menu

The Artist (2011)

mijn stem
3,51 (1060)
1060 stemmen

Frankrijk / België / Verenigde Staten
Romantiek / Komedie
100 minuten

geregisseerd door Michel Hazanavicius
met Jean Dujardin, Bérénice Bejo en John Goodman

Hollywood, 1927. George Valentin (Jean Dujardin) is de superster van de stomme film. De komst van de geluidsfilms betekent de doodsteek voor z’n carrière en George raakt in de vergetelheid. Voor de jonge figurante Peppy Miller (Bérénice Bejo) daarentegen gaat een nieuwe wereld open met grenzeloze mogelijkheden. ‘The Artist’ vertelt het verhaal van hun verweven levens.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=XvifS2QOun4

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:

avatar van inquestos
4,0
Gisteren in Premiere op Cannes. Een zwart-wit 4:3 stomme film, maar louter positieve reacties tot dusver.

avatar van synec
4,5
Ziet er echt mooi en leuk uit. Een ode aan de stomme film maar tegelijk weer eens iets fris. Eentje om naar uit te kijken, en hopelijk moet ik er niet een jaar op wachten.

avatar van BenicioDelToro
Héél benieuwd naar deze!

avatar van pierrrke
3,5
geweldige trailer! Ik iemand van de nieuwe generatie jongeren wil dit zien

4,0
Trailer is formidabel, ik zou graag weten wie de componist is van het laatste nummer in die trailer. Gewoon schitterend. Binnenkort te zien in Lumière in Brugge.

edit: Alex parker & Jake Parker - Almost martyrs ( The life of david Gale ) is het laatste nummer.

avatar van AGE-411
Lijkt me wel een gave film. De trailer ziet er echt super uit.
De hoofdrolspeler (J. Dujardin) doet me wel wat denken aan Clark Gable.

avatar van Metalfist
4,5
De verrassing van 2011

Ik moet eerlijk zijn, The Artist was compleet langs mij heen gegaan. Het is dankzij Michel Follet en zijn programma Cinema dat ik beelden te zien kreeg en meteen was ik verkocht. Het idee van de film sprak me sowieso al wel aan maar er was nog even twijfel doordat ik niet zo'n enorme fan ben van silent cinema. Het probleem met dit soort films is dat ze eigenlijk nooit een lang leven zijn beschoren in de Vlaamse zalen, ik verschiet er eerlijk gezegd van dat dit überhaupt draait, dus vandaag maar ineens gaan kijken. We, ik en mijn moeder, zaten praktisch alleen in de zaal met maar 4 andere mensen waarvan één in het midden van de film het is afgestapt.

Pech voor haar want The Artist is een film die gezien mag worden, wees daar maar zeker van. Het concept is simpel maar doeltreffend. Valentine lijkt wat connecties te hebben met Buster Keaton die ongeveer dezelfde teloorgang heeft ondergaan ten tijde van de overgang naar geluidsfilm maar over het algemeen weet Hazanavicius er een warme en heerlijk symbolische film van te maken. Mooiste scène moet sowieso de dood van Valentine in zijn eigen film zijn. De hand die overblijft in het drijfzand, de vrouw die verslagen naast hem zit met tranen in haar ogen, de afwisseling met de echte tranen van Peppy... Prachtig in beeld gebracht en de regisseur weet ook vaak erg origineel uit de hoek te komen. Eén van de fragmenten die ik in Cinema had gezien, was de scène waar Peppy zich in de kleedkamer van Valentine bevindt en haar eigen arm door zijn jas steekt en knuffelt. Erg knap gedaan en de 2e keer dat ik de scène zag viel me pas echt op hoe sterk dat in elkaar steekt. Ook de geluidsdroom van Valentine is gewoon goud waard. Het verhaal zelf is redelijk voorspelbaar, je weet hoe het gaat aflopen maar toch worden er nog altijd echte tanentrekkers op je afgevuurd. Valentine die bijna zelfmoord pleegt en het filmblik met zijn eerste ontmoeting met Peppy uit het vuur red, de race van Peppy naar het einde van de film toe wanneer Valentine zich een kogel door het hoofd wilt schieten (waar je als kijker subliem mee op de verkeerde voet wordt gezet dankzij het 'Bang'), ... Normaal gezien ben ik echt niet voor dit soort overdreven scènes maar Hazanavicius weet de snaar perfect te raken. Het gouden era van de silent film wordt visueel terug tot leven gewekt en het ziet er beter dan ooit uit.

Ik zei het daarjuist al maar normaal gezien ben ik niet te vinden voor stomme films. Het is één van de weinige takken van de cinema dat me bitter weinig zegt en ook de paar films die ik daarvan heb gezien (voornamelijk Hitchcock, Buster Keaton en Chaplin) boeien me niet geheel. Ik verlies vaak mijn aandacht maar dat was hier geenszins het geval, voornamelijk ook door een sublieme cast. Let vooral op de bijrollen van John Goodman en Malcolm McDowell, die laatste is zelfs maar een figurant, maar de show wordt gestolen door de twee hoofdrolspelers. Jean Dujardin is qua uiterlijk een kruising tussen een jonge Sean Connery en een iets oudere Clark Gable (van ongeveer zijn Gone With the Wind periode) maar speelt de pannen van het dak. Iets wat me ook vaak tegensteekt bij dit soort films zijn de overdreven acteerprestaties en hoewel Dujardin zich hier in het begin ook wat aan laat vangen, maakt hij dit later ruimschoots goed. Ondersteund door een magistrale soundtrack weet hij het personage Valentino perfect neer te zetten. Het is volgens mij de eerste keer dat ik hem in een film zie maar sowieso een acteur om in het oog te houden. Maar dan heb ik het nog niet over de klassedame Bérénice Bejo. Nog nooit van deze dame gehoord maar wat ze hier levert is uitstekend. Ze ademt de juiste sfeer uit en speelt in combinatie met Dujardin erg sterk. Ook in de dansscènes blijken de twee perfect op elkaar ingespeeld te zijn en dit levert dan ook een leuk einde op.

Ga dit gewoon kijken nu het nog kan, serieus. The Artist is een ode aan een tijdperk geworden maar is zoveel meer. Visueel ziet dit er verbluffend uit, de muziek is tot in de puntjes ingespeeld op de scènes en de cast speelt ontzettend sterk. Ik hoop dat het nog wat langer in de zalen draait, de film is het waard. Anders kunnen ze het 8e deel van Harry Potter er eens uitgooien in plaats van dit soort cinema.

4.5*

avatar van Linn
5,0
Sprakeloos, zo mooi

Ik schrijf niet vaak recencies maar bij deze film die ik zojuist gezien heb kan ik het niet laten.
Ik heb lang getwijfeld om deze film te gaan zien, omdat de stomme film me nooit aangesproken heeft.Toch ben ik na het zien van de trailer en het lezen van een aantal recencies op het internet gaan kijken en ik heb er geen seconde spijt van.

Ten eerste is het acteerwerk geweldig en lijkt Dujardin wel omgetoverd tot Clark Gable. Dujardin en Bejo spelen naast elkaar de sterren van de hemel en ze hebben ook ontzettend veel chemie als ze samen te zien zijn.
Daarnaast is het geweldig om te ervaren dat een film uit 2011 zo kan aanvoelen als een film uit een tijdperk van zo lang geleden. Een paar prachtige scenes waar Peppy de kleedkamer van Valentin binnenglipt, het moment waar ze nog net op tijd bij Valentin is voor hij zichzelf neerschiet en de super leuke dansscenes op het eind brengen af en toe tranen in je ogen. Verder vond ik zoals Metalfist zegt de geluidsdroom van Valentin een hele sterke scene in de film. De muziek past perfect bij de scenes en zorgen voor een warm en romantisch geheel waar je helemaal mee ingezogen word.

Het is zeker een aanrader om deze film te gaan bekijken in de bioscoop. Ik zat daar in mijn eentje als 26 jarige tussen een paar bejaarde mensen, maar dat doet er verder niet veel toe want ik ben ontzettend blij dat ik deze prachtfilm heb gezien!

Dikke 5*

avatar van AGE-411
Damned, in mijn provincie spelen ze hem maar in een bioscoop! Die op de Korenmarkt in Gent.
Hopen dat andere zalen hem in extremis nog oppikken.

avatar van Metalfist
4,5
9 stemmen en niets onder de 4*! Mensen, ga dit kijken! Dit verdient echt wel wat meer aandacht

avatar van AGE-411
Metalfist schreef:
9 stemmen en niets onder de 4*! Mensen, ga dit kijken! Dit verdient echt wel wat meer aandacht


Ik wil wel, maar ze moeten hem natuurlijk ergens uitzenden

avatar van Nicolage Rico
4,0
Ik houd niet zo van dat stomme gedoe, maar ziet er cinematografisch fraai uit. L'illusionniste is me laatst ook erg goed bevallen.

4,0
Ik vind juist met dat typerende overacting en de gezichtexpressie uit de stille films wat te weinig terug maar voor de rest ben alleen maar vol lof en kan ik mij enkel aansluiten bij de twee recensies die hier reeds verschenen zijn.

3,5
AGE-411 schreef:
(quote)


Ik wil wel, maar ze moeten hem natuurlijk ergens uitzenden

Wat is er mis met de Sphinx toch niet zo ver van Merelbeke?

avatar van AGE-411
Intussen heb ik hem al gezien ... in de Sphinx!

avatar van Nicolage Rico
4,0
En wat is je beoodeling/mening?

avatar van Redlop
4,0
Vanavond de sneak in LUX Nijmegen. Ben benieuwd.

avatar van kos
3,5
kos
Hm, misschien kom ik ook wel langs.

avatar van astonm
4,0
Hij draait bijna nergens behalve in mijn stad gouda en ook nog eens slechts een avond. Die kans mag ik niet missen.

Ben benieuwd hoe een moderne (gedeeltelijk??) silent zwart wit film uitpakt.

avatar van anne J
4,5
Zeer benieuwd naar deze film! Ik hoop dat ik hem snel kan bezichtigen. Maar ik wil ook nog La piel que habito en Midnight in paris zien, dus misschien komt deze pas als derde. Maar deze wil ik ook zeker niet missen! Heb expres niet al te veel opgezocht ervan (doe ik eigenlijk al vrij weinig), maar het feit dat deze moderne film gaat over stomme film(/stomme film is?)/gezet is in het stomme film tijdperk lijkt me al heerlijk. Ik ga me laten verrassen

avatar van MatthijsGr00t
3,5
Ook erg zeer benieuwd naar deze film! Gelukkig draait die het hele weekend in de Cinemec, Ede

avatar van Koekebakker
4,0
Een ongekende (?) sterrenregen voor The Artist gisteren en vandaag: 5 sterren van NRC, Parool, AD, Filmkrant, VPRO Gids, Spits & nu.nl.

Enkele citaten:

- NRC: "ongehoord slim, grappig en ontroerend (..) favoriet voor de Oscars; ★★★★★"

- Algemeen Dagblad: "Hartverwarmende ode aan het oude Hollywood; ★★★★★"

- Parool: "een perfect melodrama in de stijl van de zwijgende cinema; ★★★★★"

- Volkskrant: "Zwijgende triomf; ★★★★"

- VPRO Gids: "Niets minder dan een filmwonder; ★★★★★"

- Trouw: "Een hartveroverende, verkwikkende film!"

avatar van Pitakaas
Spits gaf ook 5 sterren zag ik in m'n pauze... Interesse is gewekt!

avatar van AGE-411
Als je er voor open staat, is het een prima film. Het is niet dat het stomme aspect echt onoverbruggelijk is. En als je 10 minuten kijkt, dan ben je het al 'gewoon'.

avatar van Friac
3,0
Hmmm...ik voel me een beetje de vreemde eend in de bijt. Ik vind het vooral raar van mezelf dat ik The Artist niet bijzonder indrukwekkend vond, aangezien ik een liefhebber ben van de stomme film en ik films over film(geschiedenis) altijd bijzonder leuk/interessant vind.

Ik kan er mijn vinger niet precies op leggen, maar bepaalde elementen zorgen ervoor dat ik The Artist als te clichématig ervoer (terwijl ik gigantisch veel clichéfilms wél waardeer zonder me te laten hinderen door de clichés). Wanneer een film 100% op emotie mikt en je voelt die emotie vervolgens niet, dan ontploft dit opzet gedeeltelijk terug in het gezicht van de film.
The Artist was 'leuk' qua stijl en insteek (ik vond het overigens erg leuk dat de film vrijwel de hele speelduur stom bleef), maar met een gimmick alleen red je het niet. Het verhaal van 'The Artist' kwam niet uit de verf: het was voorspelbaar, de clichébeelden (de ster die zich nog vastklampt aan die laatste filmspoel, de veel te opzichtige parallel tussen 'Tears of Love' en Valentins leven,...) waren me iets te talrijk en wisten niet de juiste snaar te raken.

Ondanks al zijn goedbedoelde emoties wist The Artist me niet te raken. Bij momenten voelde het te geforceerd, te vlak en - jawel - ongeïnspireerd aan. Misschien zit er nog een verhoging in, want ik twijfel tussen de 3 en 3,5*, maar alle verwachtingen ten spijt was The Artist een milde teleurstelling. Toch nog een dikke 3* die naar de 3,5* neigt, maar ik hoopte op meer.


3*


P.S.: Het was overigens een teleurstelling dat Malcolm McDowell in de begingeneriek behoorlijk groot aangekondigd wordt, terwijl hij in de film zelf eigenlijk niet aan bod komt.

4,0
Het blijft pareltjes regenen de laatste weken. Na docu Senna en het fantastische Drive nu weer The Artist. Je moet wel lef hebben horen. Om in deze tijd van 3D met een stomme zwart/wit film aan te komen. Toch heb ik er geen moment in hoeven komen. De openingsscene is prachtig en vanaf dat moment blijft het bijna constant bijzonder.

Enkele heerlijke scenes zoals de filmopnames waarin de twee met elkaar dansen en de prachtige scene met het jasje Het acteerwerk is sowieso over de gehele linie ijzersterk en vooral de twee hoofdrolspelers zijn indrukwekkend.

Gelukkig is ook de soundtrack uitstekend want dat is wel essentieel in bij een stomme film. Vooral dat heerlijke terugkerende deuntje zingt nog steeds in mijn hoofd rond. Tel daar dan ook nog bij op de misschien wel leukste filmhond ooit bij en je hebt gewoon de beste romantische komedie komedie van het jaar.

Een wat uitgebreidere recensie zie Tim's Filmblog - filmmad.wordpress.com

5,0
Weergaloos.

avatar van Redlop
4,0
Niets toe te voegen aan de lovende reacties. Jean Dujardin en Bérénice Bejo (Knight's Tale) spelen briljant en de soundtrack vult de scenes fraai in. 4*

4,0
Klinkt trouwens wel heel erg hetzelfde (qua uitgangspunt) als Singin' in the Rain.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:15 uur

geplaatst: vandaag om 21:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.