• 10.582 nieuwsartikelen
 • 161.775 films
 • 10.100 series
 • 29.657 seizoenen
 • 613.318 acteurs
 • 192.923 gebruikers
 • 8.966.149 stemmen
Avatar
 
banner banner

Master and Commander: The Far Side of the World (2003)

Drama / Avontuur | 138 minuten
3,37 2.051 stemmen

Genre: Drama / Avontuur

Speelduur: 138 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Peter Weir

Met onder meer: Russell Crowe, Paul Bettany en James D'Arcy

IMDb beoordeling: 7,5 (236.083)

Gesproken taal: Frans, Portugees en Engels

Releasedatum: 27 november 2003

Plot Master and Commander: The Far Side of the World

"The courage to do the impossible lies in the hearts of men."

Het verhaal speelt zich af in de tijd na Napoleon en vertelt het verhaal over de strijd tussen de zeemachten. Lucky Jack Aubrey (Russell Crowe) is kapitein van zijn geliefde schip de 'H.M.S. Surprise'. Geheel onverwachts wordt hij aangevallen door een oorlogsschip, dat qua uitrusting niet met zijn eigen schip te vergelijken valt. Aubrey's schip wordt zwaar gehavend achtergelaten. Toch besluit hij zich er niet bij neer te leggen, ook al kan dit de ondergang van de Surprise betekenen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Social Media

Volledige cast

Acteurs en actrices

Captain Jack Aubrey

Dr. Stephen Maturin

Barrent Bonden, Coxswain

1st Lt. Thomas Pullings

Midshipman Hollom

Joe Plaice, Able Seaman

Mr. Hogg, Whaler

Captain Howard, Royal Marines

Mr. Higgins, Surgeon's Mate

Mr. Allen, Master

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Shadowed

Shadowed

 • 8247 berichten
 • 5197 stemmen

Geld regeert.

Master and Commander was geloof ik laatst nog in het nieuws omdat veel jongeren de film erom bekritiseerden dat het te saai was. Inhoudelijk is het echter niet saai, maar ook op het visueel vlak van de film is er genoeg te beleven. Dat heeft de film helaas allemaal enkel en alleen te danken aan het budget, en niet aan de regie.

Crowe probeert met veel macht en man om een goede kapitein te zijn. Regisseur Weir probeert de beste man met een aardige introductie (de riem) aan de kijker voor te stellen, maar na dat stukje krijgen we niet bepaald een enerverend personage. Ook de rest van de crew verschilt tussen het wel oké-niveau en het waarom-sta-je-hier-niveau. Bethany bijvoorbeeld hoort gewoon niet in deze film thuis. Te deftig voor zijn personage.

Op zee kennen we een aantal aardig tot leven gebrachte scenes, met mooie kleuren en aardige filtertjes om de dreiging van de oceaan nog wat te versterken. We kennen ook tussendoorn wat aardige beelden van mooie landschappen en spectaculaire effecten. Het budget heeft zeker gesproken, maar dat is dan ook de enige factor die de film naar een hoger niveau tilt. Van de regie komt het namelijk niet.

Lelijk camerawerk, zeker de finale is verschrikkelijk in beeld gebracht. Ze krijgen eigenlijk maar weinig goed in beeld, de editing is mak en de film slaagt er niet in om ten alle tijden lekker te flowen. Er zit gewoon nergens een goede flair in, waardoor niet elke sequentie aanslaat. Het mag dan verdienstelijk eruitzien en redelijk wegkijken, uiteindelijk is het gewoon een opgeblazen onzinfilm die graag serieus genomen wilt worden.

Ik kwam er nog wel aardig doorheen en de effecten zien er goed uit. Ze hebben een aantal mooie sets gebouwd in deze film, daarvoor mijn complimenten. Jammer dat het verder wel erg lang duurt voor een verhaal dat inhoudelijk niet eens zo heel veel diepgang kent. Leuk voor een keertje, maar geen film die ik nog een keer ga kijken.


avatar van Brabants

Brabants

 • 2686 berichten
 • 2006 stemmen

Master and Commander: The Far Side of the World is een vooral interessante film wat betreft drama. Er wordt goed geacteerd en je leeft dan ook echt mee met de bemanning. Verder is het allemaal wat dun maar goed het houdt je toch bezig omdat er enige vaart in zit.


avatar van clubsport

clubsport

 • 3159 berichten
 • 6552 stemmen

aardige avonturen aktiefilm op zee met fraaie gevechten en mooie schepen maar het verhaal weet maar met moeite te boeien , Crowe moet het verhaal met zijn charismatische rol redden anders was een saaie film geworden .


avatar van Basto

Basto

 • 9954 berichten
 • 6788 stemmen

Herzien op blu ray. Geluid is echt heerlijk bij deze film. Verder ziet het er ook allemaal goed uit en kijkt het prima weg.

Krappe 4* blijft staan


avatar van Kondoro

Kondoro

 • 10646 berichten
 • 2467 stemmen

“This is the second time he's done this to me. There will not be a third.”

Zo dan, die is me toch wel erg tegengevallen. Deze film heb ik echt al héél wat jaren op het oog maar, nooit echt zin in gehad om hem te kijken aangezien het me nog nooit echt boeiend genoeg leek om hem op te zetten. Ik zag vandaag dat de film was toegevoegd op ‘Disney+’, en net zoals ik gisteren deed met een film op ‘Netflix’ heb ik geen twee keer hoeven te twijfelen en hem gelijk even aangezet. Toch wel meer als reden dat ik hem dan gewoon een keer gezien had en, ik had wel weer eens zin in een avontuurlijk filmpje. Deze film kwam daarmee mooi uit de voeten, ik zat er klaar voor en had er best zin in gekregen.

Wat mij altijd goed kan bekoren in dit soort films zijn de slagvelden op zee, waar de boten tegen elkaar vechten, het is eigenlijk wel iets wat ik wel verwacht in een film zeker met dit concept. Helaas valt dat allemaal vies tegen, je krijgt het wel maar, het is ontzettend weinig. Daardoor was bij mij toch wel na een ruim uur de interesse langzamerhand weg aan het gaan, ik vind dat persoonlijk gewoon wel vet om altijd te zien en ik had er best op gehoopt.

Nee, deze film is best saai en traag te noemen. Ik vond het niet altijd even boeiend, er hadden veel meer slagen mogen zijn van mij, want na eigenlijk de introductie (ongv. Een half uur verder) kakte de film volledig in, wist het script geen bijzonder kant op te gaan en moest de film eigenlijk iets verzinnen zijn minuten te vullen, helaas veelal met dialogen die eigenlijk totaal niet boeiend zijn, en vaak ook best saai. Heel veel gelul vooral, weinig gebeurtenissen.

Ja, het einde is leuk maar, dat komt veel te laat. Een film die ruim twee uur duurt waar hooguit vijftig minuten denk ik echt boeiend waren vond ik gewoon te slecht. En daar kan een goede cast noch regisseur niet tegen opwerken, het script is gewoon slap. ‘Crowe’ deed het best leuk, al had ik hem liever weer gezien in een arena met een zwaard in zijn handen, want ook hij kan zeker zijn prestaties niet omhoogbeuren.

Ik vond de scenes die geschoten zijn van o.a. de natuur maar ook het schip erg mooi, en de actiescènes die er zijn, zijn gewoon interessant. Alleen daar houdt het bij mij en de film ook op, meer heeft het niet te bieden. Twee uur zijn overigens ook veelte lang, het had ook een heel stuk korter gekund!


avatar van Flavio

Flavio

 • 4433 berichten
 • 4705 stemmen

Blijft toch wel met gemak overeind zoveel jaar na dato. Weir blijft een enigszins verrassende keus als regisseur, maar die is toch redelijk veelzijdig en heeft met Gallipoli natuurlijk wel eerder oorlogsgeweld goed weten over te brengen. Bettany en Crowe zijn allebei prima in de belangrijkste rollen, en ze worden ook niet als overdreven tegenpolen getoond. Hun vriendschap moest wel geloofwaardig blijven. De rest van de cast is degelijk maar ook nogal forgettable, alleen Threlfall als de bloedchagrijnige steward Killick springt er een beetje uit.

Master & Commander moet het vooral hebben van het knappe camerawerk, waar ook een Oscar voor werd binnengesleept. Jammer dat de actiescenes zo rommelig waren, wat voornamelijk te wijten is aan de nerveuze editing. Het wordt er misschien dynamischer van, erg overzichtelijk is het niet. In rust vond ik de film beter, zoals op de Galapagos eilanden of tijdens de gesprekken tussen Jack en Maturin. Het best geslaagd vond ik nog de sfeer op het schip, waar als in een mierenkolonie iedereen continue druk in de weer is.

Het eindigt nogal vreemd, en dat voelde onnodig. Hoezo noemt de Franse kapitein de naam van een overleden dokter en verzint hij niet gewoon iets, aan de andere kant, hoe wist Maturin dat de bewuste Franse arts was overleden? Het lijkt er op dat ze aan een vervolg dachten dat er nooit kwam, al zijn er nu wel geruchten over een prequel.


avatar van LPMM

LPMM

 • 57 berichten
 • 854 stemmen

Te lang.

Hoewel de film zich een interessante tijdsperiode op een interessante plek afspeelt doet het er maar weinig mee. Ik heb hier wel eens gelezen dat dit een soort documentaire zou zijn, echter voelt het voor mij meer aan als een boek/roman. Waar het in boeken prima is als er veel zijplotjes zijn, kan dit in de film de vaart er flink uithalen. Dat is precies wat er bij deze film gebeurd. Te vaak zitten er lange scènes in die voor het plot weinig tot niets toevoegen, maar wel de vaart uit de film halen.

Verder bouwt de film aan het eind op naar een climax die zeer tegenvalt. Zowel het camerawerk als de emotie valt enorm tegen in de derde akte.

Het is geen slechte film, alleen ook zeker geen meesterwerk. Wanneer je minder geïnteresseerd bent in deze tijd, zou ik hem lekker overslaan.


avatar van FlorisV

FlorisV

 • 1682 berichten
 • 697 stemmen

Erg sterke rollen van met name Paul Bettany. Het uitstapje naar de Galapagos eilanden geeft ook de nodige variatie. En we krijgen een beeld van zeemannen dat zich gelukkig niet beperkt tot geschreeuw en gezuip. Het is lang niet allemaal actie maar goed geschreven.


avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

 • 5574 berichten
 • 2197 stemmen

Wat merkwaardig dat zo veel mensen hier deze film saai vinden, althans het gedeelte tussen het eerste en de laatste bedrijf. Alsof er niets gebeurt tussen Crowe en Bettany, of met de officier die een vloek met zich zou meedragen, of op de Galapagos-eilanden, of met de officier die op een albatros schiet maar mist... Ja, als je dat saai vindt blijft er weinig over. Zo niet, heb je hier een film waarin het leven aan boord van een schip op zeldzaam gedetailleerde wijze tot leven komt, met aan het begin en het einde nog twee scènes die me blij maken dat ik daar niet zelf tussen zit. En wat hebben Crowe en Bettany toch een aparte chemie, net zoals ik ze in A beautiful mind al zo sterk vond samen.


avatar van notsub

notsub

 • 1320 berichten
 • 1305 stemmen

Ik had toch een wat rauwere avonturenfilm verwacht. Tegen de achtergrond van deze tijd geeft de film wel een mooi beeld van het leven op een dergelijk schip. Het is een echte mannenwereld, vrouwen zijn maar heel kort in beeld in Master and Commander: The Far Side of the World. Dieren zijn er wel: de Galapagos eilanden zijn een hoogtepunt. De oorlogstaferelen zijn wel eens beter in beeld gebracht en hoewel er van alles gebeurt lijkt de film niet echt op drift te geraken. Het is eigenlijk wachten op de onvermijdelijke finale met het nodige gebulder van kanonnen, maar dat valt ook nog tegen. Zo was het best aardig, maar echt epische scenes kwamen er nooit.


avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

 • 4009 berichten
 • 2693 stemmen

Middelmatig.

Groots opgezet spektakel op zee. In mijn jongere jaren had ik hem wel al eens gezien, maar het was dusdanig lang geleden dat ik 'm wel eens opnieuw moest kijken. Uiteindelijk bleek toch nog redelijk veel juist in het geheugen te zitten.

Maar mijn beoordeling is wel iets minder positief. Vooropgesteld dat ik best wel een zwak heb voor grootse spektakelfilms van begin jaren 2000, had de score gemakkelijk kunnen oplopen. Tenminste, als het allemaal net wat beter was gedaan. Als het verhaal vlotter liep - de oorlog is niet enerverend genoeg en zijplotjes over vriendschappen komen niet goed tot hun recht. Als Russell Crowe beter had geacteerd. Als het spektakel, waar overduidelijk budget aan besteed werd, ook écht spectaculair was. Het finale eindgevecht toont perfect waar het is misgegaan. Dat is echt niet goed geregisseerd.

2,5