menu

Master and Commander: The Far Side of the World (2003)

mijn stem
3,37 (1966)
1966 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Avontuur
138 minuten

geregisseerd door Peter Weir
met Russell Crowe, Paul Bettany en James D'Arcy

Het verhaal speelt zich af in de tijd na Napoleon en vertelt het verhaal over de strijd tussen de zeemachten. Lucky Jack Aubrey (Russell Crowe) is kapitein van zijn geliefde schip de 'H.M.S. Surprise'. Geheel onverwachts wordt hij aangevallen door een oorlogsschip, dat qua uitrusting niet met zijn eigen schip te vergelijken valt. Aubrey's schip wordt zwaar gehavend achtergelaten. Toch besluit hij zich er niet bij neer te leggen, ook al kan dit de ondergang van de Surprise betekenen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=bU_ThZuFEjE

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van DragQueen
3,5
Zeer vermakelijke film. Het verhaal is weliswaar aan de dunne kant. Maar de film bevat een goede vaart, en blijft over de gehele lengte genietbaar. De cast met o.a Russel crowe, acteert zeer overtuigend. Ook ziet het er visueel allemaal zeer onderhoudend uit. Prima effecten en aankleding, en genoeg actie om te entertainen. 3,5 Ster.

avatar van Pitakaas
3,0
Interessant ‘epos’ die de periode van Napoleon wilt doen herleven, en dan vooral gericht op de diverse zeeslagen.
De insteek van de film doet bijna ‘documentarisch’ aan. De regisseur biedt een interessante kijk in het dagelijks leven van de bemanning van zo’n schip, alhoewel het zich voornamelijk richt op de officieren en minder op het dekvolk. Echter is duidelijk te zien dat de makers veel research en moeite hebben gestoken om alles kloppend te krijgen en diverse leuke details aan te brengen. Alleen al door deze efforts en de geweldige settings (schitterend in beeld gebracht ook) maakt deze film al een kijkbeurtje waard, helemaal omdat dit soort films toch niet heel veel worden gemaakt.

Echter maakt de gedetailleerde aanpak van Weir de film zo nu en dan ook wel wat droog. Van enige karakterontwikkeling is geen enkele sprake, en het verhaaltje is onderhoudend maar ook niet meer dan dat. Gelukkig is er wel een aardig tempootje waardoor de lange duur (toch ruim 2 uur) helemaal geen obstakel is. Er zitten zelfs wat spannende stukjes in dankzij het kat en muisspel tussen de Franse en Britse vloot. Al met al een vrij leuke avonturenfilm.

avatar van Ebenezer Scrooge
4,5
Prachtfilm! Met een van de beste acteurs van dit moment, Russel Crowe. Een verademing tussen al dat Pirates of the Caribbean-geweld.

Je hoort het hout van het schip kraken, heerlijk!

avatar van Filmfan74
4,0
Heerlijk avontuurlijk en sfeervol, met een bijzonder stukje geschiedenis er op een hele aparte manier door verweven. Prachtig in beeld gebracht, erg goed acteerwerk. Op en top genieten.

avatar van Toontje G
3,5
Een lange zit, even volhouden dus.

avatar van KingJ
4,5
prachtige epische avondturenfilm!

aanrader

avatar van Insignificance
1,5
David vs. Goliath op de golven. Of Moby Dick, zoiets. Zolang het spul aan zeeslagje doet, gaat het allemaal nog wel. Verder boeit het maar mondjesmaat. Het toenmalige leven op zo'n schip zal wel reuze interessant zijn voor de liefhebber, ik weet na een uurtje nog maar nauwelijks wie wie is.

Via de dokter schijnt het iets te willen met de motivatie van de kapitein, maar erg veel komt daar niet van terecht met deze avontuurlijke inslag en snotapen die er rondlopen. Dat heeft dan wel weer als voordeel dat de meer dramatische momentjes ook niet oeverloos blijven doorzeuren.

Zo kiest het als het ware de weg van de minste weerstand, maar ook die van de minste houvast. Weir is wel eens uitdagender voor de dag gekomen dan dit blockbustertje waar niet veel meer te halen valt dan Lucky Jack en zijn jacht op een vijand die tot mythische proporties wordt opgeblazen.

En ondertussen wordt er wat tijd gevuld met sublotjes als die rond Hollom en Maturin, waarvan de laatste via zijn fascinatie voor diertjes, hoe inventief, de finale op gang trekt. Een pover verhaaltje, te vluchtig in z'n actie en een cast met nul komma nul charisma. Twee uren die voorbij kruipen.

avatar van mcdaktari
Dit vind ik nou weer echt een perfecte rol voor Russell Crowe, net zoals in The Gladiator, dat was ook al zo'n pracht rol.
Ik zie Russell Crowe dan ook graag acteren maar niet al zijn rollen vind ik even goed. In deze film is hij weer gewoon heel goed. Het verhaal op zich vind ik ook best goed.

Confusie
De 'H.M.S. Surprise' wordt 'geheel onverwachts' aangevallen dus.

In dat geval ga ik wel even kijken.

2,0
Wat een slappe hap zeg.....Net zo spannend als `Dances with wolves`..lol. De film wordt gedagen door Crowe en dat is nodig ook. Nu op tv , en zeer regelmatig zap ik op andere programa´s ,kom dan weer terug en heb niks gemist....O ..ze zijn nu in een dierentuin of zoiets...En zo kloot het maar door. Wat een flutfilm.Voor een uitgebreider verslag, lees hier boven de recensie van Insignficance, die de film net zo boeiend vind als ik....lol. Weet je...? Ik doe hem uit.....

avatar van Graaf Machine
4,0
Afgezien van dat Darwingeneuzel een fijne film over zeemilitairen in het begin van de 19e eeuw. Heb genoten.

4,0
Historisch mooi ingekleurde film. Alles was tot in de puntjes in orde gemaakt, maar ikzelf werd jammer genoeg niet in de film gezogen. Het kwam soms ook wat naar de langdradige kant over. De stukjes met de dokter vond ik erg aangenaam en ook de zeegevechten waren de moeite waard om te zien. Crowe speelde degelijk maar ook niet meer dan dan, eigenlijk stak er niemand echt bovenuit van de acteurs.

Ted Kerkjes
Wederom de twee vrienden: Paul Bettany en Russell Crowe. En ook in deze film wordt hun vriendschap op de proef gesteld.

Ik vond het een sterke film met prachtige special effects. Erg mooi gemaakt allemaal. Zoals Ebenezer Scrooge al zegt: je hoort het hout kraken! Dat is zo mooi en sfeervol. Het verhaal stelt niet zo erg veel voor, en ik vond de zijlijnen dan ook boeiender, maar het geheel is gewoon een ijzersterke film.

avatar van scorsese
4,0
Prachtige film over de bemanning van een Brits oorlogsschip ten tijde van Napoleon. De film speelt zich bijna geheel af op zee en heeft niet echt een verhaal. Dat is niet echt een gemis omdat alles er zeer authentiek uitziet waardoor dit een boeiend kijkje is hoe het er destijds aan toeging op zee. Een aantal spannende scenes en Russel Crowe is goed gecast als de kapitein.

avatar van coldstorm
3,5
ik vond deze film leuk en er zaten wat hele leuke stukjes in maar er is niet echt een moment geweest dat ik spanning voelde ja een klein beetje in het begin in die mist het verhaal is redelijk te volgen maar ik geef deze film geen tien hij krijgt van mij net voldoende maar komt niet in mijn top 10

avatar van arno74
3,5
Vermakelijk. Ondanks de lange duur en het aanvankelijk voorspelbaar ogende plot wist het dankzij wat subplotjes boeiend te blijven. Kwalitatief is het een hele degelijke film, deels te danken aan het epische budget. Vooral de zeeslagen leveren hele fraaie beelden op. 3,5*

avatar van knusse stoel
3,5
Russell Crowe die in deze film een mooie hoofdrol speelt en ook de rest van de crew kwam goed op ons over. Een goed verhaal met regelmatig een gevecht (wat de meesten mooi zullen vinden) op zee tussen "klein Duimpje" (H.M.S. Surprise) en de grote 'reus' een oorlogsschip, dat qua uitrusting niet met Crowe zijn schip te vergelijken valt. 'The underdog positie' zal voor de meeste kijkers ook een reden zijn, om zijn kant te kiezen.
Voor ons in zijn totaliteit een mooie avonturenfilm van het soort dat je zo nu en dan om de zeeoorlogen geschiedenis op peil te houden, dient te zien.

3,5
Wij vinden het een redelijk mooie film. Omdat er enkele spannende gevechten in zitten. Wij vinden het ook wel een beetje saai omdat er veel momenten waren waar ze zongen of het avondmaal aten. Het is ook jammer dat er zoveel keer gevochten wordt tegen dezelfde boot. We vonden wel dat de kapitein zijn rol heel goed speelt in deze film. Wij waren ook onder de indruk van de kledij en de details dat dat wel mooi paste in de tijd.

avatar van IH88
3,5
“For England, for home, and for the prize!”

Interessante film maar wel een erg lange zit. Master and Commander is een vakkundig gemaakte film over het leven op een schip in de periode van Napoleon. De hiërarchie, het overleven, ziektes, gewonden, gevechten, veel alcohol, kameraadschap, het komt allemaal langs.

Op zich prima, maar het is soms erg langdradig en zeker niet alle subplotjes zijn even interessant. De band tussen Crowe en Bettany en Bettany’s zoektocht naar nieuwe diersoorten is nog wel interessant. De zeegevechten zijn spannend, maar soms ook erg onoverzichtelijk. Vooral op het laatst weet je niet meer wie tegen wie vecht. Visueel is de film wel indrukwekkend. En de acteurs verbloemen veel en zorgen ervoor dat de lange zit toch nog de moeite waard is.

avatar van Capablanca
3,0
Het veelbelovende begin wordt niet helemaal ingelost. Men wil te veel tegelijk en het verhaal ontaardt in een grote achtervolging met te weinig actie.

avatar van Mickey b
3,0
Sfeervolle film over het leven op een Brits marineschip in 1805. Alles mooi in beeld gebracht. Zeeslagen weliswaar niet zo actievol en soms wat verwarrend, zeker op einde film, maar voor de rest is alles wel meeslepend. Twee uur zo voorbij. Kwam realistisch over. Geslaagd in zijn opzet.

avatar van Boneka
4,0
Ben een volle punt omhoog gegaan. Dat gebeurt niet vaak bij mij, maar misschien waren de verwachtingen anders bij het zien van de eerste kijkervaring. Nu ik hem voor de tweede of derde keer heb gezien vind ik het toch wel een boeiende film. Misschien niet qua spanning, maar wel zeer realistisch in beeld gebracht. Alles voelt zeer naturel aan. Afgezien van het jongetje dat iets teveel bravoure en wijsheid had wat op die leeftijd natuurlijk niet kan. Wel leuk gespeeld in deze film. Maar de opbouw is fantastisch de scheepstermen boeiend en het verhaal zeer acceptabel. Daarnaast zijn ook de gevechten goed in beeld gebracht. De soundtrack is prettig al moet je het eentonige violenspel niet te vaak horen. Dialogen waren goed en niet geforceerd. Zoals gezegd naturel en zeker niet geromantiseerd.

De film begint spookachtig het eind verassend. Als je goed door alles heen kijkt is er heel gedetailleerd te werk gegaan. Neem nu die wandellende tak. Dat was de aanleiding voor het laatste gevecht. Inderdaad meesterlijk!

avatar van Fisico
3,5
Fisico (moderator)
Master and Commander Stond al lang op mijn lijstje, maar het kwam er nooit van. Toch was het redelijk de moeite voor een keertje, maar zal ik hem toch niet gauw opnieuw bekijken. Als kijker krijg je een mooi beeld van het leven op zee ten tijde van Napoleon omtreeks 1800. De veldslagen zijn boeiend om te zien en ook het alledaagse leven komt aan bod. Vakkundige film met oog voor detail dus, maar na halfweg begint het toch een lange zit te worden.

Uitstekende acteerprestaties ook van Crowe, Bettany en de anderen. Maakt het des te boeiender om te volgen. Wel bizar dat er wat kinderen rondliepen op het schip, laat staan dat die ene wel heel veel mocht en kon van de kapitein. In de verste verte niet te vergelijken met Pirates of the Caribbean, maar dat hoeft ook niet natuurlijk. Mooi decor, mooie camerawerk en montage. Technisch dus zeker bovengemiddeld. Qua verhaal is het wat doorbijten. Alles in zijn geheel genomen geslaagde film.

De film ‘Master and Commander is geregisseerd door Peter Weir. Een belangrijk personage in deze film is Russell Crowe. Hij is de kapitein van het schip en heet in de film Jack Aurbey. Een ander hoofdpersonage is Paul Bettany. In de film wordt hij Stephan genoemd en vertolkt de rol van dokter. Vervolgens heb je ook nog Thomas Pullings: hij is de jongen die de kapitein bijstaat als de scheepsgezaghebber beslissingen moest nemen en is dus de rechterhand van de kapitein. Als laatste is er ook nog Barret Bonden. Hij is de stuurman van de kapitein. De film heeft als genre Avontuur. De film werd uitgebracht op 14 november in het jaar 2003.
Het verhaal gaat over het leven op een ontdekkingsschip. De kapitein gaat met zijn bemanning op ontdekking. Samen maken ze veel mooie en nare dingen mee. Het is een groot avontuur met vele obstakels (bijvoorbeeld een storm of een vijandig schip).
Het verhaal is gebaseerd op 3 boeken: Master and Commander, HMS Surprise en Post Captain. Ze zijn allemaal geschreven door auteur Patrick O’Brian. Het eerste boek van Patrick is Master and Commander. Dit werd geschreven in het jaar 1996. Hierop volgde het verhaal Post Captain, wat geschreven is in 1972. Als laatste is er ook nog HMS Surprise. Op basis van deze interessante verhalen werd de prachtige film Master and Commander gemaakt.
In de film zijn er diverse positieve en negatieve punten. De inhoud van het verhaal is goed en heel mooi gespeeld. Het verhaal zit logisch in elkaar en er wordt geen anachronisme gebruikt. Het karveel waarmee ze de zee afvaren is fantastisch nagemaakt, net echt. Ik zie geen verschillen met het authentieke exemplaar. Er zijn ook een paar negatieve punten. Het verhaal speelt zich af op het karveel dat zich midden op zee bevindt, en zo is dat het hele verhaal door. Daardoor zie je telkens hetzelfde achtergrondbeeld en dat is wel jammer. Het schip gaat eenmaal aan land maar daar blijven ze op dezelfde plek en bijgevolg kan je ook daar het landschap niet aanschouwen. Een negatief puntje is ook dat de film wat te lang duurt. Twee uur is voor ons wel wat lang voor deze film. Het verhaal begint op zee en eindigt ook op zee. We zouden persoonlijk een ander einde hebben gekozen zoals bijvoorbeeld dat ze aan land gaan en ze daar grote hoeveelheden voedsel en waardevolle spullen ontdekken.
Het is een boeiende film met veel avontuur en af en toe met een spannend fragment. Het reizen op zich is al heel avontuurlijk en als daar dan nog een paar gevechten bijkomen is het nog spannender! De film duurde wel wat te lang. Als de mannen meer aan land zouden gaan zou de film boeiender zijn en minder langdradig.

avatar van Grindhouse62
3,5
Deze film uit mijn collectie na ongeveer 15 jaar herzien. Blijft een zeer avontuurlijke film met middelmaat aan actie, maar waar actie kwam, was het ook hard en stevig. Er werd goed geacteerd en het camerawerk was prima. Heb wederom genoten van deze film. In de vooravond ga ik de western Broken Trail (2006), daarna de horror Happy Death Day 2U (2019) en als late night de SciFi movie Attack of the 50 foot woman (1958) allen uit eigen collectie kijken.

3,0
TMP
Qua setting en camerawerk een prima film. Het leven op het schip, de gevechten, de reis op zee en de Galapagoseilanden worden allemaal uitstekend in beeld gebracht. Het verhaal kon echter niet altijd boeien en is soms ietwat langdradig. Veel personages blijven ook wat oppervlakkig. Op visueel gebied dus een stuk beter dan op verhaaltechnisch gebied.

avatar van Woland
3,5
Alleraardigste film over het wel en wee van een Brits oorlogsschip, dat in de wateren rond Zuid-Amerika een kat-en-muis-spel speelt met een Frans schip. Maar hoewel er een aantal (behoorlijk geslaagde) oorlogsscenes in zitten, is dat niet de hoofdmoot. Er wordt een fraai beeld geschetst van het leven aan boord en het is ook een avonturenfilm, in die zin, al is het niet alleen maar spektakel wat de klok slaat. Sterker nog, het kabbelt vaak best een beetje, maar dat vond ik eigenlijk helemaal niet erg; je ging op deze manier ook best wel meeleven met de zeelui. Het ziet er ook erg fraai uit - zowel op zee onder alle omstandigheden, de landingen en de zeeslagen. Misschien iets aan de lange kant, maar viel me niks tegen.

avatar van Filmkriebel
3,5
Interessant. Het leven aan boord van een militair schip boeit me wel, en hier zie je het reilen en zeilen aan boord van de HMS Surprise. Absoluut geen lachertje en keihard dit leven. Naast het gevaarlijke werken tijdens stormen moest je ook veel strategie en geduld aan de dag leggen om vijandige boten te ontwijken. Want als ontwijken niet meer kan, dan volgde hoe dan ook een bloedig partijtje zeeslag tot één van de schepen ingenomen werd. Hun nemesis is het Franse oorlogsschip Acheron, die op vlak van constructie superieurder is.

Ook boeiend vond ik de manier waarop mariniers opgeleid worden. Die knulletjes van twaalf/dertien jaar kregen al flinke verantwoordelijkheden en werden klaargestoomd om toekomstige kapiteins te worden. Ook de grote Lord Nelson startte zijn loopbaan op die manier. Eerste luitenant Pullings, die wat ouder is, zo'n 18 jaar, krijgt op het einde van de film de grootste beloning; hij krijgt voor de eerste maal na zijn lange training het bevel over een schip. .

Crowe vond ik nu eens wel goed zitten in een rol; hij speelt de ervaren kapitein met bescheidenheid en dat loont. Groot minpunt is het erg dunne verhaal dat de film soms wat doet aanslepen en ik was ook geen vrager voor de natuurkundige fascinaties van de dokter, die de kapiteins beste vriend is.

avatar van Lovelyboy
3,0
Ergens na het uitkomen in 2003 gezien en destijds een tegenvaller. Na de redelijke positieve reacties hier, me er toch nog maar weer eens aan gewaagd, ondanks een suburb beeld van de marine en omgang van die tijd, valt er toch nog het nodige op te merken.

Zonder al te veel aanloop val je meteen in een schoten wisseling met de grote tegenstander, iets dat uitmondt in een vlucht. Wat daarna vooral opvalt is het uiterst reëele en rauwe beeld van de maritieme oorlogvoering in die tijd en het leven aan boord van zo'n vaartuig. Niet bepaald een sinecure, net als het overleven van verwondingen. Mooi en boeiend is de alledaagse gang van zaken maar ook de reparaties die op volle zee worden uitgevoerd. Op het uur komt er ook nog een meer dan aardig beeld voorbij met betrekking tot bijgeloof. Een uitstekend stukje paranoia, bijgeloof en de claustrofobie in een benauwend en warm ruim komt voorbij met Hollom als lijdend voorwerp.

Maar helaas toch...is het verhaal simpel weg te mager of hebben alle details met betrekking tot het leven aan boord de overhand om dieper te komen met de personages? Ondanks enkele boeiende momenten van sfeer, muziek en spanning voelt Master and Commander droog en stroef aan en heeft simpelweg moeite op het vlak van personages te boeien. Zeg maar gerust dat allen inwisselbaar zijn.

Master and Commander heeft in die zin twee gezichten en is boeiend als beeld qua het leven aan boord en de gebruikte tactieken, maar als verhaal in het geheel mist de film het nodige. Voeg daarbij een aantal prachtige natuurscenes, om als laatste de meer dan prima soundtrack van Iva Davies te benoemen en de prachtige Cello suite no1 van Bach. MaC is dan ook een knappe film voor een keer, en over tien jaar weer, maar verder niet iets dat een onuitwisbare indruk achter laat.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:00 uur

geplaatst: vandaag om 17:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.