Kon-Tiki (2012)
Genre: Avontuur / Historisch
Speelduur: 119 minuten (Noors gesproken versie) / 114 minuten (Engels gesproken versie)
Verenigd Koninkrijk / Noorwegen / Denemarken / Duitsland / Zweden
Geregisseerd door: Joachim Rønning en Espen Sandberg
Met onder meer: Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen en Tobias Santelmann
Gesproken taal: Zweeds, Noors, Engels en Frans
Releasedatum: 4 april 2013
Bekijk via CineMember
Plot Kon-Tiki
In 1947 wil Thor Heyerdahl bewijzen dat Polynesië werd bevolkt door kolonisten uit Zuid-Amerika en niet uit Azië. Hiervoor reist hij samen met een vijftal onervaren bemanningsleden op een vlot van balsahout van Peru naar Polynesië. Kan hij de oversteek van 8000 kilometer voltooien?
Thor Heyerdahl
Jose Bustamente
Løytnant Lewis
Freuchen
redbullzuiper
Een mooie film. Ze hadden alleen wel wat meer kunnen laten gebeuren op dat vlot.
In het echt is het op zee echt niet zo'n leuk iets als je hier soms denkt dat het is.
Ook snap ik niet waarom het in het Actie Genre staat...
Voor de rest is het wel een goed vermakelijke film... Je zult je niet gauw vervelen.
Al is Life of Pi wel honderd keer beter dan nog vind ik deze film een aanrader.
Kijk eerst deze en dan Life of Pi
3.5
Koen87
Hollywoodteske vertoning van een Noorse volksheld. Na het zien van zijn reis heb ik niet het idee gekregen dat het een zware opgave was om te voltooien, daarvoor zag de reis er simpelweg te makkelijk voor uit.
Ach ja, als je alle onwaarschijnlijke elementen weghaalt(bijvoorbeeld de reden van de expeditie) wacht je een zeer fraai vorm gegeven avontuur over de Grote Oceaan. De film is groots opgezet, dus verwacht veel mooie plaatjes, prachtig vormgegeven oude steden en uiteindelijk een mooi desolaat gevoel op de zee.
Persoonlijk houd ik wel van dit soort films, hoe mensen in minimalistische situaties toch nog een thuis weten te creëren. Nadat ik dit gisterochtend ook al had bij the Sapphires(inrichting legertent) kende ik dit gevoel ook weer bij het zien van deze film. Dat ze daarbij de nodige hindernissen ondervinden is logisch. Misschien plichtmatig en weinig origineel, maar het is nodig om een film wat schwung mee te geven.
Het is alleen jammer dat de film misschien iets te groot opgezet is. Scandinaviërs praten niet in hun moedertaal, maar allemaal Engels. Dat zijn toch van die details die een film vermakelijk houden of een klassieker maken. Hier blijft het helaas bij vermakelijk. Hetzelfde geldt ook voor de spanningsboog, die een beetje verdwijnt nadat het gezelschap in de goede stroming belandt. Daarna gaat het allemaal te vlot en eventueel spannende opzetjes als loszittende balk en algen onder de boot die het hout opvreten wordt uiteindelijk niets meer mee gedaan.
Buiten dit is het een avontuurlijke film, maar verwacht geen al te grote spanningsboog.
shockdog
Snap de lovende kritieken voor deze Nova Zembla - Maar Dan In Het Engels niet. Bordkartonnen personages, een stoffige verhaallijn met wat absurde heldendaden en een scène met haaien: zelden zag ik zo'n buitengewoon slechte film.
Askikker
Ik krijg een punthoofd van al die films waar tegenwoordig voor het begin al vermeld wordt dat ie gebaseerd is op ware feiten (welke film is dat niet?)
Bij deze film werd dat gelul eens achterwege gelaten, terwijl deze film nu eens echt op ware feiten berust.
De expeditie heeft echt plaats gevonden, en in 1950 is de docu daarvan uitgekomen.
Number23
Aardig Noors avonturenfilmpje dat makkelijk wegkijkt door aangenaam verhaaltje (waargebeurd) en fijne acteurs. Nergens hoogstaand, af en toe een tikkeltje spannend, snufje humor. Kortom: echt een veilige genrefilm
Koen87
Gezien dit je eerste post om MM is riekt het naar promotie van de distributeur. Volgens mij is het ook niet toegestaan om dergelijke links te plaatsen.
Ps; ik kan me dan ook totaal niet vinden in je 'review'.
knusse stoel
Ondanks de mogelijke conecties met de distribiteur (volgens "Koen87") is toch een deel van het verhaal wat "Elisemrk" heeft geplaatst waar.
De muziek is inderdaad vol en krachtig en de film is ook prima en zeer aan te raden voor liefhebbers van avonturenfilms. Er is constant wel iets te beleven in de film maar 5 sterren? neen, dat geef ik alleen aan zeer goede (in mijn ogen) films en dat zijn er weinigen.
Deze krijgt van mij 3 1/2 sterren en dat is omdat ik tevreden ben met het aangebodene.
Goede film; mooie beelden, prima verhaal wat goed gespeeld wordt en indrukwekkende muziek.
(verwijderd)
Natuurlijk is de reis niet zo zwaar, duizenden volgelingen van Tiki hebben in het verleden deze zelfde reis gemaakt. Dat is ook niet de boodschap van deze film.
De ''groteske heldendaden'' die de hoofdpersonen doen, zoals ze in de reviews genoemd worden, zijn allemaal echt gebeurd. Lees daarvoor de wereldwijde bestseller van Thor Heyerdahl eens en kijk de authentieke documentaire.
Een leuk extraatje in deze film: in de film zie je geregeld iemand met een filmcamera. Wat deze filmt is ook daadwerkelijk te zien in de originele documentaire(1950), bijvoorbeeld de walvishaai, de vliegende vissen en het vlot gefilmt vanuit het rubberbootje.
sperwer 27
Kon-Tiki is een fantastisch eerbetoon aan Thor Heyerdahl en zijn droom die hij wist te verwezenlijken. Een waargebeurd verhaal kun je niet veranderen (aanpassen).
Er wordt veel nadruk gelegd op de menselijke verhoudingen. Maar... je moet hem op groot scherm zien. De zee, zijn gevaren en zijn wonderbaarlijkheid, maken zo een grotere indruk op je...
Geen topper, maar wel erg goed.
- Vreemd dat velen niet meer weten wie Heyerdahl was. Toen hij zijn tocht maakte was dat wereldnieuws. Zij boek over de expeditie was een wereldbestseller en verscheen in 70 talen (in het Nederlands in 1974). Zo gaat dat, zou Kerouac zeggen!!
Drrrrkkk
Cast Away meets Life Of Pi. Op zich best een vermakelijke film, maar ten eerste oogt de crew nogal gay, en ten tweede vallen de ontberingen op de inmense oceaan blijkbaar nogal mee. Je gaat op een vlot zitten en zolang je niet gaat klooien met haaien en walvissen, kom je vanzelf aan waar je moet zijn. Next...
Filmkriebel
Was één van de genomineerden voor de beste buitenlandse film op de Oscars. Het verhaal van de avonturier Thor Heyerdahl op de Kon-Tiki is één van de grote expedities van de 20ste eeuw. De film speelt op veilig, wil iedereen tevreden stellen; het vlot vaart gezapig van Callao naar de Tuamotu eilanden met een klein stormpje en enkele haaien onderweg. Dat Heyerdahl en zijn vrouw op een scheiding afstevenen lijkt hem niet echt te deren . Mooie film...met te weinig inhoudelijke meerwaarde om indruk te maken.
mrmojorisin123
De Noorse antropoloog Thor Heyerdahl beweerde in de jaren '40 dat de bewoners van Polynesië niet vanuit Azië kwamen maar vanuit Zuid-Amerika. De inheemse bevolking vertelde hem de mythe dat hun voorouders aan de kust van Peru vertrokken met een balsa raft en op het eiland strandden. Vastberaden door andere onthullingen als de ananas, die voordien enkel in Zuid-Amerika bestond, wou hij zijn hypothese aankaarten bij de wetenschap. Daar reageerden ze echter vol ongeloof.
Na het illustreren van zijn jeugdtrauma en zijn wil om iets te betekenen voor de wetenschap, zoekt hij bemanning om aan zijn excentrieke reis deel te nemen. Met enkel de middelen die de schijnbare eerste bewoners van Polynesië hadden (negen balsa boomstammen, henneptouw, voorraad, enz...), zetten zes Noren koers naar het befaamde eiland om aan te tonen dat dit mogelijk was en zodoende zijn these te bewijzen. Met 8.000 kilometer voor de boeg wordt het zestal geconfronteerd met bloedstollende momenten. Belangrijk is zich niet te laten leiden en het moraal hoog te houden.
De regisseurs probeerden de expeditie iets extra te geven door te filmen op het vlot zelf in tegenstelling tot Werner Herzog die in zijn 'Aguirre, der Zorn Gottes' steevast het vlot in beeld hield door rail camera's. Toch hielden ze niet doorgaans aan hun standpunt en lieten ze de kijker genieten van geweldige onderwaterbeelden. Jammergenoeg kreeg de film slechts naar het einde toe wat meer panache.
Marvinleeaday
Leuk gezien te hebben, had wel van Thor Heyerdahl gehoord maar wist niet echt veel van de man. Af en toe erg mooie beelden.
Rodger
Wel een goede film, er zaten leuke en mooie momenten in. Ook de beelden werden mooi gebracht,....
3.0
SnakeDoc
Mooi gemaakt, boeiend verhaal.
Heb me geen minuut verveeld. Was nog niet bekend met het verhaal van Heyerdahl maar heb genoten van dit avontuur.
Redlop
Precies, als je je rustig houdt en geen gekke dingen doet, valt het wel mee zo'n reis. Behalve dan voor de papegaai die de reis vast anders voorgesteld had.
Smugmarty
Mooi opnames, oceaan grotesk in beeld gebracht. Het concept mens tegen de elementen is altijd een hit bij mij.
Into the Wild, Alone in the Wild, Cast Away, 127 hours...
Toppers. En deze dus waargebeurd, check ook maar eens de Docu uit 1950.
Redlop
Bij mij ook, alleen viel het hier wel mee met die strijd tegen de elementen.
Tarkus
Interessant verhaal, maar de film op zich is minder goed geslaagd.
Actie is nihil, en avontuurlijk zal het wel geweest zijn destijds (is waar gebeurd) maar dat toont de film niet echt.
Heb al betere films in dit genre gezien.
Kind.of.human
Prachtige film, net gezien. Had ik nodig na een erg tegenvallende SF film. Mooie beelden, en actiescenes, karakters blijven wat oppervlakkig (of is dat typisch Noors?
), maar dat stoorde me geen moment. Vooral ook geloofwaardig acteerwerk. Vergelijk een film als Elysium (2013), wat een verschil, en daar zitten topacteurs in, al is het verder natuurlijk geen vergelijking. Chapeau! Doet inderdaad denken aan Life of Pi, die is visueel wel spectaculairder. Een 4,5 voor mij voor deze film.
Movsin
Interessant natuurlijk, dit historsich gebeuren en inzake cinamatografie best te pruimen maar waar de film m.i. toch iets te kort schoot is dat er tijdens de tocht, te veel aandacht ging naar incidentrijke en avontuurlijke feiten en eigenlijk te verwachten gevaren, terwijl de uitputtingsslag bij de mens van zo'n reis eigenlijk minder aan bod komt.
hoffhaan
Krappe voldoende. Waar gebeurd verhaal maar voor een film gebeurd er te weinig. 3.0
Goeie film waarin een man op een vlot de Stille Oceaan oversteekt om zo zijn theorie te bewijzen. Gebaseerd op het waargebeurde en avontuurlijke verhaal uit 1947. Mooi en redelijk spectaculair in beeld gebracht. De film verveeld geen moment, wat uiteraard ook te danken is aan een aantal spannende momenten op zee.
Decec
Een mooie avontuur/historie film...
Mooi verhaal...
Heel mooi landschap/dieren...
Een waargebeurd verhaal...
Prima acteerwerk...
Perfect achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
Mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Een visueel zeer mooi weergegeven Europese avonturenfilm, met ook nog eens een interessant en boeiend verhaal. Dat deze film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal (de aftiteling is dan ook fraai) weet je natuurlijk van te voren, want zo'n verhaal verzin je natuurlijk niet zelf.
Er gebeuren voldoende spannende dingen zodra ze aan de overtocht beginnen met hun vlot gemaakt van balsahout zoals de Inca's dat vroeger ook deden, maar echt heel spannend wordt het helaas nergens. Wat er ook allemaal gebeurt op de tropische oceaan is ook nog eens best cliché storm, haaien en personen die in het water terechtkomen. De hoofdzakelijk Noorse cast deed het zeer verdienstelijk (met name dan natuurlijk Pål Sverre Hagen als Thor Heyerdahl, hij heeft wel iets weg van Ryan Gosling) en dat ze allemaal Engels praten vond ik juist goed want dan zijn ze tenminste goed verstaanbaar. Het einde zorgt nog wel een klein beetje voor een mineurstemming (althans voor Thor), maar onverwacht was het natuurlijk niet.
Hoewel het verhaal zeker interessant was en ook wist te boeien, is het sterke punt van deze film toch de vele prachtige beelden (de onderwateropnames van het vlot met al die vissen en haaien eronder of eromheen, waren gewoon prachtig). Gewoon een zeer lekkere wegkijker deze visueel fraaie avonturenfilm.
P.S. wat er met de papegaai gebeurde (zat er natuurlijk wel aan te komen) vond ik eigenlijk wel zielig, maar hij/zij was met die actie dan natuurlijk ook behoorlijk suïcidaal. De krab op het einde was overigens geweldig
Peake
Onderhoudende film die echter geen moment de epiek van het boek en de documentaire weet te benaderen.

Fan van 'The Wrecking Crew'? Met deze films weet jij ook wel raad

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

Efter Brylluppet
Drama, 2006