• 9.379.128 stemmen

Argo (2012)

Drama / Thriller | 120 minuten / 130 minuten (extended version)

Genre: Drama / Thriller

Speelduur: 120 minuten / 130 minuten (extended version)

Geregisseerd door: Ben Affleck

Met onder meer: Ben Affleck, Bryan Cranston en Alan Arkin

Gesproken taal: Engels, Perzisch, Arabisch en Duits

Releasedatum: 8 november 2012

Plot Argo

"The movie was fake. The mission was real."

Gebaseerd op ware gebeurtenissen, vertelt "Argo" het verhaal van een geheime operatie om zes Amerikanen te redden, ten tijde van de Iraanse gijzelingscrisis. Op 4 november 1979, wanneer de Iraanse revolutie haar hoogtepunt bereikt, bestormen militanten de Amerikaanse ambassade in Teheran, waarbij 52 Amerikanen gegijzeld worden. Maar in het midden van de chaos, slagen zes Amerikanen er in om weg te glippen en toevlucht te zoeken in het huis van de Canadese ambassadeur. Wetende dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de zes worden ontdekt en waarschijnlijk gedood worden, moet de CIA-specialist Tony Mendez (Affleck) met een riskant plan voor de dag komen om ze veilig het land uit te krijgen.

avatar van deklosje

deklosje

Een film waar de regisseur de hoofdrol speelt, dat loopt natuurlijk slecht af. Net iets voor All American Boy Affleck. Mag de held van het verhaal spelen, houdt zich niet en de bevelen en speelt met de levens van 6 landgenotgen. Krijgt er nog een medaille voor! Nu ja, t'is non-fictie, het zal dan zo wel gebeurt zijn zeker?

Wel, als Oscarwinnaar voor beste film, moest ik dat natuurlijk ook gezien hebben. Die oscar, dat leek wel iets als de Nobelprijs voor de vrede die naar de EU ging.

Wat ik wel interessant vond, was hoe opnieuw op zijn amerikaans de iraanse zaak werd voorgesteld. Uiteraard met de nodige Iraanse bullebakken. Dat er af en toe iemand moest hangen was ook weer leuk meegenomen.

Mijn idee: opnieuw een patriotische-stemmingmakerij film die de hersentjes van de modale amerikaan/Europeaan moet kneden zodat een oorlog tegen Iran in de nabije toekomst er opnieuw wat vlotter ingaat. Alleen zo kan ik het vatten dat deze film de grote oscarwinnaar werd.

Ik geef deze film 0,5 sterrren, niet helemaal correct. Ik doe het voor Affleck en om het gemiddelde van de film(3.6) een beetje naar beneden te halen.

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Inderdaad prima film, goed verhaal natuurlijk maar dat bestond grotendeels al, soms voelde je de spanning mee, vooral op het vliegveld. Ja zeker een aanrader.

avatar van Cleanshot

Cleanshot

Misschien was deze oscar winnende film net een 3* waard, maar om de te hoog geratede scsore wat te downgraden koos ik voor een 2,5.

Al met al vond ik de film nogal saai in het begin en was ik niet overtuigd van het acteerwerk wat zo overdonderend zou moeten zijn. Al met al zitten er 2 enigszins spannende scenes in.

Het feit dat hiervoor zo veel oscars worden gegeven stelt het hele gala in de VS weer in het juiste perspectief. Opgeklopte celebrity poespas.

Respect voor de kleding, haardracht en setting en daar blijft het wat mij betreft bij.

avatar van NYSe

NYSe

deklosje schreef:

Cleanshot schreef:

Verkracht een beetje het idee van een "gemiddelde", niet?

avatar van mar007

mar007

Blijkbaar gebeurt dit vaker,ik lees dit fenomeen nu al in twee berichten hier op

deze pagina.

Ik zou zeggen, stem gewoon eerlijk en niet om het gemiddelde naar beneden te halen.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

deklosje schreef:

Dit slaat toch nergens op?

avatar van .Steffff

.Steffff

Prachtige film met heel veel spanning. De combinatie van de gijzeling in Iran met een nep cast die speelt dat ze een nep film gaan maken om het land uit te komen, maakt het erg verrassend. Ook het feit dat de film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal maakt het voor mij interessant. Ik ben onder de indruk.

avatar van r_AW

r_AW

Ik wist eerlijk gezegd niet veel van deze gebeurtenis maar kreeg door de film wel een goed beeld. Film verveelde niet ondanks de weinig actie, met een prima rol van Arkin. Oscarwaardig? Nominatie zeker, maar voor beste film waren er imo betere opties. Denk dat daar het patriottische Amerika om de hoek kwam kijken, alhoewel ze dan ook Lincoln hadden kunnen kiezen.

avatar van NYSe

NYSe

De film is daarnaast ook gewoon lekker klassiek. Goed verhaal, goede acteurs, goede montage... gewoon een goede film. Daar zijn ze bij de Academy nu eenmaal dol op: aan zeldzame meesterwerken branden ze zich nauwelijks.

avatar van Banjo

Banjo

• 2036 berichten

ik wil Argo misschien vanavond kijken..

maar ik twijfel! waar lijkt deze film op? met welke (soort) film kan ik hem vergelijken?

weet iemand dat?

avatar van Banjo

Banjo

• 2036 berichten

laat maar mensen ik heb hem al gezien..

Het grote min punt vond ik dat zodra ik me probeerde in te leven in een moment, flitste de film al ergens anders heen ik kreeg er geen grip op!

Maar vooruit 3 sterren voor Ben Affleck

avatar van james_cameron

Herzien op blu-ray, in de extended version, die tien minuten langer is. De extra scenes draaien vooral om het gezin van hoofdrolspeler Ben Affleck. De scenes zijn niet oninteressant, maar de film wordt er niet echt beter door. Maar goed, dit blijft een uitstekende film, de derde voltreffer van regisseur Ben Affleck op rij.

avatar van MMXMMX

MMXMMX

Heerlijk spannende film ik heb me prima vermaakt

avatar van bortecine_90_50

Knisper

Stem verwijderd.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Spannende en onderhoudende film over gijzelingsactie van Iranezen in Amerikaanse ambassade in Teheran, nu alweer 34 jaar geleden.

In feite is de politieke situatie tussen de Amerikanen en de Iranezen nu nog steeds (helaas) hetzelfde. Droevig dat mensen onderling niets kunnen oplossen vanwege valse ideologieën en politieke bekrompenheid aan beide zijden.

De film heeft een goede spanningsboog en is zelfs voor mensen die niet van politiek houden spannend.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Knisper schreef:

Stem verwijderd.

Pak die van die deklosje ook mee aub.

Dat mensen zich zo bezig houden met het MM gemiddelde valt me echt tegen... Puur naar beneden stemmen van films, kinderachtig.

avatar van scorsese

This is the best bad idea we have, sir.

Uitstekende film over een bevrijdingsactie van een groep Amerikanen in Iran in 1980. Een bijzonder en waargebeurd verhaal in de categorie 'als het niet echt gebeurd zou zijn, zou je het niet eens verzinnen'. Onderhoudend en het geheel komt authentiek over. Echter de humor deed soms afbreuk aan de verder serieuze toon van de film. Ruim 3.5 sterren.

avatar van Tarkus

Tarkus

Dat Ben Affleck zich herpakt heeft als acteur, maar vooral als regisseur, bewijst hij opnieuw met deze prachtige, op ware feiten gebaseerde film.

Een ongelooflijk verhaal dat zo pakkend is dat het wel waar gebeurd moet zijn.

Puike vertolkingen van de ganse cast met Affleck op kop.

Ik heb met veel bewondering naar deze prent gekeken, echt een topper en zeker de Oscar die hij won als beste film waardig !!

avatar van Alex80

Alex80

Op zich wel een goede film maar het acteerwerk had wel beter gemogen.

Het verhaal is spannend tot het einde (ook al weet je hoe het gaat aflopen) maar ik had iets teveel het idee dat men té hard zijn best gedaan heeft om het Amerikaanse patriotisme een duwtje in de rug te geven (daarom ook de oscars waarschijnlijk)?

Een film waar de regisseur ook de hoofdrol speelt is vaak ook geen goed idee, en dat is hier ook zo: Ben Affleck acteert alsof hij er tegen zijn zin staat.

avatar van Jackeroo

Jackeroo

Spannende film, met erg veel plezier gekeken

avatar van Emma'

Emma'

Wat een fantastische film. Meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen. 5*

avatar van disneystore

disneystore

Oninteressante sluikreclame voor Amerika en Ben Affleck zijn carrière, had het al kunnen vermoeden bij het uitdelen van de Oscar. Af en toe best spannend, visueel is het wel in orde. Verder gewoon saai.

avatar van black_mesa

black_mesa

Ik vond het een goede film. Normaal gesproken trekken de langzamere films me niet zo, maar deze hield me constant geboeid. Ik vond het acteerwerk goed maar niet uitstekend. Maar ik had wel de indruk dat er op details werd gelet en dat de film gewoon klopte. Dat houdt voor mij het verhaal sterk. Van mij 4 sterren voor een erg boeiende film.

avatar van Jacquestheone

Jacquestheone

Beste kijkers,

Wat een spannende en geweldige film. In een woord samengevat: KIJKEN !!!

Waardering: voor mij een 5

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Wij vonden dit een spannende film. Soms wat ongeloofwaardig, maar goed. Het is toch gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Ik vind nou weer niet dat dit ook echt een oscar film is, maar ik gun het Ben wel heel erg. Een prima vent. Zijn baard staat nog goed ook. Leuk om Clea Duvall weer eens te zien. Ik ken haar nog uit 'The Faculty'. De twee uur vliegen om. Dat is een goed teken, want ik ben altijd huiverig voor 'te lange films'. De styling van de jaren 70 wordt erg goed neergezet. Super!!!!

avatar van barcam

barcam

Tenenkrommende patriottische Amerikaanse troep gebaseerd op een "waar gebeurd verhaal". De Amerikanen redden paar van hun eigen bevolking terwijl er onder het regime massa's onschuldigen in Iran stierven voor de oliehonger van de Vs.

avatar van LostCauze

LostCauze

barcam schreef:

Om die reden kan je natuurlijk iedere film laag beoordelen, mijn mening over amerikaanse politiek beinvloed niet hoe ik naar momentopnames in de geschiedenis kijk.

Komt nog bij dat Amerika er niet bijster goed vanaf komt in deze film, de bureaucratie en angst voor gezichtsverlies van de topfiguren vond ik juist één van de dingen die deze film erg sterk en geloofwaardig maakt. Ookal had ik hier en daar het idee het idee dat er dingen aangedikt waren, vond ik dit één van de weinige films waarbij ik het idee kreeg dat ik daadwerkelijk een kijkje in de wereld van de CIA aan het nemen was.

Geen moment verveeld terwijl ik het verhaal al kende, erg knap gedaan, 4*.

avatar van senzje

senzje

Dat mensen hier 5 sterren voor kunnen geven.. gaat hem bij mij echt niet worden. 3 sterren en zeker geen Oscar.

Aardige film maar teveel clichés en dus te voorspellend. Kwam traag op gang, en halverwege kun je het einde voorspellen.

Bovendien is het misschien gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar zoals bij de meeste films is het grotendeels geromantiseerd, verzonnen en aangedikt. Al helemaal wanneer het om de Amerikaanse CIA gaat en wanneer het anti-Iran is. Beetje doorzichtig, maar was te verwachten.