- Home
Bekijk via Netflix
Bekijk via HBO Max
Plot The Dark Knight Rises
"A fire will rise."
Het is acht jaar geleden dat Batman (Christian Bale) in de duisternis is verdwenen en van een held in een banneling is veranderd. Hij heeft de schuld van de dood van Harvey Dent op zich genomen en voor het grotere goed alles opgeofferd. Deze leugen heeft een tijd standgehouden, want onder het gewicht van de Dent Act, een antimisdaadwet, zijn de criminele activiteiten in Gotham City verpletterd. Maar alles verandert met de komst van een sluwe inbreekster met een mysterieuze agenda. Veel gevaarlijker echter is de opkomst van Bane (Tom Hardy), een gemaskerde terrorist die meedogenloze plannen heeft voor Gotham en Bruce Wayne dwingt om uit zijn zelfopgelegde ballingschap terug te keren. Maar zelfs als hij zijn cape opnieuw aantrekt, zou Batman wel eens geen partij voor Bane kunnen zijn.
Bruce Wayne / Batman
Lucius Fox
Peter Foley
Jen
MizKriz
Vandaag weesten gaan zien in de bio,
tegen van wat ik verwachte verliep de film redelijk goed.
In het begin saai,
ergens zat het verhaal goed, maar de film had (voor mij) ergens minpunten.
Bane vb: Waarom hebben ze de Bane veranderd tegenover de Bane van in Batman & Robin niet behouden zoals ie was, dat was beter, nee nu krijgen we een lichtere afschrikwekkende Bane..
Waarom krijgen we deze Batman te zien? Christian Bale die Batman speelt, deed dit kei slecht.
Ook raar einde, Batman laat zichzelf op het einde ontploffen (zelfmoord?) Bruce Wayne is dus dood?! En ineens komt er op het einde een Robin in de grot..
En eigenlijk, veel Batman hebben we niet gezien, het ging steeds over de politie.. Wat jammer is.
Waarom toch m'n 3*: omdat er best wel droge humor in zat, en het einde was best wel ontroerend.
tommykonijn
The Dark Knight Rises.. is een film waar ik al lang naar uitkeek. Batman heb ik sowieso altijd al een leuke superheld gevonden, en was vroeger zelfs mijn favoriet. Dat begon vooral met de originele trilogie stammend uit de jaren '80- en 90. Deze 'nieuwe' reeks viel in eerste in stantie niet bij mij in de smaak, maar dat komt denk ik ook doordat ik het nog niet goed snapte. Maar later vond ik het wel een leuke trilogie. The Dark Knight vond ik zelfs een van de betere actiefilms toen ik hem voor het eerst zag. Daarom ook dat ik hier erg naar uitkeek.
De trailer en poster zagen er veelbelovend uit, en dus kreeg ik erg hoge verwachtingen. En opzicht zijn die verwachtingen ook wel waargemaakt. Het verhaal is erg interessant. Batman is verleden tijd zoals we zagen aan het einde van TDK en acht jaar na de dood van de erg sterke villain The Joker, verschijnt Bane ten tonele. Ook deze is erg sterk neergezet door Tom Hardy. Het personage ziet er bruut uit! Vooral het masker wat hij voor zich heeft ziet er erg goed uit. In het begin lijkt de film even op gang te moeten komen als het gaat om Bruce Wayne. Maar zodra hij besluit weer Batman op te pakken, wordt de film direct een stuk sterker met een erg boeiende achtervolgingscene in de stijl van de vorige film. Echter zodra Batman ten onder gaat bij het gevecht tegen Bane en naar de put wordt gebracht wordt de show gestolen door Bane en ik kreeg eigenlijk soms een beetje het idee dat ik naar een politiefilm zat te kijken in plaats van een Batman film. Gelukkig zijn ook de scenes in de put interessant, en je blijft benieuwd wat er gaat gebeuren.
Ondertussen is Gotham een grote chaos geworden. Er volgen flink wat ontploffingen, die er allemaal goed uitzien. Maar op een begeven moment worden het er zó veel, dat het eigenlijk een beetje een normale zaak lijkt te worden. Dat vond ik wel jammer. Maar, begrijp me niet verkeerd; het zag er wel goed uit. Uiteindelijk krijg je een mooie climax, waar de spanning echt heel erg goed in beeld wordt gebracht. Deze keer had ik totaal geen idee hoe het zou gaan aflopen, omdat ik van velen had gehoord dat het een 'apart' einde zou zijn. En ik kan me daar alleen maar bij aansluiten. Er gebeurt dan ook heel veel: Blake wordt Robin, best grappig bedacht eigenlijk. Leuk om te zien hoe hij de Batcave ontdekt. En dan Batman natuurlijk... Eerst lijkt hij dood te gaan, iets wat ik aan de ene kant slecht vond: de held gaat dood. Aan de andere kant vond ik het wel een mooi gegeven dat hij zich letterlijk had opgeofferd voor Gotham. Maar dan na een begrafenis, een monument en herdenkingen blijkt meneer op een terras te zitten
Toen ik het zag zat ik met een open mond, want ik snapte er even helemaal niks van. Maar toen werd ik er door degene die bij me was gewezen op de automatische piloot en achteraf gezien is het einde best wel goed. Nog steeds vind ik het wel een beetje ver gaan, maar opzicht is het een mooie afsluiting.
Dan vergeet ik bijna Catwoman te noemen, best een leuk personage hier. En ook de andere personages worden allemaal prima vertolkt. Een erg sterke cast waaronder Gary Oldman, Joseph Gordon-Levitt, Michael Caine en natuurlijk Morgan Freeman. Ook de muziek van Hans Zimmer en James Newton Howard was een pluspunt, deze paste goed bij de situaties die zich voordeden. Wel moet ik nog zeggen dat Gotham City er gewoon uitzag als New York, iets wat me ook al opviel bij het vorige deel. Het had er wat mysterieuzer uit mogen zien zoals in Batman Begins.
Al met al kan ik zeggen dat het een goede film is geworden. De film verveelt geen moment, en het lange speelduur lijkt geen enkel probleem. Hier en daar zitten wat mindere stukken, maar de film heeft ook heel veel sterke momenten en deze zijn dan ook in de meerderheid. Maar is dit het beste deel? Nee. Naar mijn mening is The Dark Knight zonder enige twijfel het sterkste deel uit de reeks. Deze vind ik ongeveer gelijk aan het niveau van Batman Begins. Ik kan wel gerust zeggen dat ik dit een mooie afsluiter vind van een sterke trilogie. Ik heb me zeker goed vermaakt en ik ben ook nog best onder de indruk van wat ik gezien heb. Misschien hier en daar enkele dingen die tegenvielen, maar over het algemeen ben ik zeer tevreden.
El ralpho
The epic conclusion to the dark knight legend
Eindelijk is het zover; deel 3 van de reeks en tevens het afsluitende deel (althans naar zeggen) van de Christopher Nolan reeks is eindelijk hier. Na het legendarische tweede deel kon zijn opvolger me eigenlijk alleen maar tegenvallen, zeker omdat in het tweede deel als joker ''the joker'' al werd ingezet. Een van de beste villians aller tijden die ook nog eens voortreffelijk neer werd gezet door wijlen Heath Ledger. Dat de lat hoog lag moge duidelijk zijn. Zeker met een tijdsduur van maar liefst 164 minuten moeten de makers wel een verdomd goede invulling willen geven willen ze de kijker niet verveeld laten raken. Het goede nieuws is dat ze dit gelukt is, en hoe!
In dit deel krijgt Bruce Wayne het aan de stok met Bane. Een schurk waarvan mijn verwachtingen niet al te hoog lagen toen ik de trailer zag maar die naar het zien van de film volledig zijn bijgesteld. Toegegeven; hij is lang niet zo imponerend als de Joker was maar dat was bij voorbaat al praktisch onmogelijk. Bane is echter nog steeds een waardige tegenstander voor Batman en legt hem het vuur dan ook flink aan de schenen. In ieder geval is Scarecrow uit het eerste deel vergeleken met Bane niet meer dan een strontvlieg waarbij hij in dit deel dan ook (terecht) net zoals in het tweede deel tot een minieme bijrol gedegradeerd is.
En dan is er natuurlijk nog Catwoman, die hier vertolkt wordt door Anne Hathaway. De actrice geeft een leuke invulling aan het personage en laat je de erbarmelijke Catwoman met Halle Berry gelukkig al gauw vergeten. Het personage voegt ook echt iets toe aan het verhaal en is een bijzonder leuke aanvulling. Ook Bale als Batman is in dit deel meer dan op dreef waarbij hij het in dit deel ook nog een stuk beter doet dan in de voorgaande delen. Als kers op de taart zijn daar dan nog de vele actie scene's die de film rijk is. Deze worden gecombineerd met een meer dan aardige verhaallijn en talloze scene's die mij kippenvel van intensiteit wisten te geven.
Het moge duidelijk zijn dat ik de loftrompetten flink laat weerklinken voor deze film, maar in mijn ogen is dit slotstuk het ook waard. Ik durf dan ook te zeggen dat deze film net zo goed is als zijn tweede deel, waardoor deze film dan ook een plek in mijn top 10 verdiend heeft. Deze plek wordt zowel gedeeld door T.D.K.R als zijn voorganger (helaas kan ik dit niet op deze manier weergeven). Dit slotstuk mag dan wel inleveren op zijn villian, dit wordt ruimschoots goedgemaakt met nog meer actie en de spetterende toevoeging van Catwoman. De film krijgt voor mij dan ook een diepe buiging: het was grandioos en een waardige afsluiter van deze trilogie.
Number23
Donderdag 26 Juli had ik deze film al gezien en het heeft tot vandaag geduurd voordat ik mentaal gezien klaar was voor commentaar. Ook al kan je het niet zien aan mijn beoordeling, maar ik ben zwaar teleurgesteld.
Natuurlijk zijn hoge verwachtingen altijd riskant, als er 1 film was die ze schiep dan is het wel deze trilogie-afsluiter. En wat voor een trilogie. De rebootfilms van Nolan wekte mijn liefde voor Batman nadat het in slaap was gesust rond de eeuwwisseling.
Batman Begins was een goede film, fris gebracht met leuke acteurs (behalve Katie Holmes
) en een sterk, diepgaand verhaal. Drie jaar later kwam er een vervolg en daarmee werd er een filmervaring gecreëerd die ik nooit en te nimmer zal vergeten. It shook my foundations.
Nu moest er een derde, afsluitende film komen en het was vanaf het begin af aan al een helse taak om een van de meest complete films ooit op te volgen. Maar zoals zovelen had ik hoop, veel hoop. Na The Hobbit moest dit DE film van 2012 worden. Het mocht niet zo zijn.
Ik ben nooit echt kwaad geworden op studiobazen die overduidelijk een talentvolle, eigenzinnige regisseur beperken om maar zoveel mogelijk geld te verdienen. Dit was ook nooit het geval in de vorige 2 films, ik zag hier en daar typische Nolan-dingetjes. Maar in dit deel is het zo schrijnend en pijnlijk duidelijk, dat ik wel kon exploderen en janken tegelijkertijd.
De ziel is compleet uit de film, de eigenzinnigheid, de mysterie, het is allemaal weg. Gewoon weg. The Dark Knight Rises is niet meer dan een harteloze, voorspelbare, wellicht vermakelijke, maar nimmer verrassende Hollywood-blockbuster geworden. Alle personages die in TDK zo geweldig compleet waren (Alfred, Gordon, Lucius) zijn nu niets meer dan een paar sukkeltjes. Bale moet het bijna helemaal in zijn uppie doen, nu Two-Face de pijp uit is en The Joker onaantastbaar is geworden. Hardy doet zijn best en komt zeker af en toe dreigend over, maar hij is veel te makkelijk verslagen.
Mijn hart is gebroken.
Toch weer een geweldig 3e deel in deze ijzersterke Batman Trilogie. De film wist te boeien van de eerste tot de laatste minuut en wordt naarmate het einde vordert ook best spannend. Zeker het laatste uur is ijzersterk en bevat ook veel actie. De cast doet het trouwens wederom best goed en dit keer vond ik de rol van Anne Hathaway als Catwoman misschien wel de beste. De film is dit keer ook behoorlijk duister en zwart waardoor er in deze film vrijwel geen humor is te ontdekken. Het einde vond ik overigens best goed en ook wel verrassend. Al met al toch een waardig einde van deze Batman reeks, hoewel het me niet zal verbazen als er toch weer nieuwe delen van verschijnen.
M.Goodkat
Het grote voordeel dat The Dark Knight had was in feite de uitmuntende acteerprestatie van Heath Ledger,alleen spijtig dat hij zo wereldbekend geworden is want ervoor vond ik hem al een goeie acteur maar zoals sommige mensen het al zeiden,iedereen volgt mekaar en als één iemand zegt dat The Dark Knight de beste film was dan volgt de rest gelijk een horde zombies,letterlijk dan nog.
Nabij Perfectie,
Eindelijk gezien na een aantal weken uitstel te hebben en het totale plaatje is voor mij compleet. De film zelf start niet zo sterk als The Dark Knight met hun heist maar weer word de villain van dienst,Bane, op een hele goeie manier geïntroduceerd en met zijn crispy voice en doordringende blik van hem.
Er is maar één minpunt voor mij,maar en dat is dat uiteindelijk zij de dochter was en niet hij,dat had niet gemoeten van mij ,ik weet dat het een twist moest zijn maar het was overbodig en geforceerd voor mij.
De hele setting van T.D.K.R is voor mij meer mijn ding omdat het grauwer en donkerder is dan zijn voorganger,het gaat meer richting de ‘Desperate Times,Desperate Moments’, De hele film wordt ook donkerder omringd door de muziek (die weer fenomenaal is) van Hans Zimmer,wat mij deed nu denken dat er een deel van de muziek gerecycleerd is van T.D.K. Het heeft dezelfde vibe als ervoor maar donkerder en met meer chorus van sopranen.
Uitstekende rol van Michael Caine uiteraard,deze keer vond ik dat hij eruit sprong,als oude knar weet hij nog steeds de film naar zich toe te brengen met ondanks een kleine rol. De enigste die ik een beetje minder vond was Christian Bale,ik had het gevoel dat voor hem Batman al afgesloten was maar hij heeft nog een keer alles hier gegeven en een goeie rol maar niet zo geweldig als die van Michael Caine.
Om bij het punt te komen,de film zelf is voor mij niet ‘as good’ als T.D.K mar zeker niet minderwaardig,en dat kwam voornamelijk om de acteerprestatie van Heath Ledger die ik persoonlijk een pak beter vond dan die van Tom Hardy.
Nog steeds geef ik het een 4.5/5.0* en is het zeker de moeite waard om hem in de Cinema te zien,en natuurlijk daarna nog een keer op Blu-Ray op de Plasma/LED-LCD TV met Home Cinema
thunderball
Deze maandagmiddag gaan zien op een groot scherm in Antwerpen.
Om te beginnen is de film voor een zomerblockbuster natuurlijk weer veel en veelte lang. Ruim 160 minuten dan moet je wel met een razend spannende film aan komen zetten, die van minuut tot minuut weet te boeien. Helaas kan dat van dit uit zijn eigen voegen gebarste bombastische gedrocht niet gezegd worden.
Het eerste gedeelte sleept zich dan ook voort met als enige hoogte punt de openingscene, waarvan het idee duidelijk gejat van een James Bondfilm (openingscene Licence to Kill, GB-1989 van John Glen). Pas wanneer Batman verschijnt begint de vaart er in te komen en wordt het stukken leuker, maar dan zijn we al weer ruim een half uur verder.
Nolan is geen bijster goede regisseur, daarvoor heeft hij veel te veel tijd nodig om een in principe vrij simpel plot te vertellen, alles moet weer uitgelegd worden, te veel -oninteressante-verhaallijntjes en te veel karakters, die worden op gevoerd en dat alles in een te laag tempo. Daar kan dan vervolgens met een spectaculaire finale niet alles meer mee goed gemaakt worden.
Hardy als Bane is een goede schurk, zijn aparte stem past wel bij een Batmanvillian, daar die toch altijd iets speciaals en vreemds moeten hebben. Bovendien is hij intelligent, vindingrijk en ijzersterk en lijkt hij drie kwart van de film in alles de meerdere te zijn van Batman. Kortom: een echte uitdaging voor onze vleermuis!
Vervolgens wordt dit dan in de finale van de film met 1 klap weg gevaagd, door een plottwist in te brengen, die hem recudeerd tot slechts een uitvoerder en helper van het plan van een ander. Dit maakt hem met terug werkende kracht tot een veel mindere schurk. Echt heel erg zonde! Om nog maar te zwijgen over hoe hij aan zijn einde komt! Slecht!
De film kent verder te veel personen, die gedurende de film niet iets wezenlijks schijnen toe te voegen en waarvan sommigen er alleen in te lijken zitten om tegen het einde voor een plottwist te dienen (Gordon- Levitt, Cotillard).
Hahtaway zet een aardig goede en super sexy Catwoman neer, maar Nolan lijkt zich te schamen voor dit blijkbaar in zijn ogen iets te frivole karakter in zijn verder dodelijk (saaie?) serieus bedoelde franchise en weigert haar de hele film die naam daadwerkelijk te geven.
Vond het trouwens wel aardig om Tom Conti (als mede gevangene van Wayne) weer eens in een rolletje op het grote scherm te kunnen bewonderen.
Tenslotte wil ik zeggen dat voor een Batman zomerblockbuster, deze film wel erg weinig actie en Batman zelf bevat, om werkelijk geslaagd genoemd te kunnen worden (Wanneer Batman in ruim tweeenhalf uur er een minuut of 40 in voor komt is het veel!).
En het geforceerde einde was natuurlijk te genant voor woorden. Bah!
Te lang, te pretentieus, te serieus.
Een zeventje, ofwel 3,5 ster.
Justinw
Mixed feelings.
Ik ga met een paar verwachtingen plus feiten de film in. Daarmee doel ik op de cliché's die elke blockbuster regelmatig aan doet. Maar toch hoopte ik op een groots meesterwerk. Dit werd het voor mij niet. Wel een oerdegelijke film, en beter gaat het voorlopig niet worden in Bid Budget Blockbuster Hollywoodland. Als ik daaroverheen kijk is het wel gewoon een sterke film.
Waar de Batman films sterk in zijn, is onder het label superhelden film uitkomen. Door het "realisme" wat Nolan neerzet in zijn films voelt het toch gewoon heel anders dan bijvoorbeeld een Avengers. Toch vond ik dit wel meer een "superhelden film" dan zijn voorganger. Dit komt vooral omdat TDK met een heist begint en de villian niet buitenaards sterk is. TDKR begint echter met een James Bond opening en een villian die al meer in een comic thuis past.
De film duurt naar normale maatstaven lang maar heeft te weinig tijd om alles met impact te vullen. Ze willen namelijk een standalone film maken rondom een nieuwe dreiging jegens Gotham city met een nieuwe villian. Maar ze willen ook de puzzelstukjes van de vorige films in elkaar schijven. Dit en het toch wel aardig aantal nieuwe personages dat zijn intrede doet, zorgt er bij mij voor dat veel scenes impact missen. Alleen scenes tussen Wayne en Alfred(die trouwens veel te weinig voorkomt in de film) en scenes met Gordon dragen gewicht. Scenes met Miranda maakten geen impact evenals scenes met Selina. Wel clever dat ze geeneens het label Catwomen in de film opgedrukt krijgt.
Over de daadwerkelijke villian gesproken, Bane pakt erg goed uit. Hardy ziet er bruut uit evenals zijn masker. De stem is ook briljant een soort cynische Darth Vader voice. De twist tussen Talia en Bane werkt gek genoeg vanaf zijn kant wel maar vind ik vanaf Talia haar kant minder goed uitpakken.
Er word weer met plottwisten gegooid, wat op zich niet erg is maar doordat er soms te weinig aandacht word besteed aan bepaalde dingen misten ze bij mij effect.
Je kunt buiten deze punten en cliché's niet ontkennen dat dit momenteel het beste is wat Hollywood op dit moment kan brengen. Ze riskeren niet zoveel geld om iets controversieel of anders te doen. Het overleven van Wayne is hier het beste voorbeeld van. 3.5*
jipt
Gezien in IMAX, prima actiefilm. Problemen zijn dat het te veel personages kent waardoor het met al z'n sidestorys veel te lang duurt in de opbouw. De actie tussendoor en zeker op het eind is erg lekker. Verhaal is dan weer zo zo, neemt gewoon te veel hooi op z'n vork, net als het vorige deel. Je kan gewoon niet zes verhalen in één film vertellen, skip er dan gewoon een paar. Daarbij was het geheel niet minder of slechter dan de gemiddeld blockbuster, hierbij is het natuurlijk fijn dat er een bonk herrie uit de IMAX speakers komt waardoor het 10x zo vet lijkt.
Pluspuntje was Bane, vond hem een toffe badguy, kan zo meedoen in Expendables 3.
dikke 3,5*
wimnoot
Minste van de drie delen. Op de productionvalue na is eigenlijk alles net een voldoende. En dat valt tegen voor een film die zo gehyped is als deze. Niet dat het als een verassing kwam voor me, maar had misschien toch gehoopt op een positieve surprise. Was erg hoopvol dat Bane meer uit de verf zou komen dan hij nu deed. In het begin van de film bij het uitvoeren van zijn plannen was hij wel erg goed, maar naar het einde toe deed hij niet veel meer dan een beetje rondwandelen. Zijn stem vond ik wel tof, maar daar is ook weer niet genoeg mee gedaan. Ik had ook geen moeite met Celina Kyle, Hathaway past precies bij die rol. Verder laat de film meer van het zelfde zien van wat we al vele malen gezien hebben. Kom op zeg! Een tijdbom ???? Dat had DR Evil in Austin Powers ook al drie keer verzonnen. Verder vond ik de battles tussen Bane en Batman ook niet episch genoeg, veel klappen zonder impact en resultaat.
Het is nu wel duidelijk dat Nolan veel succes behaald heeft door een bepaalde gimmick te gebruiken in iedere film, maar dat het nu uitgewerkt is. We kennen zijn trucjes te goed nu, en de realiteit Batman kan wat mij betreft weer de kast in voor een jaar of 10.
Ik kan er op dit moment niet meer dan een 3 van maken. Misschien na herziening nog een halfje meer.
ibendb
Nooit gedacht dat een Batmanfilm me zo goed zou bevallen.
Toen ik de eerste keer de trailer zag dacht ik van: Neen, hé. Niet weer een deel?! Maar naarmate de tijd vorderde, werd ik steeds benieuwder. Batman Begins vond ik best goed en TDK wat minder. Maar dit laatste deel vond ik erg goed.
Het verhaal zat goed in elkaar. De terrorist Bane vind ik een betere bad guy dan The Joker. Het einde was ook erg goed en hierdoor krijgt 'ie ook een halfje meer. Anne Hathaway vond ik geknipt als Catwoman. Beter als Michelle Pfeiffer, alleszins. En ja, Christian Bale als Batman was goed, maar niks speciaals.
De special effects waren echt uitstekend. Bij de ontploffing van het footballstadion zat ik met open mond te kijken. Erg mooi. Het hele "Gotham ligt in de handen van de bewoners-gegeven" vond ik echt goed. Je had nog een dreiging erbij. Wel vond ik dat met die bom erg cliché.
movie acteurs
Geen plan om naar de bios te gaan. Maar ben afgelopen donderdag dan toch maar gegaan.
Wel aardig.
Nolan heeft denk ik wel bereikt wat hij nu wilde bereiken. Het verhaal stijgt naar een grote finale slag. Hoewel ik de scene van bijvoorbeeld Bane die uit de gevangenis is ontsnapt niet heel interessant in beeld vond komen. Maar goed, de side stories horen er gewoon bij. Alhoewel ik dat stuk met Miranda en Bane op 't laatst bijzonder flauw vond . Het duistere Gotham City is ook weer iets moois. Alhoewel ik de vorige film toch wel wat donkerder vond, ook qua het hele verhaal. Wat betreft de cast. Bale is ok. Anne Hathaway als Catwoman ? Nee die weet echt niet te overtuigen. Tom Hardy als Bane is wel goed. Joseph Gordon-Levitt als sullig rechercheurtje, die "de buurjongen van hiernaast" had kunnen zijn, nee hem vond ik ook echt niet geschikt. De rest is wel goed.
Over de special effects heb ik dan niet te klagen. Want als je ziet hoe groots alles is opgezet. Want het was zeker het beste van de film. Hoe het verhaal stijgt naar de finale is wel redelijk goed, alhoewel sommige dingen met als voorbeeld dat gebeuren in die gevangenis sneller had gemogen.
Het einde was wel goed maar dat Gotham op 't nippertje wordt gered is wel een voorspelbare climax voor mij.
Niet dat alles in de film tegenvalt. Grote teleurstellingen bij mij liggen in de casting en de nogal voorspelbare scene's. Batman dreigt gedood te worden door Bane, maar wordt natuurlijk weer gered door een Catwoman die net op tijd is. De cliche's zijn aanwezig. Maar ondanks wat stomme aspecten toch wel aardig.
3,0 maar dan op 't nippertje
Jawaddedadde
The Dark Knight Rises
Wat kan ik er nog over zeggen dat nog niet gezegd is? Niet veel eigenlijk. Niet zo goed als zijn voorganger schijnt de algemene teneur te zijn en daar kan ik me wel in vinden. Verhaalsgewijs inderdaad niet altijd bijster sterk en ook wat de actie betreft kan deze niet tippen aan TDK.
Wat ik dan weer wel beter vond is de schurk van dienst Bane. Over zijn stem is al veel gezegd, vond dat een prima toevoeging, maar goed, ieder zijn smaak. Verder met afstand de meest dreigende vilain in de trilogie. Zowel fysiek als mentaal niet kapot te krijgen. Sterk. Beetje jammer dat het einde hem als een soort van loopjongen van Miranda Tate maakt. Had sowieso een beter afscheid verdiend.
Bale als Batman is wederom solide, maar sowieso niet de trekpleister (althans voor mij niet) in deze trilogie.
Had vooraf wat schrik voor Catwoman/Selina Kyle. Vind vrouwen in superheldenfilms altijd zo duf, maar vrees bleek onterecht. Hathaway geeft een sterke performance.
Al bij al een meer dan geslaagde afsluiter voor de trilogie.
NYSe
Oh boy, you are in for a show tonight, son!
Nolan neemt even de tijd met het zoeken naar een beetje tempo, maar wanneer hij eenmaal zijn ritme gevonden heeft en de film op gang komt als een episch actiespektakel, is de film werkelijk een adrenalinerush van begin tot eind. De bombastische muziek van Zimmer helpt hier zoals meestal goed bij.
Het is daarentegen jammer dat de actie meteen het beste aspect van de film is geworden. Het is dan ook wel héél goed neergezet, maar leidt af van interessante personages als slechterik Bane, fenomenaal neergezet door Tom Hardy, die alleen maar lichaamstaal en stemgeluid tot zijn beschikking (en blijkbaar nodig) had om te kunnen imponeren. Wanneer het plot tegen het einde aan in hoog tempo vordert, komen we erachter dat Bane nooit leider van The League of Shadows was en binnen een paar minuten wordt hij maar meteen tegen de muur geknald, met een flauwe oneliner van Selina Kyle volgend. Het werpt een enorme schaduw over het voorheen beangstigende personage heen, die hiermee voor de rest van de film vergeten wordt en er alleen een imago als henchman aan over gehouden heeft.
Het is de grootste zonde van de film, die na bezinking de vorige film toch niet heeft weten te overtreffen: waar The Dark Knight iets nieuws aan het genre toevoegde door van de superheldenfilm een rauwe misdaadthriller te maken, is The Dark Knight Rises toch wel "gewoon" een superheldenfilm. Vakkundig gemaakt, maar met spectaculaire actie die vooral de teleurstellende eenvoud van het spanningsmechanisme moet verbloemen: zo origineel is een tikkende tijdbom al decennia niet meer. Daarentegen heeft TDKR hiermee wel iets dat in The Dark Knight mistte: een concrete opbouw.
Die verbloeming werkt daarentegen aardig, en er staan gelukkig tal van verbluffende scènes tegenover, met als hoogtepunten de vliegtuigkaping in het begin en de scène in het stadion. Bovendien leveren alle acteurs een prestatie van formaat, in het ergste geval tegengehouden door een ietwat middelmatige uitdieping in Nolan's script.
Het einde zal ongetwijfeld voor een brede glimlach zorgen, al moet ik zeggen dat ik op iets veel grimmigers gehoopt had.
Wat misschien wel de grootste troef van de film is, is hoe het er in slaagt het verhaal daadwerkelijk af te ronden en een mooie link weet te vinden tussen de twee eerste films, die toch redelijk los van elkaar stonden. Het maakt de film een mooie afsluiter en een zeldzaam goed derde deel.
Quentin
Traag als stroop, infantiel scenario, vreselijke geluidsband (zowel de pompeuze soundtrack en geluidseffecten als de verschrikkelijke dub van Tom Hardy) en die schorre stem van Bale is een verschrikking. 1,75*
maxroelofs
Zwakke Afsluiter.
Batman is toch wel een van de fantasiepersonages die me de afgelopen jaren het meest heeft weten te boeien. Zelf keek ik daarom ook met erg veel smacht uit naar dit laatste deel van de triologie. Dat Nolan de mogelijkheid had er iets moois van te maken heb ik geen moment aan getwijfeld. Waar het de film vooral aan ontbreekt is dat beetje diepgang en lef.
The Joker, de belangrijkste bad-guy uit de voorganger is een memorabel filmpersonage wat met veel aandacht in beeld werd gebracht. Het kat en muis spel tussen Batman en The Joker was fascinerend en zorgde ervoor dat de film veel indruk op mij achterliet. Bane daarentegen was een personage bij wie elke gelaatsuitdrukking werd weggenomen en hiermee de indruk ''eng'' achter te laten. Het lukt ook wel even alleen al snel heb je het wel gehad met dit zogenaamde enge personage. Het verhaal over zijn geschiedenis was dan wel weer iets wat mij wist te fascineren, de put droeg een luguber sfeertje met zich mee en zag er daarbij ook nog eens erg angstaanjagend uit. Als op het eind blijkt dat dit verhaal niet bij hem hoort maar bij iemand anders is het eerste wat ik me afvraag: Naar wie heb ik dan al die tijd gekeken? Het enige dat we van hem weten is dat hij dezelfde trainer heeft gehad als Batman alleen dan houdt het ook weer voor een heel eind op. Jammer, Bane's personage mislukt hierdoor volledig. De put zag er trouwens ook veel te makkelijk te beklimmen uit, de sprong had met een aanloop makkelijk gehaald kunnen worden en de stenen daaronder waren te groot.
De film had ook teveel Hollywood clichés in zich, het eerste uur/ 40 minuten wordt besteed aan de terugkeer van Batman, iets wat we natuurlijk al veel te vaak gezien hebben.
De actie was goed, al kun je natuurlijk niets anders verwachten met zo'n groot budget.
Acteerwerk was in orde, met name Bale speelde erg goed, Hattaway deed het dan weer wat minder.
Het einde met die atoombom die midden op zee ontploft slaat ook helemaal nergens op. Nou weet ik niet veel van het onderwerp maar ik kan je zo wel vertellen dat een atoombom die op zee ontploft niet meteen het hele probleem oplost, ten eerste zal er een gat ontstaan, iets wat vervolgens in een vloedgolf zal veroorzaken en ten tweede ontstaat er straling op zee, iets wat zeker een probleem is. De scène waarin Batman vervolgens in een restaurant zit te eten is veel te zoetsappig, ze hadden het lef moeten hebben Batman met de atoombom mee ten onder te laten gaan, maargoed het blijft Hollywood.
Jammer, ik had op zoveel meer gehoopt.
K. V.
Ook nog eens in de bios beland en ondanks dat de airco niet werkte deerde dit me niet.
De film zelf vond 'k erg geslaagd. Het eerste deel was er nog een beetje inkomen, maar het tweede deel maakte erg veel goed. Toen barstte de actie echt los, denk maar aan de scène in dat stadion. De film heeft wel een goeie link met de eerste film uit de trilogie en zo voelde het dan ook aan.
De cast was niet slecht. Weer een heel aantal gezichten uit de voorgaande films, maar ook weer wat nieuwe personages. Catwoman vond 'k niet slecht, al vind 'k die uit Batman Returns nog altijd beter. Haar kostuum was ook redelijk sober en 'k had er niet zo'n kat gevoel bij.
Bane was ook niet slecht, al vond 'k dat z'n stem misschien iets zwaarder mocht zijn.
Wel een lange speelduur, maar eigenlijk voelde het zo niet aan.
'k vond hem de moeite om te bekijken en een waardige afsluiter van de reeks. Genoeg actie, een boeiend verhaal en een leuke cast.
sluyt050
Technisch perfect maar verder erg voorspelbaar. Een batman fan zal ik nooit worden.
joostus
Gister dan eindelijk naar The Dark Kningt Rises kunnen gaan, aangezien ik 4 weken op vakantie ging op de dag dat T.D.K.R. uit kwam. En wat heb ik genoten.
Ongelooflijk wat een ontzettns fantastische regiseur Nolan is. Zijn films zijn heerlijk en prachtig om naar te kijken en zijn zo goed als perfect. Ik zou niet snel weten wat te veranderen. Alles klopt in zijn films: acteerwerk, actie, special effects, samenwerking met Zimmer voor de muziek die de films zo goed kracht bij zet enzovoort. En zo ook weer met deze batman film.
Ik kwam veel reacties tegen dat dit deel een beetje tegenviel ten opzichte van het vorige deel. Dit is echter volkomen logisch, want The Dark Knight is zo'n perfecte film, die is echt amper te overtreffen naar mjn mening. Maar ondanks dat dit deel iets minder is dan de vorige is het nog steeds een meer dan fantastische film.
Het enige wat ik jammer vind aan deze films dat er nogal wat clichés in de flm zitten. Dit is iets waar ik normaal met Nolans films geen last van heb. Maar zolang de clichés goed verfilmd worden en goed gebracht worden zijn ze niet een erg groot nadeel, vandaar dat mijn score alsnog hoog is.
Ik twijfelde tussen 4 en 4,5 ster, dan rond ik toch af naar boven n.a.v. Hoe fantastisch Nolan een film neer kan zetten en dat nu dus ook weer gedaan heeft.
Honey Blossom
Nadat The Dark Knight in 2008, de fans omver had geblazen met het sublieme optreden van Heath Ledger als The Joker en Harvey, Aaron Eckhart als Dent / Two-Face, Christian Bale met zijn verzwaarde stem als Batman, en het geniale script, had ik wel gehoopt dat Christopher Nolan, een net zo spectaculaire vervolg zou maken en de trilogie tot een recht eind zou breien. Helaas is hij naar mijn idee hier zwaar in tekort gekomen.
Allereerst de personages. Ik vind het volkomen terecht dat Gordon-Levitt de rol van Blake gekregen heeft. Hij is met stipt dé perfecte personificatie van Robin. Hij leek wel de enige met een gezond verstand in deze hele film. Jammer voor Leonardo DiCaprio, die heeft het voor het nakijken.
Anne Hathaway daarentegen, als Selina Kyle/Catwomen vond ik geen terechte keus. Haar vechtscènes stelden niks voor vergeleken met die van bijvoorbeeld Black Widow(Scarlett Johansson) van The Avengers. Dat Anna haar benen kan strekken is me nu al wel duidelijk. Leuke eyecandy, maar dan had ik toch liever Olivia Wilde gezien.
Van de schurk Bane kreeg ik wel rillingen. Tom Hardy kan in mijn ogen niks fout doen. Ik vond het wel jammer dat ik zijn stem niet kon terug herkennen, maar dat zal wel de bedoeling zijn geweest.
Naast de slechte casting van Catwomen (wat naar mijn idee de hele film een nare nasmaak heeft gegeven), heeft Christopher Nolan gelukkig wel de juiste keuze gemaakt om de film niet in 3D te filmen. Mijn geluk kan niet op.
Verder naar de special effects dan. De vechtscènes waren alleen een spektakel door de grootschaligheid ervan. De duizenden figuranten gebruikt voor de film, vind ik de reëelheid van Gotham City aantasten. Het is too much, en dat is jammer.
Gelukkig wordt een deel goed gemaakt door een leuke plottwist, wel wat standaard, maar het leukt het wel op. De rest van de film, het einde, vind ik nogal rommelig. Alle verhaallijnen moeten binnen 11 minuten worden samengevoegd, wat uiteindelijk 20 minuten op het witte doek duurt.
Nog een vraag: Waar blijft het spectaculaire eindgevecht tussen the Dark Knight en Bane?
Mijn sympathie gaat het meeste uit naar Alfred en Bane, niet zozeer naar Batman. Daar is dan toch echt iets misgegaan. Voor mij is deze film dan ook meer the Rise of Robin in plaats van the Dark Knight.
Al met al zeker wel een goede film, mede dankzij de oude vertrouwde cast en de verhaallijn die mooi opgepakt is en doorloopt vanaf de afgelopen twee delen.
Ook betuig ik mijn respect voor the Legacy van The Joker: 8 jaar lang vrede in Gotham City, gebaseerd op een leugen.
Rating: 3,5*
Machtig mooie entertainment film, met verbluffend mooi gefilmd echt. Heb gister in de bios echt genoten. Christopher Nolan weet wel hoe je een toffe film moet maken bravo. De 2de keer dat hij mij met verbazing naar een batman film laat kijken. Mooi verhaal ook en goede acteurs, vette actie.
Aantal zeer coole scènes erin en, een mooie plot twist die ik niet zag aankomen.
Dikke 5 sterren
Neder0001
Wederom een geweldige Batman film van Christopher Nolan, maar naar mijn mening bij lange na niet zo goed als Batman Begins en The Dark Knight.
De reden voor mij is eigenlijk vrij simpel. In Batman Begins wordt ons in een perfecte tempo uitgelegd waarom The Bat doet wat The Bat doet. Hoe Bruce Wayne opgroeide, hoe hem onrecht is aangedaan en waarom hij voor de "Batman" gimmick koos. In The Dark Knight heb je een zeer sterk spelend Ledger, die eigenhandig ervoor zorgt dat The Dark Knight de beste titel in de trilogy is. In The Dark Knight Rises moesten ze met iets nieuws komen en Bane tikt bij mij niet echt aan.
Ten eerste kon ik Bane nauwelijks verstaan. Vervelend als je in het buitenland zit waar je de ondertiteling niet van kan lezen. Ergerlijker is misschien nog wel het feit dat ik hoorde dat ze de stem van Bane al eens hebben aangepast nadat er veel klachten binnenkwamen dat hij niet te verstaan was - en nog was het moeilijk! En dat terwijl mijn Engels toch van een zeer hoog niveau is.
Verder stoorde ik mij aan een domme grap die niet in een film als deze thuishoort. Ik denk dat de meesten het wel weten: het moment dat Catwoman met iedereen afrekent en de zwerver zegt "call me?". Inderdaad, tenenkrommend.
Ook is de film erg voorspelbaar. Op het moment dat de butler zegt dat hij elke zoveel tijd op een terrasje zit en denkt Bruce te zien aan de overkant, gelukkig met een vrouw en een leven leidt zonder Batman, weet je dat dat het einde van de film gaat worden. Ook weet je dat Batman op het laatst niet dood is en dat ie zeer waarschijnlijk de auto-pilot wel gefixed heeft. Desondanks was het toch best een treurig moment en zaten er mensen in de bios te janken. Echt een minpunt vind ik de voorspelbaarheid niet, want je weet van tevoren dat Batman niet dood zal gaan en het einde past perfect bij een einde van een trilogy.
Al met al toch wat kritiek puntjes waar ik Batman Begins en The Dark Knight niet op kon betrappen en daardoor krijgt deze geen 5* van mij maar 4*. Het verhaal was verder wel prima, net als de actie en de special effects. Maar dat waren we gewend van Christopher Nolan en zijn Batman trilogy. Bane is verder een prima villain maar hij zal natuurlijk nooit kunnen tippen aan The Joker.
Gekke Ted
Uberslecht vervolg op the dark night. Waar the dark knight zeer verfrissend en verrassend was, met een goede verhaallijn, wordt bij the dark night rises een beetje een lamzakkerig verhaal in elkaar geprutst, welke door de special efefcts nog enigzins gecompenseerd wordt. Er zit ook een soort the karate kid-achtig boedhisme in verwerkt welke tenenkrommend slecht is. Op het einde van de film zit er een zeer vreemde twist in het verhaal, welke je in de verste verte niet aan had kunnen zien aankomen en welke volledig misgeslagen is. Het verpest de film enorm. Daarnaast is de manier waarop batman met die bom weg vliegt wel zeer slecht. Ik had toch zeker wat beters verwacht na the dark night, maargoed vele films verliezen hun kwaliteit na het 2e deel van de reeks. Ik kan het ze ook niet echt kwalijk nemen, ik moet het gewoon niet meer kijken en niet meer afgaan van stemmen van fanboy's welke tot in den treure toe deel 3 t/m 20 promoten door absurd hoge scores welke ze totaal niet verdienen. Dit was weer gewoon een ordinaire cash-film.
Gelukkig heb ik iemand gevonden die helemaal verwoordt hoe ik over de film denk. Heb er niets aan toe te voegen.
Gister gezien in Imax en ik kan niet anders concluderen dat deze film niet eens in de buurt komt van het vorige deel.
Clearm, I hear you mate!
Fortune
T.D.K.R
'Een epische afsluiter van een geniale trilogie!' Zoiets stond bij de poster van deze film dat ons toch wel over de streep trok om deze te gaan zien i.p.v The Expendables 2.
Hoewel ik meteen dacht dat het de tweede deel niet gaat overtreffen die ik met 5* heb beloond had ik toch gigantische verwachtingen.
Die zijn eigenlijk niet ingelost. Hoewel het hier en daar behoorlijk episch is vind ik het een grote nét niet film. Bane is het nét niet, de twist op het einde is het nét niet, het vliegtuigje van batman is het nét niet, de speeches van Alfred zijn het nét niet, Wayne die de grot moet beklimmen past ook weer heel mooi in het rijtje nét niet.
Het is zeker geen weggegooid geld en heb me ook wel twee en half uur vermaakt maar alles wat het tweede deel voor mij geweldig maakt is een beetje weg. Uiteraard is de The Joker geweldig maar ook zonder zijn afwezigheid had deze film veel meer potentie.
Waar ik me tegenwoordig aan irriteer zijn die momenten in films waar de held of een onschuldig slachtoffer in een penibele situatie zit en precies op het juist moment wanneer de geweer tegen het hoofd aan wordt gezet bijvoorbeeld verschijnt daar uit het niks hulp. Deze film heeft vijf of zes van dat soort momenten en daar maakt je mij niet echt blij mee. Catwoman die met zo'n motor door een muur heen knalt en batman redt. Hoe vinden ze elkaar nou continue eigenlijk?
Uiteindelijk is er maar weinig geloofwaardigheid, spanning en vooral epische momenten.
Hier en daar wel natuurlijk wanneer je het brandende batman logo op een gebouw ziet staan en wanneer de hele politie district besluit om mee te vechten maar voor de rest allemaal maar matig.
Redelijk maar hoef deze nét niet film nooit meer te zien.
mjk87 (moderator films)
Erg fijne actiefilm, goed gedoseerd, mooi geschoten, prima acteerwerk. De actie gaat er nooit te ver over, het is helder in beeld gebracht en de muziek doet z'n werk.
Twee zaken die mij wat minder deden.
Het plot: In tegenstelling tot bijvoorbeeld Batman Returns vond ik enkele zaken nogal geforceerd, zoals de de aanslag op Wall St (ik zeg overigens expres WS) en de rest tegen de witteboordencriminaliteit Tegen het eind maakt een deel hiervan weinig meer uit, ik zag het uiteindelijk nut er ook niet geheel van in, De bom zal toch ontploffen en daarmee is Wayne Enterprise weg. En je ziet wel iets als de strijd tegen de directeuren, maar wordt nooit echt uitgewerkt. Als je dan toch begint, werk dit beter uit. Juist dat was een mooi punt voor anarchie geweest. Of was dit idee er al toen Ledger nog leefde, en is nooit uit het hoofd van Nolan verdwenen. The Joker was wel mooi geweest om die anarchie te brengen.
New York: Gotham is overduidelijk New York, jammer. In Batman Returns was de stad nog echt Gotham, gelijkenis tonend met Chicago en NYC, maar met die treinlijn, het eiland, hoofdkantoor van Wayne Enterprise: noem maar op. In TDK was het meer Anytown America, donker en saai, maar nog wel onherkenbaar als iets bekends en daardoor acceptabel.
In deze TDKR is het echt New York, zij het met wat aanpassingen (extra bruggen over de Hudson), maar verder veel shots van bekende gebouwen, Wall St (inclusief al die beveiliging in de straten rondom), shots van de Skyline. Waarom koos Nolan hiervoor? Sowieso, drie verschillende Gothams in drie films.
Verder meer dan uitstekend vermaakt, een knetterend kooigevecht, de tijd vliegt letterlijk voorbij. Al met al wel gewoon 4*.
killerfreak
Enige minpuntje van de film: het is niet omdat je iemand een zware stem en masker geeft dat ie onmiddellijk als schurk kan doorgaan. Daar is heel wat meer voor nodig; en uiteraard is de Joker onvervangbaar.
Langs de andere kant, het spektakel in de film gaat gewoon verder waar het in deel 1 eindigde, en de verschillende plotwendingen zorgen ook voor een 'open einde' die veel stof tot discussie geeft. Wat mij betreft hoeft er zeker geen nieuwe Batmanfilm te komen (evt een reboot), want wat Nolan gepresteerd heeft kan onmogelijk beter gedaan worden
roeman
Daar kan je lang op wachten aangezien dit de laatste was uit deze reeks
Raar, want het einde was toch overduidelijk open en met Blake/Robin die de Batcave vindt duidelijk een aanwijzing dat het nog lang niet over is. Maar ik weet hier verder niets van en volg het nieuws over films niet (behalve deze site) dus ik zal aannemen dat het klopt wat je zegt. Wel jammer trouwens, had nog eentje heel leuk gevonden, maar ja aan alle goede dingen komt uiteindelijk een eind. Net als trouwens aan alle slechte dingen.
LOTR-lover
Heb genoten van het visuele geweld en alle verhaallijnen die hoe dan ook weer bij elkaar kwamen. Ben absoluut tevreden met The Dark Knight Rises, ook al is er natuurlijk geen enkele bad guy zo geweldig als The Joker. Doet verder echt niets af aan Bane in mijn ogen. Had 'm ietsiepietsie cooler verwacht maar alsnog, prima bad guy.
Vond een hoop plotwendingen wel vrij voorspelbaar (ben puur een filmkijker, geen comics lezer dus heb de info niet daar vandaan) dus dat was eigenlijk het enige wat me tegenviel. Ook kijk ik een beetje met angst en beven naar het hele Robin gebeuren. Zit daar echt niet op te wachten, het sulletje van de klas.
Maar verder een awesome movie!
david bohm
Aardige blockbuster waarin eigenlijk niet zo veel gebeurt. Het ondergrondse gebeuren duurt naar mijn smaak wat lang, de slechterik Bane is aardig maar niet zo fascinerend en occult als zijn voorgangers. De andere bijrollen, die van Shia LABeouf - lijkt mij een prima Robin- en Anne Hathaway zijn mij beter bevallen. Het slot van de film vind ik het sterkste deel. Aardig, maar niet imponerend.

The Dark Knight
2008

Batman Begins
2005

'The Dark Knight Rises' komt morgenavond (27 januari) op televisie: 'Het had geen betere afsluiting kunnen hebben'

Glen Powell dankt carrière aan piepklein rolletje in Christopher Nolan film: 'Dankbaar dat hij me een kans gaf'

Christopher Nolan reageert op vermeend stoelenverbod op set

The Lord of the Rings: The Return of the King

Fight Club
Komedie / Thriller, 1999

The Matrix
Sciencefiction / Actie, 1999
dc comicscrime fighterterroristgeheime identiteitburglargijzelaarstrijdhostage dramatime bombburgerwachtcover-upsuperheldgebaseerd op stripvillainesstragic heromobile terrorismedestructionstadvechtencriminal underworldcatwoman cat burglarimaxfloodcuriousdc extended universe (dceu)batmobile