• 9.378.498 stemmen

Oorlog / Drama | 195 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Liam Neeson, Ralph Fiennes en Ben Kingsley

IMDb beoordeling: 9,0 (1.571.628)

Gesproken taal: Duits, Pools, Hebreeuws en Engels

Releasedatum: 3 maart 1994

Plot Schindler's List

"Whoever saves one life, saves the world entire."

Oskar Schindler is een ijdele en hebberige Duitse zakenman die echter tijdens het Nazi-regime zeer menselijke trekjes begint te vertonen wanneer hij besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler, die op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz heeft weten te redden.

Oskar Schindler

Marcel Goldberg

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Stephan schreef:

Een man die profiteert van zijn lidmaatschap van de partij, die alleen aan zichzelf denkt en gebruik maakt van slavenarbeid, verandert langzaam in een barmhartige man die zijn kapitaal ondergeschikt maakt aan het lot van de joden... da's inhoudelijk toch niet niks lijkt me.

En dan heb ik het alleen nog maar over Schindler.

Inderdaad ik vond de veranderingen van Goeth ook ERG boeiend! in hoe verre Oscar Schindler hem heeft kunnen beinvloeden, op welke manier. Ik vond dat echt diep interresant.

Wat heeft dat rode jasje toch ook een geweldig effect!

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Wat heeft dat rode jasje toch ook een geweldig effect!

Ik vind 't vrij suf dat stuk. Veel 'effect' geeft deze film me niet, maar door dat rode jurkje werd het nog minder.

avatar van Anarchist

Anarchist

qua sfeer enzo is de film perfect vind ik..inclusief dat rode jasje

maar het verhaal over schindler wordt zo lang gerekt dat het niet meer echt boeit..ook krijgen we geen echt keerpunt in schindler's persoonlijkheid te zien wanneer hij in een barmhartige man die zijn kapitaal ondergeschikt maakt aan het lot van de joden veranderd...misschien die scene met dat rode jasje..maar dat is dan toch vrij vaag

het had inhoudelijk toch wat meer mogen zijn voor mij

bv beginnend met de opkomst van het nazisme en tegelijk het verhaal van een joodse familie die eronder lijdt en uiteindelijk het verhaal van schindler die hen uiteindelijk redt ofzoiets meer in die zin..

zeker geen slechte film,maar een waar meesterwerk vind ik hem toch niet

nog 1 ding

ik vond de muziek echt goed

avatar van -Jennifer-

-Jennifer-

Het was een reuze mooie film! Het begin was een beetje erg saai maar daarna was het erg interessant!

avatar van frodette

frodette

Prachtige film . In het begin was het wel saai maar dat veranderde heel vlug .
Vooral de overgang van het kleur naar zwart-wit was heel mooi .
Je zag ook dat er prachtig gewerkt is geweest met het licht en natuurlijk de muziek .
Het laatste van de film vond ik zeer aangrijpend . Toen Oskar Schindler zei " Als ik deze auto van Goeth niet had aangenomen kon ik nog 10 mensen helpen " en als ik deze speld aan hem zou gegeven hebben had ik zeker nog 2 mensen kunnen bevrijden .
En ook en ik denk dat velen dit wel een mooi stukje zullen gevonden hebben is heel op het laatst . Dan komen al de acteurs die een personage hebben gespeeld ( bijvoorbeeld Helen Heersch ) De acteurs/Actrices komen en de mensen die dat allemaal in het echt hebben meegemaakt . En wanneer de acteur Liam Neeson ( Oskar Schindler speelde ) een roos op het graf legde.

Prachtige film maar met een traag begin
maar zeker een aanrader voor diegene die hem nog niet zouden gezien hebben.
Ik geef deze film
4.5 *

waidman

Voordat de film in 1993 uit kwam had ik het boek van Thomas Kenealy al gelezen. De film over de figuur Oscar Schindler is beter dan het boek en dat komt naar mijn mening door Liam Neeson de wijze waarop hij Oscar Schindler neerzet heeft hem toen terecht de oscar opgeleverd.. Ook Ralph Fiennes speelt magistraal de rol van Goeth, de wijze waarop hij probeert na aandringen van Schindler de Joden menselijker te behandelen en tenslotte toch weer terug valt in zijn sadistische manier van doen maakt grote indruk. Een paar scènes springen er echt uit, natuurlijk de beroemde scène wanneer Oscar op zijn paard getuige is van de moordpartij in het getto. De toespraak van Oscar in de fabriek waarbij hij de SS bewakers vraagt hun orders niet uit te voeren terwijl ze daar wel de kans toe hebben, maar de meest indrukwekkende scène is die waarin Goeth zijn mannen toe spreekt en begint en eindigt met de woorden; “ Today is history”. Zoals zo vaak in zijn films eindigt Spielberg met een sentimentele scène, wanneer Oscar Brinlitz verlaat en hij in snikken uitbarst. Hij wordt dan omhelst door de overlevenden, die scène had hij wat mij betreft achterwege kunnen laten. Het slot van de film waarin acteurs en nog levende Schindler Joden een bezoek aan het graf brengen van Schindler en dan dus ook een steen achterlaten is wel ijzersterk. Vooral de muziek in die scène versterkt het effect. Spielberg slaagde erin om geen valse sentimenten aan te brengen in deze film, afgezien van een van de slotscènes, de joden worden niet alleen als slachtoffers neergezet, maar ook als “survivors”, de wijze waarop Stern het systeem gebruikt om mensen uit het kamp te krijgen, maar ook de vindingrijkheid van sommigen om aan hun lot te ontsnappen, denk daarbij aan Poldek die de weg vrijmaakt voor de SS om daarna te kunnen ontsnappen of de kleine Mietek die aan de razzia op de kinderen ontsnapt. De executie van Diana Reiter omdat ze aangeeft dat het werk niet goed gebeurt, zij reageert door te zeggen dat zij alleen haar werk deed, Goeth zegt dan ik ook. Maar vlak voor haar dood geeft zij iets van haar trots bloot door te zeggen dat er meer voor nodig is om het joodse volk er onder te krijgen maakte heel veel indruk en gaf tegelijkertijd aan dat niet alle joden van plan waren hun menselijke waarden op te geven. Juist door de combinatie van zwart wit beelden en de aparte belichting, maar ook door de muziek en het sporadische gebruik van kleur mag deze film tot de meesterwerken van de film worden genoemd.

avatar van Kasper

Kasper

Ik zag deze film het eerst in een geschiedenis les. Vond hem toen veel te langdraderig. Maar na een tweede keer kijken komt de ware schoonheid van deze film naar voren. Met name de rol van Fiennes is overweldigend. Je gaat hem echt haten als Duiste commedant. Benieuwd of Spielberg dit ooit nog zal overtreffen.

5 dikverdiende sterren

avatar van Maze

Maze

Prachtige film, meer heb ik hier niet over te zeggen. Het einde is echt aangrijpend. De sfeer eromheen (inclusief het bekende rode jasje) is echt meesterlijk. Ik geef deze film 4.5*

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

Indrukwekkende film om te zien. Spielberg laat ons voor het eerst pas echt de harde feiten van de holocaust zien.

Hij laat zie hoe gestoord eigenlijk de holocaust is en hoe gestoord sommige Duitsers zijn. Door manipulatie, krankzinnigheid, verwarring en stress, schieten ze spontaan onschuldige mensen dood. Je hoeft maar te denken aan de opruiming van de joodse wijk en de schietende Amon Goeth van zijn balkon.

Je ziet ook goed hoe de jodenvervolging/ joodse vraagstuk uitgevoerd werd. In het begin wonen ze afgezonderd in een wijk, daarna word de wijk opgeruimd. De ouderen en zieken worden vermoord. Gezonde en sterke mensen worden in werkkampen geplaatst. Uiteindelijk eindig je in de gaskamers als je niet essentieel bent voor werk.

Daarnaast is de film een goed verhaal, Oskar Schindler die arbeiders koopt door in feite de kampbewaarder en andere hoogwaardigheids bekleders om te kopen.

Daarnaast vind ik de acteerprestaties goed, met name, heb ik bewondert gekeken naar Ralph Fiennes, hoe hij de sadistische, meedogenloze kampbewaarder speelt die ijskoud mensen neerschiet. Een opvallend element: Götz Otto (Tomorrow Never Dies en Der Untergang) speelt ook in de film als kampbewaarder.

Een opvallend beeldelement: Het meisje met de rode jas, zij staat voor het bewustzijn van de wereld van de holocaust, gedurende de holocaust. Volgens Spielberg was de wereld er zich van bewust wat er allemaal afspeelde, maar de wereld negeerde het gewoon en deed niets om het te stoppen tot 1945. "Rode Jas",de grote bloedvlek die de wereld negeert. Bij het tweede deel van de film zie je hoe joodse lijken worden verbrand en het meisje met de rode jas wordt met een brancard vervoert naar de brandstapel. Het is dus figuurlijk gezien te laat om in te grijpen.

Een van mijn favoriete scènes is als Oskar Schindler Amon Goeth duidelijk maakt dat "control" oftewel beheersing ook een macht is naast geweld. Als je je agressief gedrag kan beheersen, dan kun je op een andere manier respect krijgen van mensen.

avatar van NightWolf

NightWolf

Wat een meesterwerk. Deze heb ik 4 jaar geleden gezien bij de les godsdienst en sindsdien nog een paar keer. Het is niet echt een film voor mij maar er zaten toch talloze aangrijpende stukjes in.

avatar van notsub

notsub

Mooie film, maar niet meer dan dat. Ik had er eigenlijk meer van verwacht. Sommige scenes waren indrukwekkend, zoals de angst van de vrouwen in de douches. De film gaat iets te traag voort en ook het thema van de film haalt de score wat onderuit. Oorlogsfilms zijn niet mijn favorieten.

3.5

avatar van Snipersam

Snipersam

Geweldige film! Maar The Pianist vind ik nóg beter. Hier hebben ze net een beetje een 'Hollywood tintje' eraan gegeven. Vooral toen die Schindler op het laatst ging huilen en alles.. Toch weer Spielberg die altijd weer op het laatst van zijn films te veel probeert tranen te trekken. Terwijl hij beter gewoon objectief had kunnen blijven.

Jammer. Maar alsnog een hele goede film!

( ik zie nu dat waidman dat laatste stukje ook overbodig vond )

Snipersam schreef:

Jammer. Maar alsnog een hele goede film!

( ik zie nu dat waidman dat laatste stukje ook overbodig vond )

Ben het niet met je eens wanneer het gaat om welke film beter is, wel met het tranentrekken van Spielberg op het einde, Maar objectief blijven voor een regiseur met dergelijke vergalen is wat moeilijk, ik denk juist dat Spielberg dat wel doet. Vooral als je het begin van de film kijkt, want dan komt Schindler er niet echt best af.

avatar van Tinuzzz

Tinuzzz

Indrukwekkende film, weer een meesterwerk van Spielberg

avatar van Waku

Waku

Onvoorstelbare aangrijpende film.

Ondanks dat men allang alles weet over de vernietigingskampen komt deze Schindlers'list keihard aan. Het zwart witte filmen maakt de film authentieker en nog confronterender.

Geniaal gevonden in deze film is het meisje in de rode outfit......

Net als Holocaust is dit waarschijnlijk de meest realistische en traumatische oorlogsfilm ooit gemaakt.

Een meesterwerk van Spielberg die zet tot nadenken.

avatar van Wouter

Waku schreef:

Kom nou toch!!!!

avatar van hinie

hinie

Nee vond hem ook niet geweldig.

Te langdradig en te sentimenteel gebracht.

Heb hem 1 keer gezien en ga hem niet weer bekijken.

avatar van Master C

Master C

Schindler's list wat kan ik zeggen een twee en drie traantjes weg vegen

wie deze film niet goed vind .

niet cool zacht gezegd

avatar van Mark86

Mark86

Ralph Fiennes zet hier toch wel even 1 van de beste acteerprestaties aller tijden neer als je het mij vraagt. Ik vind dat hij Liam Neeson (en de rest) totaal overklast in de scenes waar ze samen in zitten. Als je bij het bekijken van dit personage NIETS voelt, moet je in therapie! Toen ik deze film voor het eerst zag kon ik niet geloven dat hij in het echt geen Duitser was

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Ben ik met je eens!

Prachtige film, maar ik heb altijd wel wat tijd nodig om dan weer bij te komen want ik vind het behoorlijk heftig. Het zijn zulke indrukwekkende beelden.

*****-sterren

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Wordt het door die 195 minuten soms saai of hebben jullie daar niet zoveel last van? Ik wil hem vanavond zien, maar twijfel door die 195 min..

Turkeyloverz schreef:

Tsja dat weet je dus pas na die 195 minuten, ik heb me dus niet verveeld, ook niet na een keer of 6

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Turkeyloverz schreef:

...als je The Green Mile kan uitkijken (190 min) wat maken die 5 minuten dan nog uit

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Toch maar kijken dan.

avatar van kitno

kitno

ik vind het een goede film de beste film over de 2e wo.

avatar van swrene

swrene

impressive . raakt je diep. 4.5

avatar van De Knip

De Knip

Een film die me elke keer weer weet te raken:

****1/2

avatar van The Hunter

The Hunter

Hebben jullie niet ooit gedacht dat deze film beter tot zijn recht zou komen, wanneer hij Duits gesproken zou zijn?

Maar dan zou je weer niet zo'n goede acteerprestaties hebben als van Fiennes.

avatar van FL88

FL88

Wat mij betreft zeker niet het meesterwerk wat velen erin zien.

Een film waarin de beweegredenen van de hoofdpersoon niet echt duidelijk worden en mij daardoor lang niet de hele film wist te boeien.

Bovendien waren enkele scenes teveel van 't goede, ze maakten de film oversentimenteel en zelfs ongeloofwaardig. Denk hierbij vooral aan de "brief-scene" aan het eind van de film.

avatar van Stephan

Stephan

FL88 schreef:

Hoeveel onschuldigen had Schindler dan moeten zien sterven volgens jou?