The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 169 minuten / 182 minuten (extended edition)
Alternatieve titel: De Hobbit: Een Onverwachte Reis
Verenigde Staten / Nieuw-Zeeland
Geregisseerd door: Peter Jackson
Met onder meer: Martin Freeman, Ian McKellen en Richard Armitage
Releasedatum: 12 december 2012
Bekijk via Videoland
Bekijk via HBO Max
Plot The Hobbit: An Unexpected Journey
"From the smallest beginnings come the greatest legends."
Bilbo Balings is een simpele hobbit die een rustig leventje leidt in de Gouw in Midden-aarde. Zijn rustige bestaan is echter snel voorbij als de tovenaar Gandalf op zijn deur klopt. Samen met Gandalf en dertien dwergen onderneemt Bilbo een avontuur dat hem moet leiden naar de schat die de draak Smaug van de dwergen gestolen heeft.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
- The Hobbit (BoekMeter)
- The Hobbit: An Unexpected Journey (MusicMeter)
- The Hobbit: An Unexpected Journey [Special Edition] (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Fili
Kili
Dwalin
Film Fan
Vandaag voor de tweede keer gezien en ik moet mijn mening toch naar beneden bijstellen. Het was een schitterend diner wat werd opgediend maar de afzonderlijke gerechten waren toch niet vier Michelin sterren waard. De film zou een stuk korter kunnen wat waarschijnlijk de snelheid van de film ten goede zou komen. Neem de achtervolging bij de aardmannen, deze zou een stuk korter kunnen. En zo waren er veel meer scenes die veel te uitvoerig waren. Er zat ook een grote continuïteits fout in: het ene moment verliest Bilbo al zijn knopen van zijn jas en het andere moment zitten ze er weer aan. Erg jammer allemaal. Ik hoop alleen dat Peter wat meer maakt van de volgende films
Driello
Tja, het was allemaal erg voorspelbaar. Een enkel boek dat heel dus uitgesmeerd is over een te lange verteltijd. The Hobbit is natuurlijk veel meer een kinderboek dan TLOTR was, maar sommige zaken zijn hier wel erg kinderachtig (neem bijvoorbeeld de drie trollen die ontzettend dom en grappig worden neergezet en hoe de dwergen daar steeds op reageren - pijnlijk bijna).
Het begint nochthans goed met een soort van historie-vertelling in de proloog over de dwergen die hun rijk kwijt raken aan de draak. Dat was fraai verteld en ontzettend mooi in beeld gebracht. Dan volgt een enorm lang stuk in the shire waar maar geen einde aan leek te komen. Hoe lang kun je een herhaling repeteren, zoals die van de klop op de deur, en de volgende dwerg komt binnen. Na een aantal keren valt er een groepje dwergen het huisje zelfs binnen - hilarisch! Niet dus. Ook de liedjes kunnen me eerlijk gezegd gestolen worden.- voor mij het signaal even een bak popcorn te scoren. Het heeft me uberhaupt gestoord, die quasi-grappige zaken in deze film, die niets toevoegen aan de film zelf.
Na the shire wordt het wat beter. Rivendel (?) is min of meer hetzelfde als in TLOTR en er wordt een sfeer van naderend onheil neergezet. Het dwergen avontuurtje wordt in een breder perspectief geplaatst. Op zich oke, ware het niet dat bijvoorbeeld Saruman, het hoofd van de tovenaars orde als een naieve idioot wordt neergezet.
Vervolgens volgen er nog een hele zwik actiescenes zonder rustpunten, waardoor je het gevoel krijgt dat de regisseur alles uit de kast wil halen en hierin geen maat weet te houden. Dat was zoveel beter gedaan in TLOTR: actiescenes en vervolgens adempauze. Nee, zelfs de dwergen merken het: from the frying pan into the fire! De achtervolging met de goblins, die veel te lang werd voorgesleept, gaan bijna naadloos over in de volgende actie. Jammer overigens dat er niet meer is gedaan met de goblin koning. Die was heel interessant gemaakt en kwam dreigend over. jammer dat hij dan zo gemakkelijk door Gandalf werd afgemaakt (wat dan ook weer met een ontzettend suffe grap eindigt). Ook de ontsnaping via die groep adelaars vind ik zo'n noodgreep. Dat gaat wellicht al mis met het schrijven van het boek door Tolkien, maar had dat nou niet wat interessanter kunnen worden gedaan?
Het sterkste minpunt echter vind ik het gebrek aan interessante personages. Dat komt wellicht door de horde dwergen. Het interessante aan TLOTR was natuurlijk dat het aanvangt met 'the fellowship', waarin alle 'goede' rassen zijn vertegenwoordid. Daardoor heb je sterk individuele karakters. Hier zijn het allemaal ongeveer dezelfde types, meer zeer gering onderscheid. UItzondering zijn Gandalf (die hier verbazingwekkend genoeg ouder is dan in de 60 jaar later afspelende LOTR-verhalen) en Bilbo, die dan weer verbazend oke was. Ook Gollum is prima: mooier gemaakt dan in TLOTR en meer fraaie emoties.
Was het dan allemaal negatief? Nee, natuurlijk niet. The Hobbit is wederom een zeer gewaagd en groots opgezet spektakel, met prachtige sets en special effects. Alles lijkt weer uit de kast te zijn getrokken om er vooral een droom-wereld spektakel van te maken. Maar goed: uiteindelijk gaat het me vooral om de verhaal en hoe daaraan invulling is gegeven en dan moet ik zeggen dat de Hobbit me tegenviel.
jumpstylemovie
Hahaha, ik had precies hetzelfde!
Ik ook.
murtcelP
Toch wel een tegenvaller... De film duurt gewoon bijna een uur te lang, de personages zijn te vlak en het is nou niet echt een verhaal dat je op het puntje van je stoel laat zitten.
Natuurlijk zijn de omgevingen prachtig, alles ziet er geweldig uit en de sets, kostuums etc. zijn allemaal heel goed ontworpen. De muziek is mooi en herkenbaar uit de LOTR-films. Al met al weer een mooi weerzien. Jammer genoeg voegt de 3D weer niks toe en is het alleen maar lastig. Met mij hoor ik bijna iedereen hier over klagen, wanneer pikken bioscopen dat nou eens op en draaien ze films in 2D én 3D, laat mensen maar kiezen!
Het gedeelte voor de pauze is wat saai en te kinderachtig. De openingsscene vond ik dan weer wel erg goed! Maar veruit de beste scene komt na de pauze, dat is de ontmoeting tussen Bilbo en Gollum. Vanaf dat moment had ik minder de neiging om in slaap te vallen en kreeg ik echt een positieve boost!
Toch wel apart dat zo'n minimalistische scene in een spectakelfilm de meeste impact maakt. Dit komt mede door dat eindelijk onze held Bilbo eens goed naar voren komt. Daarvoor stelen de dwergen de show, en dat is jammer genoeg geen 'fellowship' met interessante en uiteenlopende personages. De goblin-koning zorgt ook nog voor een leuk stukje film!
Een onvoldoende verdient deze film niet, maar meer dan 3 sterren kan ik er ook niet aan geven. ***
Aristoles
Dit weekend gezien.
Zeer mooie film. Ondanks de aanloop naar het tweede deel wat lang duurde.
Het begon goed met de inleiding van het hele verhaal, daarna kakte het wat in om vervolgens weer goed op gang te komen.
Maarja, wat wil je. Ik ben LOTR nerd pur-sang en accepteer dit. Al is het maar dat de hele film een waas van visueel genot is om echt in te zitten. Zowel in de rustige segmenten als die vol actie.
Was trouwens pas mijn 2de film in 3D. Lol. Maar ik zat met mijn vriendin aardig vooraan. Met eigen bril op en die 3D bril erover heen. Dat zorgde vaak voor focus problemen. Beetje jammer. Ik weet nu niet of het eraan ligt dat we vooraan zaten of doordat deze 3D in 48 fps was. Scheen namelijk iets speciaals te zijn. 3D zorgt voor extra dimensie, sure, maar ik kijk al uit naar de blu-ray die ik gewoon thuis kan kijken.
Enfin, prachtige film waarbij ik uitkijk naar de volgende 2 delen.
(Willie)
Ik kon wel kiezen, uiteraard 2D, want dat 3D kan me echt gestolen worden, al zullen de 3D hoertjes zich wel weer gaan roeren na deze uitspraak.
jumpstylemovie
Ik haatte 3D altijd maar bij deze film had het erg veel meerwaarde. (in combinatie met 48 fps in ieder geval) In 2D was het stukken saaier geweest.
anne J
Je kan wel kiezen inderdaad tussen 2D en 3D, gelukkig maar. Maar alleen bij die stomme poeppathé (tenminste bij de steden waar ik kom: Utrecht, A'dam, Tilburg, Breda, etc.) Ik vind dat echt een vreselijke bioscoopketen hier in Nederland. Ik weet niet of zij ervoor hebben gezorgd dat alleen zij de Hobbit 2D mogen vertonen ofzo en de rechten hebben daarvan, maar ik vind het behoorlijk irritant. (Weet iemand dat??) Pathé is A. belachelijk veel duurder dan alle andere bioscopen, heeft B. slechtere service en heeft C. belachelijk slechtere zitplaatsten in vergelijking - met minder comfortabele stoelen en zeer weinig beenruimte. Ik ergerde me er gister ook weer aan bij de Hobbit.
Bovendien heeft pathé gister bij de Hobbitvertoning waar ik was ook echt weer iets geflikt wat ik werkelijk nog nooit heb meegemaakt in alle ontelbare bioscoopbezoeken in mijn leven en wat weer lekker klant-onvriendelijk was. Ze waren de ondertiteling vergeten/of die deed het niet, speelden de film wel af, maar zetten hem pas na 10/15 minuten ofzo op pauze, op freeze-frame. Kwamen binnen, verblindden iedereen met super fel licht dat aanknipte, zeiden ja sorry jongens nu moeten jullie eerst tien minuten wachten tot we dit hebben gefikst en dan starten we de film weer, maar wel weer VAN VOOR AF AAN. En toen hadden ze nog bijna de reclames er ook weer bijgedaan. Echt hoor, van mij hadden ze hem gewoon lekker door mogen laten spelen in de eerste plaats, je hoorde niemand erover.
Ik heb echt een zware hekel aan pathé!
Het is dat de hobbit alleen daar nu in 2D draait, maar anders...
jumpstylemovie
Dat klinkt wel heel slecht, ja. Ik zat in Cinestar in Enschede. Mooie bioscoop.
theonering
Ik heb echt een zware hekel aan pathé!
Het is dat de hobbit alleen daar nu in 2D draait, maar anders...
Ik heb de 2D voorstelling in Cineworld Beverwijk bekeken, mooie grote zaal, en heel mooi geluid.
anne J
Oké, nice! (Pathé heeft dus geen alleenrechten ofzo dan.)
Ja, ik zie nu ook inderdaad dat de Euroscoop in Tilburg de Hobbit 2D komende week ook draait (do-ma), 1x per dag, overdag. Alleen niet heel vaak dus en op tijdstippen als 13u en 14u, maargoed, het is in ieder geval iets
Dat was afgelopen week nog niet zo.
Madecineman (moderator films)
Geslaagde terugkeer naar Middle Earth
Jackson laat opnieuw een goede indruk achter met het eerste deel uit zijn Hobbit Trilogie. De verassing naar hoe Middle Earth en zijn bewoners eruit zou komen te zien op het witte doek is natuurlijk minder opwindend dan met zijn Lord of the Rings. Het boek waarvan werd beweerd dat het voor de kritische fans niet te verfilmen zou zijn. Jackson schiep een wereld die minimaal aan de hooggespannen verwachting voldeed en het zelfs vaak wist te overtreffen.
Dus waarom deze wereld uit de boeken van Tolkien niet gebruiken voor een nieuwe spannende filmreeks? De aanvankelijke nieuwsgierigheid naar deze wereld heeft gedeeltelijk plaatsgemaakt voor een bijna vertrouwd gevoel, een gevoel van thuiskomen in de wereld van Elven, Orks, Tovenaars, Dwergen en natuurlijk Hobbits. En eigenlijk voelt dat best lekker.
The Hobbit, en toch zeker dit eerste deel, is wel veel meer een rechtlijnige actie/avonturenfilm dan The Lord of the Rings wat toch duidelijk meer gelaagdheid kent en zwaardere thema's aanhaalt. Denk wel dat dat grotendeels ook komt door het bronmateriaal. Tolkien heeft The Hobbit immers in eerste instantie ook als kinderboek geschreven. Moet zeggen dat de film daardoor wel wat minder indrukwekkend is dan de eerste film uit de oorspronkelijke trilogie. In The Hobbit geen confronterende scènes, geen zelfopoffering, het is vooral een leuk en spannend avontuur waar zo goed als altijd de redding net op het juiste moment komt. Alhoewel Jackson natuurlijk wel al wat laat doorschemeren wat er in het verschiet ligt.
The Hobbit gaat veel minder de diepte in, en veel karakters blijven daardoor toch wat vlakjes. Natuurlijk krijgen, Bilbo, Gandalf en Thorin Oakenschield genoeg zendtijd om hun karakters goed neer te zetten echter de overige dwergen hangen voor mijn gevoel er toch te veel bij als schermvulling, en dat is jammer. Acteerwerk is prima, vooral de rollen van nieuwkomers de jonge Bilbo en Thorin worden prima neergezet. Gandalf is geloofwaardig als altijd als oude grijze tovenaar.
De aanloop naar het avontuur is lang, iets wat in The Fellowship ook al zo was, maar vind het prima dat Jackson ook hier trouw blijft aan de boeken van Tolkien. Daarna pikt het tempo echter aardig op en gaat de film van de ene actiescene naar de andere. Leuk dat Jackson ook lekker losgaat met de badguys met als hoogtepunt de vatzige Aardmannenkoning
Toch is wellicht het echte hoogtepunt niet de talloze massale gevechten (al dan niet in 3D) maar de eerste ontmoeting van Smeagel/Gollum met Bilbo, in een prachtige ondergrondse setting.
3D actiescenes waren overigens van erg goede kwaliteit, duidelijker, scherper en rustiger voor de ogen dan ik ooit eerder heb gezien. Een van de weinige films waarin de 3D niet vooral afleidt maar meer een natuurlijk onderdeel vormt van het geheel (Avatar is de andere film waarvan ik dat ook vind).
Ben benieuwd wat de volgende delen gaan brengen, ik kijk er iig al weer met smart naar uit aangezien er nog best wat spectaculairs aan zit te komen. Denk ook dat de komende delen serieuzer en wat zwaarder van toon zullen gaan worden.
Voorlopig geef ik dit eerste deel een goede 4* maar het zou best kunnen dat ik in het licht van de toekomstige delen mijn beoordeling nog ga bijstellen. Aangezien het pas echt mogelijk is dit deel op waarde te schatten nadat de trilogie is afgerond.
Uitstekende cinema die het popcornniveau met gemak weet te ontstijgen.
Ik kreeg daar een beetje een Disney gevoel bij, zo klunzig was die koning bezig. Zo iemand hadden ze echt evil en wreed moeten maken, ook qua uiterlijk.
jumpstylemovie
Daarom denk ik ook dat Jackson deze trilogie expres wat kinderlijker maakt, net zoals de boeken voor een jongere generatie bedoeld waren.
Madecineman (moderator films)
Inderdaad, in Lord of the Rings was het een vreemde eend geweest maar hier past het perfect net als die Trollen trouwens.
Vraag me vooral af of en hoe hij de film langzaam aan wat serieuzer en donkerder zal gaan laten worden.
Blur
Na m'n 2de filmbezoek ga ik omhoog naar het volle pond.
Wat een geweldig fantasie-avontuur. De meerwaarde zit m vooral in het kijkplezier. Het Jackson-Wetta team gaat volledig los op het visuele spektakel, ter compensatie van het tegenvallende Tolkien-boek. Ik heb geen enkele tegenargument meer, Laat deel 2 & 3 maar komen. Ik ben er nu al van overtuigd dat Jackson het bronmateriaal trouw zal zijn, en dat tegelijk de toegevoegde elementen de gewenste verdieping gaan brengen, die in het originele verhaal ontbreken. Jackson heeft het weer begrepen!
yener
Een geweldige film!
Heel erg goed geacteerd naar mijn mening. De scene's waren net zoals in de Lord of the Rings schitterend. In tegenstelling tot de meningen van anderen vond ik deze film geen moment saai of langdradig.
Deze film sluit goed aan op het script van Lord of the Rings. Dat is voor velen logisch maar in deze film klopt het gewoon allemaal, maar sommige regisseuren of schrijvers later op dat punt wel eens een steekje vallen.
3D is absoluut geen meerwaarde naar mijn mening. Ik heb hem gezien in Imax, maar dat is totaal onnodig geweest.
Een dikke 4,5!
Gijs2
Ik begrijp de meester reacties totaal niet. Zeker niet als sommige mensen zeggen dat de film te lang duurt, of het niet haalt bij de oorspronkelijke LOTR. Ook het feit dat er te veel humor in zat, of dat de film uitgesmeerd is over drie delen. Tevens een oordeel die je nog niet kan weten. Het eerste deel is immers pas uit. Ik ben niet een aanbidder van Peter Jackson maar deze film is toch wel heel knap gemaakt. Hieronder mijn review:
Ik heb de film in 3d HFR gezien. Ik moet zeggen dat dit een absolute toevoeging was. Meestal ben ik niet gek van 3d, maar deze is wel erg knap hoor. Het is af en toe net alsof ik midden in het huis van bilbo stond.
De film begint prachtig met het verhaal over de dwergen, wat werkelijk fantastisch in beeld is gebracht. Ook de draak en dan vooral het feit dat hij nooit helemaal in beeld komt is slim.,
Dan komen de scenes in the shire. Wie het boek heeft gelezen weet dat de toon totaal anders is dan het boek ''in de ban van de ring''. Het is immers een tijd van vrede en er is geen reden om een zwaar verhaal te vertellen die bloedserieus genomen moet worden. De dwergen zijn een vrolijk volk en ik moest hard om ze lachen. Als deze film ook bloedserieus zou zijn, dan gaat hij erg veel lijken op TLOTR. De toon is tot de helft van de film luchtiger. Vele schrijven hier dat deze scenes te lang duren. Maar je moet je bedenken dat Bilbo overtuigd moet worden om mee te gaan op reis. Als hij binnen 10 minuten is overtuigd dan verliest dat direct de overtuigingToch hebben de dwergen een reden om te vechten en de lange reis begint dan ook.
De scenes met de trollen vond ik ook gewoon leuk en de manier waarop Bilbo tijd rekt, en de dialogen tussen de niet zo slimme trollen zijn gewoon erg leuk
De film heeft verder een paar scenes die binnen de gehele serie waanzinnig goed zijn. De snenes van de Bergreuzen zijn adembenemend. Het spelletje tussen Bilbo en Smeagol zijn grappig, angstaanjagend maar toch ook hartverscheurend tegelijk. En vormt voor mij ook meteen het hoogtepunt van de film. En daarnaast ook de prachtige landschappen en de zeer geslaagde computeranimaties.
Toch zijn er ook wel open vragen in de film, die tegelijk een drukkende sfeer oproept. Zoals het zwaard uit mordor, maar ook de necromancer.
Daarnaast is Bilbo erg goed gecast en speelt gewoon erg goed. Hij heeft zelfs de maniertjes van de oude Bilbo en dat is knap.
Toch zijn er wel een aantal minpunten.In de de FOTR krijgt Bilbo de ring op een andere manier in zijn bezit dan hier in the hobbit Ook het liedje van de dwergen aan het begin van de film is wat langdradig. Ook is het verhaal niet heel erg diepgaand. Het is vooral een reis en het introduceren van nieuwe karakters.
Kortom dit is een van betere films die ik dit jaar heb gezien. Persoonlijk vond ik dat deel 2 en deel 3 van TLOTR erg op elkaar lijken. qua sfeer en beelden. Ik vond het dus juist een verademing dat deze film anders is, maar toch de absolute LOTR magie bezit. Ook pakt de film de gelegenheid om de karakters wat dieper uit te lichten. Kortom ik kijk uit naar de vervolgen.
Rbagio
Ik begrijp ook niet helemaal waarom mensen de film te langdradig vinden. Er gebeurd heel erg veel en de actie scenes zijn prachtig in beeld gebracht.
Ik kan wel begrijpen dat sommigen het af en toe te lollig vinden. Maar dat is inderdaad kennis hebben van het verhaal, welke nou eenmaal veel minder serieus is. Maarja, je je vergelijkt toch met LOTR, wat niet meer dan logisch is, en dan is dat natuurlijk even omschakelen.
Driello
Het langradige zit hem meer in het feit dat verscheidene scenes nogal uitgerekt zijn om maar aan de volle looptijd te komen. Ik denk dat daar het gevoel van langdradigheid voor veel mensen vandaan komt. Ik kan voor mezelf zeggen dat ik dat absoluut zo heb beleefd.
Tja, die lolligheid: het is natuurlijk zo dat The Hobbit een kinderboek is. Maar goed, er is toch genoeg in deze verfilming terug te vinden dat niet echt op kinderen gericht is. Waarom dan niet die flauwe, kinderachtige grapjes ruit halen om het verhaal wat serieuzer te maken. Er zijn wel meer zaken in deze film die niet geheel overeen komen met het boek.
Over die hele lange aanlooptijd in vergelijking met het eerste TLOTR-deel: hier is het een lange zit omwille van vulling, vind ik. In The fellowship is die lange introcuctie zeer functioneel om een goed beeld te scheppen van het gezapige sfeertje van the Shire waaruit een aantal personages dan worden weggerukt om aan een avontuur te beginnen. Toendertijd was alles natuurlijk nog nieuw. Het is een beetje als met de eerste Jurassic park film: het duurt een tijdje voordat je de eerste dinosaurier in beeld krijgt, maar daarvoor is er al die prettige spanning. Dat was met de fellowship ook zo maar met The Hobbit niet. Je weet al min of meer wat je kunt verwachten. Daarom denk ik dan ook dat die hele, wringende scene met die dwergen in dat hobbit huisje een heel stuk korter kon (en zeker zonder grapjes en zeik liedjes.
Maar goed, nog tot slot: ik vraag me af hoe de waardering voor deze film zou zijn als TLOTR nog niet was verfilmd.
Rbagio
Ik kan je opzich goed volgen, ik denk ook dat je er gewoon van moet houden. Zoals ik het zie was LOTR gewoon toegankelijker omdat het een klassiek episch verhaal is tussen goed en kwaad. (zelfs mn schoonmoeder vindt lotr goed... en geloof me, die heeft echt geen fantasie
) De Hobbit is echt fantasy ten top omdat het meer om 1 quest gaat met allerlei rare ontmoetingen. Als fantasy liefhebber vindt ik hem daarom ontzettend goed. Er zijn, vindt ik, in het fantasy genre ook niet heel veel ontzettend goede films. Ik denk dat de Hobbit daarom meer een lover/hater film is dan LOTR welke alom geprezen wordt om allerlei verschillende facetten.
Driello
Ik kan jou dan weer goed volgen, maar ik denk dat mijn kritiek op de Hobbit niet zozeer bij het verhaal ligt, maar bij de manier waarop het in de film is gebracht. Natuurlijk is de opzet van het verhaal van The Hobbit anders dan die van TLOTR, maar dat neemt niet weg dat ik de laatst genoemde gewoon beter van boek in film vindt vertaald.
anne J
Wat vind men van het gebruik van Azog in de film? En waarom zou PJ dat hebben toegevoegd?
Ik kon dat hele achtervolgingsgebeuren door Azog e.a. tijdens de film telkens maar niet plaatsen en ik vond het een best gek onderdeel van het verhaal en ook niet echt passen naar mijn gevoel, omdat ze in het boek absoluut niet door zo'n pale orc en anderen worden achtervolgt. Ik vond het te 'duister'. Dus ik heb thuis de appendices er even bijgepakt en het stuk over Durin's folk nog eens gelezen. En inderdaad, Azog heeft weldegelijk bestaan en heel dat geschiedenisverhaal over de strijd bij moria o.a. klopt, maar daar is Azog dan ook onthoofd en gespaakt, never to return
Dus nou rest me nog steeds de vraag. Waarom? Want oké, het klopt dus wel wat er werd verteld rond Azog als geschiedenis, maar waarom hem dan laten 'terugkeren, back from the dead'?
Eerst dacht ik dat PJ het misschien had gedaan om het stuk met de wargs en de bomen na de misty mountains 'te legitimeren' aan kijkers. In mijn herinnering van het boek zijn alle goblins enzo zeer boos nadat de goblinking is gedood en als de nacht valt na de ontsnapping van de groep* uit de bergen, komen de goblins dan ook uit de bergen en gaan in samenwerking met wargs ze achterna. Maargoed, in de LotR films reden juist orcs op wargs enzo. Dus ik dacht oké, misschien heeft hij het daarom gedaan dan? Dat niet goblins en wargs de groep achterna komen, maar orcs en wargs, die ze al achterna záten. Omdat het voor LotR kijkers anders misschien raar is dat er zomaar ook al wargs in de film verschijnen, terwijl die in LotR films bereden werden door orcs.
Maar goed, toen bleven Azog en zijn witte warg gewoon leven op het eind van die scène... Dus dat kan niet de verklaring zijn.
Toen dacht ik, heeft PJ het misschien gedaan om meer spanning in te brengen in een verhaal dat minder donker/zwarter is dan LotR, om kijkers (dus niet lezers) toch een beetje tegemoet te komen ofzo in dat er toch een soort van constante dreiging is op de weg, los van alle losse avonturen? Dat leek mee redelijkere verklaring, maar wel eentje die voor mij totaal overbodig/raar is. De avonturen in de hobbit zijn al spannend genoeg zonder het gebruik van Azog en ik vond zijn gebruik persoonlijk een beetje raar/missplaatst, past niet bij de rest, in het geheel. Omdat zeg maar de rest van de film wel helemaal trouw is aan het boek en de gebeurtenissen uit de appendices (wat ik overigens super tof vind, die complete trouwheid!!!). Maargoed, dat leek me een redelijkere, maar ook niet een geweldige verklaring misschien.
En meer verklaringen kon ik niet bedenken! Dus toen vroeg ik me af wat anderen misschien denken?
Vandaar mijn vragen hier! Ik ben heel benieuwd wat jullie gedachten hierover zijn.
*Gandalf, Bilbo en de dwergen.
Sergio Leone
De keuze voor Azog vind ik best geslaagd, ondanks het feit dat het enkele minpunten heeft. Zo vind ik zijn achtergrondverhaal best geslaagd, heeft het verhaal meer dan één slechterik (Smaug is uiteindelijk maar een draak die verwoest om te verwoesten) en draagt het bij aan de spanning, iets wat zonder zijn aanwezigheid wellicht een heel pak minder was.
Langs de andere kant is het al eens eerder gedaan (cfr. de Uruk-Hai in The Fellowship of the Ring) en vind ik de keuze voor CGI niet helemaal goed uitpakken. De CGI is wel levensecht, maar er is altijd een verschil tussen computeranimatie en make-up/kostumering. Ik verkies dan (en dat zal altijd zo blijven) de "natuurlijke" aanpak; zo'n Lurtz vind ik gewoon echter en dreigender dan een CG-monster.
rsc
Gezien de gemiddelde rating ga ik hem toch maar binnenkort kijken.
Ik heb het boek gelezen dus ik hoopte dat het scenario 'het boek was beter' minder tot niet zou voorkomen in de reacties op de site, dat gelukkig reuze meeviel.
Viel me op dat de acteur die als Bilbo Balings (naam ff kwijt...) speelde vaak een rede is uit de reacties afgeleid om de cijfer een punt of 1 / 1.5 naar beneden te halen.
Begrijpelijk, maar misschien wat te kritisch ???
Dat was destijds met Frodo ook zo, maar het is moeilijk om de juiste expressie te te uiten en vast te houden tot het moment is gepasseerd.
Spontane foto's zijn toch ook mooier dan foto's waar geposeerd word... mijn mening althans...
Maar goed, misschien veranderd mijn mening na film ook wel, ik zie wel
Rbagio
Gezien de gemiddelde rating ga ik hem toch maar binnenkort kijken.
Begrijpelijk, maar misschien wat te kritisch ???
Maar goed, misschien veranderd mijn mening na film ook wel, ik zie wel
Ok, dat is vreemd. Martin Freeman wordt volgens mij alom geprezen om zijn rol. De negatieve reacties die ik zie zijn vooral vanwege langdradigheid en de kinderlijke toon.
russo
net gezien in imax, die 48fps zijn geen toegevoegde waarde vond dat de hele "cinema" ervaring weg was en het meer op tv (interlaced) leek.
daarnaast geen erg boeiend verhaal, enige scene waar wat emotie in zat was de scene met golumn en het eind shot wat het spannend maakte, verder erg veel overdreven en erg goedkoop ogende special effects, maar ook weer special effect die weer heel erg realistisch waren.
enige pluspunt waren het handjevol mooie helikopter shots van nieuw zeeland!
Freud
Heeft er volgens mij vooral mee te maken dat deze film anders geen echte spanningsboog heeft: nu is er een constante dreiging en een climax op het einde. Maar ik vind het een te simpele kunstgreep die heel onnatuurlijk overkomt: dit soort van persoonlijke wraakverhalen vind ik niet passen in Tolkiens wereld, waar het altijd over grotere doelen gaat. Een andere reden is dat in het boek De Hobbit de wargs kunnen praten en hun (tijdelijk) bondgenootschap met de Goblins dus wel te verklaren is - in de film zou dat vreemd geweest zijn, en is het ergens wel logisch dat er dus orks bijgehaald worden om hun plotse aanwezigheid te verklaren. Ik vond het echter met afstand het zwakste element van de film, en vrees bovendien dat we nog niet van hem verlost zijn in de volgende films ook niet...
plopmeisje
wij hebben de film gezien in 3d hfr en wij vonden hem geweldig,
het verhaal is natuurlijk een beetje aangepast in het begin omdat de LOTR eerst verfilmd was, maar verder vonden wij het een dikke voldoende
we kijken er al naar uit naar het volgende deel.
daredevil666
Gisteren gezien in HFR (48fps ) 3D de bioscoop.
Eerst en vooral,deze film is zeker niet TE lang. Daarbij,in tegenstelling tot LOTHR is hij meer dan een uur korter.
In het begin van de film word je echt overdonderd door de beelden...nog nooit zulke mooi beelden gezien voorheen op een bioscoopscherm of TV. In het begin komt het wat onrealistisch over,maar je moet er aan wennen. Vooral het beeld van Rivendel is echt mega prachtig.
Peter Jackson slaagde in grote lijnen en behield de leidraad die hij deed zoals bij LOTHR.
Ik heb erg genoten van de beelden,iets minder van de film zelf. Zoals ik in reviews gelezen had is er echt veel dialoog met de "dwergen" en veel minder actie dan bij LOTHR.
Het climax-moment van de film was voor mij de scene waarbij de topacteurs (Cate Blanchette, Hugo Weaving, Ian McKellen en Christopher Lee) in discussie gaan. Die sterke acteerprestaties kruipen als het ware onder je huid en geven je talrijke emoties die vrij komen. Cate Blanchett is echt fenomenaal. Vond het spijtig dat zij de voor-historie van het verhaal niet weer vertelde zoals ze deed bij LOTHR.
Toch kan deze film bijlange niet aan het meesterwerk LOTHR...hopelijk brengen deel 2 en 3 nog meer mee...
The Hobbit is door Tolkien dan ook geschreven meer naar kinderen toe,terwijl LOTHR meer een "donkere" kant had. Peter Jackson heeft geprobeerd dat toch een beetje om te buigen door dezelfde lijn aan te houden zoals bij LOTHR en slaagt daar deels in...niet meer!
Misschien is een cijfer 3 te weinig,maar ergens verliet ik de cinema met een gevoel van (zat er nu echt niet meer in?) En dat had ik bij geen enkele LOTHR film...

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013

'Lord of the Rings'-films populair bij Nederlandse HBO Max-kijkers

'The Lord of the Rings' krijgt een gloednieuw vervolg: releasedatum 'The Hunt for Gollum' bekendgemaakt

De tien best beoordeelde films met de vandaag jarige Benedict Cumberbatch (46)

Deze goed beoordeelde films verdwijnen deze week nog van Netflix

The Lord of the Rings: The Return of the King

Western / Actie, 2012

Fantasy / Avontuur, 2009

Queen: Days of Our Lives
Documentaire / Muziek, 2011
riddleelvesdwarforcsmiddle-earth (tolkien)hobbitgebaseerd op boekbergburglarzwaardhorseback ridingmagielegendecontract reizentrollschepselthunderstormfantasy worldtovenaarepic battlelost ring reisringgoblincouragegianttunnelunderground lakeburied treasureclimbing a tree invisibilityancientgnomegnomes questlive action and animationhigh fantasysword and sorcerytrekkinggoblins good versus eviltrolls middle-earthandy serkisbackstoryelfen middle-earthcreaturesepic fantasy good vs evilepic adventurefantasy creature amusedhobbit