menu

Argo (2012)

mijn stem
3,58 (2635)
2635 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Thriller
120 minuten / 130 minuten (extended version)

geregisseerd door Ben Affleck
met Ben Affleck, Bryan Cranston en Alan Arkin

Gebaseerd op ware gebeurtenissen, vertelt "Argo" het verhaal van een geheime operatie om zes Amerikanen te redden, ten tijde van de Iraanse gijzelingscrisis. Op 4 november 1979, wanneer de Iraanse revolutie haar hoogtepunt bereikt, bestormen militanten de Amerikaanse ambassade in Teheran, waarbij 52 Amerikanen gegijzeld worden. Maar in het midden van de chaos, slagen zes Amerikanen er in om weg te glippen en toevlucht te zoeken in het huis van de Canadese ambassadeur. Wetende dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de zes worden ontdekt en waarschijnlijk gedood worden, moet de CIA-specialist Tony Mendez (Affleck) met een riskant plan voor de dag komen om ze veilig het land uit te krijgen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=JOwKst6rbE0

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
3,5
best wel spannend!

avatar van blurp194
3,0
Eindelijk eens aan toegekomen om dit gehypete geval te bekijken.

Het begint veelbelovend. Erg veelbelovend zelfs, als de introductie eens iets anders dan de gewone leeghoofdige wij-zijn-geweldig onzin van de Amerikanen geeft. Sterker, er is zelfs een wat anti-Amerikaanse nuance te bespeuren. En de hele dreigende situatie van de belegering van de ambassade wordt dan nog sterker. Tastbaar haast, en een verfrissend nieuwe kijk die op een indringende manier gefilmd wordt.

Daar houdt het goede nieuws eigenlijk op. De film gaat van daar af op zich wel goed verder, en blijft ook zeker wel spannend. Ben Affleck heeft dat echt heel goed onder de knie - beter dan acteren, want ook in deze rol overtuigt hij maar matigjes, en dat is dan nog in het soort rol dat hij altijd speelt.

Maar - en het verbaast me nogal dat daar niet veel harder over gevallen wordt - de historische verantwoording is ook weg vanaf dat punt. Zodra de zes op de vlucht slaan, klopt er helemaal niks meer van het verhaal. Ja, er was een of ander smoesje over een film, maar verder zijn er zoveel dingen veranderd dat het echt de spuigaten uitloopt. Tot en met woedende politici in Canada en Nieuw-Zeeland aan toe, die verhaal willen halen waarom hun mensen zo slecht afgeschilderd worden. En terecht, lijkt me - geschiedsvervalsing is nog een mild woord voor wat Ben Affleck hier aan het doen is. En maak me niet wijs dat dat niet bewust is - in de film wordt zelfs nog even een extra dikke middelvinger naar Canada getoond. Lomp. Dan kan je later wel je excuses gaan maken en zeggen dat het wellicht wat 'out of balance' was, ik kan het toch niet anders dan fout vinden.

Terug naar de film dan, het blijft spannend tot in het laatste kwartiertje, want dan gaat het mis. Kennelijk dat dan toch de behoefte te sterk wordt om het nog spannender, larger than life te maken. De scenes op het vliegveld slaan nergens meer op en doen af aan de film - en, vanzelf, het heeft helemaal niets uit te staan met wat er echt gebeurd is.

Jammer dat dat kennelijk nodig gevonden wordt - en eigenlijk is het vooral een belediging tegenover het publiek. Oh, dat zijn wij dus.

avatar van RimkoWolfs
4,0
Geniale visuals, je waant je werkelijk in de late 70's.
Goed en spannend verhaal wat blijft boeien, en knap acteerwerk.
een klein en bescheiden meesterwerk.

4*

Ik ben overwegend positief over deze film. Als je een waargebeurd verhaal toch spannend weet te maken(misschien hier of daar wat aangedikt(met busje door menigte-de bazaar-het vliegtuig op het eind)) ben je goed bezig. Al begon die stoïceinse kop van Affleck mij op den duur ook wel wat te irriteren. Maar het geheel zat goed in elkaar,al vroeg ik me op een gegeven moment wel af hoe het nou afliep met het gros van de gijzelaars die nog in die ambasade zaten,dat werd een beetje buiten beschouwing gelaten.

avatar van JeroenFR08
2,5
Vond er niet veel aan. Denk dat ik hem toch nog een keer moet herzien. Hij heeft niet voor niks een oscar gekregen, al vind ik die een beetje onterecht.

avatar van dreambrotherjb
3,0
krabs_movie schreef:
Ik ben overwegend positief over deze film. Als je een waargebeurd verhaal toch spannend weet te maken(misschien hier of daar wat aangedikt(met busje door menigte-de bazaar-het vliegtuig op het eind)) ben je goed bezig. Al begon die stoïceinse kop van Affleck mij op den duur ook wel wat te irriteren. Maar het geheel zat goed in elkaar,al vroeg ik me op een gegeven moment wel af hoe het nou afliep met het gros van de gijzelaars die nog in die ambasade zaten,dat werd een beetje buiten beschouwing gelaten.


Dat hebben ze vlak voor de aftiteling toch gezegd?

avatar van tbouwh
3,0
Een onderhoudende historische thriller, die echter veel diepgang miste. Bleef niet echt geboeid, daarnaast was het acteerwerk oppervlakkig. Waargebeurd en mooi verhaal, maar de uitwerking vond ik matig. En dan toch een Oscar.. had van mij niet gehoeven.

avatar van Insignificance
3,5
Wat voor diepgang miste je hier zoal?

avatar van sinterklaas
4,0
Na The Town kruipt Affleck weer op de regisseurstoel.

En besluit nu maar eens een groter budget te gaan spenderen aan een prima film Argo. Je zou haast denken dat je al bijna geen geschiedenisles hoeft te volgen: je kan gewoon ook Based on True Story-films bekijken en dan weet je weer iets nieuws. Zowel de missie als de film waren voor mij toch erg opmerkelijk. In Teheren word een US ambassade aangevallen door Iraanse rebellen en weten er 6 mensen te ontsnappen en onder te duiken in Canada. Nu zijn zij er verantwoordelijk voor om, via een Canadese identiteit, in Iran er voor te zorgen dat de 52 andere gijzelaars worden vrijgelaten. Een onmogelijke opzet... Of toch niet?

Want heeft Iran niet een beetje de settings voor een Science Fiction film? Inderdaad, laten we vermomd als filmploeg naar Iran gaan om zo ongemerkt de gijzelaars vrij te laten. John Goodman als Chamers schrijft de script en de heethoofdige driftkikker Lester Siegel beoordeeld hem, (er grappige rol ook van Alan Arkin, van hoe hij zowat 9 van de 10 keer door de film loopt te vloeken en te schelden) Het idee is opzich nog erg bijzonder en word ook op een prima manier in deze film verteld. Een eigendunk naar Amerika is hier gelukkig ook nergens te vinden en de film weet de aandacht erbij te houden, en ook te verdiepen in de cultuur en leven in Iran, waar het blijkbaar heel normaal is om met je taxi langs een opgehangen bewoner te rijden. Ook die scene waarbij de crew in het nauw gedreven worden door Iraanse voorbijgangers op de markt die het niet op Amerikanen hebben, en daardoor een wanhopige poging doen om te beweren dat ze Canadees zijn vond ik ook vrij sterk,

Al weet de film ook nog wel eens te overdrijven, zoals het einde en die ontsnapping met dat vliegtuig was ook ook erg overgeact.

Voor de rest een prima film van en met Affleck. Mooie locaties en een prima verhaalopbouw.

4,0*

Nieksnut
sinterklaas schreef:
Nu zijn zij er verantwoordelijk voor om, via een Canadese identiteit, in Iran er voor te zorgen dat de 52 andere gijzelaars worden vrijgelaten.
Waar baseer je dit op? Is niet het geval lijkt me. Sowieso misschien iets meer in de spoilerbak gooien? Ik ben iig blij dat ik je bericht niet gelezen had voor ik de film ging kijken.
Enfin, ben het verder wel grotendeels met je eens. Goed opgezette film over een verhaal dat als het niet op waargebeurde gebeurtenissen gebaseerd was geweest, mij te vergezocht zou zijn geweest (life is stranger than fiction). Affleck is niet bijster indrukwekkend (beetje standaard koele professional die moeilijk te peilen is), maar het verhaal blijft boeien door het verhaal zelf, de acteerprestaties van Goodman, Arkin en zelfs Garber (bizarre positie zit die in en dat is voortdurend van zijn gezicht af te lezen) en de manier waarop Iran in beeld wordt gebracht. Dat het einde ietwat over de top is, kan ik dan gemakkelijk vergeven. Ook al omdat die spanning - hoe kunstmatig ook - fijn is. De laatste scenes zijn me dan wel weer volstrekt overbodig en wat al te Amerikaans, dat hadden ze prima ook gewoon kunnen vertellen in dat naverhaaltje (hoe noem je zoiets?). Al met al een goede film!

avatar van missl
3,0
uitwerking is matig, heel chaotisch. Maar ik ben wel benieuwd wat Affleck nog meer gaat maken de komende jaren.

avatar van Madecineman
4,0
Madecineman (moderator)
Erg vermakelijke en slim gemaakte film. Beetje old skool Hollywood, dus ja het is een crowdpleaser van jewelste maar wel een met het (film)hart op de juiste plek.

Een aansprekend, deels op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal, vlot en met een juiste spanningsboog op het scherm gebracht. De spanning zit hem vooral in de onvoorspelbare en explosieve situatie van het land waarin de 6 ontsnapte Amerikanen zich bevinden. Affleck laat zich bijna nergens verleiden tot spectaculaire actie maar maakt een film die het vooral van de suspense moet hebben. Wellicht dat hij zich op het laatst tijdens de ontsnapping op de luchthaven even laat gaan en een aantal politiewagens en een truck de achtervolging laat inzetten op een opstijgende Boeing 747. Het zij hem vergeven... En, het is en blijft natuurlijk film, wie de echte ware feiten boven water wil krijgen moet geschiedenis gaan studeren.

Naast het geraffineerd vertelde verhaal is een andere sterke troef de bijna tot in perfectie doorgevoerde detaillering. De sfeerschepping van zo rond de aanvang van de jaren '80 is bijzonder fijn gedaan. Het geeft de film de juiste authenticiteit mee en je zou zomaar willen geloven dat de film echt op locatie is geschoten in Teheran, Burbank en Langley bijna 35 jaar geleden.

Affleck blijkt een beter regisseur te zijn dan acteur en dat geldt hier ook voor zijn eigen film Argo. Want hoewel hij feitelijk de hoofdrol speelt steelt hij zeker niet de show. Ik geloof best dat een stoïcijns karakter erg van pas komt als je beroep geheim agent is maar zoals Affleck vorm geeft aan de rol van agent Tony Mendez is bij tijd en wijlen wel erg droog. Het is niet al te storend maar ik ben toch wel blij dat het duo Goodman en Arkin daar tegenover nog de nodige sju in het geheel brachten.

Uiteraard is de film ook een flinke pluim in het achterste van de Amerikaanse inlichtingendiensten die de operatie uitvoerde destijds. De zelfkritiek blijft beperkt en is mondjesmaat aanwezig. Echt vervelend wordt het niet want Affleck legt het er gelukkig ook weer niet duimendik bovenop en ook de Canadese buren krijgen een bedankje. Wel benieuwd wie ooit die film gaat maken over 'The Mother of al Fuckups' de totaal mislukte Delta Force actie om de 52 overgebleven Amerikanen te bevrijden uit de ambassade. De Oscar-kans van die film zal aanzienlijk minder zijn vermoed ik...

Met Argo heb ik me wel prima vermaakt, ouderwets leuke film.

4*

avatar van jippie2010
3,5
Na lang uitstellen de film bekeken, en was toch iets anders dan verwacht.
Ik kende deze geschiedenis, en ik kan goed begrijpen waarom dit verhaal als uitgangspunt is genomen.
Ik vond het intrigerend, op sommige momenten spannend, maar nergens verbluffend. *3,5

avatar van Fryce
3,0
Leuke spannende film. die mij alleen niet erg lang bij zal blijven.

avatar van m1701
3,5
Goeie film, goed acteerwerk alleen het einde vond ik wat magertjes...
had graag nog gezien hoe het met de 50 overige gijzelaars was gegaan... ipv in een tekstje
aan het eind vermeld te worden....

Voor de rest een goeie film met een goed en spannend verhaal
3,5*

2,5
De film begint goed maar weet daarna niet echt meer te boeien. Het verhaal is nogal eenzijdig en spannend wordt het alleen op momenten die geforceerd zijn. Mooie muziek, kostuums en sets. Maar heb me niet vermaakt.

2,5
Saai en traag. Had er veel meer van verwacht.

avatar van wendyvortex
5,0
En een hele prima Oscar-winnaar deze Argo.
Niet al te sentimenteel en ontzettend spannend.
Goede 1980-look en vergeet ook niet te vermelden waarom de Iraniërs nou zo pissed off waren op die Amerikanen. En John Goodman speelt ook nog een mooi rolletje.

4,0
Stevige, boeiende en spannende actiefilm gesteund op ware gebeurtenissen.
Enig minpuntje is toch weer het overbodig inlassen van het toch zo clichématig gedoe rond de moeilijke maar liefdevolle familiale toestand van het hoofdpersonage. Amerikanen kunnen het niet nalaten ten alle tijde op dergelijke sentimentaliteit in te spelen.

avatar van Tula
3,5
Spannend! Geen nagels meer over. Hij was toevallig op tv want ik wilde hem eigenlijk niet zien (saaai) . Alleen Ben Affleck ..... heel de tijd datzelfde chagrijnige gezicht. Beetje jammer.

Maar, wat is er gebeurd met die andere gijzelaars ? Jammer dat daar geen 2 minuten aan besteed is.

avatar van LOTR-lover
3,5
Hou na het zien van de film wel een beetje het gevoel dat Argo erg gehyped is. Want het is heus wel een goede film, maar zo'n hype dat 'ie geworden is was ook weer nergens voor nodig. Qua regisseur alle credits voor Ben Affleck, qua acteur heeft 'ie toch weer heel wat irritatie bij me weten op te wekken helaas.

Overigens zit het met de spanningsboog wel goed want er zitten aardig wat zenuwslopende momenten in Argo waarbij je nagelbijtend op het puntje van je stoel zit. Dat zijn dan ook de scenes dat je moet genieten, want voor de rest is het in mijn ogen redelijk standaard en niet zo complex.

3,5*
7/10 (IMDB)

avatar van DwarreI
1,0
Bleh.

avatar van VforVictor
3,5
Wel een vermakelijke film, maar nergens zo hoogstaand als de critici beweren. Affleck acteerde degelijk maar regisseerde beter. daarom 3,5 ster

avatar van Decec
3,5
Een goede drama/historie/thriller/biopic verhaal...
Spannend verhaal...
Een waargebeurd verhaal...
Prima acteerwerk...
Bekende acteurs Ben Affleck (hij is ook zelf regisseur), Alan Arkin en
John Goodman...
Perfect achtergrond geluid/muziek (Dolby Digital 5.1)...
Af en toe mooi HD kwaliteit breedbeeld...

avatar van AGE-411
dreambrotherjb schreef:
(quote)


Dat hebben ze vlak voor de aftiteling toch gezegd?


Maar de klungelige poging om hen te bevrijden hebben ze 'toevallig' vergeten te vermelden: Operatie Eagle Claw - Wikipedia - nl.wikipedia.org

avatar van dreambrotherjb
3,0
AGE-411 schreef:
(quote)


Maar de klungelige poging om hen te bevrijden hebben ze 'toevallig' vergeten te vermelden: Operatie Eagle Claw - Wikipedia - nl.wikipedia.org


Haha ja, je zal het altijd zien;-)

avatar van frolunda
4,0
Beklemmend en pakkend drama met flink wat spanning,een sterk scenario en een authentieke 'eighties' look.Zelfs de humor wordt niet vergeten met Arkin en Goodman in het Hollywood gedeelte.Eigenlijk weinig tot niks mis met Argo waarmee Affleck nu al voor de derde keer laat zien dat er in hem een prima regisseur schuilt.Erg goed.

avatar van tommykonijn
3,5
Argo stond me vooral bij als de film die in 2013 de Oscar won voor 'Beste film'. Nu ben ik niet zo iemand die zich direct laat inpalmen door het aantal prijzen dat een film gewonnen heeft, maar ik herinner me ook dat de naam van de film toendertijd niet uit de media weg te slaan was. Vandaar toch wel nieuwsgierig geworden of dit dan ook zo geweldig zou zijn.

Argo bleek een erg leuke film te zijn. Films die gebaseerd zijn op een waargebeurd verhaal hebben sowieso altijd wel iets interessants vind ik, uiteraard in mijn achterhoofd houdend dat het niet allemaal daadwerkelijk zo gegaan is. Jammer om hierboven te lezen dat er schijnbaar een aantal historische onjuistheden in zitten. Ik weet zelf eerlijk gezegd vrij weinig van het onderwerp af, dus ik heb me er tijdens het kijken niet aan gestoord. Ik neem het dan ook niet mee in mijn beoordeling.

De hele opzet van het plan met de film als ontsnappingspoging wordt leuk naar voren gebracht en is tamelijk imponerend. Naarmate het verhaal vordert bouwt zich een spanning op, die je niet meer loslaat tot er in het vliegtuig wordt omgeroepen dat het stel het land verlaten heeft. Ben Affleck neemt naast de regie ook de hoofdrol op zich. Ik ken hem als acteur niet heel goed; heb hem slechts in een paar rollen voorbij zien komen. Hij deed het hier heel aardig. John Goodman en Alan Arkin vond ik allebei een leuke toevoeging en ook de gevluchte ambassadeleden deden het naar behoren.

De film weet het gehele speelduur met gemak te vermaken. De spanning wordt er goed ingehouden, waardoor je benieuwd bent naar de ontknoping. Of ik het met die Oscar helemaal eens ben weet ik niet. Op zich vind ik het een prima film, maar ik kreeg ook niet de indruk naar iets te kijken dat uitzonderlijk goed was. Gewoon goed genoeg om het tot een onderhoudende en interessante thriller te brengen. Binnen het genre is het dan wel weer één van de betere films die ik de laatste tijd gezien heb.

3,5*

avatar van Onderhond
2,5
Doorsnee.

Grappig hoeveel mensen vinden dat Affleck veel beter regisseert dan acteert. Ik vind zijn regie namelijk een perfect verlengde van z'n acteerwerk. Zoutloos. Deze film is echt zó by the book, zo slick dat je ergens verwacht dat er niet eens een regisseur aan te pas is gekomen, gewoon regie by committee.

Het meest opvallende aan deze film is nog wel dat het best kritisch wil zijn. Amerika wordt in de openingsseconden afgeschilderd als boeman en ook op het einde wordt Canada flink in de bloemen gezet. Maar toch voelt het als een opgeblazen 'Murica film aan. Alsof ze hun eigen clichés zelfs niet meer herkennen, zelfs wanneer ze wat kritischer willen zijn.

De film zelf is basic. Acteerwerk degelijk, kostumering degelijk, visueel pover maar het oogt duur, wat opgeblazen soundtrack die niet echt goed werkt en een verloop dat niet teveel verrassing biedt. Al moet ik zeggen dat ondanks alle clichés en onzin het strakke tempo naar het einde toe wel z'n vruchten afwerkt. Gelukkig maar want het eerste uur was een stuk minder interessant.

Een geinig verhaal dat eigenlijk garant zou moeten staan voor een vermakelijke film, maar het is zo braaf en degelijk uitgewerkt dat ik zonder het zeker te weten wel al vermoedde dat het over een waargebeurd verhaal ging.

2.5*

avatar van ambrosini
3,5
Leuke film..

Gast
geplaatst: vandaag om 19:53 uur

geplaatst: vandaag om 19:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.