• 9.373.533 stemmen

Kon-Tiki (2012)

Avontuur / Historisch | 119 minuten (Noors gesproken versie) / 114 minuten (Engels gesproken versie)

Genre: Avontuur / Historisch

Speelduur: 119 minuten (Noors gesproken versie) / 114 minuten (Engels gesproken versie)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Noorwegen / Denemarken / Duitsland / Zweden

Geregisseerd door: Joachim Rønning en Espen Sandberg

Met onder meer: Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen en Tobias Santelmann

Gesproken taal: Zweeds, Noors, Engels en Frans

Releasedatum: 4 april 2013

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Kon-Tiki

In 1947 wil Thor Heyerdahl bewijzen dat Polynesië werd bevolkt door kolonisten uit Zuid-Amerika en niet uit Azië. Hiervoor reist hij samen met een vijftal onervaren bemanningsleden op een vlot van balsahout van Peru naar Polynesië. Kan hij de oversteek van 8000 kilometer voltooien?

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Na Troubled Water hou ik Pål Sverre Valheim Hagen goed in de gaten. Geweldige acteur. Ben hier erg benieuwd naar, of hij opnieuw weet te overtuigen.

jarno1975 (moderator series)

@TIFF: KonTiki is a gorgeous crowd pleaser and gets a solid standing ovation.

Trailer (Youtube HD)

jarno1975 (moderator series)

Noorse inzending voor de Oscars.

Vanaf 28 maart 2013 in de bioscoop (Imagine)

EDIT: nieuwe datum 4 april.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Trailer ziet er goed uit. Jammer dat het zolang moet duren voor hij in de Nederlandse bioscopen verschijnt.

avatar van vranque

vranque

Echt weer op zijn hollywoods gedaan en dat is best jammer.

Was gewoon bij je roots gebleven zoals de tiki, dat als leidraad in de hele film gebruikt wordt, gedaan hebben. Maar voor een oskar toch maar deze weg gekozen. Er zal ongetwijfeld een oskar nominatie in zitten maar dan voor de amerikaanse remake die er voor mijn gevoel wellicht zit aan te komen.

Goed. Prima vermaak maar toch een beetje een gemiste kans.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Mooie film, en laat Polynesië nou net op mijn lijstje van bestemmingen staan waar ik nog naartoe wil. Ik ben het wel met vranque eens, maar het is een prima film om naar te kijken. Zitten enkele hele mooie scene's in, vooral die ene dat er van bovenaf uit word gezoomd en dan door de wolken heen en steeds hoger, echt prachtig gedaan.

avatar van _Casper_

_Casper_

Hoewel de film niet heel diep ingaat wie de personen inde film zijn, en ook zeker niet heel veel avontuur/actie bevat maar ''slechts'' een paar spannende scenes is dat nergens storend.

Het is een hele mooie drama/avonturen film om te zien, sterk acteerwerk en ondanks dat je de personen niet echt leert kennen leef je helemaal mee.

Mooie film om te zien en een aanrader

avatar van Justinvdk

Justinvdk

Jammer dat ze niet deze poster gebruiken, die is een stuk mooier. Gebruiken ze op imdb ook.

Is een teaser poster.

jarno1975 (moderator series)

Of het een teaserposter is weet ik niet maar het is in ieder geval een Noorse poster. En het is de regel dat de poster van het eerste land van productie, in dit geval de UK, gebruikt wordt, of anders de Engelstalige poster.

Nou, het is sowieso een Noorse film, ondanks wat IMDB zegt, niet voor niks hun Oscar-inzending.

avatar van Bélon

Bélon

Ja de film is Noors naar vorm en inhoud: de cast is Noors, de regisseurs Noors, de taal is merendeels Noors en de film gaat over een Noorse held. De film is (succesvol) uitgebracht in Noorwegen en ook op DVD/Bluray in Noorwegen verschenen..

Onder leiding van Thor, een kapitein die niet kan zwemmen

Ik vind dit overigens wel een spoiler in de omschrijving: dat gegeven wordt pas laat in de film onthuld.

Verder is het een fijne avonturenfilm, erg mooi geschoten. Ik vond het "Hollywood gehalte" wel meevallen overigens.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Best een aardige film. Vooral de scène's met de haaien en de walvishaai zien er goed uit! De (plak)baarden zagen er wel een beetje nep uit. Verder wel een onderhoudende film, maar waarvan je het einde waarschijnlijk al weet. 3 sterren

avatar van Wouter

Trailer ziet er niet best uit. Maar in tegenstelling tot wat men op MM lijkt vinden vond ik hun vorige film ook al niet best.

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Prachtige film!

avatar van stinissen

Prachtige avontuur/drama film met werkelijk prachtige beelden de film was zeer onderhoudend en berust op ware gebeurtenissen , de vele scenes met de haaien waren geweldig en zeer spannend.

avatar van Insignificance

Insignificance

Van Peru naar Polynesië per vlot onder leiding van een Noor die niet kan zwemmen. Net als Max Manus zwanger van een krachtig verhaal, maar ook hier geldt dat het geen meeslepend epos oplevert. In iets meer dan een half uur wordt Thor Heyerdahl voorgesteld en passeren zijn theorie, ambitie en voorbereidingen de revue. Net als het vaartuig en de bemanning een beetje houtje touwtje, maar als informatieve basis volstaat het wel. De film richt zich op wanneer het gezelschap het ruime sop kiest.

Een al te dol avontuur wordt het gelukkig nergens. Zo af en toe aanzwellende muziek en het heeft onderweg iets dat té gescript overkomt, maar verder pakken de Noren het nog redelijk bescheiden aan. Toch heeft het uiteindelijk te weinig vet om het lijf om echt tot de verbeelding te spreken. Afgezien van Thor en een beetje Herman stellen personages niet zo gek veel voor. Er wordt wel wat gesleuteld aan groepsdynamiek e.d., maar het meeste verdwijnt onder de alsmaar groeiende baarden.

Zo'n zeeoppervlak levert al gauw prachtige beelden op, maar slechts een paar keer krijg je de indruk van het immense water en hoe nietig de Kon-Tiki daarbinnen is. Wat er onder die oppervlakte schuil gaat, levert meer vuurwerk op. Met name de posterscène is even indrukwekkend en zo zijn er nog wel wat mooie en hachelijke momentjes te ontwaren. Wat dat betreft interessant genoeg om het aan de praat te houden, maar je krijgt eigenlijk nergens het idee onderdeel te zijn van een epische tocht.

avatar van rugbyer10

rugbyer10

Ben helemaal wild van de Scandinavische films, altijd erg realistisch en natuurlijk spannend, geen americaanse opgeblazen troep, dit verhaal is ook weer mooi vertolkt.

Ik vond er weinig Scandinavisch aan qua vorm, meer een typische Hollywoodfilm.

Verder niet onaardig, maar nu ook weer niet echt iets bijzonders.

Typisch een film die het met name moet hebben van het al bestaande (en idd geweldige) originele verhaal van Thor Heyerdahl.

De hoofdrolspeler heeft overigens erg veel weg van Daan Schuurmans.

avatar van Movie-Addicted

Movie-Addicted

Schitterende verfilming met zeer mooie beelden (vooral met die haaien en het stukje universum.) Geweldig en uitstekend gedaan! Ik kan er niets anders van zeggen...

*3.75

avatar van hutsekluts

hutsekluts

Mooi avontuurlijk verhaal met prachtige opnamen. Steeds onderhoudend en af en toe spannend. Leuk om iets te weten te komen over Thor Heyerdal die in ieder Scandinavisch geschiedenisboek voorkomt. Prettige wegkijker.

avatar van blurp194

blurp194

De boeken van Thor Heyerdahl waren in de jaren-70 erg populair. Hij was toen met zijn zoveelste vlot bezig, en er kwam het ene na het andere boek langs leek het wel. Niet dat ik er daar toen een van gelezen heb - daar zal ik toch net ietsje te jong voor geweest zijn toch. Maar wat me misschien daardoor in de inleiding van de film ietwat verbaasde is dat de reis met de Kon-Tiki al vlak na de tweede wereldoorlog plaatsvond - ik had dus echt in m'n hoofd dat dat ergens in de jaren-70 was.

En ik had ook in m'n hoofd dat er toch wel een iets verstandigere constructie qua reddingsboot mee was. Kennelijk dus niet. En dat Thor zelf niet eens zwemmen kon is toch ook wel een wat vreemd gegeven. Nog zoiets opvallends, de naam van Knut Haugland kwam me in de verte ergens bekend van voor. Dat klopte dus, hij was betrokken bij de aanslag op de zwaarwater-fabriek in Rjukan. Film van gezien, op vakantie geweest.

Maar met al die veelbelovende factoren is de film eigenlijk niet spannend. De avonturen van de makkers blijven een beetje op het scherm hangen, het blijft allemaal wat afstandelijk, haast onderkoeld - nergens kom ik in de buurt van het puntje van de stoel terecht. Ondanks de haaien en de stormen. Misschien omdat het al te makkelijk is - je weet tenslotte eigenlijk al hoe het afloopt. Aan de andere kant is dat voor driekwart van het aanbod van Discovery ook zo, en toch zijn die documentaires vaak spannender en minder onderkoeld.

Toch wel een aardige film om gezien te hebben. Mooie plaatjes.

avatar van Keane1983

Keane1983

Een mooi geschoten film die letterlijk overal zijn tijd voor neemt.

De aanloop naar de reis toe duurt behoorlijk lang, maar is niet vervelend om naar te kijken. Er gebeurd voldoende en kakt nergens in.

Acteerwerk is goed, en hoewel ik totaal geen Noors versta kwam het geheel overtuigend op mij over.

De tweede actie ( de reis) deed me veel minder dan dat ik verwacht had. Hier zit nergens geen vaart in het verhaal, en was het wachten op een een storm of wat haaien soms net iets te lang.

Want in principe gebeurd er vrij weinig op het vlot. Geen echte personage ontwikkelingen, geen helse toestanden (wat mij vrij logisch lijkt zo midden op de oceaan).

Toch blijf je wel kijken, want de film bied je een mooie score en prachtige beelden.

Inderdaad de poster-scene is adembenemend, maar zo kan ik er nog wel een paar noemen (doen we maar niet anders gaan we spoileren).

Jammer genoeg is het einde weer iets te voorspelbaar en gemakkelijk.

Al met al een prachtig geschoten film die misschien iets meer pit zou gehad mogen hebben.

Kijkt zeer zeker lekker weg, maar verwacht geen echte spanning.

Van mij een 4.0*

avatar van marbas

marbas

Wat heb ik genoten van deze prachtige film. En als extra's Pal zo'n mooie Noor.Voor de onwetenden dit is een waar verhaal die dik drie maanden heeft geduurd, met grote kans om het niet te overleven.. De zogenaamde helden van nu gebruiken pilletjes om prestaties te leveren, of omdat ze zich vervelen.

avatar van james_cameron

Heerlijke avonturenfilm over de gewaagde zeereis per houten vlot van de noor Thor Heyerdahl, prachtig gerealiseerd en mooi gespeeld. Het verhaal komt een beetje traag op gang, maar eenmaal op zee wordt de film al snel een eersteklas spektakel, spannend en behoorlijk intens. Een ijzingwekkende reeks scenes met allerlei soorten haaien vormt het absolute hoogtepunt. Visueel zit de film bijzonder fraai in elkaar, mede door de zeer overtuigende special effects die naadloos in het geheel opgenomen zijn. Erg mooi.

avatar van Thomas83

Thomas83

Je zou de tocht als spannend avontuur kunnen zien, maar ik vond het vooral erg onverantwoord. Alleen al het idee van een kapitein die niet kan zwemmen. Lastig om volledige sympathie voor zo iemand op te kunnen brengen. Vooral niet als hij ook nog een gezinnetje blijk te hebben. Vond het ook wat raar overkomen hoe wat mensen die Thor pas net ontmoet heeft mee willen. En dan is de groep ook nog vrij slecht voorbereid ook.

De film is trouwens wel erg Amerikaans in zijn uitwerking. Veel pijnlijk slechte pogingen tot humor ook. En het enige wat dikkere personage is natuurlijk het angstige lulletje van het stel. Vond de film af en toe ook wat simpel en sentimenteel. Wel mooie beelden van dieren en tot mijn verbazing vaak erg overtuigende CGI.

Sommige scènes zijn ook wel spannend. En ik lag in een deuk om die scène waarin de haai de papegaai opvreet, haha. Hoe verzin je het? En daarna weten ze de haai gezamenlijk aan boord van het vlotje te trekken en wordt het opeens erg bloederig als hij afgeslacht wordt, en het zielige dikkerdje krijgt het bloed in zijn gezicht en glijdt even later ook nog eens debiel uit. Erg melig en moeilijk serieus te nemen. 3.0*, want vermakelijk en lekker avontuurlijk is het wel.

avatar van madmax1

madmax1

Bijna 2uur heerlijke avontuur,met als hoogtepunt de reis per vlot op de stille oceaan.

Schitterende beelden van landschappen en mooie blauwe zee ,prima camera werk

en goed spelende acteurs,pracht werk.

avatar van gauke

gauke

Opnieuw een voor mij tegenvallende buitenlandse oscarnominatie en Ang Lee bewijst des te meer met zijn 'Life of Pi' wat een klasse-regisseur hij is. Visueel indrukwekkende, adembenemend mooie plaatjes, al vind ik het te beeldverhaal-achtig, echter de langdradige story stelt, zeker voor een avonturen- en actiefilm, uitermate teleur. Om van de clichématige terugblik op een traumatische kindertijd maar te wijgen. Hetzelfde geldt voor de gevaren en hindernissen onderweg. En de personages zijn nauwelijks interessant, eerder hol; je zou verwachten dat ze op zijn minst wat psychologische diepgang zouden krijgen. Waarschijnlijk voor Noorwegen interessant om, als monument, een film te maken van hun nationale held; mij heeft het geen moment beroerd.

Opmerkelijk: na weken op zee, zagen de hemden van de bemanning er nog stralend (wit) uit: de beelden kunnen als het ware zo gebruikt worden voor een wasmiddelenreclame.