Das Boot (1981)
Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 149 minuten (bioscoopversie) / 209 minuten (director's cut) / 293 minuten (originele Duitse miniserie)
Alternatieve titels: De Andere Kant van de Oorlog / The Boat
West-Duitsland
Geregisseerd door: Wolfgang Petersen
Met onder meer: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer en Klaus Wennemann
Gesproken taal: Duits, Engels en Frans
Releasedatum: 1 april 1982
Plot Das Boot
"On land they dreamed of being heroes. Beneath the sea they pray to be survivors."
Najaar 1941, La Rochelle aan de Franse kust: 50 Duitse militairen drinken zich zat en maken plezier in een Franse nachtclub. Voor hen kan dit de laatste keer zijn, aangezien ze de volgende morgen aan boord van een onderzeeër zullen gaan, om zo veel mogelijk vijandelijke schepen tot zinken te brengen. Naarmate de U-96 op de Atlantische Oceaan vordert, neemt de verveling drastisch toe. Wanneer echter na lange tijd de vijandelijke schepen in zicht komen, slaat de verveling van de mannen om in angst en heimwee naar de thuishaven.
Captain Lieutenant 'Der Alte'
Ullmann
Hinrich
Chief Bosun
- 2081 stemmen
Het wordt dan wel het origineel, want ik heb me echt gestoord aan de extra muziek van de Directors Cut.
Ik heb me e.g. nooit gestoord aan de extra muziek van de Director's Cut. Deze muziek kwam waarschijnlijk wel voor in de serie van 300 minuten. Klaus Doldinger had deze muziek allang gemaakt.
Maar geef toe, de muziek die je steeds hoort als de U-96 vaart, en nog op vele andere momenten, is goed en gepast. Ze hadden er idd geen extra muziek bij moeten stoppen bij scenes met dieptebommen en dergelijke.
Als ik nu zou moeten kiezen welke versie ik zou willen zien, dan zou ik toch kiezen voor de Director's Cut wegens de lange lengte. Wat ik toch een beetje 'mis' in het origineel is de auto-scene in het begin, en vooral ook die scenes van "Smecht wer Scheisen he? Das Ruhrei. Wie baby AH AH!!"
(waarschijnlijk verkeerd gespeld)
Ik vind 2,5 uur voor een reis op een U-Boot van dik 2 maanden echt veel te weinig, daarom vind ik de Director's Cut iets leuker (NIET BETER).

PS. YAK, kijk eens naar de cover op deze pagina. Deze is van het origineel, en niet van de Director's Cut.
Nick Kang
Dit is de beste onderzeeboot film ooit gemaakt. En dat niet alleen, het is ook nog is één van de beste oorlogsfilms die er tot nu toe is gemaakt. Ik vind dat er te weinig onderzeeboot films zijn gemaakt die van zeer goede kwaliteit zijn. Deze film is zeker 5 sterren waard, die ik deze film heb gegeven.
- 2081 stemmen
Voor de mensen die het willen weten:
Er komt dit jaar een nieuwe onderzeebootfilm uit, genaamd 'U-Boat', en wonderbaarlijk komt deze film uit de VS.
At the height of Hitler's infamous U-boat war, the crew of the U.S.S. Swordfish were heading home after months at sea. They never made it. Now prisoners of war aboard U-boat 429, a small group of American survivors will find their loyalties put to the ultimate test when they're forced to join their German captors to fight for their very lives.(van www.Imdb.com)
Het zou me helemaal niks verbazen dat dit zo'n typisch 'amerikaans' onderzeebootfilmpje word, waarbij de amerikanen als helden worden beschouwd en de Duitsers als beesten (te zien in U-571). Laat de amerikanen maar films maken over hun nucleaire onderzeeërs en niet over buitenlandse onderzeeboten. (Te zien in U-571, K-19, Hostille Waters)
Ze moeten nou echt eens een keertje weten dat ze niet moeten spotten met buitenlandse oorlogsvoering. Maar ja, we zien het wel als de film uitkomt, maar als ze maar niet denken dat ze Das Boot kunnen inhalen. Dat is gewoon Mission:Impossible.
Nick Kang
Amerikanen die met de Duitsers moeten samenwerken om te overleven. Klinkt heel leuk, maar is het wel realistisch? Is deze film gebaseerd op waarheden of niet?
berichten over U-96 verplaatst naar U-96 en zijn Das Boot verslaving
WB
Goeie sfeer zit er in deze film! Een film die je het gevoel geeft dat je zelf ook zoveel dagen in een onderzeeër hebt geleefd! Dik 3 uur lang niet vervelen, en je afvragen hoe het zal aflopen!
Mensen met claustrofobie zullen gruwelen bij deze film, maar is echt een must-see!
4,5 sterren!
- 2081 stemmen
Dat ben ik nou helemaal met je eens WB. Das Boot bevat zo ontzettend veel sfeer. Vooral de mooie muziek en die doffe groenige sfeer maakt deze film tot Het Meesterwerk, waar nog nevernooit een andere onderzeebootfilm aan heeft kunnen tippen.
GerwinF
Rustig, rustig.....
WB
Deze keer ben ik et wel met U-96 eens
Veel nagedaan, maar nooit geëvenaard! U-571 is daarentegen ook een goeie onderzeeboot film, maar niet zo goed als deze...
- 2081 stemmen
U-571 kwam bij mij als een bombardement aan, omdat ik al jaren groot fan van Das Boot ben (dat rijmt
). Desondanks vind ik het toch wel een leuke film om te kijken. Aanstaande zaterdag komt hij op de tv.
EmDee
jaja
speedy23
Tijdens WO II werden Duitse U-boten ingezet om in de onderzeese strijd tegen de Engelse vloot in wat men noemde 'The Battle of the Atlantic'. Doel van de Duitse marine was vermijden dat mannen en wapens vanuit Amerika Groot-Brittanië bereikten. Das Boot volgt de Duitse onderzeeër U-96 die einde '41 het zeeruim kiest. In de chaos van de aanval, afweer en onmogelijke missies trachten de manschappen moedig overeind te blijven. Das Boot wordt vaak gezien als één van de beste oorlogsfilms aller tijden. Het is een claustrofobische oorlogsthriller die je vanaf de overdonderende openingsscène geen moment uit de greep laat. Bovendien is het realiteitsgehalte hoog, zodat je als kijker een accuraat beeld krijgt van de oorlogsbeleving op 200 meter onder de zeespiegel. Origineel aan deze film was dat de oorlog werd bekeken vanuit het oogpunt van de Duitsers, de 'vijand' dus. Toch is identificatie geen probleem, ook de Duitsers zijn mensen van vlees en bloed die op een zo goed mogelijke manier proberen te overleven. Bovendien wist regisseur Wolfgang Petersen er een niet mis te verstane vredesboodschap in te verwerken. Enkele jaren nadat Das Boot de grootste Europese kaskraker werd onder de niet-Amerikaanse films, ging Petersen bij de top van Hollywood behoren. Films als in The Line of Fire, Outbreak en Airforce One volgden... 5*
Yak
Misschien is deze vraag in alle discussies hierboven al eens beantwoord, maar dit vroeg ik me dus af: waarom in godsnaam krijgt de kapitein de opdracht om door de Straat van Gibraltar te gaan? Iedereen kon toch op zijn klompen aanvoelen dat het een zelfmoordmissie zou worden?
- 2081 stemmen
Dat is ook hetgene wat ik me al die jaren afgevraagd heb. De Kommandant wou Fritz Grade en Luitnant Werner van boord hebben; via de haven La Spezia was het mogelijk dat de twee veilig thuis konden komen. Gibraltar is inderdaad een reine zelfmoordmissie. In het boek van Lothar-Gunther Buchheim moeten ze ook naar Gibraltar toe, maar daar is de eindbasis 'Lorient'.
Wat misschien wel zo kunnen, is dat het kwam wegens diesel-tekort....
[edit]Joepie, een plaats hoger!!
[/edit]
Redlop
Het bericht bij de film is wel een grote spoiler. Zo groot dat ik zelf maar spoilertags ga gebruiken, want dat ze het daadwerkelijk redden in de straat van Gibraltar is nou juist de grote apotheose van het 3 uur en 16 minuten durende verhaal.
Erg knappe film natuurlijk en als je Das Boot gezien hebt, hoef je geen andere duikbootkloon meer te zien. 4*
speedy23
Speedy23, heb jij dat verhaaltje veranderd?
Inderdaad, net zoals U-571, maar bij deze heb ik mij in mijn enthousiasme een beetje laten gaan denk ik. Er is een stukje weggenomen. En terecht...
- 2081 stemmen
Ik vond het een heel mooi stukje, Speedy23. Ik moest voor dat kleine stukje van mij minstens een kwartier nadenken voordat ik hem werkelijk opgestuurd had.
PS. Die cover van Das Boot hier, heb ik 2 posters van.
Check mij voor die poster
www.Geocities.com/Rogier_U_96[/url]
EDIT: Het Meesterwerk komt eindelijk tot zijn recht; bijna 200 stemmen.
speedy23
Er is een groot verschil tussen een verhaaltje bedenken en er eentje op papier zetten. Bij sommige lukt het onmiddellijk en bij andere gewoon niet. Ik ben nu al bezig van 1988 en nog steeds doe ik aan oude plots en verhalen veranderingen...
- 2081 stemmen
Ik vind het eerlijk gezegd best moeilijk om een verhaaltje bij films te maken. Bij Das Boot had ik:
De Duitse U-Boot U-96 word in de Tweede Wereldoorlog naar de atlantische oceaan gestuurd om te patrouilleren en op schepen te jagen. Het gaat niet zoals gewild, en de vijand zit constant op de hielen, en de bemanning gaat door een hel.
Dit had ik ongeveer. Ik was er echt een dik kwartier over aan het nadenken, ik kwam er later achter dat ik een paar worden vergeten was.
PS. Wanneer krijgt Das Boot een riante plaats in uw Top10, Speedy23? :evil
cornelis
Ik was er echt een dik kwartier over aan het nadenken
Dat moet pijn gedaan hebben...
PS. Wanneer krijgt Das Boot een riante plaats in uw Top10, Speedy23? :evil
Als men er een top 11 van maakt...
Dit had ik ongeveer. Ik was er echt een dik kwartier over aan het nadenkenl
En dan nog zo'n kreupele laatste zin?!
speedy23
Ook eigenaardig: je gaat op schepen jagen en men zit je contant op de hielen...
Linda
Raar, want normaal post je heel vaak zinloze woorden.
Hoe vaak ga je dit nou nog in een ONZINNIGE post vertellen?
We weten nu wel dat je een hekel aan U-96 hebt. Gedraag je eens naar iemand van je leeftijd of ga anders terug naar de kleuterklas.

Das Letzte U-Boot
1993
1 reactie

'Das Boot' gaat kopje onder op Netflix: 'Je ruikt bijna de omstandigheden'

Netflix verwijdert binnenkort een grote hoeveelheid films

Vijf klassieke Tweede Wereldoorlog-films die niet uit je lijst mogen ontbreken

C'era una Volta il West

Nuovo Cinema Paradiso
Drama, 1988

Platoon
Oorlog / Drama, 1986
terreuronderzeeërgebaseerd op boekatlantic oceangibraltar tweede wereldoorlogdutywar correspondenttorpedosuicide missiondrinkenmatroosconvoyu-boatdestroyer naval warfaredepth chargecomradegerman submarine naval battleperiscopesuicidal missionbattle of the atlantic