• 9.377.381 stemmen

Sciencefiction / Drama | 172 minuten

Genre: Sciencefiction / Drama

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Hongkong / Singapore

Geregisseerd door: Tom Tykwer, Lilly Wachowski en Lana Wachowski

Met onder meer: Tom Hanks, Halle Berry en Ben Whishaw

Releasedatum: 29 november 2012

Plot Cloud Atlas

"Everything is connected"

Cloud Atlas vertelt zes verhalen die zich in een verschillende tijd en op verschillende plaatsen afspelen en onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het eerste verhaal speelt zich rond 1850 af, terwijl het laatste verhaal zich honderden jaren in de toekomst afspeelt. Het is een episch verhaal van menselijkheid waarin de acties en de gevolgen van onze levens impact hebben op een ander door middel van het verleden, het heden en de toekomst wanneer één ziel omgevormd wordt van een moordenaar tot een verlosser en één enkele daad van vriendelijkheid ervoor zorgt dat eeuwen later een revolutie ontketend wordt.

Dr. Henry Goose / Hotel Manager / Isaac Sachs / Dermot Hoggins / Cavendish Look-a-Like Actor / Zachry

Native Woman / Jocasta Ayrs / Luisa Rey / Indian Party Guest / Ovid / Meronym

Captain Molyneux / Vyvyan Ayrs / Timothy Cavendish / Korean Musician / Prescient 2

Haskell Moore / Tadeusz Kesselring / Bill Smoke / Nurse Noakes / Boardman Mephi / Old Georgie

Adam Ewing / Poor Hotel Guest / Megan's Dad / Highlander / Hae-Joo Chang / Adam / Zachry Brother-in-Law

Tilda / Megan's Mom / Mexican Woman / Sonmi-451 / Sonmi-351 / Sonmi Prostitute

Cabin Boy / Robert Frobisher / Store Clerk / Georgette / Tribesman

Young Rufus Sixsmith / Old Rufus Sixsmith / Nurse James / Archivist

Talbot / Hotel Manager / Yoona-939 / Rose

Kupaka / Joe Napier / An-kor Apis / Prescient

avatar van MPonetwo3

MPonetwo3

Bij de VARA voorpremiere sprak Tom Tykwer het publiek nog even toe vanuit zijn ziekbed.

Veel plezier wenste hij ons toe maar hij vergat te zeggen dat je wel heel goed moet opletten in deze film.

Je moet er idd even inkomen aan het begin, vooral het snel en veelvuldig schakelen tussen de 6 verhaallijnen maakt het niet makkelijker.

Dit schakelen blijft de hele film door waardoor je de volle aandacht erbij moet houden.

Voordeel daarvan is weer dat de 172 minuten snel voorbij gaan want zonder pauze is dat best een lang.

Acteerwerk is prima maar zeker geen toppertje, een Oscar voor de smink zit er wel in.

Probeer de verschillende actueus maar eens te herkennen in alle verhaallijnen.

Bij de aftiteling kan je de score bepalen dus blijf zitten.

De boodschap heeft minder indruk op mij gemaakt, bijgeloof, hoop en liefde, cause and effect, het komt allemaal voorbij maar blijft niet plakken.

Veel plezier als je ervoor gaat zitten, neem water en voedsel mee...

avatar van Aazhyd

Aazhyd

yener schreef:

aangezien het onderwerp "kwantumfysica" is.

He??

avatar van Bla

Bla

Echt geen slechte film maar ietwat te langdradig. Zag hem in de sneak afgelopen week.

avatar van MrEd

MrEd

Eergisteren in Wenen gezien. Dit is een film waar je voor moet gaan zitten. De verhaallijnen lopen door elkaar en vereist wel dat je je aandacht erbij moet houden. Zonder ondertiteling had ik toch wat moeite om met name het laatste verhaallijn in de toekomst te volgen omdat ze "verbasterd" Engels praatten. De film duurt 3 uur, op zich een lange zit maar ik kreeg niet het idee dat ze er dingen uit hadden moeten knippen. De samenhang tussen de verschillende tijden en plaasten is me nog niet helemaal duidelijk en ik ga deze film zeker nog een keer kijken om een hopelijk beter beeld van de film te krijgen. Maar deze film heeft absoluut een goede indruk op me achter gelaten en krijgt voorlopig 4 sterren.

avatar van wibro

wibro

MPonetwo3 schreef:

Dan lijkt het mij het beste dat ik eerst maar eens het boek ga lezen alvorens ik me aan de bijna 3 uur durende film waag.

avatar van Reinbo

Lijkt me dat het boek lezen een stuk meer tijd kost.....

Naomi Watts

Enorm naar uitgekeken en met het zeer grootse en zeer ambitieuze concept en die verwachtingen was de kans groot dat het op een teleurstelling zou uitlopen. Die teleurstelling is dan ook zeer groot.

Het grote mankement is dat de grootse premise gewoon een hele enkelvoudige uitwerking heeft. Nergens het gevoel gehad dat de segmenten en overgangen door brille aan elkaar verbonden waren, het is vooral een fragmentarische chaos, met te veel geswitch en is enorm onsamenhangend. De stijl van Tykwer matcht ook niet met die van de Wachowski's en ook het gebruiken van verschillende crews geven de film niet die stijlvastheid wat ik nou zo essentieel vind in cinema. Wel erg opvallend dat de Wachowski's veel beter werk leveren.

Een geheel wilt het hierdoor ook niet worden, wat de kijkervaring al niet ten goede komt. Wel even vooropstellen dat de segmenten van de Wachowski's heel erg goed zijn maar worden zo enorm tegengewerkt door de tegenvallende en op momenten ook soms lachwekkende segmenten van Tykwer. Maar de segmenten van de Wachowski's zijn erg goed en vooral de twee "toekomst" segmenten die ze doen, waar het An Orison of Sonmi 451 segment wel het beste is (Doona Bae ). Al is Sloosha's Crossin' an' Ev'rythin' After ook erg goed. Visueel ook magnifiek die segmenten. De ideeën en thema's die daar aangehaald worden (en de thema's van het boek) komen daar wel uit de verf en triggerde mij als kijker wel, daar buiten not so much.

Het verklaren en connectie zoeken is niet nodig en is in het geval van Cloud Atlas erg onzinnig. Het is vooral een kwestie van ondergaan. Over de cast had ik zo mijn reservaties maar doen het één voor één echt naar behoren. De humor die vooral in de segmenten van Tykwer o mde hoek komen kijken is ook daadwerkelijk om het schaamrood op de kaken te krijgen. Waar vooral het segment uit het heden symbool staat voor het grote dieptepunt. Het concept van het boek werkt overigens erg goed voor het medium, vooral omdat je met beeldtaal veel meer poëtische samenhang kan creëeren maar had de film maar helemaal aan de Wachowski's gegeven.

Nee, ben totaal niet te spreken over het eindresultaat, al wil ik nog eens benadrukken dat dit echt niet door de Wachowski's komt want als ik alleen hun segmenten beoordeel kom ik op een hele dikke 4,5* maar het aankloten van Tykwer gaat gewoon heel zwaar wegen want wat hij heeft laten zien is onacceptabel. Terwijl de fundering er ligt. Een cultklassieker van een boek met een magistraal concept en ook met een budget van 8 nulletjes mag je ook flink in je handen knijpen.

timbo_

Heb je dat vaker met Tykwer?

Naomi Watts

Alleen Perfume is tot nu toe bevallen en de andere die ik zag was The International en dat vond ik ook niet veel. Lola Rennt wil ik nog wel zien maar voorlopig sta ik er niet echt om te springen om meer van Tykwer te zien.

avatar van Montorsi

Montorsi

Die stijlvastheid (of juist een gebrek eraan) blijkt eigenlijk ook al uit de trailer. Wist ook niet eens dat er twee aparte regisseurs (een enkeling vs. een tweetal in dit geval) met eigen crews bij kwamen kijken. Althans, ik ging ervan uit dat ze het met z'n allen deden en niet de boel in stukken hadden geknipt. Lijkt me bij voorbaat al een slecht idee. Bovendien, de trailer is toch wel aardig vreselijk.

Verwachtingen nog verder bijgesteld.

Naomi Watts

Dat idee had ik dus ook, totdat ik de film zag en het bleek ook uit de credits. Aan de trailer kon je het ook al zien maar dat wil vaak nog niet alles zeggen. Dan is Wykwer en de Wachowski's al een opvallende combinatie maar helemaal op zo'n manier gaat het niet werken.

Naomi Watts schreef:

Ok dan maak ik me voorlopig nog niet zo heel veel zorgen

avatar van lebowski

lebowski

Naomi Watts schreef:

Je bent wel heel hard. Alsof de helft van de film geniaal is en de andere helft bagger. Ja, de Wachowski-bijdragen zijn visueel om te smullen, maar zo goed als gespeend van emotie. Tykwer is de enige die eigenlijk probeert binnen het geheel nog een zelfstandige vertelling af te leveren en mensen van vlees en bloed te portretteren. Hij is niet de meest warmbloedige regisseur, dat is waar.

Maar als je het boek gelezen hebt, is elke verfilming bij voorbaat kansloos.

Mocht je je toch nog eens aan een Tykwer willen wagen, kijk dan eens naar 3.

Naomi Watts

Niet mee eens, vind vooral een boek als Cloud Atlas, met zoveel visual cues juist veel beter tot zijn recht komen in het medium film.

Dat ik streng ben geef ik ook toe maar dat mag ook wel met zo'n ambitieus project en ook mijn enorme verwachtingen in combinatie met het povere resultaat zorgen voor een behoorlijk zwaar criteria.

Ik ben het met je eens dat Tykwer meer personages van vlees en bloed heeft maar ook niet vreemd aangezien de Wachowski's bvb. het Neo Seoul segment hebben waar het om fabrikaten (klonen) gaat. Dan heb je qua thema al met een totaal andere esthetiek te maken.

Laat ik wel voorop stellen dat vooral de teleurstelling heerst en ik op gevoel heb beoordeeld. Misschien verwachtte ik gewoon te veel, al zal ik de film nog wel eens herzien en hopelijk valt ie beter. Weet ook wel dat ik de minpunten wat zwaar laat tellen. Cinema is voor mij vooral ondergaan, ik beoordeel een film op emotie en niet rationeel. Misschien niet de beste manier, mar wel mijn manier zoals ik cinema beleef.

timbo_

Na recensies van vandaag toch weer bijzonder hoopvol. Eigenlijk alleen Volkskrant die negatief is. AD neutraal maar verder (NRC, Telegraaf, Veronica Gids, regionale dagbladen) overal 4 sterren of meer.

Naomi Watts

NRC en Veronica vinden het goed. Nou niet echt reden hoopvol van te worden .

avatar van 3 2 1 cut

3 2 1 cut

Ik wil met mijn 3 zoons ( 9 / 12 /14 jaar ) naar deze film. Is dat wat voor die drie mannen ?

avatar van Toontje35

Toontje35

Hele fraaie, intelligente film. Om over na te denken en na te praten.

Ik heb genoten

avatar van dimi303

dimi303

Is deze al uit in Nederland? Voor België moeten we nog wachten tot Maart 2013.

3 2 1 cut schreef:

Nee, ik raad het je sterk af.

avatar van Driello

Driello

Naomi Watts schreef:

Nee, ik raad het je sterk af.

Ik eigenlijk ook. Niet om de redenen die Naomi Watts noemt, maar meer de complexiteit van deze film. Ook zijn er aardig wat geweldadige scenes in de film te vinden en ik vraag me zowiezo af wat de rating is.

Gisteren nog eens gezien en dan blijkt dat de voorkennis van de eerste kijkbeurt helpt, maar niet alles volledig verduidelijkt. Ik blijf bij dezelfde score en hou het bij twee keer kijken.

Naomi Watts schreef:

NRC en Veronica vinden het goed. Nou niet echt reden hoopvol van te worden .

Bepaald geen krant en blad met zelfde publiek. Dat film dermate breed gedragen wordt stemt me wel degelijk hoopvol.

Naomi Watts

@ Driello: Ik geef toch helemaal geen reden(en)? Doelde gewoon op het "complexe" narratief.

avatar van rickyboy102

rickyboy102

Zeer, zeer langdradig. Nog wel wat pluspunten voor het verhaal. Gezien tijdens sneak, wellicht dat dit mijn oordeel enigszins beïnvloed. In de zin dat ik niet wist dat hij zo lang zou duren.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

3 2 1 cut schreef:

Ik zou voor de Marathon kiezen.

Cloud Atlas lijkt me te langdradig en te complex voor jongeren van 9 / 12 jaar.

avatar van Safaci

Safaci

En de Marathon is wel geschikt voor jongeren van 9 / 12 jaar? Kies dan voor Rise of The Guardians o.i.d.

avatar van Rmie

Rmie

Mooie "levensbeschouwlijke" film. Je volgt zes verhaallijnen. Twee vond ik niet zo sterk uitgewerkt(en ook niet overtuigend geacteerd). Ik denk dan aan (onder anderen)het verhaal van de uitgever.

Ik denk dat het geheel teveel vast zit aan ideeën waardoor ik niet betrokken raakte en niet werd geëmotioneerd.

avatar van Rmie

Rmie

3 2 1 cut schreef:

Ik zou het niet doen. Het is niet een film met een al te duidelijke structuur.

avatar van otherfool

otherfool

Het onverfilmbare meesterwerk van David Mitchell blijkt... onverfilmbaar. Tenminste, Tykwer en de Wachowski's hebben het boek niet helemaal recht kunnen doen met deze poging.

Het eerste wat als lezer opvalt is een paar wijzigingen in het geheel, soms logisch (met name de kortere routes in het verhaal rond Sonmi), dan weer een tikkeltje storend (waarom Ayer's landhuis in Schotland neerzetten en niet in België) en er zat zelfs een echt absoluut onverdraaglijke wijziging in (de laatste woorden van het boek moeten gewoon de laatste woorden van de film zijn). Hoe kun je dat nu veranderen?

Verder vroeg ik me af waarom het narratief van het boek niet gewoon werd gevolgd, een verhaal tot de helft vertellen en dat dan later weer oppakken. Nu werd het een beetje een ratjetoe, benieuwd of de mensen die het boek niet kennen wel de draad kunnen volgen. Visueel was het wel in orde maar blonk de film niet uit (misschien buiten de fraaie wereld van Sloosha's Crossing), de cast doet z'n werk (met Broadbent als Cavendish als verwachte uitblinker) maar had zonder de flauwe aftiteling kunnen doen.

Aan de ene kant overheerst wel een tikkeltje teleurstelling, aan de andere kant waren de 3 uur ook weer zomaar voorbij. Ik kan het bovendien echt niet over mijn hart krijgen hier een onvoldoende voor te geven, dus ik hou het bij 3*.

avatar van wwelover

wwelover

Niet voor iedereen weggelegd, maar het is een schitterende film. Ondanks de zeer lange speelduur, geen moment verveeld. Komt ook door de goede montage. Ik heb niks met The Matrix, maar gelukkig heb ik hier een veel fijner gevoel bij. Het acteerwerk is erg goed van iedereen, kan ook bijna niet anders met deze cast. Met name Tom Hanks vond ik erg goed, en ik vond het ook wel leuk om Hugh Grant eens in een andere rol te zien. De film moet sowieso de Oscar voor beste make-up krijgen, want godskolere wat zag dat er goed uit, bij sommigen had ik niet eens door dat zij het waren. De muziek en Special Effects waren ook uitstekend.