Genre: Drama / Thriller
Speelduur: 120 minuten / 130 minuten (extended version)
Geregisseerd door: Ben Affleck
Met onder meer: Ben Affleck, Bryan Cranston en Alan Arkin
Gesproken taal: Engels, Perzisch, Arabisch en Duits
Releasedatum: 8 november 2012
Bekijk via Prime Video
Plot Argo
"The movie was fake. The mission was real."
Gebaseerd op ware gebeurtenissen, vertelt "Argo" het verhaal van een geheime operatie om zes Amerikanen te redden, ten tijde van de Iraanse gijzelingscrisis. Op 4 november 1979, wanneer de Iraanse revolutie haar hoogtepunt bereikt, bestormen militanten de Amerikaanse ambassade in Teheran, waarbij 52 Amerikanen gegijzeld worden. Maar in het midden van de chaos, slagen zes Amerikanen er in om weg te glippen en toevlucht te zoeken in het huis van de Canadese ambassadeur. Wetende dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de zes worden ontdekt en waarschijnlijk gedood worden, moet de CIA-specialist Tony Mendez (Affleck) met een riskant plan voor de dag komen om ze veilig het land uit te krijgen.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Argo: How the CIA and Hollywood Pulled off the Most Audacious Rescue in History (BoekMeter)
- Argo (MusicMeter)
Cora Lijek
Joe Stafford
Lee Schatz
Mark Lijek
Mhow, het zag er allemaal prima uit, het acteerwerk was behoorlijk en de film kwam ook over als iets waar moeite en research voor is gedaan, maar ik vond het allemaal niet erg pakkend. Zal ook komen doordat het einde al bekend bij me was. Ik had tot voor kort nog nooit van dit verhaal gehoord, maar door alle media-aandacht die Argo de laatste maanden kreeg had ik er het een en ander van vernomen. De echte spanning ontbrak dan ook en eigenlijk was ik vrij vaak aan het kijken hoelang de film nog duurde tijdens het kijken. Geen goed teken.
Krappe 3* dan maar.
ArnoldusK
- 2060 stemmen
Tien hollywood-sterren maken nog geen Oscarwinnende-film, zou je zeggen...
Enfin, Argo is leuk. Maar verder ook verre van meer dan dat. Het is een typisch, vrij simpel filmpje waarbij je in de eerste tig minuten volgestouwd wordt informatie die nodig is om de hele historische gebeurtenis te kunnen plaatsen. De hoge dichtheid van informatie, het weinige gebruik van muziek, maar vooral het simpele vertellen en de typische cinematografie had ik wel verwacht van te voren. Ook het einde, waarbij op zo'n kleine 10 minuten alles goed komt (goh, en dat na wel 3/4 nieuwe 'onvoorziene situaties') en Affleck (natuurlijk) in de armen van zijn vrouw valt. Allemaal geen 'beste film'-waardig whatsoever. Natuurlijk is de aankleding etc. tot in detail verzorgd, maar ik verwacht niet anders van een film die zich in een ander tijdperk afspeelt, dat is in deze tijd van computeranimatie en redigering gemeengoed geworden. Wat blijft dan nog over dan uniek en goed is? Wellicht de fly-over-beelden, de paar keer dat ik moest glimlachen of de toch, zij het licht, aanwezige Amerika-kritiek? 'Spanning', 'fantastisch acteerwerk' of 'heerlijk tijdsbeeld'? Nee, niets van gemerkt. Niet meer dan 2 sterren voor dit.
Bietrie90
Schandalig is het dat deze film met het gros van de oscars is gaan lopen die Lincoln meer dan verdiende..
Ja, Argo is een mooie en goede film, maar oscarwaardig?? En hoe slecht geacteerd op sommige momenten!! komaan zeg, die mannen op het einde zijn zogezegd getraind door de Westerse wereld om Amerikanen te kunnen ruiken, maar zoals onze vrienden daar rondliepen, kon het kleinste kind zien dat er iets niet pluis was...
Al bij al vond ik het een mooie, maar zoveelste Amerikaanse patriotistische film, waarin deze zich niet echt weet te onderscheiden van de 100 die er al gemaakt werden vind ik...
Zonder de oscars was dit een film die snel zou vergeten worden, Lincoln daarentegen...
LINCOLN FTW met andere woorden
Bietrie90
en hoe belachelijk die fotoreportage op het einde: "zie eens hoe goed wij het verleden hebben nagebootst".... Bedoel, dat wordt ook van je verwacht als je een film maakt die stoelt op waargebeurde feiten eh!!!
Ghola
Na alle aandacht van de laatste tijd toch een lichte teleurstelling. Wat een clichés! Er is een klein groepje onschuldige Amerikanen, tegenover hen staat een heel volk boze, kwaadaardige mensen (op één uitzondering na komen álle Iraniërs er hier slecht vanaf), de held wordt tegengewerkt door een bureaucratische legertop, maar uiteindelijk, onder aanzwellende muziek, herenigd met zijn gezin. Zoals het een op ware gebeurtenissen gebaseerde film betaamt vertellen een aantal tekstwolkjes tot slot dat onze held nog lang en gelukkig leefde in rural Maryland. Gelukkig staat hier tegenover dat de film in de tweede helft ontegenzeglijk spannend is en de jaren 70 sfeer bijzonder goed getroffen wordt, maar al met al heeft 2012 véél betere films gebracht. 3*
Mindreader
De oscars heb ik nooit serieus genomen, dus dat deze beste film heeft gewonnen zegt mij helemaal niets. Ik wist natuurlijk al hoe het allemaal zou aflopen, maar vooraf had ik geen flauw idee wat ik precies moest verwachten. Uiteindelijk heeft Affleck een redelijk strakke thriller afgeleverd. Het is vooral heel goed gemaakt, je kunt duidelijk zien dat er veel aandacht is besteed aan bepaalde zaken, zoals bijvoorbeeld de aankleding. Daarnaast wordt er ook daadwerkelijk de tijd genomen om het verhaal fatsoenlijk te vertellen, zonder rare zijplotjes, iets wat langzamerhand een zeldzaamheid begint te worden in hollywood.
En wat ik ook heel goed gedaan vond van Afleck was dat hij geen politieke standpunten/voorkeuren overdrevem naar voren haalde (met uitzondering van die euforische schijtmuziek op het einde): de missie is 6 mensen terughalen naar deVS halen en that's it.
Al met al prima filmpje. Affleck toont zich wederom een capabele regisseur. Niet hoogstaand, wel duidelijk bovengemiddeld.
perceived
(Oscar onw)Aardig.
Vooral de laatste drie kwartier waren spannend en maken Argo nog net de moeite waard om te bekijken. Verder is het niet meer dan het zoveelste waargebeurde politieke verhaal dat door Hollywood werd opgepikt.
Standaard film in een standaard jasje. 6/10*
Chainsaw
Een mix van veel, deze Argo. Film begint als een ogenschijnlijk realistisch drama over de ware gebeurtenissen, krijgt op een gegeven moment behoorlijk wat komedie toegediend en eindigt als een spannende thriller. Maar ondanks dat een echt eenheid mist, Argo is zonder meer een goedgemaakte film. Vooral tijdens de tweede helft van de film gaat alles leven en begint het oprecht spannend te worden. Verder is er duidelijk veel aandacht geschonken aan de art-direction, alles is op geweldige wijze teruggebracht naar de eind jaren 70. Wat dat betreft doet Affleck het uitstekend als regisseur. Als acteur toch iets minder, hij blijft maar een wat suf ventje die zelden een indruk achter laat. Maar goed, hij wordt ook omringt door een paar toppers van formaat. Alan Arkin is top (deed me hier trouwens erg veel aan Pacino denken) en Bryan Cranston is eveneens fantastisch.
3,5 sterren.
Paalhaas
Ik zal vast de zoveelste zijn, maar nu is toch echt objectief vastgesteld dat de Academy seniel is. Hoe standaard kun je een film maken?
manecas36
Geen topper! Inderdaad zoals al eerder geschreven: de laatste 3 kwartier zijn erg spannend.
Vergeten verhaal.
Een degelijk in elkaar gestoken film is Argo wel geworden. Vakkundig vervaardigd en voorzien van prima acteerprestaties. Alan Arkin en John Goodman zorgen voor een welkome lichte noot en het laatste half uurtje is zenuwslopend. Althans, voor een ieder die het vergeten verhaal rondom een geheime reddingsoperatie in het vijandelijke Iran van 1980 nog niet kende. En dat zullen er veel zijn. Heel veel, want het was de Amerikaanse overheid er alles aan gelegen om dit zo lang mogelijk buiten de geschiedenisboekjes te houden.
De grote vraag is natuurlijk of Argo terecht de Oscars binnen sleepte. Drie Academy Awards vielen de politieke thriller ten deel, waaronder die voor beste film. Amerikaans oorlogssentiment doet het nu eenmaal goed in filmland. Toch mag men zich afvragen of Argo nu wel zo’n sterke film is. Affleck herpakt zich keurig na het tegenvallende ‘The Town’ na zijn sterke debuut met ‘Gone Baby Gone’, maar is dat voldoende om Oscars in de wacht te slepen? De mise-en-scène is uitstekend, maar verder is het vreemd de film als geheel zo te kwalificeren. Gewoon goed is accurater.
De Blu-ray van Argo zal, i.t.t. de DVD, voorzien van een extended cut verschijnen.
Goed.
Met dank aan Warner Home Video voor het recensie-exemplaar.
Flavio
Redelijke maar weinig bijzondere film, waarin me opviel dat de boze Iraniërs constant woedende blikken wierpen op de onschuldige Amerikanen. Aan de andere kant van het spectrum was dan wel te zien hoe rednecks onschuldige Iraniërs te lijf gingen op archiefbeelden, dus Affleck heeft wel degelijk geprobeerd zijn verhaal genuanceerd te vertellen. Dat blijkt ook wel uit de inleiding met het afzetten van Mossadegh, waarover Affleck misschien een interessantere film had kunnen maken. Maar ja dat is een van de zwartere bladzijdes uit de CIA geschiedenis dus die film zal er wel niet snel komen.
Het plan loopt uiteindelijk behoorlijk gesmeerd, want de gevreesde Republikeinse Garde was een vrij makkelijk te nemen hobbel. De zogenaamd spannende scene waarop gebeld wordt voor een double-check was nogal lachwekkend. Alsof zo´n telefoontje dan ook maar iets zegt. Vond de spanning sowieso erg meevallen. Al met al een aardige film met een veelbelovend verhaal maar het verloopt allemaal voorspelbaar zonder echte spanning.
g_unitboy
Er wordt meer gejankt over de oscars hier dan over de fim zelf...
Iig vond ik het een goede film
mmniet
erg goede film. Heel spannend vooral op het eind natuurlijk. Wat ik vooral bijzonder vind is dat het echt gebeurd is, dat maakt het nog extra speciaal
Stephan
Aardige reconstructie maar nergens echt spannend en het geforceerde einde was een aanfluiting.
Pim1993
Strakke film, eind wat slap net als het acteerwerk. Wel typisch een geval waar de media qua verwachtingen het uiteindelijke werk voorbijstreeft.
Deze mag Affleck trots bijschrijven en ik vind het die 4 ook zeker wel waard. Als je toch een 3,75 moet afronden.....
Leno
Affleck levert wederom een sterke en erg vermakelijke film af en is weer zo slim om uitstekende acteurs om hem heen te hebben. Hij is van de cast de minste acteur, al kan het er net mee door. De sfeer is dankzij de goede setting en heerlijke rollen van Arkin en Goodman luchtig en mooi getroffen.
Zeker richting de climax draait het iets te veel om de spanning en raakt het grotere plaatje (waar het allemaal eigenlijk om draait) een beetje ondergesneeuwd. Het politieke aspect is duidelijk ondergeschikt. Dit levert voor een breed publiek een vermakelijke film af, toch had er wel wat meer in gezeten.
des1
Zal de geschiedenis ingaan als de meest overschatte Oscar winning film aller tijden, denk ik, vind ik. Professioneel gemaakt, dat wel. Maar nix extra's biedend, in de zin van karakters, het conflict, het caper karakter, opbouw van spanning e.d. Heeft naar verluidt gewonnen omdat Argo refereert aan Hollywood zelf. Ga maar na: een film over het maken van een film waarmee Iraniers voor de gek zijn gehouden. Een knap staaltje "Hollywood rules" dat hiermee onderschreven moest worden.
D-ark
Het gegeven is intersant, film technisch erg goed maar toch is het net wat te veel propagande voor hollywood. Jammer dat het zo glad soms is want een meer realitischer film over dit onderwerp zal erg intersant kunnen zijn.,
roeman
Absoluut mooi gefilmd, prachtige/gruwelijke autentieke beelden ut Iran in de jaren 70/80. De tijdsgeest is goed gevangen. Het belachelijke van Hollywood ook. Denk dat de Oscar verdient is vanwege het waargebeurde en niet vanwege de acteerprestaties die hier en daar toch achterblijven helaas. Ik heb wel het 2de gedeelte van de film op het puntje van mijn stoel gezeten. Zeer goed opgeboude spanning maakte het wat tragere eerste deel meer dan goed.
Captain Pervert
??
Volgens mij is het criterium nog altijd: goede film of geen goede film. Of het realiteit of fictie is, is volstrekt irrelevant.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11922 berichten
Afgezien van de spelfout in roeman z'n bericht: ik denk dat hij ergens wel een punt heeft. Is het niet zo dat films gebaseerd op ware personages of gebeurtenissen veel meer Oscar-aandacht krijgen waarbij dit niet het geval is?
NYSe
Ik denk het wel, en ergens is dat ook wel begrijpelijk: zo wordt een matig verhaal al gauw gerechtvaardigd omdat het nu eenmaal "echt zo gebeurd" is. Nu ga ik natuurlijk niet beweren dat Argo een slecht verhaal heeft, integendeel, maar kijk maar naar The Fighter, een hopeloos clichématige film, maar natuurlijk wel "waargebeurd" en dus goed voor zeven Oscarnominaties
Rujar
Na het zien van de film ben ik eigenlijk meer benieuwd naar de geschiedenis van voor de hele gijzeling.
Captain Pervert
Sterk, goed geacteerd, bij vlaggen heel erg spannend en beklemmend. En een vleugje humor. Daarbij wordt het tijdsbeeld enorm natuurgetrouw neergezet, echt heel goed. Niet alleen de sets maar ook het camerawerk, met een naadloze overgang tussen echte footage en film.
Prima vermaak dus.
Hoewel de film heel degelijk is, heb je echter nergens het gevoel "wauw, dat had ik nog niet eerder gezien". En eerlijk is eerlijk, de Oscars doen dat wel een beetje verwachten, eigenlijk.
4 sterren (krap)
The Beast
Het kan zijn dat dit gewoon niet mijn soort film is, maar ik heb hem al 3x proberen af te kijken maar het lukt me gewoon niet...het boeit me niet echt, is veel te saai op het begin en de humor is ook matig totzover ik gekeken heb (3/4e van de film)
Cutiepie
Was onder de indruk van deze film, heeft geen moment verveeld. Applaus voor Affleck
Timba69
Hij viel mij eigenlijk toch iets tegen. Zeker na alle goede berichten en de oscar onderscheidingen. Het verhaal kabbelt eigenlijk een beetje door met alleen aan het einde een soort van climax. Ook de acteerprestaties waren niet geweldig goed.
Wat blijft er dan over. In ieder geval een prima neergezet tijdsbeeld met een mix van echte opnames. Het zorgt daarmee voor sfeer. Ook het verhaal zelf is best wel interessant al mist het dus de echte spanning. Genoeg voor een ruime voldoende maar niet de topper die ik verwachtte.
mrmojorisin123
Argo fuck yourself
Wie vol verwachting de Golden Globe van Beste Film van 2012 bekeek in de cinema kwam vast bedogen uit. Tegen alle verwachtingen in sleept Ben Affleck's Argo deze hoofdprijs uit de brand. Omdat vorige prijzen werden uitgedeeld aan totaal andere films stemden de chauvinistische Amerikanen bij de Oscaruitreiking op hun film. Hierbij is mijn empathie voor deze prestigieuze wedstrijd van de baan.
In 1979 werden de werknemers van de Amerikaanse ambassade gegijzeld in Teheran, de hoofdstad van Iran, door het regime van Ruhollah Khomeini. Slechts zes van hen konden ontkomen en schuilden in de Canadese ambassade. De CIA zet een absurde actie op sleeptouw om deze veilig en wel terug in de Verenigde Staten te krijgen door zich voor te doen als een Canadese filmploeg op locatiescout.
Na drie minuten een historisch kader te schetsen, wordt de oorzaak van de Iraanse Revolutie al snel opzij geschoven en legt men de focus op de evacuatie van de zes Amerikanen. De Iraniërs worden zelfs als beesten afgeschilderd. De verheerlijking van het personage van Ben Affleck vond ik ook zo goedkoop dat ik ervan moest lachen. Tijdens de vergadering van de CIA wees hij erop dat er in de winter sneeuw ligt en men zodoende niet kan fietsen tot aan de grens. Men zegt dat het een waargebeurd verhaal is maar dat de CIA dit ontgaan is, lijkt me toch wel frappant. Of is mijn geloof in het reilen en zeilen van de Amerikaanse bevolking toch nog iets te groot? Bij die typische steken naar Hollywood, de FBI en Canada volgden hier en daar in de cinema enkele facepalms.
Op cinematografisch vlak vond ik de film dan wel weer klasse tonen. Hij laat bewust hier en daar wat korrel in het beeld en kiest voor vale kleuren die een retrosfeer scheppen. De suspense, met de ontsnapping als hoogtepunt, was tevens goed tot zeer goed. Een nagelbijter. Als zes Amerikanen vermist geraken en plots komen er zes westerlingen aan op het vliegveld zonder wit papiertje, dan zou men toch wel vragen kunnen stellen. Maar misschien is mijn geloof in Iraniërs dan ook weer te groot. Toen twee van de zes Amerikanen niet wouden meedoen met het plan van Tony Mendez (Ben Affleck) kon hij hen van gedachten veranderen door te zeggen dat hij een zoontje had. Dit is opnieuw te goedkoop.
Absoluut geen terechte winnaar.
ArnoldusK

Rush
Biografie / Sport, 2013

12 Years a Slave
Drama / Biografie, 2013
vsciaman vrouw relatierevolutiehiding placepress conferencebiografieamerican abroadextractioniran hostage crisisintelligence agent langley virginiajaren 80political thriller