Genre: Drama / Avontuur
Releasedatum: 27 november 2003
Bekijk via Disney+
Bekijk via NLZIET
Plot Master and Commander: The Far Side of the World
"The courage to do the impossible lies in the hearts of men."
Het verhaal speelt zich af in 1805, de tijd van Napoleon, en vertelt het verhaal over de strijd tussen de zeemachten. Lucky Jack Aubrey (Russell Crowe) is kapitein van zijn geliefde schip de 'H.M.S. Surprise'. Geheel onverwachts wordt hij aangevallen door een oorlogsschip, dat qua uitrusting niet met zijn eigen schip te vergelijken valt. Aubrey's schip wordt zwaar gehavend achtergelaten. Toch besluit hij zich er niet bij neer te leggen, ook al kan dit de ondergang van de Surprise betekenen.
- Trailer (YouTube)
- The Far Side of the World (BoekMeter)
- Master and Commander (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Midshipman Calamy
Barrent Bonden, Coxswain
2nd Lt. William Mowett
nightbreed
Goede film waar zichtbaar tijd en geld in is gestoken.
Het acteerniveau is ook erg goed.
Cijfer: 4
Leno
Matige film met een suffe rol van Crowe. Op zich aardig dat er geprobeerd wordt een balans te vinden tussen actie en diepgang, helaas werkt dit nauwelijks.
Leuk dat er aandacht besteed wordt aan het natuurkundige aspect dat dergelijke tochten vaak hadden, toch lijkt dat erbij gegrepen te zijn en komt simpelweg niet uit de verf.
Verder stelt het verhaal weinig voor en zou beter werken als kapstok voor een dikke actiefilm. Het einde zie je ook van mijlenver aankomen.
Pastichio Rocker
Zeer goede film. Had er zeker minder van verwacht.
ExXxtreme
Zeer goede film. Had er zeker meer van verwacht, maar ik verwacht gewoon te veel...lol
The Last
Zwaar ondergewaardeerd werk van Weir.
Laat zeer realistisch zien hoe het er aan toe gaat op zo'n schip.
Verder gewoon prachtig geschoten, uitstekend geacteerd door de gehele cast (met name Crowe en (vooral) Bettany), en daar komt ook nog eens bij dat ie erg vermakelijk is.
Pastichio Rocker
Er liep zelfs een hobbit rond op dat schip.
wwelover
Redelijke film. Aardige verhaal. En Crowe en Bettany spelen goed. Zeker genoten.
JTV-kijker
- 2017 stemmen
zeer goede film, soms waren de dialogen iets te lang en de gevechten te kort maar toch, de dialogen waar niet cliché en af en toe kon je ook wel eens lachen
ik vond het bv. grappig toen ze op zoek waren naar het vijandige schip en toen Crowe zei: 'het is al zoeken naar een eerlijke politicus'

Cashmyra
het is dat mijn beste vriendin deze film de hemel heeft ingeprezen en mij zeer duidelijk heeft uitgelegd wat er wel niet allemaal geweldig aan is....
ik vond m zelf toch wat minder,
vooral het einde: HUH? ist ie nou al afgelopen?
maar die viool was zoo grappig:P
steel
Goeie film, een aanrader voor de liefhebbers van oa de serie Hornblower.
Zira
Na het lezen van het boek was ik erg benieuwd naar de film.
Die geeft gelukkig heel goed de sfeer van de verhalen van Patrick O'Brian weer. Zoals ik me het had voorgesteld maar mooier.
Prachtige plaatjes.
briek
Knappe historische film over de Napoleontische oorlogen met een mooie nagemaakte omgeving en sterke acteerprestaties. Vooral een geweldige openingsscène vergezeld met prachtige filmmuziek, maar daarna valt de film al stil en is hij bij vele momenten saai tot het eindgevecht de film weer doet herleven. Toch zeker 3,5 sterren voor deze film.
Pastichio Rocker
Veel mensen denken geloof ik dat dit een actiefilm betreft, wat helemaal niet zo is. De gevechten zijn ondergeschikt aan de relatie tussen Captain Jack en Dr Stephen, die dan ook uitvoerig belicht wordt. Captain Jack is een echte zeeman die koste wat kost het Franse oorlogsschip te pakken wil krijgen, terwijl Dr. Stephen veel meer bezig is met natuurkundige studies en het ontdekken van nieuwe species.
Donkerwoud
Het leven op de schepen wordt zeer intens in beeld gebracht, maar helaas heeft dat ook tot gevolg dat de actie wat rommelig wordt. Zelfs als de focus op het menselijke drama zou liggen, kun je het niet goed praten dat de hele kapitein Ahab-insteek zo onduidelijk blijft. Het had een klassieker kunnen worden; het is een aardige film om gezien te hebben.
DeCol
Ik ben het hier volledig mee eens! Ik miste iets wat de film super maakt. Dat er weinig actie in zit deert me niet zo veel want daar gaat deze film niet om.
wibro
Dit soort films over historische zeeslagen kunnen mij helaas niet meer boeien, zelfs als zo'n film gemaakt is door de door mij zeer hoog aangeslagen regisseur Peter Weir. De film is best knap gemaakt, best goeg geacteerd door Russell Crowe, maar ik vond het verhaal gewoon niet interessant genoeg en het duurde allemaal te lang. Zelfs het slotgevecht kon mij niet meer op het puntje van de stoel krijgen en dat was vroeger wel anders. Zou het dan toch aan mijn leeftijd liggen of zou ik te veel verwend zijn de laatste tijd met goede films? Ach, wat doet het er aan toe. Deze film is gewoon niet mijn smaak.
tevelenco
Nee zeker geen aktiefilm, maar een mooi in beeld gebrachtte film over de zeeveldslagen toendertijd.
Met prima akteerprestaties.
Alleen de lange speelduur vond ik echt een nadeel, maar verder heb ik me prima vermaakt.
markq1
Ik weet dat het er niet om daait in deze film, maar ik miste eigenlijk wat meer actie. Toch is het een prima film met goed acteer werk en het was een zeer vermakelijke film
Zira
In de bioscoop op zo'n groot scherm, met goed geluid, is de spanning voor de aktie te snijden. Thuis op de bank voor de tv is dat toch anders.
Quaternion
ik vond het niet zo'n goede film doordat ik geen goede structuur kon ontdekken. Ik stoorde me ook aan de kleintjes.
Ik heb liever Hornblower.
Donkerwoud
Ik heb liever Hornblower.
Jep, die serie films was echt goed. Mooie combinatie tussen drama, avontuur en een snufje komedie. De productiekosten liggen wel aanzienlijk lager, maar dat neemt niet weg dat het mooie beelden oplevert.
thomas_
Zeer tegenvallend. het duurde allemaal te lang, te langdradig allemaal, weinig actie. Het darwin verhaal was nog wel leuk. Acteren was goed. maar film boeide me niet, met moeite afgezien
tommykonijn
Erg mooie avonturenfilm, Ik zie liever The Truman Show van Peter Weir maar die 2 films vallen totaal niet met elkaar te vergelijken. Russel Crowe acteert zijn rol briljant en weet je het hele speelduur te boeien. Ik vond dit een spannende maar vooral mooie film.
Nijreesboy
ik ga deze film zo kijken.
ik weet niet wat ik hier van moet verwachten omdat de meningen hier nogal veschillend zijn.
meestal hou ik wel van dit soort films.
Lad
Niet echt een film met verschillende zeeveldslagen (wat ik eerst toch verwachtte), maar wel een film met een goed uitgewerkt verhaal.
Russel Crowe doet het weeral zeer goed als de kapitein van het schip, maar ook de andere acteurs doen het prima.
Het is een beetje een kat-en muis spelletje met op het einde de uiteindelijke zeeslag, die zeer mooi weergegeven wordt. De laatste scene was wel goed gevonden.
bosco
Ik kijk graag naar geschiedenisfilms,Het is ongeloofelijk om te zien hoe zoveel man op een schip zit.Dit is een authentieke weerspiegeling van hoe `t in het echt ging.
Een van de mooiste scenes vindt ik wanneer Crowe en Bettany muziek spelen.Mozart als ik me niet vergis.
Mooi geregisseerd!!
omnitoaster
een mooie film van "underdog vs superpowers" in een klassieke setting van middeleeuwse zeemanskunst
goede film

Cinderella Man
Biografie / Sport, 2005

Rush
Biografie / Sport, 2013
gebaseerd op boeksurgeonmarineschipepischroyal navyhistorical fictionperiode stuknapoleonic warsnaturalistfrigateself surgery sea battleweevil high seasnaval warfare19e eeuwgalapagos islandsgalapagos naval battleenglish navysurprise-ending