• 9.379.780 stemmen

The Dark Knight Rises (2012)

Actie / Misdaad | 164 minuten

Genre: Actie / Misdaad

Alternatieve titel: T.D.K.R.

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Christian Bale, Tom Hardy en Anne Hathaway

IMDb beoordeling: 8,4 (1.974.232)

Releasedatum: 20 juli 2012

Plot The Dark Knight Rises

"A fire will rise."

Het is acht jaar geleden dat Batman (Christian Bale) in de duisternis is verdwenen en van een held in een banneling is veranderd. Hij heeft de schuld van de dood van Harvey Dent op zich genomen en voor het grotere goed alles opgeofferd. Deze leugen heeft een tijd standgehouden, want onder het gewicht van de Dent Act, een antimisdaadwet, zijn de criminele activiteiten in Gotham City verpletterd. Maar alles verandert met de komst van een sluwe inbreekster met een mysterieuze agenda. Veel gevaarlijker echter is de opkomst van Bane (Tom Hardy), een gemaskerde terrorist die meedogenloze plannen heeft voor Gotham en Bruce Wayne dwingt om uit zijn zelfopgelegde ballingschap terug te keren. Maar zelfs als hij zijn cape opnieuw aantrekt, zou Batman wel eens geen partij voor Bane kunnen zijn.

Bruce Wayne / Batman

Alfred Pennyworth

James Gordon

Selina Kyle / Catwoman

Miranda Tate / Talia al Ghul

disneystore

Even terzijde, maar ik ben wel benieuwd naar een recensie van jou, SENGOK.

Je hebt de film de hoogste plaats in je top 10 gegeven (The Dark Knight of Batman Begins zitten er nog niet eens in) en jouw recensie zie ik nergens tussen staan.

avatar van SENGOK

SENGOK

disneystore schreef:

Even terzijde, maar ik ben wel benieuwd naar een recensie van jou, SENGOK.

Op 22 juli heb ik uitgebreid mijn mening gegeven, maar geen recensie idd.

avatar van Reinbo

SENGOK schreef:

Dat zegt de grootste fanboy van Von Trier en Malick

Ik fan van Von Trier? Verder ben je welkom om tegengas te geven bij Malick.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Weet niet of het al langs is gekomen, maar ik vond het wel een leuk artikel. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen de Batman-trilogie en de Deense serie The Killing.

Kwetsbare helden | De Republiek - vn.nl

In diezelfde Vrij Nederland staat trouwens ook een vernietigende recensie over de drie grote blockbusters (The Dark Knight Rises, The Amazing Spider-Man en The Avengers) The Dark Knight Rises komt naar voren als een mislukte blockbuster waarvan de zogenaamde diepgang op een bierviltje past. Ben het er niet mee eens maar moest er wel om lachen.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Volledig eens met Vrij Nederland wanneer het gaat om The Dark Knight Rises (de andere 2 heb ik niet gezien).

Ook dat 'We don't negogiate with terrorists', ligt het aan mij of is het niet een beetje misplaatst om zo duidelijk te refereren aan dit soort zaken, zonder enige ironie, in een f*cking batman film?

Voor de rest werd ik echt letterlijk een beetje misselijk van de spanningslijn die gaat van heel episch, naar bizar over thé top krankzinnig episch.

Wat ik wel enigszins leuk vond is dat het volk uit voornamelijk domme eikels bestond, die zich lieten inpalmen door iemand die haatdragende waanzin tegen de 'elite' uitbracht. Dat ken ik ergens van. Maar dat was ook weer veel te serieus gebracht vond ik eigenlijk.

avatar van Film Pegasus

Reinbo schreef:

Zijn stem is vreselijk. Echt hilarisch slecht. Werkelijk niets fenomenaals aan. Gewoon een schuifje op de mixer open zetten. Het verkeerde schuifje helaas.

Ik vond de figuur van Bane en z'n bijpassende stem net één van de betere punten in de film. Bane is een pak interessanter dan Catwoman.

Film Pegasus schreef:

Catwoman was ook niet echt zo memorabel, vond Miranda Tate nog zelfs veel meer bij blijven. Dat neemt niet weg dat ze gewoon een leuk personage is, en uiteindelijk speelt ze nog wel een grote rol in de film. Ze brengt Batman naar Bane in de tunnels/riolen, knalt Bane neer en is dan nog eens het uiteindelijke liefje van Bruce Wayne. En ze wordt nog wel goed gebracht door Anne Hathaway.

avatar van Ricochan38

Ricochan38

In deze film blijkt wel dat batman eigenlijk maar een zwakke "superheld"is, zonder zijn motor of vliegtuig is hij eigenlijk niet veel soeps..

maar waar ik het meest meezit is dat een zogenaamde atoombom even een stukje wordt weggevlogen en in de oceaan wordt gedumpt en dat er dan geen verdere schade ontstaat, of wat dacht je van een tsunami

avatar van paul83

paul83

Ricochan38 schreef:

Een tsunami...... Terug naar Discovery Channel met jou.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Heb ik ook al vermeld. Een atoombom droppen op 10km van de kust van Gotham in de Atlantic zonder waterschade? Nolan is geen geograaf.

disneystore

En dan nog zwijgen over de straling die een atoombom te weeg brengt? Ik denk dat heel Gotham later gemutileerde en misvormde baby's op de wereld gaan zetten, als ze tegen dan nog niet gestorven zijn aan kanker of een andere ziekte. Ik denk dat ik het dan nog in de lichtste vorm uitdruk.

avatar van paul83

paul83

Ga eerst maar eens googlen wijsneuzen. Daarnaast is het geen militaire atoombom.

paul83 schreef:

wat? Ik denk dat Paul83 zich personally victimized voelt. Die reactie was niet eens op jouw reactie bedoeld Paul!

disneystore

Googelen is trouwens geen optie want mijn mama zegt dat niet alles wat op het internet staat waar is

avatar van Precies

Precies

Wordt een beetje veel van hetzelfde op deze manier...

avatar van DiskjockeyEast

DiskjockeyEast

paul83 schreef:

De film haalt het naar mijn mening zeker niet bij de voorganger, maar iederen mag zn mening hebben toch. Dat azijnzeiken de hele tijd voegt geen zak toe...PS: een kernfysicus heeft zijn kennis ook niet van google, dus waar dit op slaat.. ......

avatar van tommykonijn

tommykonijn

The Dark Knight Rises.. is een film waar ik al lang naar uitkeek. Batman heb ik sowieso altijd al een leuke superheld gevonden, en was vroeger zelfs mijn favoriet. Dat begon vooral met de originele trilogie stammend uit de jaren '80- en 90. Deze 'nieuwe' reeks viel in eerste in stantie niet bij mij in de smaak, maar dat komt denk ik ook doordat ik het nog niet goed snapte. Maar later vond ik het wel een leuke trilogie. The Dark Knight vond ik zelfs een van de betere actiefilms toen ik hem voor het eerst zag. Daarom ook dat ik hier erg naar uitkeek.

De trailer en poster zagen er veelbelovend uit, en dus kreeg ik erg hoge verwachtingen. En opzicht zijn die verwachtingen ook wel waargemaakt. Het verhaal is erg interessant. Batman is verleden tijd zoals we zagen aan het einde van TDK en acht jaar na de dood van de erg sterke villain The Joker, verschijnt Bane ten tonele. Ook deze is erg sterk neergezet door Tom Hardy. Het personage ziet er bruut uit! Vooral het masker wat hij voor zich heeft ziet er erg goed uit. In het begin lijkt de film even op gang te moeten komen als het gaat om Bruce Wayne. Maar zodra hij besluit weer Batman op te pakken, wordt de film direct een stuk sterker met een erg boeiende achtervolgingscene in de stijl van de vorige film. Echter zodra Batman ten onder gaat bij het gevecht tegen Bane en naar de put wordt gebracht wordt de show gestolen door Bane en ik kreeg eigenlijk soms een beetje het idee dat ik naar een politiefilm zat te kijken in plaats van een Batman film. Gelukkig zijn ook de scenes in de put interessant, en je blijft benieuwd wat er gaat gebeuren.

Ondertussen is Gotham een grote chaos geworden. Er volgen flink wat ontploffingen, die er allemaal goed uitzien. Maar op een begeven moment worden het er zó veel, dat het eigenlijk een beetje een normale zaak lijkt te worden. Dat vond ik wel jammer. Maar, begrijp me niet verkeerd; het zag er wel goed uit. Uiteindelijk krijg je een mooie climax, waar de spanning echt heel erg goed in beeld wordt gebracht. Deze keer had ik totaal geen idee hoe het zou gaan aflopen, omdat ik van velen had gehoord dat het een 'apart' einde zou zijn. En ik kan me daar alleen maar bij aansluiten. Er gebeurt dan ook heel veel: Blake wordt Robin, best grappig bedacht eigenlijk. Leuk om te zien hoe hij de Batcave ontdekt. En dan Batman natuurlijk... Eerst lijkt hij dood te gaan, iets wat ik aan de ene kant slecht vond: de held gaat dood. Aan de andere kant vond ik het wel een mooi gegeven dat hij zich letterlijk had opgeofferd voor Gotham. Maar dan na een begrafenis, een monument en herdenkingen blijkt meneer op een terras te zitten Toen ik het zag zat ik met een open mond, want ik snapte er even helemaal niks van. Maar toen werd ik er door degene die bij me was gewezen op de automatische piloot en achteraf gezien is het einde best wel goed. Nog steeds vind ik het wel een beetje ver gaan, maar opzicht is het een mooie afsluiting.

Dan vergeet ik bijna Catwoman te noemen, best een leuk personage hier. En ook de andere personages worden allemaal prima vertolkt. Een erg sterke cast waaronder Gary Oldman, Joseph Gordon-Levitt, Michael Caine en natuurlijk Morgan Freeman. Ook de muziek van Hans Zimmer en James Newton Howard was een pluspunt, deze paste goed bij de situaties die zich voordeden. Wel moet ik nog zeggen dat Gotham City er gewoon uitzag als New York, iets wat me ook al opviel bij het vorige deel. Het had er wat mysterieuzer uit mogen zien zoals in Batman Begins.

Al met al kan ik zeggen dat het een goede film is geworden. De film verveelt geen moment, en het lange speelduur lijkt geen enkel probleem. Hier en daar zitten wat mindere stukken, maar de film heeft ook heel veel sterke momenten en deze zijn dan ook in de meerderheid. Maar is dit het beste deel? Nee. Naar mijn mening is The Dark Knight zonder enige twijfel het sterkste deel uit de reeks. Deze vind ik ongeveer gelijk aan het niveau van Batman Begins. Ik kan wel gerust zeggen dat ik dit een mooie afsluiter vind van een sterke trilogie. Ik heb me zeker goed vermaakt en ik ben ook nog best onder de indruk van wat ik gezien heb. Misschien hier en daar enkele dingen die tegenvielen, maar over het algemeen ben ik zeer tevreden.

tommykonijn schreef:

Raar dat je dat zegt want heel The Dark Knight is in Chicago gefilmd (en Hong Kong natuurlijk). Veel van The Dark Knight Rises is trouwens gefilmd in Los Angeles en Pittsburgh dus dat het er "gewoon uitzag als New York" is een beetje onzin. Behalve een paar scènes op Wall Street natuurlijk is er amper iets in NY opgenomen..

avatar van tommykonijn

tommykonijn

disneystore schreef:

Zo bedoel ik het ook niet echt (waar de film is opgenomen). Ik bedoel vooral dat de straten en sfeer van de stad me erg aan New York doen denken. Terwijl dit in Begins, en al helemaal in de oude trilogie (al had ik eigenlijk tegen mezelf gezegd de twee series niet meer met elkaar te vergelijken) toch een echte 'aparte' stad lijkt.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Steden als New York, Chicago en LA zou ik uberhaupt niet uit elkaar kunnen houden maar waar het om gaat is dat Gotham er anders uit had moeten zien. Niet zo grijs en grauw maar meer zoals Arkham uit Begins.

Wat een gelul zeg, je ziet overduidelijk Central Park en allerlei bekende stukken uit Manhattan, de Hudson River meerdere malen evenals enkele bekende bruggen en zelfs een winkel als Saks on 5th Avenue :S .

Vond het ook uitermate storend en belachelijk.

kos schreef:

Vond het ook uitermate storend en belachelijk.

Zeker, dat ontken ik toch ook niet. Het gaat er gewoon om dat tommykonijn zegt "het was gewoon bijna New York" terwijl de meerderheid gewoon in Chicago is gefilmd. Dat er stukken New York voorbij komen is ook een feit. Maar zeggen dat het bijna identiek is is totaal niet waar.

avatar van Reinbo

Maar die stukken uit New York worden ook duidelijk als New York gepresenteerd, terwijl de andere plekken veel meer een onbeduidend karakter hebben.

avatar van El ralpho

El ralpho

The epic conclusion to the dark knight legend

Eindelijk is het zover; deel 3 van de reeks en tevens het afsluitende deel (althans naar zeggen) van de Christopher Nolan reeks is eindelijk hier. Na het legendarische tweede deel kon zijn opvolger me eigenlijk alleen maar tegenvallen, zeker omdat in het tweede deel als joker ''the joker'' al werd ingezet. Een van de beste villians aller tijden die ook nog eens voortreffelijk neer werd gezet door wijlen Heath Ledger. Dat de lat hoog lag moge duidelijk zijn. Zeker met een tijdsduur van maar liefst 164 minuten moeten de makers wel een verdomd goede invulling willen geven willen ze de kijker niet verveeld laten raken. Het goede nieuws is dat ze dit gelukt is, en hoe!

In dit deel krijgt Bruce Wayne het aan de stok met Bane. Een schurk waarvan mijn verwachtingen niet al te hoog lagen toen ik de trailer zag maar die naar het zien van de film volledig zijn bijgesteld. Toegegeven; hij is lang niet zo imponerend als de Joker was maar dat was bij voorbaat al praktisch onmogelijk. Bane is echter nog steeds een waardige tegenstander voor Batman en legt hem het vuur dan ook flink aan de schenen. In ieder geval is Scarecrow uit het eerste deel vergeleken met Bane niet meer dan een strontvlieg waarbij hij in dit deel dan ook (terecht) net zoals in het tweede deel tot een minieme bijrol gedegradeerd is.

En dan is er natuurlijk nog Catwoman, die hier vertolkt wordt door Anne Hathaway. De actrice geeft een leuke invulling aan het personage en laat je de erbarmelijke Catwoman met Halle Berry gelukkig al gauw vergeten. Het personage voegt ook echt iets toe aan het verhaal en is een bijzonder leuke aanvulling. Ook Bale als Batman is in dit deel meer dan op dreef waarbij hij het in dit deel ook nog een stuk beter doet dan in de voorgaande delen. Als kers op de taart zijn daar dan nog de vele actie scene's die de film rijk is. Deze worden gecombineerd met een meer dan aardige verhaallijn en talloze scene's die mij kippenvel van intensiteit wisten te geven.

Het moge duidelijk zijn dat ik de loftrompetten flink laat weerklinken voor deze film, maar in mijn ogen is dit slotstuk het ook waard. Ik durf dan ook te zeggen dat deze film net zo goed is als zijn tweede deel, waardoor deze film dan ook een plek in mijn top 10 verdiend heeft. Deze plek wordt zowel gedeeld door T.D.K.R als zijn voorganger (helaas kan ik dit niet op deze manier weergeven). Dit slotstuk mag dan wel inleveren op zijn villian, dit wordt ruimschoots goedgemaakt met nog meer actie en de spetterende toevoeging van Catwoman. De film krijgt voor mij dan ook een diepe buiging: het was grandioos en een waardige afsluiter van deze trilogie.

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

disneystore schreef:

terwijl de meerderheid gewoon in Chicago is gefilmd.

Niets is in Chicago gefilmd voor Rises. Is dit keer volledig overgeslagen met voorkeur voor locaties als New York, Los Angeles, Pittsburgh, London en Glasgow.

Bron.

avatar van SunChaser

SunChaser

Ik ben geen fanboy en had niks verwacht maar vond deze film de beste van de 3, eigenlijk is t een mooie trilogie.

jacobine_rodijk schreef:

Bron.

Sorry, zat ik even mis. Ik zat met Chicago in mijn kop van The Dark Knight. Maar zoals je al zegt is er echt niet alleen in New York gefilmd, maar je ziet inderdaad wel soms New York. Zag denk ik even duidelijk de skyline van New York. Maar goed, voor mij doet dit er eigenlijk niet zo veel toe.

avatar van _Casper_

_Casper_

Ontzettend mooi gemaakte en toffe actie film, top special effects en zeer sterk acteerwerk...

Hoewel er wel een aantal cliches in de film zaten, zit er ook weer een leuk twist in defilm die zorgt dat de spanning en het ''verras'' effect erin blijft!

Maar ondanks dat ik heel positief ben over de film, en me ook geen seconde van de hele 3 uur!! verveeld heb.. is het toch geen film die me nog jaren bij zou blijven.. hijs is ontzettend tof en ook ceht een aanrader om te zien. Maar de film doet ook weer niets nieuws... en is in zekere zin wel een beetje voorspelbaar... als jeover 2 maanden mij over de film zou vragen zou ik dat niet meer weten...

Maar toch 4* !

avatar van Number23

Number23

Donderdag 26 Juli had ik deze film al gezien en het heeft tot vandaag geduurd voordat ik mentaal gezien klaar was voor commentaar. Ook al kan je het niet zien aan mijn beoordeling, maar ik ben zwaar teleurgesteld.

Natuurlijk zijn hoge verwachtingen altijd riskant, als er 1 film was die ze schiep dan is het wel deze trilogie-afsluiter. En wat voor een trilogie. De rebootfilms van Nolan wekte mijn liefde voor Batman nadat het in slaap was gesust rond de eeuwwisseling.

Batman Begins was een goede film, fris gebracht met leuke acteurs (behalve Katie Holmes ) en een sterk, diepgaand verhaal. Drie jaar later kwam er een vervolg en daarmee werd er een filmervaring gecreëerd die ik nooit en te nimmer zal vergeten. It shook my foundations.

Nu moest er een derde, afsluitende film komen en het was vanaf het begin af aan al een helse taak om een van de meest complete films ooit op te volgen. Maar zoals zovelen had ik hoop, veel hoop. Na The Hobbit moest dit DE film van 2012 worden. Het mocht niet zo zijn.

Ik ben nooit echt kwaad geworden op studiobazen die overduidelijk een talentvolle, eigenzinnige regisseur beperken om maar zoveel mogelijk geld te verdienen. Dit was ook nooit het geval in de vorige 2 films, ik zag hier en daar typische Nolan-dingetjes. Maar in dit deel is het zo schrijnend en pijnlijk duidelijk, dat ik wel kon exploderen en janken tegelijkertijd.

De ziel is compleet uit de film, de eigenzinnigheid, de mysterie, het is allemaal weg. Gewoon weg. The Dark Knight Rises is niet meer dan een harteloze, voorspelbare, wellicht vermakelijke, maar nimmer verrassende Hollywood-blockbuster geworden. Alle personages die in TDK zo geweldig compleet waren (Alfred, Gordon, Lucius) zijn nu niets meer dan een paar sukkeltjes. Bale moet het bijna helemaal in zijn uppie doen, nu Two-Face de pijp uit is en The Joker onaantastbaar is geworden. Hardy doet zijn best en komt zeker af en toe dreigend over, maar hij is veel te makkelijk verslagen.

Mijn hart is gebroken.

avatar van Theunissen

Toch weer een geweldig 3e deel in deze ijzersterke Batman Trilogie. De film wist te boeien van de eerste tot de laatste minuut en wordt naarmate het einde vordert ook best spannend. Zeker het laatste uur is ijzersterk en bevat ook veel actie. De cast doet het trouwens wederom best goed en dit keer vond ik de rol van Anne Hathaway als Catwoman misschien wel de beste. De film is dit keer ook behoorlijk duister en zwart waardoor er in deze film vrijwel geen humor is te ontdekken. Het einde vond ik overigens best goed en ook wel verrassend. Al met al toch een waardig einde van deze Batman reeks, hoewel het me niet zal verbazen als er toch weer nieuwe delen van verschijnen.