• 9.380.133 stemmen

The Dark Knight Rises (2012)

Actie / Misdaad | 164 minuten

Genre: Actie / Misdaad

Alternatieve titel: T.D.K.R.

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Christian Bale, Tom Hardy en Anne Hathaway

IMDb beoordeling: 8,4 (1.974.380)

Releasedatum: 20 juli 2012

Plot The Dark Knight Rises

"A fire will rise."

Het is acht jaar geleden dat Batman (Christian Bale) in de duisternis is verdwenen en van een held in een banneling is veranderd. Hij heeft de schuld van de dood van Harvey Dent op zich genomen en voor het grotere goed alles opgeofferd. Deze leugen heeft een tijd standgehouden, want onder het gewicht van de Dent Act, een antimisdaadwet, zijn de criminele activiteiten in Gotham City verpletterd. Maar alles verandert met de komst van een sluwe inbreekster met een mysterieuze agenda. Veel gevaarlijker echter is de opkomst van Bane (Tom Hardy), een gemaskerde terrorist die meedogenloze plannen heeft voor Gotham en Bruce Wayne dwingt om uit zijn zelfopgelegde ballingschap terug te keren. Maar zelfs als hij zijn cape opnieuw aantrekt, zou Batman wel eens geen partij voor Bane kunnen zijn.

Bruce Wayne / Batman

Alfred Pennyworth

James Gordon

Selina Kyle / Catwoman

Miranda Tate / Talia al Ghul

avatar van horizons

horizons

?

Vind je Raiders of the Lost Ark beter of slechter dan Temple of Doom?

Ik ben geen Batman fanboy of Nolan fanboy (lol, inception, prestige nog nooit gezien).

Maarrrreee, the Dark Knight, waar had die dan een goede verhaallijn? Ik bedoel echt een ontwikkeling in het verhaal? Mijn inziens was dat een goede situatie springende film waar alleen in laatste vijf minuten echt aan verhaal ontwikkeling gedaan wordt.

avatar van Gish

Gish

Minder dan de eerste keer.

Net herzien in de IMAX en me daar nogal geergerd aan die vreselijk harde en bombastische sounddtrack. Dat gaat maar door.

Bij nader inzien vond ik de film minder dan de eerste keer.

Een nogal rommelig druk script, en dat terwijl je 164 minuten de tijd hebt.

Alleen Anne Hathaway vond ik eigenlijk leuk.

De clowneske vechtpartijen tussen Bane en Batman doen me geeuwen.

Regisseur Nolan is nogal uitleggerig en dat komt de film niet ten goede.

Laat wat over aan de fantasie en neem de kijker serieus. Niet alles behoeft een verklaring.

En verder, sluit de zaak met deze film af, geen Robin vervolg dus. Het is mooi geweest.

Terug van 5.0 naar 3.5

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Je hebt de film echt volledig afgekraakt, op bijna exact dezelfde punten als ik eigenlijk ongeveer. En je komt op 3,5 uit. Das op zich niet erg, maar 't valt me op.

avatar van AC1

AC1

Wat was er nu weer 'fris' aan TDK? Ik vergeet het altijd.

avatar van Koning Sem

avatar van horizons

horizons

horizons schreef:

?

Vind je Raiders of the Lost Ark beter of slechter dan Temple of Doom?

Sufferd, ik bedoel natuurlijk The Last Crusade and niet Raiders of the Lost Ark.

avatar van erpunited

erpunited

Geweldige film. Weer super. Lekkere actie. Goed verhaal. Wel wat voorspellend. Maar een toppertje om te kijken

avatar van E2K

E2K

Werkelijk fantastisch. Ik snap en begrijp waarom veel mensen deze film willen haten, en dat kan ik ze niet kwalijk nemen. Als ik hun verstandelijke 'vermogens' had, dan had ik wellicht ook de drang om de film proberen af te kraken.

Een van de weinige films waarbij de gehele trilogie echt goed is.

Over de hele Joker discussie; mocht de Joker 10 seconde tegenover Bane in gestaan hebben.. Nou laat me je vertellen, dan had Heath Ledger nog op de set zelfmoord gepleegd.

avatar van paul83

paul83

Clearm schreef:

Uberslecht vervolg op the dark night. Waar the dark knight zeer verfrissend en verrassend was, met een goede verhaallijn, wordt bij the dark night rises een beetje een lamzakkerig verhaal in elkaar geprutst, welke door de special efefcts nog enigzins gecompenseerd wordt. Er zit ook een soort the karate kid-achtig boedhisme in verwerkt welke tenenkrommend slecht is. Op het einde van de film zit er een zeer vreemde twist in het verhaal, welke je in de verste verte niet aan had kunnen zien aankomen en welke volledig misgeslagen is. Het verpest de film enorm. Daarnaast is de manier waarop batman met die bom weg vliegt wel zeer slecht. Ik had toch zeker wat beters verwacht na the dark night, maargoed vele films verliezen hun kwaliteit na het 2e deel van de reeks. Ik kan het ze ook niet echt kwalijk nemen, ik moet het gewoon niet meer kijken en niet meer afgaan van stemmen van fanboy's welke tot in den treure toe deel 3 t/m 20 promoten door absurd hoge scores welke ze totaal niet verdienen. Dit was weer gewoon een ordinaire cash-film.

Dit hele stuk raakt echt kant noch wal. En fanboys daar zijn de meningen over verdeeld. Mensen die dat zeggen zijn in mijn ogen azijnpissers die op alles wat wat enorm hoge verwachtingen heeft of een hype is zitten te zeiken. Gewoon omdat het kan. Omdat ik dit een goede film vind ben ik een fanboy?

avatar van Timba69

Timba69

E2K schreef:

In ieder geval weten we nu iets meer over jouw 'verstandelijk' vermogen...

Sowieso is het woord haten nogal vreemd als we het hier hebben over je mening geven over een film. Waar de 1 hem prachtig vind kan het bij de ander totaal anders overkomen. Dat heet verschil in smaak..

Misschien kun je het even uitleggen waarom jij begrijpt dat veel mensen deze film haten (hij staat bijna op een 4, dus veel is sowieso relatief).

avatar van brawljeff

brawljeff

The Dark Knight Rises.

Kwalitatief de minste van de trilogie, maar voor de fans was het de meest perfecte Batman film. Alle 5 de beroemde Batman villains (Bane, Catwoman en drie spoilers) waren perfect neergezet door Christopher Nolan en zijn schrijvers. De film zal voor zowel liefhebbers als nieuwkomers enorm vermakelijk zijn. Hoewel ik twijfel of nieuwkomers het verhaal kunnen volgen. Hoogtepunt voor mij in deze film: Tom Hardy's Bane.

Minpunt is dan ook echt het kwalitatieve gedeelte wat we niet gewend zijn van Nolan. In plaats van een crime thriller krijgen we in dit deel een echte hollywood actiefilm te zien. De laatste helft van de film bestaat uit weinig diepgaande dialogen en veel explosies en vechtscènes. Tegen het einde wordt er nog een nieuwe villain geïntroduceerd die voor mensen zonder comic book kennis maar slecht uitgelegd wordt.

+ Geweldig voor de Batman-fan

+ Enorm sfeervol begin

+ Bane

- Personages worden slecht uitgelegd

- Te veel spektakel

4.5

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Te veel spektakel ... Wat dan?

avatar van Honey Blossom

Honey Blossom

Nadat The Dark Knight in 2008, de fans omver had geblazen met het sublieme optreden van Heath Ledger als The Joker en Harvey, Aaron Eckhart als Dent / Two-Face, Christian Bale met zijn verzwaarde stem als Batman, en het geniale script, had ik wel gehoopt dat Christopher Nolan, een net zo spectaculaire vervolg zou maken en de trilogie tot een recht eind zou breien. Helaas is hij naar mijn idee hier zwaar in tekort gekomen.

Allereerst de personages. Ik vind het volkomen terecht dat Gordon-Levitt de rol van Blake gekregen heeft. Hij is met stipt dé perfecte personificatie van Robin. Hij leek wel de enige met een gezond verstand in deze hele film. Jammer voor Leonardo DiCaprio, die heeft het voor het nakijken.

Anne Hathaway daarentegen, als Selina Kyle/Catwomen vond ik geen terechte keus. Haar vechtscènes stelden niks voor vergeleken met die van bijvoorbeeld Black Widow(Scarlett Johansson) van The Avengers. Dat Anna haar benen kan strekken is me nu al wel duidelijk. Leuke eyecandy, maar dan had ik toch liever Olivia Wilde gezien.

Van de schurk Bane kreeg ik wel rillingen. Tom Hardy kan in mijn ogen niks fout doen. Ik vond het wel jammer dat ik zijn stem niet kon terug herkennen, maar dat zal wel de bedoeling zijn geweest.

Naast de slechte casting van Catwomen (wat naar mijn idee de hele film een nare nasmaak heeft gegeven), heeft Christopher Nolan gelukkig wel de juiste keuze gemaakt om de film niet in 3D te filmen. Mijn geluk kan niet op.

Verder naar de special effects dan. De vechtscènes waren alleen een spektakel door de grootschaligheid ervan. De duizenden figuranten gebruikt voor de film, vind ik de reëelheid van Gotham City aantasten. Het is too much, en dat is jammer.

Gelukkig wordt een deel goed gemaakt door een leuke plottwist, wel wat standaard, maar het leukt het wel op. De rest van de film, het einde, vind ik nogal rommelig. Alle verhaallijnen moeten binnen 11 minuten worden samengevoegd, wat uiteindelijk 20 minuten op het witte doek duurt.

Nog een vraag: Waar blijft het spectaculaire eindgevecht tussen the Dark Knight en Bane?

Mijn sympathie gaat het meeste uit naar Alfred en Bane, niet zozeer naar Batman. Daar is dan toch echt iets misgegaan. Voor mij is deze film dan ook meer the Rise of Robin in plaats van the Dark Knight.

Al met al zeker wel een goede film, mede dankzij de oude vertrouwde cast en de verhaallijn die mooi opgepakt is en doorloopt vanaf de afgelopen twee delen.

Ook betuig ik mijn respect voor the Legacy van The Joker: 8 jaar lang vrede in Gotham City, gebaseerd op een leugen.

Rating: 3,5*

avatar van Gruffalo

Gruffalo

JacoBaco schreef:

Te veel spektakel ... Wat dan?

Was dat een grap of meende je het?

JohnWilliams

De muziek blijft toch echt geweldig, Zimmer overheerst met zijn top muziek deze film!

avatar van disneystore

disneystore

Honey Blossom, mooie review, maar moeten die echt allemaal in cursief?

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Gruffalo schreef:

Was dat een grap of meende je het?

Er zit natuurlijk veel spektakel in de film, maar te veel? Vind ik niet. Verder is de film ook bedoeld als spektakelfilm neem ik aan.

avatar van the new guy

the new guy

E2K schreef:

Een van de weinige films waarbij de gehele trilogie echt goed is.

Jij vindt een film goed, iedereen die hem niet goed vindt is dom. Wow, wat een verstandige opmerking. Ook echt super intelligent om je meninkje nog wat kracht bij te zetten door een shock effect toe te passen in je laatste zin. Jij moet wel erg intelligent zijn.

brawljeff schreef:

- Personages worden slecht uitgelegd

Bane krijg je ontzettend goed te zien net zoals Talia. Ik denk dat je doelt op Catwoman? Daar ben ik het dan wel gedeeltelijk met je eens. Nolan vond denk ik gewoon dat je moest raden wie ze was.

Aan haar stijl en bewegingen kon je het meteen al zien hoor Daar was geen naampje of uitleg voor nodig.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

JohnWilliams schreef:

Nee maar er word compleet geen hoe, wat, waarom bij Catwoman gegeven, zelfs bij Bane niet. Het enige wat bij Bane uitgelegd word is dat hij de bescherm heer van de dochter van Ra's al Guhl is, maar niet hoe of waarom hij die beslissing heeft genomen, of hoe hij in die gevangenis is gekomen. Niet dat dat veel toegevoegde waarde zou hebben, maar hij heeft een punt.

avatar van Rldr

Rldr

heerlijke film, de hele voorstelling genoten!

avatar van Chucky92

Chucky92

Op de een of andere manier had ik weinig verwachtingen voor de nieuwe Batman. Maar wat een goede film is dit zeg. Tuurlijk er zijn wat ongeloofwaardigheden, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door de vele actie en de emotionele momenten (vooral sir Michael Caine). Moet eerlijk zeggen dat ik het eerste gedeelte van de film niet speciaal vond. Te veel gepraat. Maar na de pauze gingen alle remmen los.

Ik ben denk ik de enigste, maar ik vind Bane beter dan The Joker. The Joker was zeker leuk, maar Bane levert misschien wel de beste villian af ooit. Jammer dat hij (vond ik) te weinig screentijd kreeg. Bane heeft alles, is ijzersterk en weet ook psychologisch Batman helemaal kapot te maken. Waar The Joker het meer van zijn 'trucjes' moet hebben, stompt Bane iedereen de vernieling in.

Anne speelt niet echt een rol wat heel veel toevoegt. Leuk hoor, maar niet echt nodig. Vond ook dat de film wat korter had mogen duren, vooral in het begin.

Maar het echt leuk vond ik dat er veel dingen uit Batman Begins werden gebruikt. Mijn favoriete Batman. Ook leuk om Liam weer eens te zien. Het einde lijkt mij duidelijk Batman is dood, Bruce Wayne leeft. De hele discussie bij de spoilerpagina is mij onlogisch. Volgens mij twijfelen sommige eraan, omdat Nolan altijd een mindfucking eind heeft. Maar bij de laatste Batman lijkt mij alles duidelijk.

JohnWilliams

Wat is er "mindfucking" aan het einde van TDKR?

avatar van Chucky92

Chucky92

JohnWilliams schreef:
Wat is er "mindfucking" aan het einde van TDKR?

Dat sommige mensen denken dat het eind, met Michael Caine, een droom is.

avatar van rep_robert

Nounou, niet overdrijven. Overigens zijn de zogeheten mindfuckjes van Nolan niet echt heel interessant. Het tolletje in Inception was ook om te janken.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Dus dat is het? Ik vroeg me altijd af waarom iedereen Inception zo verwarrend vond, maar het gaat dus om interpretatie. Het einde van TDKR is een nogal duidelijke scene maar mensen verzinnen er gewoon zelf iets bij? Ja, dan snap ik wel waarom iedereen een andere opvatting heeft over eindes/plotontwikkelingen.

avatar van Clearm

Clearm

paul83 schreef:

Dus jij vond het putverhaal blijkbaar mooi? En die twist op het einde kan jij ook verklaren uit de rest van de film? Trouwens smaken verschillen en dat mag, maar heel veel mensen geven een hoge score voor deze film, puur en alleen omdat de vorige delen goed waren. Nu zeg ik niet dat jij dit doet, maar de overgrote meerderheid wel. Dit syndroom zie je bij veel films helaas. En de verhaallijn trouwens, ik hoor graag van je wat je hier goed aan vond.

avatar van Spil

Spil

E2K schreef:

Haha, veeg mij maar op. Dit komt van iemand die "Filmpje" van Paul de Leeuw in zijn top 10 heeft staan..

Chucky92 schreef:

Dat sommige mensen denken dat het eind, met Michael Caine, een droom is.

Lijkt me vrij sterk
Al die andere aanwijzingen duiden er toch echt op dat Bruce nog leeft. Fox ziet het tenslotte net zoals Gordon ook.