• 9.376.911 stemmen

Met onder meer: Jean Dujardin, Bérénice Bejo en John Goodman

Gesproken taal:

Releasedatum: 24 november 2011

Plot The Artist

"A breath of fresh vintage air"

Hollywood, 1927. George Valentin (Jean Dujardin) is de superster van de stomme film. De komst van de geluidsfilms betekent de doodsteek voor z’n carrière en George raakt in de vergetelheid. Voor de jonge figurante Peppy Miller (Bérénice Bejo) daarentegen gaat een nieuwe wereld open met grenzeloze mogelijkheden. ‘The Artist’ vertelt het verhaal van hun verweven levens.

avatar van markie1978

markie1978

Hannibal schreef:

Ik denk dat de commissieleden van de Academy Awards de film wél eerst hebben uitgekeken voordat ze met hun mening kwamen.

Denk dat de commissie leden omgekocht zijn

avatar van Nickske1912

Nickske1912

Zo dan, ik heb zeker geen spijt dat ik deze film een kans heb gegeven. Mooi man!

avatar van Mirob1

Mirob1

Wat een waardeloze film zeg. Ik heb echt sterk het idee dat mensen deze film maar hoge cijfers geven omdat het een stomme film is en het daarom dan maar interessant moet zijn. Film heeft me geen moment weten te boeien. Deed pijn om hem uit te kijken. Slaapverwekkend in het kwadraat.

avatar van breedbeeld

breedbeeld

Gemiddeld filmpje. Zie de oscar voor Dujardin niet. In de herhaalde scenes op de dansvloer waar hij ineens een totaal andere uitdrukking op zijn gezicht tovert laten zien dat hij het kan maar voor de rest werd ik wel moe van die smile. Bérénice is wel top.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Het trucje dat The Artist opvoert is al snel gezien, maar het verrassend overtuigende spel van de acteurs en het geweldige tijdsbeeld maken van The Artist een bovengemiddelde film.

avatar van isa_boy

isa_boy

Nou ik heb deze film niks begrepen maar het verhaal is wel heel leuk spannend?

avatar van jstinissen

jstinissen

wat een verschrikkelijke film

totaal niet mijn ding

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

De taal van het beeld

Hazanavicius heeft begrepen waar film om draait en gaat back to basics met zijn ambachtelijke film. Ambachtelijk inderdaad hoe hij een verhaal weet te vertellen met lichaamstaal, met aandachtstrekkers, met muziek. Er zijn nog altijd filmmakers die niet vergeten zijn wat de essentie is en dat is leuk in een tijd waar cinematografische pretentie de kunst stilaan met de voet vertrapt.

Aan de andere kant is het wel eens wat anders, maar ik denk dat vele kijkers van deze film houden omdat men zo'n films niet meer maakt, terwijl dit in de jaren '20 de gewone gang van zaken was. En eigenlijk zou men van iedere acteur mogen verwachten wat Dujardin en Bejo doen. Ook het verhaal dat verteld wordt houdt niet veel in, maar schippert gecontroleerd van de ene emotie naar de andere. Mooi om eens te zien maar volgens mij populair om de verkeerde redenen.

avatar van Zeriel

Zeriel

Het is weer eens wat anders. Leuk project. Alleen na een tijdje kun je de rest van de film zelf wel verzinnen. Niettemin knap gemaakt. De film is vooral leuk dankzij Bérénice Bejo die van het doek spat, haar rol had wel wat groter gemogen, dan had zij de oscar mogen hebben.

avatar van Reinbo

Net herzien en het beviel me nog meer dan de eerste keer. Vooral het begin met de eeuwig grijnzende zelfvoldane Artist is erg sterk. Heerlijk hoe alle emoties er dik worden opgelegd, begeleid door een erg fijne soundtrack. Halverwege zakt het iets in, om weer erg sterk te eindigen. Mag deze film wel, toch een erg eigenzinnig product dat dwars tegen de huidige stroom van CGI, 3d en more is more ingaat. Ga er een nachtje over slapen, maar twijfel over verhoging naar een . 4,5* Mooi stukje pure beeldtaal.

avatar van cserra

cserra

verschrikkelijk. snap niet waarom iedereen zo laaiend is. voelt als rijden in een hele oude auto..

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

cserra schreef:

voelt als rijden in een hele oude auto..

Precies, en dat is een geweldig fijn gevoel!

avatar van ThomasVV

ThomasVV

Ik zou eerder zeggen: voelt als rijden in een Beetle, en dat is gecommercialiseerde en geforceerde nostalgie...

avatar van anne J

anne J

Dat laatste vind ik een beetje een negatieve connotatie hebben... Dit is juist niet zo'n commerciële hype film, maar een film die liefde voor film uit... En dat hebben ze erg goed gedaan vind ik. Pas nadat die de oscars had gewonnen kende het grote publiek de film meer en gingen opeens meer bioscopen de film draaien en vaker. Daarvoor zei bijna iedereen, 'wat, welke film?' en 'nog nooit van gehoord' als ik zei dat de Artist echt een aanrader was en of ze die al in de bios hadden gezien.

Die hype film nu, The hunger games ofzo, dat is toch eerder een commerciële film waar al weken en weken en weken enorm veel reclame voor wordt gemaakt die om je hoofd vliegt? Dat soort films.

avatar van Nephilim

Nephilim

Ondanks dat ik vaker oude films kijk was ik toch wel sceptisch (juist om al die Oscars). Dus ik heb deze film vanavond pas gezien.

Ik vind hem geweldig. Hij voelt echt aan als een stomme film (met wat knipogen richting het genre) . Deze film laat zien hoe je met enkel beelden toch emotie kan opwekken en mensen kan meekrijgen in het verhaal (iets wat film an sich altijd zou moeten doen. Tekst is een extra niet de hoofdzaak).

Vooralsnog de leukste/mooiste film dit ik dit jaar heb gezien.

avatar van booyo

booyo

Ontzettend knap hoe ze het als een 'echte' stomme film aan laten voelen. Daardoor is het anno 2012 heel origineel, maar toch vind ik het aantal oscar nominaties een beetje overdreven. Het is namelijk niet meer dan een lief verhaaltje, weinig bijzonders aan. Wel enkele erg mooie scenè's. Zoals Penny die een jas aantrekt en zo haar zelf knuffelt alsof het door George gedaan wordt, of de droom van George waarin alles geluid maakt behalve zijn eigen stem (mooi typerend voor de situatie), en ook de zelfmoord scene vond ik erg geslaagd.

avatar van JJ_D

JJ_D

Ja hoor, een prachtige ode aan het medium cinema. Je voelt hoe de clichés van de oude film worden herbruikt, in een verhaal met minder ballast dan weleer, hoe 'The Artist' ook vele malen slimmer is vormgegeven (hemelse cameravoering!) en ook dat de muziek gewoon op punt staat. In die zin volgens mij "de perfecte oude film": slim, spannend en oprecht ontroerend.

Helaas, helaas, in de formule schuilt ook de zwakte: het is wat het is. En toch: tegelijk zoveel meer.

3,75* met véél groeipotentieel.

Bang!

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Ik heb van deze film genoten. Leuk om eens een (stomme) film te zien. De humor was goed. En de acteurs waren perfect. Zelfs John Goodman was goed gecast. Ik begrijp de vele oscars niet echt voor deze film. Want zo overdreven goed was hij ook weer niet. Maar zeker de moeite waard om eens zo'n film te zien die ze in de jaren 20 maakten.

avatar van Hannibal

Hannibal

Een hele knappe film aangezien de sfeer uit de jaren <'20, hét tijdperk van de 'silent movie' (ik vind stomme film zo'n rare benaming) goed overkomt.
Het is dat je bekende gezichten ziet van de hedendaagse filmwereld, anders zou je niet beter weten dan dat je naar een echte twenties zit te kijken.
De shock van de plotselinge aanwezigheid van geluid is bij de kijker net zo groot als bij George Valentin. Goed gedaan, prima film.

avatar van anne J

anne J

Hannibal schreef:

(ik vind stomme film zo'n rare benaming)

Klopt, de correcte term is ook eigenlijk 'zwijgende film', maar (vooral) in de volksmond is het inderdaad meestal 'stomme film'.

avatar van Malick

Malick

Waarschijnlijk zal ik wel één van de weinige zijn maar ik kan me in de kritiek van deze filmliefhebbers uitstekend vinden.

avatar van Hannibal

Hannibal

Potdorie, scherpe analyses!

Ik denk wel dat ze de film iets te serieus nemen en hem te weinig als parodie beschouwen, wat het volgens mij wel is. In dat geval kun je sommige kritieken dan ook weer minder zwaarwegend tillen, maar het klopt wel wat ze zeggen.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Sjonge, wat kunnen die lui zeiken zeg.

avatar van breedbeeld

breedbeeld

Thx Verhoeven. Kunnen die jongens geen vaste plek krijgen ergens?

Zit ik nog hoog met mijn 2,5 sterren.

avatar van Brix

Brix

• 19680 berichten

eRCee schreef:

Sjonge, wat kunnen die lui zeiken zeg.

Gewoon zonder geluid bekijken (of met enkel de muziek van 'Vertigo')past ook beter bij de film

avatar van ThomasVV

ThomasVV

Malick schreef:

Mijn vergelijking met de Beetle (auto) van 16/4 lijkt me hier wel bij aan te sluiten... Zij het dat een auto in de eerste plaats (ook) een gebruiksvoorwerp is, een film niet bepaald... De titel, The Artist, maakt dat eigenlijk dubbel schrijnend...

avatar van Number23

Number23

Heerlijk authentiek sfeertje en een ontwapende performance van Dujardin. Oscarwaardig is het allemaal niet (dingen zoals muziek en kostuums wel), maar ach de Academy was ff in een nostalgisch sfeertje. Soms is het ook niet erg om het verleden op deze manier weer tot leven te wekken en te eren. Het werkt dus....

avatar van K. V.

K. V.

Me eens aan deze gewaagd en "k had hier toch iets meer van verwacht. Niet dat het zo'n slechte film is, maar 'k vond het niet altijd even boeiend.

De muziek vond 'k wel erg goed en passend bij de film en ook de acteerprestaties waren goed, maar het geheel vond 'k niet zo waw. Het is dan ook een zwart-wit film, waar er eigenlijk ook niet veel in gesproken wordt, dus de film is zeker niet voor iedereen weggelegd.

avatar van The One Ring

The One Ring

Malick schreef:

Na vier en een halve minuut afgezet, want ik heb eigenlijk zelden zo'n zwakke kritieken gehoord, die allemaal doodeenvoudig te weerleggen zijn. Vond het erg pretentieus en dit is een van de weinige keren dat ik de indruk kreeg naar mensen te luisteren die een film niet leuk vinden omdat ze hem niet leuk willen vinden.

avatar van Reinbo

Inderdaad vreselijk domme kritiek. Het lijkt wel of ze de film niet willen begrijpen. Hebben kennelijk ook het eind gemis aangezien ze niet eens lijken te begrijprn waarom de hoofdrolspeler de geluidsfilm weglacht. Ook na 4 min gestopt. Sowieso en vrij sneue setting.