor wel dat mensen andere verwachtingen hadden van deze film. Klopt er iets niet met hoe de film is neergezet tijdens de marketing?
Auke Briek
Er is zeker sprake van een misleidende marketing, als je bijvoorbeeld naar de standaard-poster kijkt: die verraad maar weinig van de echte inhoud van de film. Weet niet of Korine hier zelf ook (mede)veranwoordelijk voor is of dat hij dit oogluikend heeft toegestaan, maar het heeft ook een aantal positieve effecten: op deze manier kan een art-house regisseur eindelijk eens zijn ding doen met een mainstream budget, en wordt het publiek dat zelf van spring break feestjes houdt eindelijk eens geconfronteerd met een film die meer te bieden heeft dan enkel wat hersenloze afleiding. Hopelijk wordt er op die manier een enkeling uitgedaagd om op een andere manier om naar films (en zijn eigen lifestyle) te kijken, al zal het leeuwendeel van deze 'doelgroep' zich gewoon keihard gepakt voelen.
Naomi Watts
Ik vind zelf van niet. Ik volg de film ook al dik een jaar en heb altijd een resultaat als dit voor ogen gehad, al werden mijn verwachtingen nog wel overtroffen. Al was de garantie met deze crew samenstelling al afgegeven. Probleem zit 'm vooral in het spelen met conventionele narratieve setups, maar dan met een hele onconventionele uitwerking.
Ook wat castleden kunnen misschien wat misleidend zijn. Al is dat al een heel vreemd criterium om je verwachtingen op te baseren, maar veel doen dat wel. De spring break setting kan hier ook debet aan zijn, dat zijn toch voornamelijke flauwe komedies. Al zit het probleem niet in de marketing wat mij betreft, die heeft altijd open kaart gespeeld.
Grootste valkuil is denk ik dat dit soort films de commerciële bioscopen niet halen, de casual bioscoopganger is dit niet gewend en wordt meestal doodgegooid met The Hangovers en The Hobbits van deze wereld. Bijna iedereen van die groep is ook plot georiënteerd, en dan kan je wel eens van een hele koude kermis thuis komen.
Lucaij
Ja oke, maar jij volgt de film al meer dan een jaar
Ik denk wel dat Auke gelijk heeft over de poster en je geeft zelf ook aan dit je anders zou verwachten aan de hand van de cast.
Maar veel mensen zullen ook blij zijn dat het geen conventionele partyfilm wordt. Gevolg is wel dat de film dan heel uitlopend gewaardeerd gaat worden lijkt me.
Naomi Watts
Ik vind een poster nou niet echt een marketingsinstrument om verwachtingen aan op te hangen. Dat het niet de lading dekt van de film (wat overigens ook een hele lastige opgave is) vind ik onvoldoende om echt te spreken over misleidende marketing. Eerder een niet zo treffende marketing in dat geval.
mr_erp
Wat een maffe film. Maar heb wel wat 'pluspunten' voorbij zien komen en de muziek was ook zeker lekker. Verder wordt er een heel apart sfeertje gecreëerd met de drugs, de felle kleuren en de gangsters. Helaas is de film wat traag en er gebeurt niet zo heel veel. Maar omdat de film vrij uniek en raar is, toch nog wel een aardig filmpje.
Lucaij
Toch is dit bij veel mensen zo. En waarom zo een standaardposter als de film helemaal niet standaard is, zoals ik hier lees.
Als ze het niet als een standaard iets zouden willen neerzetten dan zou ik roze bivakmutsen verwachten met de letters die je bij het einde van de trailer ziet bijvoorbeeld. Mag wel wat origineler lijkt me dan.
Maar natuurlijk zegt een poster niet alles. En ik vroeg me alleen maar af waarom er meerdere mensen zijn die andere verwachtingen hadden van deze film, maar het is me al iets duidelijker en dit zal ook gedeeltelijk aan die mensen liggen natuurlijk.
$pecial
Geweldig. Nu even laten bezinken om uiteindelijk een oordeel te geven, maar wat heb ik genoten!
t-i-m
Wow shit got serious,
Ik bedoel ''Spring Break'' ''Tieners'' en 5'en zie je niet vaak samen gaan.....
Dinsey channel trutjes en controversiële regisseurs ook niet.
disneystore
De mensen die iets Project X/The Hangover-achtig met hete Disney sterretjes verwachtten zijn meestal degene die lage scores geven en degene die een Harmony Korine film verwachtte zijn meestal degene die de hoge scores uitdelen, er zijn wel uitzonderingen, maar toch is het wel vrij accuraat.

disneystore
Ik vind de poster die hier afgebeeld staat anders wel vrij goed bij de film passen, hoor? Snap niet eens waarom het niet doeltreffend, laat staan misleidend zou zijn? Is gewoon de vier hoofdpersonages met Franco op een zwarte achtergrond in Spring Breakers in een kleurrijk-vuurwerk, sparkly achtig font.
Naomi Watts
Ben ik met je eens, vind de poster ook prima bij de film passen, maar het omschrijft niet de toon van de film, maar dat is onmogelijk én niet de functie van een poster. Gewoon een sterke poster die bij de film past, niet zo sterk als de Candy I Wish You Were Here poster maar zonder meer sterk.
disneystore
Vind je? Ik vind die 'wish you were here' poster echt niet bij de film passen eerlijk gezegd, en vrij lelijk uitgewerkt met dat filter effect + font. Dit vind ik nog altijd de meest effectieve poster die tot nu toe is uitgebracht, daarna komt de huidige en dan deze, al is het niet echt een officiële poster, is het wel al vrij vaak voor die doeleinden gebruikt.
Naomi Watts
Dat vind ik dan weer vrij opmerkelijk. Je kan 'm niet mooi vinden maar het is een poster uit één van de key scenes die enorm inspeelt op één van de belangrijke thematieken van de film. Hedonisme.
Auke Briek
Misschien is het woord "misleidend" wat sterk. Ik kan natuurlijk niet achter de schermen kijken om te zien wat de motivaties waren voor het maken van deze poster. Maar de poster gaf mij (toen ik de film nog niet had gezien en er nog niks over wist) het gevoel dat dit een typische Hollywood film is. Alles wat er getoond word op de poster is volstrekt compatibel met de verwachting dat dit een standaard-Hollywood film is. Het sparkly font uit de intro credits is al tien keer zo maf als het font op de poster. Die paarse gloed rechtsonderin is een wel heel zwakke referentie naar het kleurspectakel dat de film te bieden heeft. Dan een tagline als "a little sun can bring out your dark side" vind ik slechts ietsje subtieler dan een uitspraak zoals "ride o' die" door de mond van Vin Diesel. En de meisjes op de poster lijken wel haast te zeggen "kom snel deze film kijken, dan krijg je mij misschien wel naakt te zien" (wat natuurlijk past bij de verwachtingen die een Disney cast oproept bij een film met deze thematiek). Dit kan natuurlijk een verschil in perceptie zijn. Posters hebben nu eenmaal verschillende uitwerkingen op verschillende mensen. Maar ergens bekroop mij het gevoel dat een marketing team heel erg z'n best heeft gedaan om zo veel mogelijk het niet-Hollywood-achtige van de film te verbergen, teneinde een zo groot mogelijke groep mensen naar de film te lokken. Marketing is immers een manier om zoveel mogelijk geld te verdienen, en misleiding is één van de meest effectieve marketing methodes ("nu nog lekkerder", "verbeterd recept" etc.). Maar nogmaals, dit is maar een gevoel.
Captain Pervert
Oh ik zie het al, dik 16% geeft een 1.
Ja, en 25,1 % geeft een 10/10.
disneystore
Tuurlijk, ja, op dat vlak dan. Maar als poster vind ik 'm inderdaad niet knap.
cordiacovens
Één Grote Hallucinatie,
maar wat voor een Hallucinatie, een trip die lijkt op een droom getekend door een schilder die dromen schildert genaamd Benoit Debie. Dat vind ik het grootste pluspunt aan de film, het kleurgebruik en het camerawerk wat deze dromerige beelden vast heeft gelegd.
Dit camerawerk is natuurlijk ontstaan door het idee van Harmony Korine om Spring Break vast te leggen en de 'American Dream' die spring break is voor deze jongeren. Dit gebeurt natuurlijk niet omdat hij dit zelf nou zo geweldig vind, maar om uit te beelden hoe leeg, hopeloos en oppervlakkig het hele gebeuren is. Het is eigenlijk een sarcastische trip/droom geworden deze film, een film die ik zeker nog vaker wil gaan zien.
Wanneer James Franco zijn intrede doet als Alien schiet de film naar een nog iets hoger niveau, hij speelt een perfecte rol als wigger gangster/rapper die zelf ook verder helemaal niets heeft in deze wereld, hij leeft ook in een droom, en ook deze is nogal leeg en oppervlakkig. Maar de scenes waarin hij vanaf dat moment zit zijn stuk voor stuk om in te lijsten, met als hoogtepunt de scene met het gebruik van Britney Spears Everytime met de scene waarin hij al zijn Shit laat zien op een gepaste afstand. Dit past allemaal perfect in het beeld dat de regisseur wilde schetsen, maar de manier waarop dit allemaal verteld wordt is erg interessant. hoe het verhaal verteld wordt is innovatief, veel herhalingen en weinig duidelijke structuur, het werkt verfrissend en maakt de film nooit saai, eerder beter en zeker merkwaardiger.
iedere scene is er een om te analyseren maar als gehele film blijft voor mij het feit dat het allemaal een surrealistische trip is in de vorm van een droom overeind staan, een droom die met het gebruik van geweldig mooie kleuren en personages een erg fijne film geworden is
jipt
Staat hier als genre komedie/misdaad, slaat weer lekker de plank mis
cordiacovens
Het is lastig te inschrijven in welk genre dit valt, komedie/misdaad valt best iets voor te zeggen
Naomi Watts
Niet mee eens. Humor is juist een essentieel onderdeel van de toon van de film. Zie nou ook niet echt een thriller erin, misdaad pur sang.
Oh ik zie het al, dik 16% geeft een 1.
zoveel wijkt het nou ook niet af. Ik vind het zelf op imdb zelfs beter. Laat zoveel mensen hier stemmen en je hangt zo rond de 5. Minimaal.

'GTA 6'-trailer maakt de tongen los: kijk deze films in aanloop naar de uitgestelde release

Passione d'Amore
Drama / Romantiek, 1981