• 9.378.090 stemmen

Das Boot (1981)

Oorlog / Drama | 149 minuten (bioscoopversie) / 209 minuten (director's cut) / 293 minuten (originele Duitse miniserie)

Genre: Oorlog / Drama

Speelduur: 149 minuten (bioscoopversie) / 209 minuten (director's cut) / 293 minuten (originele Duitse miniserie)

Alternatieve titels: De Andere Kant van de Oorlog / The Boat

Oorsprong: West-Duitsland

Geregisseerd door: Wolfgang Petersen

Met onder meer: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer en Klaus Wennemann

Gesproken taal: Duits, Engels en Frans

Releasedatum: 1 april 1982

Plot Das Boot

"On land they dreamed of being heroes. Beneath the sea they pray to be survivors."

Najaar 1941, La Rochelle aan de Franse kust: 50 Duitse militairen drinken zich zat en maken plezier in een Franse nachtclub. Voor hen kan dit de laatste keer zijn, aangezien ze de volgende morgen aan boord van een onderzeeër zullen gaan, om zo veel mogelijk vijandelijke schepen tot zinken te brengen. Naarmate de U-96 op de Atlantische Oceaan vordert, neemt de verveling drastisch toe. Wanneer echter na lange tijd de vijandelijke schepen in zicht komen, slaat de verveling van de mannen om in angst en heimwee naar de thuishaven.

Captain Lieutenant 'Der Alte'

Kriechbaum

Johann 'Das Gespenst'

avatar van Poppe

Poppe

Verdient in mijn mening een plaats in de Top50..., heb de film al vaak gezien, en nog steeds krijg ik het benauwd..

avatar van Thiadure

Thiadure

goede schetsing van de U-boten toen , mooi camerawerk , perfecte muziek. Kortom -> aanrader

avatar van Barfly

Barfly

Een paar keer per jaar komt het voor dat je meegezogen wordt in een film. Na afloop kun je geen enkel minpunt opnoemen en is het jammer dat de eindtitels verschijnen.

Ik vind dit een sublieme film, prachtige acteerprestaties, intrigerend en mooi in beeld gebracht.

avatar van lulni

lulni

niks voor mij, ben er zeeziek van geworden

slaapverwekkende film

avatar van Tjolk

Tjolk

Wat een superfilm!!! Je wordt gewoon opgeslokt door die onderzeeer. En dan die muziek erbij. Dan lopen de rillingen over je rug.

Binnenkort maar weer eens gaan kijken.

avatar van Arie18

Arie18

Wel redelijke film maar vond U-571 veel beter.

Zullen wel weer mensen zijn die zeggen dat ze niet te vergelijken zijn met elkaar maar dat vind ik dus wel.

avatar van skipy05

skipy05

kvond er dus niets speciaal aan. origeneel was het ook al niet. Ik heb de uncut version gezien en die was veel te langdradig. Als je de bioscoopversie zou zien denk ik dat ik een andere mening zou hebben. Als Het saai op de boot was was het ook saai om te zien. De actie stukken waren dan wel goed. Ik had toch een heel pak meer verwacht van deze film ook omdat hij in de top 250 staat.

skipy05 schreef:

Je koopt de uncut versie van deze film, terwijl je de film nog nooit gezien hebt? En je weet dat er een korte versie van de film beschikbaar is, omdat veel mensen de uncut of directors cut versie te langdradig zullen vinden, maar je besluit toch de uncut versie te nemen... vreemd. Je zegt dat de film niet origineel is? Waarom niet dan? Welke film heb je nog meer gezien, die lijkt op Das Boot en die vóór Das Boot uitgekomen is? En hoe weet jij wanneer het saai is op de boot, terwijl zo'n ''saaie'' moment, misschien wel een heel erg spannende moment moet voorstellen?

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Ik heb de Director's Cut gezien. Zeer goede film die toch wel een indruk op me achterliet. Erg goede sfeer in de onderzeeër. Ook krijg je sympathie voor de mannen aan boord die niets te doen hebben behalve doodsangsten uitstaan en vechten voor hun levens. De soundtrack is ook geweldig. Het acteerwerk was ook erg goed.

avatar van G to the J

G to the J

Wat mij schrikt is dat blood diamond hoger staat dan deze film...

Apart..

Bart Simpson

Ik ga deze film vanavond weer herkijken.

Lang niet gezien.. denk ik

avatar van Sisko

Sisko

Eén van de beste oorlogsfilms! Wat een regie! Wat een acteerprestaties. Je zit op het puntje van je stoel en bent bijna geneigd het raam open te zetten voor wat zuurstof en ruimte om je heen!

avatar van zicht

zicht

Van de onderzeeboot oorlogsfilms vind ik dit ook de beste. Vooral de beklemmende spanning is soms ondraagelijk. Dit is ook een film die je na meerdere keren bekeken te hebben, nog steeds blijft boeien. De meeste films hoef ik maar 1 of 2 keer te zien. Deze blijft na 10 bekeken te hebben nog steeds boeien. Gewoon een alltime klassieker wat mij betreft.

Bart Simpson

Een van de beste oorlogsfilms die is gemaakt. De film blijft spannend tot op het laatste moment en boeit elke seconde!

Perfect geacteerd door de acteurs, je bevind je midden in de situatie zelf! Wat die mannen allemaal hebben doorgemaakt...

Het einde is best triest, maar ook héél erg krachtig. Zeker één van de beste eindscence in de filmgeschiedenis...

1e score voor deze film: 4.0

2e score voor deze film: 4.5

3e score voor deze film: 4.5

4e score voor deze film: 5.0 (hoort bij de recensie van vandaag).

Super film, beter dan U-571, beste onderzeeboot film ooit gemaakt!

Aanrader!

avatar van aerts007

aerts007

In het weekend herbekeken op televisie, pfff.....,iets te lang voor mij vrees ik. Auf- Wienersnitsel.

1e score voor deze film: 2*

2e score voor deze film: 2*

3e score voor deze film: zal er niet komen!

avatar van MovieFreakk

MovieFreakk

1 van de beste oorlogsfilm ooit dit is echt zo,n film die nooit zal worden overtroffen , U571 mag niet eens in de schaduw staan van Das Boot.

avatar van Legan

Legan

De originele, 6 uur durende versie gezien, en tjonge jong jonge... Zonder twijfel een dijk van een film met in mijn ogen als grootste pluspunt de sfeer. Een sfeer die een breed scala aan emoties met zich meebrengt, van vrolijkheid tot angst van verveling tot hongerig naar actie, van vrijheid tot claustrofobie. Vooral dat laatste is werkelijk uitmuntend in beeld gebracht.

Door dit alles zou je bijna het op zichzelf al uitstekende verhaal vergeten. Een verhaal welke ondersteund wordt door uitstekend camerawerk, goede acteerprestaties en een puike soundtrack. Je voelt gewoon hoe het leven aan boord van de onderzeeër is. Allemaal op elkaar gepakt, verveling dat zorgt voor moraalproblemen en onderwijl verlangend naar actie. Maar ook de muffe lucht, de indringende zweetgeurtjes, de opkomende angst en het dreigende gevaar.

Richting het einde neigt Das Boot naar langdradigheid (een beetje vanaf Gibraltar), maar dat doet niets af aan de algehele ervaring. Bijzonder boeiend, realistisch, beklemmend en intens en één van de beste oorlogsfilms tot op heden die de tand des tijds meer dan goed heeft weerstaan.

judgepaddy

Ik heb ook de 6 uur durende versie in huis.

Mijn vrouw ging slapen en ik zij: "Ga maar alvast, ik zet nog even het eerste DVDtje erop en ga daarna slapen."

Van de eerste kwam de tweede enzovoorts. Helemaal in een keer uitgekeken.

Wat een waanzinnig goeie film is dit!

Ik heb verder niks aan Legan hierboven toe te voegen, die heeft de film prima beschreven.

avatar van Film Pegasus

Een film die het vooral moet hebben van sfeerzetting. Verhaal is niet bijster origineel en met de personages krijg je amper feeling. Maar de muziek en het opgesloten gevoel in de 'kleine' duikboot straalt heel veel uit. Knap gedaan en iets wat veel minder te voelen is in andere duikbootfilms.

De film is niet per se langdradig, maar zorgt juist voor een gespannen sfeer. Lang wachten in de hoop dat het goed komt, waarbij je op den duur bij elke plotse gebeurtenis opschrikt. Heel intense.

Het einde was wat twijfelachtig. Enerzijds dacht ik dat het bewust gedaan was om toch maar geen sympathie te laten opwekken met nazi's (al krijg je ook geen echte binding met de personages). Anderzijds is het wel een plotse wending die toch voor een mooi einde zorgt.

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

Film Pegasus schreef:

Ik persoonlijk vond het einde juist subliem. Maandenlang hebben ze op/onder zee gezeten. Verscheidene aanvallen met dieptebommen hebben ze weten te weerstaan. Afschuwelijke momenten hebben ze doorgemaakt toen hun boot op de bodem van de straat van Gibraltar lag. Hoe vaak zullen ze in hun boot wel niet gedacht moeten hebben dat ze het niet zouden overleven. En juist als ze weer `thuis` zijn en zich weer veilig voelen worden ze te grazen genomen op een manier waar ze zelf waarschijnlijk nooit rekening mee zullen hebben gehouden. Boven water, aan land, nota bene. Uiterst wrang maar subliem. Chapeau Lothar-Günther Buchheim

avatar van Film Pegasus

Slecht is het einde in elk geval niet. Ik stel me enkel vragen bij de intenties er achter. Origineel is het wel.

avatar van clockwork72

clockwork72

Ik ga deze binnekort ook maar eens aanschaffen bij the Free record shop. Hij is daar in een hele mooie editie voor een tientje

Hoe bedoel je intenties?

judgepaddy schreef:

Hoe bedoel je intenties?

De vraag is waarom de schrijver van het verhaal voor dit einde koos. Wil hij een contrast maken met de lange spanning in de duikboot om te kunnen overleven, en eens ze aan land denken veilig te zijn toch het tegendeel te doen ondergaan. Of wil men er een Westers einde van maken om toch maar geen happy end met Nazi's te krijgen? De commander liet al blijken dat hij lak had aan de politieke intenties. Hij is gewoon militair en het enige wat voor hem geldt is z'n duikboot en z'n manschappen. Ik had het gevoel dat de schrijvers van het verhaal nog snel even de nazi's liet afslachten omdat je toch moeilijk sympathieke personages kan maken van nazi's, zelfs in de filmwereld...

Film Pegasus schreef:

Dus jij denkt dat dat Nazi's waren? Lol. Ze lieten toch blijken een hekel te hebben aan Hitler en als je dat zegt, ben je alles behalve nazi.

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

Ik persoonlijk heb in de hele film alleen maar `t gevoel gehad dat ik te maken had met een Duitse onderzeeboot bemanning, niet met nazi`s. (okè, èèn bemanningslid uitgezonderd)

Lothar-Günther Buchheim, de schrijver van Das Boot, was in de tweede wereldoorlog zelf Duits oorlogsverslaggever. Das Boot is gebaseerd op de werkelijke gebeurtenissen van de U-96. Dergelijke oorlogsverslaggevers waren een instrument van de Duitse, nationaal socialistische propagandamachine. Daarom denk ik ook niet dat de schrijver de bedoeling had om nog snel even met nazi`s af te rekenen maar MISSCHIEN wel, en nu moet ik hèèl voorzichtig zijn, met zijn eigen eventuele schuldgevoel.

Bart Simpson schreef:

Ze waren dan misschien niet fanatiek, maar vochten toch in naam van Hitler in de 2e WO tegen de geallieerden. Of je daar nu de naam van nazi of niet aan wil kleven, imo zijn ze evengoed mee schuldig. Maar door dat minder politieke engagement (op één persoon na) krijg je ook minder het gevoel dat je hier met een boot vol nazi's zit.

Film Pegasus schreef:

Wat je zegt is bullshit. Die mensen zaten nou eenmaal in het leger, misschien dat dat al generaties is in hun familie, dat kwam toen veel voor. En let wel op: ze zijn niet vrijwillig. Ze willen allemaal naar huis, wat in de film goed weergeven wordt. Hun beroep is nou eenmaal soldaat, zij moeten bevelen opvolgen, dat is hun werk. Dat ze voor Nazi-Duitsland vechten en daarom meteen net zo schuldig zijn, slaat werkelijk nergens op. De Britten vochten voor GB, dus ook voor Winstion Churchill, waren die Britse soldaten dan ook net zo racistisch als Winston Churchill? Weet je wel niet wat WC heeft gedaan? Vergeet niet dat het Britste Rijk nog veel landen in handen had, waaronder India. Ook hier werden massa moorden uitgevoerd door de Britten, betekent dat meteen dat alle Britse soldaten racistisch zijn tegenover de Indiërs? Nee, dus dat geldt ook niet voor de Duitsers.

judgepaddy

Is inderdaad wat kort door de bocht.

Een natie was (en is) iemand die sympathiseerde voor de ideeën van Hitler en zijn trawanten.

De soldaten waren kanonnenvoer om die ideeën te realiseren.

De fanatieke smeerlappen onder de soldaten zaten in de elite troepen van de nazi's

Het einde van de film vind ik heel mooi omdat op deze manier de film geen gewone avonturen film is, maar een film die de goorheid van een oorlog toont.

avatar van Film Pegasus

Effe kort, omdat ik geen zin heb in een politieke discussie. Je kan wel zeggen dat ze soldaten waren en niet per se affectie hadden met Hitlers sympathieën. Maar ze vochten anders wel mee in het leger. Dit is een vorm van 'Das haben wir nicht gewust'. Misschien trek ik te snel conclusies, maar het leger heeft evengoed z'n rol in WO II gehad. Misschien niet allemaal even bewust (al lijkt het me dan een zeer naïef of gebrainwashed leger) maar uiteindelijk deden ze dat toch omdat ze het eens waren met z'n ideeën.