• 9.375.064 stemmen

Met onder meer: Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino en Phellipe Haagensen

Gesproken taal: Portugees

Releasedatum: 6 februari 2003

Plot Cidade de Deus

"If you run, the beast catches you; if you stay, the beast eats you."

Twee jongens groeien op in een van de meest beruchte buurten ter wereld: de "Cidade de Deus" in Rio de Janeiro. In hun pogingen de armoede te ontvluchten nemen ze beiden een ander pad: de één wordt fotograaf, de ander drugsdealer.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Ik kan mij meer de prima vinden in de review van John Lee Hooker, verwoord precies hoe ik ook tegenover de film sta. 3,5*

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Leuk om te horen!

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Rauw misdaaddrama.

Deze film geeft ons een realistisch(?) beeld over de sloppenwijken van/ rond Rio De Janeiro. Wat bij mij sowieso al punten scoort is het feit dat de film enkele jaren uit het leven van enkele jongeren verteld. Het is als het ware een cyclus die begint bij het vormen van de persoonlijkheid van Lil Dice/ Lil Zé en eindigt met Lil Zé die gedood wordt. Parallel zien we het opgroeien van het hoofdpersonage Rocket.
Het aantal personages ligt tamelijk hoog. De regisseur laat er echter geen gras over groeien. Er is geen ruimte/ tijd om melig te doen, maar straight-to-the-point. Hard. Rauw.
Net daarom vind ik het einde een beetje te feelgood, al is dat met een cynische ondertoon, want Lil Zé wordt gewoon opgevolgd door een nieuwe generatie crimineeltjes.

De cast bestaat uit onbekende, Braziliaanse acteurs. Deze film is het ultieme bewijs dat een bekende Hollywood-cast absoluut niet (altijd) voor topprestaties zorgt. Iedereen doet het hier goed. Speciale vermeldingen voor de acteurs die respectievelijk Benny en Lil Dice spelen.

Regisseur Fernando Meirelles filmt bij momenten fantastisch, met fraai kleurgebruik. Soms komt het echter wat chaotisch over. Met de 'losse hand' filmen vind ik altijd wat riskant; ik ben meer voor 'gewone' beelden vanuit een vast camerastandpunt.
De muziek tijdens de credits kwam mij wat te vrolijk over, en deed de video met de échte Knockout Ned veel van z'n waarde verliezen. Die videoboodschap kon voor een brok in de keel zorgen, maar deed dat - bij mij alleszins- niet.

Ik raad iedereen aan deze film te zien, maar z'n score/ positie op zowel MovieMeter als IMDB is gevleid.

avatar van Nautilus

Nautilus

Waarom maken mensen toch zo vaak de fout om met zulke hoge (lees: veel te hooggespannen) verwachtingen een film in te gaan? Ook op de vorige pagina lees ik weer verscheidene voorbeelden hiervan. Dan kan 'ie bijna alleen nog maar tegenvallen inderdaad...

Ik heb 'm net voor het eerst gezien, ben er bijna blanco voor gaan zitten en behoorlijk weggeblazen. De montage, camerawerk maar ook het verhaal en de acteerprestaties maakten indruk. Het op zich beladen onderwerp wordt gelukkig niet maar alleen heel zwaar gebracht, ondanks al het geweld heeft de film ook genoeg wat luchtiger momenten. Dit komt het geheel zeker ten goede.

In eerste instantie 4,5*.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Nautilus schreef:

Omdat deze film zowel op IMDB als MovieMeter erg hoog scoort.

avatar van Nautilus

Nautilus

Sergio Leone schreef:

Omdat deze film zowel op IMDB als MovieMeter erg hoog scoort.

Dat snap ik, daarom juist. Dan ga je dus met een onrealistisch hoge verwachting naar een film zitten kijken. Zelf ben ik altijd wat terughoudend in m'n verwachtingspatroon. Een hoog gemiddelde is immers geen garantie dat een film bij iedereen in de smaak zal vallen. Hetzelfde geldt voor films met tig prijzen en nominaties. Eerst zien, dan geloven.

Maar goed, genoeg hierover, laat het verder maar weer echt over deze film gaan.

avatar van NYSe

NYSe

Door de vlotte camera en de evenzo vlotte montage een hele hippe film. Hierdoor ziet de sloppenwijk er ook lekker hip uit en mist de film zijn punt een beetje: namelijk dat armoede heel vervelend is.

Dat de film desondanks dat bijzonder boeit en er bovendien prachtig uitziet maakt dat hij dan wel weer vier sterren van me krijgt.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

ja, dat ben ik wel met je eens,

ik had na deze film echt zin om al m'n spullen te verkopen, in de drugshandel te gaan, m'n vriendjes af te knallen, en te verhuizen naar Brazilië.

sorry dit was wat ironisch. je hoeft toch potverdorie niet allerlei jankende mensen in beeld te nemen om te laten zien dat iets verschrikkelijk is, 't lijkt me alleen maar wranger dat wat kindertjes 't allemaal niet boeit wat voor bloedbad ze aanrichten.

dat hippe gedoe, laat in mijn ogen alleen maar de wrangheid zien van kindertjes die quintin tarantino en scarface naspelen, dit alles door hun belabberde levenssituatie.

avatar van NYSe

NYSe

blaauw schreef:

ja, dat ben ik wel met je eens,

Ik bedoel meer te zeggen dat de "hippe" cameravoering en montage afleidend werkt. Natuurlijk is het allemaal heel tragisch en ziet het er allemaal niet erg aanlokkelijk uit, maar de "wrangheid" van de film gaat gedeeltelijk verloren door de film snel en kleurrijk in elkaar te zetten. Met een soberder aanpak zou de grimmigheid wellicht meer aanwezig kunnen zijn geweest.

Want wat me nu uiteindelijk voornamelijk van de film is bijgebleven is de sublieme montage en het onovertroffen camerawerk. Wat er met die kinderen gebeurt is en wat er met ze gaat gebeuren laat me door de afstandelijke stijl lichtelijk koud en dat vind ik jammer omdat dat waarschijnlijk niet het doel van Meirelles en Lund geweest is.

avatar van Jiv

Jiv

Geinige film om eens gezien te hebben.

avatar van Joostdizzy

Joostdizzy

prachtige film met verdiende scores hier en op imdb. Ik heb echt meegeleefd. en wat ik dan nog prachtig en subtiel vond was de kip in het begin stond uiteindelijk centraal voor het gehele verhaal. De kip ziet dat iedereen doodgaat en probeert de ontsnappen terwijl hij achterna word gezeten. Idem wat de hoofdrolspeler doormaakt.

avatar van yasaka

yasaka

Na het zien van deze harde film over armoede en geweld in de sloppenwijken van Rio de Janeiro, prijs je jezelf gelukkig dat je niet in zulke sloppenwijken bent opgegroeid.

Wat een geweldige acteerprestaties van die kinderen overigens, vooral het jongetje dat in zijn voet werd geschoten, o mijn god dat leek wel echt!

Zelden kinderen van zo'n jonge leeftijd zo overtuigend zien acteren !

avatar van Lootsmabaas

Lootsmabaas

Mooie film en de goed uitgekozen muziek maakt het af!

avatar van Quisho

Quisho

Ik had er al heel veel goede verhalen over gehoord en dat het een van de beste films van het laatste decennium is. Het camerawerk, de montage, het acteerwerk, alles klopte gewoon en alles kwam zeer realistisch over, en ik had geen moment het idee dat het een fictieve film was. Daarnaast is het tempo is razendsnel, waardoor de film bleef boeien.

Maar toch vond ik het verhaal een beetje oppervlakkig, en in eerste instantie zijn de relaties tussen de characters een beetje onduidelijk, maar dat word later wel duidelijker. En alhoewel de realistische stijl van de film erg indrukwekkend is, vond ik het niet episch, maar dat deed verder niet aan de kwaliteit af. Een heleboel factoren zijn gewoon zeer goed uitgewerkt, en kan deze film inderdaad in het rijtje van beste films van het laatste decennium, alleen niet op de eerste plaats En hij komt ook in mijn top 10

avatar van El Merano

El Merano

zalige film die hard en meedogenloos is

je waant je helemaal in Rio de Janeiro van vroeger

ik vind het top dat ze de verhaaltjes zo goed uiteenzetten en in hoofdstukken werken dat maakt het overzichtelijk want anders zou je de draad dreigen te verliezen. the voice over van de personage doet je perfect inleven in het prachtige verhaal.

avatar van El Merano

El Merano

Joostdizzy schreef:

mooie link had het zo nog niet bekeken

avatar van Benusboy

Benusboy

Zojuist voor de tweede keer gezien, de eerste keer was jaren geleden en ik vond hem toen erg indrukwekkend. Ik vroeg me af of ik nog steeds van deze mening zou toegediend zijn want ik heb in de loop der jaren heel wat meer (goede) films gezien. Maar wat een geweldige film is dit! Blijft zeker in mijn top 10 staan.

Dit nummer wordt trouwens steengoed gebruikt in de film (bij Ruigpoot die zijn vriendin voor de eerste keer ziet en bij het sterven van Ruigpoot):

YouTube - Preciso me Encontrar - Cartola

Kippenvel

avatar van Awake78

Awake78

Tja, aardig filmpje, maar niet meer dan dat. De onvoorstelbare hoeveelheid (oninteressante) personages dat in rap en onoverzichtelijk tempo op je wordt afgevuurd en vervolgens weer na enkele scenes de pijp uit gaat begon me al snel de keel uit te hangen. Ook wat slap sentiment en wat simpel acteerwerk kon me er niet van weerhouden om deze film goed te volgen.

Snap de hoge scores wel, het ziet er allemaal gelikt uit en geluid en muziek zijn dik in orde. Maar het verhaal is mij iets te makkelijk en er wordt veel te weinig gedaan met het gegeven waardoor de film het hoofd boven water probeert te houden met wat schokkende scenes. Ook het hele plotje met de foto-redactie van de krant ging als een nachtkaars uit.

1 x nooit meer voor mij. Veel te rommelig.

avatar van stefan dias

stefan dias

Awake78 schreef:

1 x nooit meer voor mij. Veel te rommelig.

Rommelig, maar wat slap sentiment en wat simpel acteerwerk weerhield je er niet van om deze
film goed te volgen????

Er is maanden met deze kinderen gerepeteerd, uiteindelijk met camera's erbij zodat tijdens het draaien de naturel eraf droop. De vaak aangehaalde scène met de kleuter die die een ander kleuter in de voet moet schieten is hier een hoogtepunt van.
Dat de film je ding niet is, kan me niet schelen, maar qua acteren is hier een echt huzarenstukje opgevoerd. Meisterstuck

avatar van Motato

Motato

Prima film. Ik vond het acteerwerk goed. Het verhaal was, zoals vaker gezegd, niet allerdaags. Toch was het soms te rommelig en vond ik het ook lastig echt met de karakters mee te leven. Je ziet dat ze ernstige zaken meemaken, maar het deed mij als kijker minder dan nodig was. Dat is zeker een minpunt.

Ik heb genoten van de film, maar ik betrapte mij er wel op dat ik na het einde een beetje klaar was met de film. De plottwist op het einde was zeker goed. Dat zorgde er voor dat ik weer weg keek van de klok en met een goed gevoel de film uitzette. Mooie setting, goed acteerwerk maar een verhaal dat net niet pakkend genoeg was.

avatar van combo

combo

Prachtige film,wat is Portugees toch een moeilijke taal

avatar van Awake78

Awake78

stefan dias schreef:

film goed te volgen????

Nou misschien was dat stukje nog wel aardig, maar voor de rest kwam er bij mij geen enkele emotie los. Vond die kinderen maar ronduit irritant.
De film is op zich wel mijn ding, maar ik vond het gewoon niet goed genoeg. Was hem eerlijk gezegd ook al weer vergeten....

avatar van MGoody

MGoody

Niet te geloven dat ik deze nog nooit had gezien. Tot vandaag en man, man, man... Wat een film!

avatar van Zeus.

Zeus.

Klasse.

Elke seconde van deze film genoten. Een genot voor het oog. Prachtig neergezet hoe gruwelijk het leven in een wijk als 'Cidade de Deus' kan zijn. Personages zijn stuk voor stuk sterk neergezet. Gewoon een genot deze film.

avatar van RuudC

RuudC

Middels een reeks portretten wordt een verhaal verteld van de sloppenwijken van Rio de Janeiro. In feite wordt hier gewoon het verhaal van Scarface verteld, zij het dat de locatie anders is. Filmtechnisch vind ik Cidade de Deus stukken interessanter en heb ik de film gewoon kunnen uitzitten. Zoals wel te verwachten viel is ook dit een rise and fall verhaal waarin veel slachtoffers vallen en dus vooral verliezers aanwezig zijn. Slechts enkele momenten vond ik echt indrukwekkend, zoals het doodschieten van dat kind. Een dief weliswaar, maar voor doodschieten kan ik geen sympathie opbrengen. Weer een misdaadfilm met een saai verhaal vol lui waar ik geen enkele interesse voor heb of kan opbrengen.

avatar van Reinbo

Dit is geen rise en fall verhaal, maar een verhaal van overleven. De hoofdpersoon is immers de fotograaf, niet de gangsters die inderdaad een rise en fall beleven. Maar het ligt wezenlijk toch anders hier. Verder is het op ware feiten gebaseerd en laat het op schepre wijze zien hoe de moordende kinderen (gangstertjes van 12) uit de favella tot hun wasdom kwamen.

avatar van RuudC

RuudC

Het draait absoluut niet alleen om het fotograafje, maar om een aantal figuren. Voor de meesten is het, cru gezegd, gewoon een kwestie van komen en gaan. Natuurlijk is het gruwelijk dat dit kinderen betreffen, maar in grote lijnen wijkt dit nauwelijks af van andere 'grote' misdaadfilms in het genre.

En ik vind 'ware feiten' een vervelende term, omdat er toch geen onware feiten zijn.

avatar van schram101

schram101

Bizar

Er zijn volgens mij al vele termen gevallen in dit topic om de film en sfeer te beschrijven. Rauw, hard, bruut, geweldadig en nog veel meer. Vrijwel allemaal kloppen ze, maar dekken ze nooit de volledige lading van de gruwelheden in de favela's van Rio.

Dan over de film zelf. Wat vrijwel direct opvalt is natuurlijk de schitterende cinematografie. De camera slingert regelmatig heen-en-weer waar door het sowieso al chaotische leven nog net even wat realistischer over komt. Dit wordt allemaal wat hip gemonteerd waardoor het, in tegenstelling tot wat ik in mijn eerste alinea zei, maar toch, nog net wat luchtiger blijft. Prima gedaan. Vervolgens zien we tientallen personages geintroduceerd worden en vervolgens ook weer verdwijnen, in de meeste gevallen dood. Erg bizar. De vertelstructuur, met Raket, die ons alles verteld van zijn jeugd, is redelijk origineel en daarnaast ook een pluspunt van de film. Soms zie je dat veel flashbacks in een film gaan vervelen, maar hier blijft het allemaal behoorlijk interessant. Het einde van de film is erg bizar en laat erg mooi zien dat het geweld in de favela's volgens mij nooit zal stoppen.

Behalve dat de film van mij een minuut of tien korter had gemogen blijft City of God een uitstekende film, ook bij de tweede kijkbeurt.

Halfje erbij.

avatar van Tommios

Tommios

Een van de betere films die ik ooit gezien heb.

Ik was geboeid door het verhaal van de eerste tot de laatste minuut.

Naar mijn mening de volle 5* waard!

avatar van SENGOK

SENGOK

Indrukwekkende kijk op de jeugd-criminaliteit in sloppenwijken van Brazilie. Verhaal, locaties, acteerwerk en (keiharde) actie is top.