• 9.373.663 stemmen

Master and Commander: The Far Side of the World (2003)

Drama / Avontuur | 138 minuten

Genre: Drama / Avontuur

Geregisseerd door: Peter Weir

Met onder meer: Russell Crowe, Paul Bettany en James D'Arcy

Gesproken taal: Frans, Portugees en Engels

Releasedatum: 27 november 2003

Plot Master and Commander: The Far Side of the World

"The courage to do the impossible lies in the hearts of men."

Het verhaal speelt zich af in 1805, de tijd van Napoleon, en vertelt het verhaal over de strijd tussen de zeemachten. Lucky Jack Aubrey (Russell Crowe) is kapitein van zijn geliefde schip de 'H.M.S. Surprise'. Geheel onverwachts wordt hij aangevallen door een oorlogsschip, dat qua uitrusting niet met zijn eigen schip te vergelijken valt. Aubrey's schip wordt zwaar gehavend achtergelaten. Toch besluit hij zich er niet bij neer te leggen, ook al kan dit de ondergang van de Surprise betekenen.

Captain Jack Aubrey

Barrent Bonden, Coxswain

2nd Lt. William Mowett

avatar van Jordy

Jordy

Prima film. Erg mooie, spectaculaire gevechtsscenes, en daarnaast veel interessante rustige momenten. Je krijgt een mooi beeld van het leven op zo'n schip, al die mensen samengepakt op een kleine ruimte...

Op een gegeven moment begint het allemaal wel een beetje teveel van hetzelfde te worden, maar een 3,5 vond ik het allemaal wel waard

Moet wel zeggen dat ik die Crowe met z'n uitgestreken smoelwerk langzaam aan wel een beetje zat begin te worden. Moest inderdaad geregeld aan die South Park aflevering denken Foighting 'round the world hehe

avatar van stinissen

Wat een geweldige film voor mijn had de film nog wel een uur mogen duren, maar ja ik ben ook gek op zulk soort films. Film doet mijn ook heel veel aan Moby Dick denken. Mensen die de film hebben gezien begrijpen wel waarom, een hint; Acheron en de witte walvis en Capt. Jack Aubrey en Captain Ahab. Wat ik ook mooi aan de film vond was hoe de dokter -wetenschapper Dr. Stephen Maturin, Surgeon reageerde op alle dieren en insecten alleen jammer dat hij de grote vogel niet mee kon nemen (Dodo)

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Waardeloze film.

De prachtige plaatjes die ik kreeg voorgeschoteld en de realistische wijze waarop het leven aan boord van een schip in de 19e eeuw wordt neergezet, kan niet compenseren voor het flinterdunne verhaal.

Toen de film leuk werd, was hij ineens afgelopen. Heb me zelden zo bekocht gevoeld bij het zien van de aftiteling.

2.5 sterren

avatar van Phoenix

Phoenix

Interessante kijk op de, vaak weggelaten, andere aspecten van zeevaren in die tijd. Russel Crowe is (natuurlijk) goed, maar de rest van de cast kon goed mee. Paar mooie zeeslagen maken het af. 4*

avatar van Yak

Yak

Met vlagen leuk, mooie plaatjes, lekker visueel spektaculair maar dat was het dan ook wel. Een oscarnominatie voor Best Picture vind ik met het magere verhaal en de 'gebruikelijke ingrediënten' (tragische dood hier, heroisch moment daar, vriendschap zus, bijna stervende held zo, ...) echt onbegrijpelijk. 3,0*

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Het belangrijkste is eigenlijk al wel gezegd over deze film. De film ziet er mooi uit en het geeft een mooie kijk op het leven aan boord van die grote zeilschepen. Goed acteerwerk van vooral Russel Crowe (alweer), vind die man toch een steeds beter acteur worden.

Alleen het verhaaltje is, voor zo ver al aanwezig, wel erg dunnetjes. Beetje zeebries blaast het zo mijlen ver. Toch heb ik me wel vermaakt en vond ik ook het dagelijks leven aan boord boeiend genoeg om naar te blijven kijken. Kom uiteindelijk toch wel tot een goede 3.5*.

avatar van schram101

schram101

Hoewel deze film al mander half jaar in de kast, pas vanmiddag bekeken. Hoewel natuurlijk stukken realistischer dan de Pirats of the Caribbean films, wel minder vermakelijk. Toch zitten er prachtige scenes tussen en zal de film wel een behoorlijk budget hebben gehad want alles is mooi opgezet en de special effects zien er netjes uit!

avatar van Theunissen

Aardige film met veel mooie beelden. Vooral het eerste uur vond ik erg goed,

avatar van FrisoBoei

FrisoBoei

Mooie film. Af en toe zitten er echt prachtige beelden in. Het leven op zee is verder mooi in beeld gebracht, ik heb het nog niet eerder zo gezien.

Verder een aantal originele dingen, zoals ze de vijand misleiden is af en toe net een schaakspel; de mist, het lokaas, en de vermomming op het laatst. Ook de manier waarop ze vechten en de tactiek is redelijk gedetailleerd, weliswaar allemaal wat opgeleukt, in beeld gebracht.

Ik meen dat het op een boek is gebaseerd, dat boek ga ik wel een keer lezen denk ik.

Acteerwerk is verder prima, Crowe doet het goed. Geen diepgaand dramatisch acteerwerk in de film verder.

Overigens vind ik dat het vooral een avonturen film is en minder een drama. Het geheel wordt redelijk luchtig en aontuurlijk gebracht en er zit niet echt emotionele diepgang in. Bijvoorbeeld bij de jongen die zijn arm verliest, daar wordt verder weinig op in gegaan. Het is even balen maar daarna gaat iedereen weer verder en het blijft een vrolijk ventje.

Kortom, een mooie film en mooie beelden en een goede verbeelding van het zeeleven tijdens de oorlog. Verder een aantal leuke momenten een aardige actie. Geen meesterwerk maar een meer dan gemiddelde, vermakelijke film.

avatar van Film Pegasus

Leuke avonturenfilm zoals die er te weinig gemaakt worden. Vroeger had je meer van deze familiefilms. Een topper is het niet, daarvoor zijn er teveel clichés en is het verhaal af en toe net wat te lang. Maar Het geheel is wel een mooi avontuur geworden en ook het acteerwerk valt vrij goed mee. Opmerkelijk is ook dat hier toch ietwat aandacht is besteed aan de geschiedkundige accenten. Gewoontes, terminologie, achtergronden die echt zijn. Ik heb me met deze film in elk geval goed geamuseerd.

avatar van The Oceanic Six

Zeer behoorlijk avonturenfilm die een stuk realistischer het piratenleven toont van de Pirates of the Caribbean reeks. Dat waren eigenlijk de enige fatsoenlijke piratenfilms die ik heb gezien voor zover ik het me kan herinneren. Erg vermakelijk. Master and Commander is heel anders. Geen grappen en grollen, geen komische personages en vooral geen fantasy zaken als ondoden etc.

Ik moet zeggen, de film is goed te genieten. Erg interessant om eens het leven aan boord van zon schip te zien waar onderling respect en vriendschap hoog in het vaandel stond. Daarnaast werden de gevechten en schipenteringen fraai getoond. Het was allemaal niet zo over de top als bij de Pirates reeks maar het zag er wel sterk uit. Ik ben geen groot piratenkenner maar ik kan me goed voorstellen dat het allemaal aardig correct is met het verleden van toen. Het zag er allemaal geloofwaardig en realistisch uit. Interessant om te zien welke manieren en technieken ze gebruikten om de vijand te verrassen en uit te schakelen.

Ook sterk vond ik het acteerwerk. Er zat eigenlijk geen zwakke acteur tussen. Als laatste grote pluspunt noem ik de aankleding van de film. Het ziet er allemaal prachtig uit. De schepen zijn mooi weergegeven, de kostuums en andere zaken zien er erg overtuigend uit. Je zou je bijna in die periode wanen...

Is de film dan een echte topper? Nee, dat niet. Daarvoor is de film in mijn ogen soms te traag. Soms heb je zo een hele tijd dat er weinig gebeurd en dat het een beetje saai wordt. Daarnaast duurde de film me ook te lang. Dit hele verhaal had niet in een hele dikke 2 uur gehoeven. Een mooie anderhalf uur was passender geweest.

Uiteraard geef ik de film wel een dikke voldoende.

avatar van Chimpz

Chimpz

Een veldslag op zee die met gemak op een kwartiertje had verteld kunnen worden. In plaats daarvan wordt er de tijd genomen om memorabele en sympathieke personages neer te zetten op een geweldig decor (de boot komt 100% echt over, bij momenten voel je je er al thuis op). Het plot leent zich misschien tot een actievolle adrenalinestoot, maar tussen de openings- en slotstrijd zit toch driekwart film vol dialogen. Gevuld met subplot (de bioloog, het bijgeloof, etc. etc.) wat zorgt voor uitgediepte personages is dit een toffe film geworden die uiteindelijk nergens ècht naartoe vaart, maar waar de rit toch tof is door de personages en de geweldige cinematografie.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Dit is een prachtige film. Het verhaal van de H.M.S. Surprise met z'n eigenzinnige kapitein Lucky Jack (R. Crowe) heeft me van begin tot einde weten boeien.

Visueel is deze film affer dan af. Prachtige vergezichten op een schijnbaar eindeloze zee, de fregatten die er voor de volle 100% echt uitzien, de kostuums, het scheepsmanstaaltje, alles is tot in de puntjes verzorgd en draagt bij tot de authenticiteit en geloofwaardigheid van de ze film. En alhoewel het verhaal zich bijna volledig op het ater afspeelt gaat het er op geen enkel moment saai uitzien.

Het verhaal op zich stelt niet heel erg veel voor. Tussen de zeeslagen door wordt er ruim de tijd genomen om de hoofdpersonages beter te leren kennen. Er wordt veel aandacht besteed aan het leven op zee, meer bepaald aan boord van een oorlogsschip. En dat blijkt niet altijd even prettig te zijn. Nu eens dagenlang wachten op wind onder een loden hitte, dan weer een heftige storm, altijd op je hoede zijn voor de vijand, oefenen om zo snel mogelijk de kanonnen te laten bulderen, enz...Het komt allemaal aan bod en gaf een realistisch beeld van hoe het er in die tijd aan te pas moest gaan. Vergis je niet, dit is geen actiefilm, doch een drama. Maar als er dan toch actie aan te pas komt, dan is het raak!

Russell Crowe en Paul Bettany zijn de hoofdrolspelers, die als kapitein en arts beiden hun verantwoordelijkheden en persoonlijke voorkeuren hebben, die op een bepaald moment hun vriendschap dreigen te ondermijnen. Beide acteurs vertolken hun rol met verve.

Om kort te gaan: dit is een hele mooie goeie film die gewoon heel netjes gemaakt is.

Gaat dat zien!

avatar van 606

Prachtige film en zeer goed gemaakt en sterk acteerwerk

Hele mooie scene's en redelijk verhaaltje

avatar van Movsin

Movsin

Liefhebbers van het genre zijn hier beslist aan hun trekken gekomen. Zelfs geen romance om het tempo uit de actie te halen.... en bovendien een erg goede Russell Crowe om de veelzijdige kapitein Lucky Jack uit te beelden.

Goede avonturenfilm met spanning en ook ontspanning en vaak spectaculaire beelden.

avatar van Zinema

Prettige film.

Wel een beetje van dik hout zaagt men planken, maar het werkt.

Crowe is goed maar Bettany steelt de show in deze onderhoudende en sfeervolle avonturenfilm. Niet alles is misschien even sterk toch kon e.e.a. mij wel bekoren.

Mooie zeeslagen en een vleugje drama ronden het geheel af naar een uitstekend resultaat. Ook het tijdsbeeld lijkt erg goed gevangen.

Zeer goed.

avatar van otherfool

otherfool

Een paar echt machtige shots van de prachtige schepen doen verbloemen dat het plot niet altijd even fascinerend is. Het verhaal van de Darwin-esque scheepsarts hangt er een beetje bij; da's wel jammer. Toch mooie dingen gezien.

3*.

avatar van mister blonde

mister blonde

Viel me toch een tikkeltje tegen. Film altijd genegeerd omdat ie me niet aansprak. Al die jaren volledig voorbij gegaan aan het feit dat ie geregisseerd is door een heel goede regisseur. Nu eindelijk gezien en hoewel de film zijn momenten heeft, vond ik hem ook wat saai. Het geheel is erg humorloos (terwijl daar voldoende ruimte voor leek) en Crowe (wat ik sowieso een overschatte flapdrol vind) is wel erg goedaardig hier.Zou best kunnen dat ik bij herziening hoger uit kom. Voor nu 3 sterren.

avatar van Thorongil

Thorongil

Misschien niet de meest actievolle film, maar hoeft dat? Wie dacht dat er voortdurend zeeslagen uitgevochten zouden worden en kanonschoten heen en weer vliegen komt bedrogen uit.
Het is wel een degelijke film, hij toont ons hoe het leven aan boord van een schip er aan toe ging.
Het bijgeloof van de bemanning, de spanning in de strijd, de uitzichtloosheid op zee, problemen met vers eten, gebrek aan hygiëne en ruimte...
De verkleedpartij als walvisjagers op het eind vond ik wel wat minder, een plotlijn dat al vaker de revue is gepasseerd in Hollywoodfilms. Maar Crowe en co. zetten hun karakters geloofwaardig neer. Op een sequel, waar ik al geruchten van heb gelezen dat die mogelijk op komst is (Crowe wil er alleszins nog één doen), zit ik echter niet in het bijzonder te wachten.

avatar van jipt

jipt

Heel erg goede film over een kat en muisspel tussen twee oorlogsschepen in de tijd van Napoleon. Alles wordt van één kant belicht, wat ik sowieso altijd prettig vind bij een oorlogsfilm. Gevechtsscènes zijn goed gedaan, maar het drama was ook uitstekend. Crowe speelt erg overtuigend en is geboren voor dit soort rollen. Vond Paul Bettany ook erg goed als onderzoeker en arts.

Uitstekende film dus, actievol, goed uitgediepte personages, spanning, mooie fotografie & een mooie soundtrack.

Had zeker nog een half uurtje langer mogen duren.

avatar van The One Ring

The One Ring

Deze wilde ik al langer herzien (de laatste keer was al weer zeven jaar terug of zo). Het onderwerp en de setting spreken me erg aan en Peter Weir is een regisseur die ik zeer kan waarderen. Helaas werkt Master and Commander ook bij herziening niet totaal voor me. Ik hoopte dat mijn smaakontwikkeling door jaren heen deze film goed zou doen, maar ik vond er eigenlijk hetzelfde van als de eerste keer.

Het blijft vooral een gemiste kans voor iemand als Peter Weir. In zijn vroegere werk bewees hij enorm sfeervol te kunnen filmen en daarom leek juist een boottocht door storm en mist me echt iets voor hem, maar hoewel de film niet lelijk is verwacht ik van Weir meer. Het is toch meer degelijkheid. Daarnaast zijn de eerste actie- en avonturenscènes vrij zwak en zijn juist de rustigere scène over het werk op het schip boeiender. De film komt eigenlijk pas echt op gang in de tweede helft. Ik heb een zwak voor ontdekkingsscènes zoals die waarin de dokter al die dieren ontdekt. Daarnaast stelt het eindgevecht niet teleur, integendeel. Het lijkt er ook op dat de film er dan beter uit ziet. Het is net alsof Weir de eerste helft niet interessant vond en daarna echt aan de slag ging of zo. Beter laat dan nooit natuurlijk en daardoor zit er nog genoeg in dat de moeite waard is, maar nogmaals: van Weir verwacht ik gewoon meer.

avatar van Minotaures

Minotaures

Een uitstekende film over het begin van Napoleon's oorlog ter zee.

Aangezien het daarover gaat, hoort dit eerder een oorlogsgenre te hebben. Deze film kan je als klein link met Das Boot connecteren. Er zitten genoeg elementen wat daar gebeuren ook hierin voorkomen.

Als men denkt dat er constant gevochten wordt met een complete vloot, komt bij deze er anders uit. Ik vind dat deze een goed beeld geeft over het schip en haar bemanning. Wat ze meemaken, waar ze in geloven, hoe ze allemaal in zo'n kleine ruimte bij elkaar worden gehouden, hun gedrag, het op een gegeven moment problemen met verse eten en drinken en zo een aantal dodelijke aanvaringen met hun vijand. Alle punten komen duidelijk op beeld en geeft zo de kijker een indruk over hoe het toen allemaal ging als je bij de marine zit. Op dat punt is het zeker geslaagd.

De film begint natuurlijk met een verrassingsaanval op de Surprise, waar ze het net kon overleven. Het schip heeft orders om de Franse schip over te nemen of te verwoesten en zo vervolgen ze een soort chase-and-hit wedstrijdje. De Acheron is gewoon een betere klasse fregaat, dus dat de Surprise als een Nautische walvisvaarder zo de Acheron aanviel is een slim plan, al zat het een beetje aan te komen. Ik had alleen niet verwacht dat de kapitein van de Acheron Lucky Jack had misleid door te doen of die dood was. Wel laf, maar wel een rationele handeling. Toch zijn het allemaal dingen die tijdens zo'n oorlog voorkomen. De mist en alle andere afleidingen inbegrepen. Wat ik wel jammer vind is dat er geen andere schepen op beeld kwamen. Het hoeft natuurlijk niet per se een oorlogsschip te zijn, maar een simpel handel- of vissersboot of schip zou wel leuk en een flinke afwisseling zijn.

Verder zijn de decors in orde, de Galápagos eilanden zien er goed en mooi uit, H.M.S. Surprise en de zware Franse oorlogsschip de Acheron komen prima op beeld en alle schermutselingen tussen beide schepen zijn om te snijden. Qua personages zijn het gewoon standaard ranken die onderling voorkomen, maar waar ik van verrast werd was dat er gewoon kinderen van 12 aan boord zaten. Wat ik wel onrealistisch vond was dat zo'n kleine jochie gewoon een eenheid ging aanvoeren en zelfs aan een gevecht meedeed en zelf wat had gedood. Dat vond ik volkomen ongeloofwaardig. Verder werd er diep op de personages gegraven waar er wat dingen in bewerkt konden worden, liefde om muziek (mooie scènes, trouwens), geloof en interesse in naturology.

Een visueel geweldig mooie film, met uitgediepte en interessante personages, spanning, drama en mooie beelden en een geweldige soundtrack (wat bijna alleen uit de muziek bestaat wat de kapitein en de dokter tijdens vrije uren maken).

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Heel adequaat gefilmd hoor, maar geboeid werd ik niet. Het doet allemaal maar gewoontjes aan. Het leven op het schip, de rol van de wetenschap en de actiescenes. Het is allemaal leuk, aardig en soms ook zelfs mooi om te zien, maar het blijft allemaal maar middelmatig en voorspelbaar. Vooruit, toch maar een krappe ruim voldoende .

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Mooie avonturenfilm, met een ijzersterke Russell Crowe.

Ondanks dat de ganse film zich uitsluitend op het schip afspeelt is hij toch nooit saai, integendeel zelfs, ik vind die een van de betere avonturenfilms die zich afspeelt op zee.

Prachtige beelden trouwens van de scènes op de schepen.

Ook deze film heb ik nog eens opnieuw bekeken, ditmaal op blu-ray.

En waarschijnlijk hoef ik dan niet te zeggen dat de beelden nog indrukwekkender zijn dan op DVD, en vooral het geluid is fenomenaal.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Ik heb deze film in de bioscoop gezien en dan is het wel gaaf om die mooie beelden van de zee te zien en alle spanning die deze avonturenfilm te bieden heeft. Toch vond ik het allemaal nèt niet spannend genoeg en ik ben bang dat als ik deze film op tv zie het effect nog veel minder zal zijn.

avatar van tristanrc1

tristanrc1

Sterke avonturenfilm met veel oog voor detail. Verwacht geen 'over the top' actiescenes, maar de film moet het hebben van een goede soundtrack, ijzersterk acteerwerk, en mooie beelden. Russel Crowe acteert zoals alleen hij kan doen.

avatar van Perry Meer

Perry Meer

aardige film, mooi beelden, hoge zee en af en toe vliegen de kanonskogels langs je oren

(goed geluid ook) redelijk verhaal, niet saai en geen onnodig gezwets of dansen en zingen

jammer dat de Fransosen niet in beeld komen dat had de spanning opgevoerd

de vijand is jammer genoeg onzichtbaar in de film, ik moest trouwens ook nog even denken aan het verhaal van Moby Dick. ik geef deze film;

3,5 kanonskogels

avatar van K. V.

K. V.

k vond het ook een goeie avonturenfilm. Ondanks dat hij redelijk lang duurt, leek het niet zo. Vooral naar het einde toe was het wel spannend om de finale confrontatie te zien. De cast speelde overtuigend, vooral Russell Crowe springt er toch wel uit. Veel scheepsfilms heb 'k wel nog niet gezien (behalve POTC) en het grote verschil is, dat M&C zich wel heel serieus opneemt. Spijtig genoeg was er niet zo veel ruimte voor humor. Voor de rest zeker een puike film die de moeite waard is om te bekijken.

avatar van Spetie

Een vermakelijke film, die de eerste keer iets beter werkte dan de tweede keer.

De eerste keer zag ik de film in de bioscoop en dat is een plek waar een film als deze goed tot zijn recht komt. De scènes op de volle zee en in de storm zijn mooi om te zien en vooral het geluid is tijdens die momenten indrukwekkend. Tijdens de tweede kijkbeurt thuis op een iets minder groot scherm zijn dit soort momenten net wat minder indrukwekkend, maar blijft de film nog wel overeind staan.

Het acteerwerk is meer dan in orde, alleen het verhaal vond ik op sommige momenten wat aan de magere kant. De actie is goed, maar sommige momenten op de zee zijn net wat minder boeiend. Ook vond ik de spanning ietwat tegenvallen, die was er wel maar niet zo overweldigend als ik dacht. Al met al is het een vermakelijke film, goed gemaakt door Weir, maar op sommige momenten net te zwak en niet meeslepend genoeg, om echt op een hoge score uit te komen.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Interessant ‘epos’ die de periode van Napoleon wilt doen herleven, en dan vooral gericht op de diverse zeeslagen.

De insteek van de film doet bijna ‘documentarisch’ aan. De regisseur biedt een interessante kijk in het dagelijks leven van de bemanning van zo’n schip, alhoewel het zich voornamelijk richt op de officieren en minder op het dekvolk. Echter is duidelijk te zien dat de makers veel research en moeite hebben gestoken om alles kloppend te krijgen en diverse leuke details aan te brengen. Alleen al door deze efforts en de geweldige settings (schitterend in beeld gebracht ook) maakt deze film al een kijkbeurtje waard, helemaal omdat dit soort films toch niet heel veel worden gemaakt.

Echter maakt de gedetailleerde aanpak van Weir de film zo nu en dan ook wel wat droog. Van enige karakterontwikkeling is geen enkele sprake, en het verhaaltje is onderhoudend maar ook niet meer dan dat. Gelukkig is er wel een aardig tempootje waardoor de lange duur (toch ruim 2 uur) helemaal geen obstakel is. Er zitten zelfs wat spannende stukjes in dankzij het kat en muisspel tussen de Franse en Britse vloot. Al met al een vrij leuke avonturenfilm.