The Dictator (2012)
Gesproken taal: Engels en Hebreeuws
Releasedatum: 16 mei 2012
Bekijk via Netflix
Plot The Dictator
Aladeen (Sacha Baron Cohen) is een rijke en meedogenloze dictator, die wordt gegijzeld. Hij wordt vervangen door een naïeve geitenherder, die als twee druppels water op hem lijkt. Met de hulp van Zoey, een mooie vrijgevige eigenaresse van een Zen Shop, probeert Aladeen zijn macht terug te krijgen. Hij moet koste wat het kost voorkomen dat zijn land in verkeerde handen valt.
Aladeen / Efawadh
Patient
Baby Aladeen
Aladeen Age 6
Gang_Star
Sacha Baron Cohen legt de nadruk helaas teveel op te flauwe humor, na verschillende typetjes, komt deze film vaak overheen met de andere types. De humor is regelmatig gelijkwaardig en dus weet je grotendeels van te voren al wat je kan verwachten. Hoogstaand? Nee. Leuk? Soms, niet meer en ook niet minder.
TomPSV
Normaal kijk ik dit soort films nooit, omdat ik niet echt een liefhebber ben van komedies. Toevallig stond hij beneden aan en dus toch maar even gekeken. Ik heb het een half uur de kans gegeven, maar toen had ik het toch echt gehad. Wat een slechte film zeg. Niet een keer kunnen glimlachen en er zit totaal geen verhaal in. Zelden zo'n slechte film gezien.
TomPSV
een half uurtje kijken is niet genoeg om te stemmen.
Waarom niet? In een half uur kan je prima zien of het iets is. Respect voor de mensen die het opgebracht hebben om deze film helemaal af te kijken.
darksider
een goeie komedie , beter dan 'bruno', vergelijkbaar met borat.
paar hilarische stukken gezien..
Cleanshot
Enorm flauwe maar confronterende humor die in principe zowel de VS als de Arabische landen op de hak neemt.
Alle facetten van facisme worden uitvergroot in deze film en de lage rating verbaasd me daardoor.
Als het aan mij en aan the dictator ligt KOP ERAF van iedere minder dan 3* stemmer.
Grinn...
NotJustAnOpinion
Beter dan Bruno slechter dan Borat.
De democracy speech was wel erg sterk.
Overdaad.
Dat Sacha Baron Cohen een van de grappigste TV-komieken van de laatste decennia is, moge duidelijk zijn. Een internationaal filmavontuur kon natuurlijk niet uitblijven en zijn meest succesvolle alter ego 'Ali G' bevolkte al snel de bioscoopzalen. Grappig, maar niet geniaal. Erder gekunsteld als filmisch uitgesmeerde sketches. Andere types volgden, waaronder de politiek incorrecte Borat. Het leverde Cohen een hoop negatieve publiciteit op, die uiteindelijk soms beter verkoopt dan goede. En dus was Borat een hit.
Met zijn voorlaatste type Bruno, een hilarische homoseksueel, leek het allemaal iets grappiger te worden. Nog steeds rustend op flauwe poep- en piesgrappen, maar ditmaal wat serieuzer de grenzen zoekend en daardoor enigszins interessant. Hoe grof en misgeschoten ook, de grappen waren zo slecht dat het tevens lachsalvo's opleverde. Als kijker kon je jezelf afvragen of er ook scènes in zaten die niet 'staged' waren. En zodoende kon men nietsvermoedende figuren nog 'uitlachen', bijvoorbeeld enkele fanatieke homohaters.
Dat semi-documentaire karakter wordt hier echter niet opnieuw uitgevoerd. Een verhaaltje dat een klein beetje doet denken aan een Borat-achtige variant op Eddie Murphy's 'Coming to America' ligt aan de basis. Maar ondanks de aanwezigheid van komische cameo's en een handjevol zeer geslaagde grappen, is het eindresultaat bedroevend. De overdaad aan platheid bij een te hoge grapdichtheid, het uitmelken van de Arabische evergreens-gimmick en het algehele gemis aan scherpte doen afvragen of de makers het publiek niet wat al te laag inschatten. Slechts enkele grappen werken namelijk.
De extra's zijn leuker en royaal vertegenwoordigd met 'deleted and extended scenes', een grappig interview met Larry King - waarbij laatstgenoemde zijn lachen bijna niet kan inhouden - en een hilarisch videoclipje 'Your Money Is on the Dresser'.
Doorsnee.
Met dank aan Paramount Pictures voor het recensie-exemplaar.
El ralpho
Huilen met de pet op
Ik ga volledig met de mening van Zinema mee, met als enige verschil dat ik de film zelfs nog geen 2* waard vind. De dictator is tot nu toe overduidelijk het minst succesvolle typetje wat Cohen naar het witte doek heeft gebracht. Er zitten enkele leuke momenten in de film maar deze zijn met gemak op één hand te tellen, en dat is toch erg magertjes voor een kleine anderhalf uur als op die ene hand nog niet eens alle vingertjes omhoog gaan.
Zoals mijn voorganger hierboven al omschrijft wordt de semi-documentaire achtige insteek losgelaten waardoor de film zijn eigen smoel krijgt ten op zichte van Borat en Bruno die qua verloop daardoor nogal op elkaar leken. Deze opmerking bedoel ik allerminst positief omdat The dictator gewoon totaal niet grappig is. Slechte grappen worden afgewisseld met nog slechtere grappen die in de vorige films nog wel werkten maar nu volledig doodslaan. Dit heeft alles te maken met het feit dat ze in deze film over het algemeen gewoon saai en uitgemolken zijn en het niveau van een Scary movie film lijken te hebben (De latere delen welteverstaan). Dit typetje van Cohen is ook gewoon minder gevat en komisch dan zijn andere personages en hij lijkt ook maar een fractie van de speeltijd op zijn oude niveau te zitten.
De personages waar Cohen mee in aanraking komt zijn zowaar nog saaier dan het hoofdpersonage zelf. Met name het personage van Anna Faris die hier met haar kapsel als twee druppels water op een jonge versie van de huidige Sien uit Sesamstraat lijkt is té aanwezig en haar rol geeft de film op de een of andere manier ook een te braaf karakter. Ik kreeg ook constant het gevoel dat ze Cohen onbewust zat af te remmen om grappig te zijn. Overigens toepasselijk dat deze actrice ook in de scary movie films speelde waarbij de latere delen ook absolute miskleunen waren, wat dat betreft past ze hier dus goed in thuis. Ook een speciale vermelding gaat uit naar Nadal (personage van Jason Mantzoukas) die samen met Cohen de ultieme combinatie van niet grappig was.
Grappen zijn in deze film in hoge mate aanwezig, en het is logisch dat er dan veel grappen doodslaan. Dit was bij de voorgaande films ook zo, maar doorgaans kon ik me hier nog prima mee vermaken en waren het zeer vermakelijke films. Dit in tegenstelling tot dit wanproduct waar 90% van de grappen gewoon niet aanslaan. Zonde van je tijd.
TimD
Super grappig. Een goed script, goeie timing, briljante grappen (van ouderwetse slapstick tot dingen die regelrecht uit een stand up show kunnen komen) en en heerlijke parodie op van alles en nog wat.
Aanrader als je van goeie komedies houdt, vandaan blijven als je een film met verschillende humorstijlen niet kunt waarderen.
DVD versie is overigens vrij anders dan de bioscoopversie, andere scénes, zelfs andere plottwisten.
Corcicus
Minder dan verwacht, maar toch nog redelijk goed. De eerste 25 minuten doen echter het ergste vermoeden met een resem mislukte flauwe grappen. Maar dan wordt het alsmaar beter met enkele hilarische taferelen als hoogtepunt.
jipt
Racistisch en flauw maar kijkt wel goed weg en is lekker absurd. 3*
ThaMovieVoter
De eerste helft is regelmatig erg grappig, de tweede helft flauw en teleurstellend.
T-man
Gelukkig geldt ook hier smaken verschillen. Ik heb me goed vermaakt bij deze film. Ik heb een aantal keren echt gelachen, het was erg grappig. Je moet de film natuurlijk totaal niet serieus nemen, en van Sacha Baron Cohen houden. Als je Ali G en al die typetjes niets vind dan moet je niet aan deze film beginnen.
Flavio
Bijzonder flauw, met wat grappige momenten hier en daar. Onthutsend zwak optreden van John C. Reilly, leek wel alsof hij er totaal geen zin in had. Het gaat snel bergafwaarts met Baron Cohen.
GroovyDrummer
Bijzondere slappe 'komedie'. Geen moment kunnen lachen...zonde...
Arno Klaassen
Bij vlagen grappig maar over het geheel gezien viel hij toch tegen
stormhond
Totaal zonder verwachtingen aan deze film begonnen, maar ik vond 'm zeker vermakelijk. Het moet wel echt je ding zijn, maar het verhaal om deze komedie heen vond ik zeker niet slecht. Heel actueel ook. Op sommige momenten was de film wel 'over de top', maar dat was juist ter ondersteuning van de film. Fan van komedies? Aanrader!
K. V.
'k vond hem eigenlijk beter dan gedacht. 'k heb toch een aantal keren moeten lachen. Niet alle grappen waren even geslaagd, maar al bij al toch een vermakelijke film.
Het verhaal was onderhoudend en de cast zat goed in z'n rol. De muziek was ook tof aangepast.
Geen meesterwerk, maar 'k heb het me ook niet beklaagd. Ideaal om eens via tv of zo te bekijken, maar kopen zou 'k niet meteen doen. Daarvoor valt hij een beetje te zwak uit.
crack127
een half uurtje kijken is niet genoeg om te stemmen.
Een kwartier een film uitkijken is 0.5, een half uur is 1, een uur is 1.5 of 2. Een film die je helemaal kan uitkijken verdiend dus wel een 2.5, anders is het te gek dat je er zo lang naar kijkt.
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Bij vlagen grappig, maar de humor is veel minder dan in Bruno of Borat. Ook veel minder gewaagde scènes.
De humor is weer hetzelfde. Ook het verhaal is niet nieuw. Toch hier en daar nog kunnen lachen. Maar het kon beter...
sebo12
Na een half uur wilde ik hem al afzetten, na een uur nog liever, uiteindelijk nog voor het einde gestopt. Nauwelijks iets leuks aan, snap niet dat dit uberhaupt in de bios is verschenen
Zaagmans
Dit is geen goede film, zeker niet, maar er ziten toch een aantal lachmomenten in en dat is al heel wat vind ik. De boodschap op de laatst was een beetje gekunsteld en natuurlijk niet waar de film om draaide. Het was er achteraf nog een beetje bijgeplakt. Dat is wat het is : met een dun verhaal aan elkaar geplakte grappen. Ik heb me al met al wel vermaakt maar dat was het dan ook wel.
doctari
Redelijk geslaagde komedie, eigenlijk beter dan ik verwacht had, na vrij gemende gevoelens te hebben bij Borat en Bruno.
Voor het grootste gedeelte biedt "The Dictator" echt heerlijk grove en foute grappen. Subtiel is het allemaal niet maar ik heb wel geregeld in een deuk gelegen.
Helaas wordt het een aantal keren toch wel weer een beetje te onsmakelijk. Het is niet zo erg (meen ik me te herinneren) als bij Borat maar de film belandt toch wel een aantal keren in het gebied van de plaatsvervangende schaamte. Jammer, want de film heeft het niet nodig.
De korte speelduur van de film is ook wel jammer. Het is een komedie en het hoeft niet eindeloos te duren of veel diepgang te hebben, maar met nog geen 75 minuten voelt het alsof men zich er wel erg makkelijk vanaf heeft gemaakt.
Desalniettemin heb ik er hard om moeten lachten en dat maakt het een geslaagde komedie

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

Monsieur Lazhar
Drama / Komedie, 2011

Bãhubali 2: The Conclusion
Actie / Avontuur, 2017
dictatorculture clashpetrolcoup d'etatoomsatireparodiesamenzweringfemale soldierunited nationsweapon of mass destructiondissident grocery storeidentity swapkurdish