Genre: Oorlog / Drama
Gesproken taal: Duits, Pools, Hebreeuws en Engels
Releasedatum: 3 maart 1994
Bekijk via SkyShowtime
Plot Schindler's List
"Whoever saves one life, saves the world entire."
Oskar Schindler is een ijdele en hebberige Duitse zakenman die echter tijdens het Nazi-regime zeer menselijke trekjes begint te vertonen wanneer hij besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler, die op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz heeft weten te redden.
- Trailer (YouTube)
- Schindler's Ark (BoekMeter)
- Schindler's List (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Wilek Chilowicz
Marcel Goldberg
Ingrid
Gehenna
Geeft een indrukwekkende kijk op één van de "helden" van WWII, Oskar Schindler.
De rol die Liam Neeson met verve vervulde is van een man die geld verdienen in eerste instantie het belangrijkste vond...dit veranderde naarmate de oorlog vorderde en de waanzin hem raakte.
Spielberg koos voor zwart-wit, dit naar eigen zeggen omdat hij de beelden die hij van WWII kende ook zwart-wit waren..óf dit een goede keuze is geweest valt over te twisten. Op mij kwam het over alsof ik het allemaal al eerder had gezien.
Ralph Fienes heeft een glansrol als in en in slechte Amon Goeth, knappe prestatie. Ook Kingsley als Itzhak Stern is goed, heel ingetogen rol van hem.
Er valt nog wel wat op aan te merken, bepaalde passages/ dialogen zijn saai en voegen weinig toe, de film verteld het verhaal van een zakenman die mensenlevens heeft gered soms komt de film wel erg geromantiseerd en sentimenteel over. De douchescene en het einde (in kleur) spreken daar behoorlijk van en dit is jammer te noemen al neemt het meisje in de rode jas daar wel iets van weg. Toch zeer indrukwekkend meesterwerk en een van de beste WWII films ooit gemaakt. 5*
flawless
Laat Spielberg weer lekker een Indiana Jones of Jurassic Park film maken, want dit is echt dikke stront. Het einde was echt tenenkrommend en de rest van de film eigenlijk ook wel. Ik ben sowieso al geen Spielberg fan, maar dit was echt te erg. Toch nog 2 sterren voor de mooie manier van filmen enzo.

Ontopic: Prachtige film die je blijft raken. Eigenlijk zegt deze recensie die ik ergens gelezen heb nog 't meest over wat een film zelden voor elkaar krijgt:
Ik weet nog dat toen ik in 1993 naar 'Schindler’s List' ging kijken, er iets heel vreemds gebeurde: in de hele, volle bioscoopzaal ging drie uur lang niemand naar het toilet. Niemand stond recht, hoewel er geen pauze tussen de film zat.
Dat is op zichzelf al enigszins opmerkelijk, maar nog veel vreemder was de sensatie die je overviel toen de lichten weer aangingen, en de zaal gevuld was met een dodelijke stilte. Stilte die alleen werd onderbroken door de themamuziek die over de aftiteling speelde. Zeker twee volle minuten lang – en twee minuten is lang – bleef iedereen gewoon zitten. Niemand stond recht, niemand deed z’n jas aan, niemand begon commentaar te geven tegen z’n gezelschap. Iedereen zat daar maar. Je kon een speld horen vallen.
Stephan
Dat lijkt me dodelijk bij een comedy... maar ik begrijp wat je bedoelt...
BobdH
Zeker twee volle minuten lang – en twee minuten is lang – bleef iedereen gewoon zitten .... Je kon een speld horen vallen.
Datzelfde had ik nu ook bij Saving Private Ryan. Heel apart is dat... pas toen we de hele bioscoop uitgelopen waren vonden we het weer 'eerbiedig' om te beginnen met praten.
Jennifer
Een film die je raakt als een trein. Bijzonder indrukwekkend. De waanzin van WOII fantastisch weergegeven. De details van het rode jasje waren erg mooi en blijven hangen.
Absoluut vijf sterren.
speedy23
Deden mensen dat maar bij elke film in de bioskoop...
Wat er vroeger wel regelmatig gebeurde was, als de mensen de film goed vonden, ze spontaan begonnen te applaudiseren op het einde van de film.
Nu zitten ze al in de auto als de eindgeneriek nog niet ten einde is.
Mug
Toen ik Schindler's List zag in de bioscoop bleef ook iedereen muisstil zitten. Het meest genante van de voorstelling waren de voorstukjes. Allemaal komedies, inclusief Naked Gun deel nogwat. Toen nog puberjongetjes, lagen we in een deuk. Ook toen er een stukje film kwam met vreemd zingende mensen rondom een kaars, kwamen de lachsalvo's uit onze lichamen, die zeer snel wegstierven toen er plotseling "Schindler's List" op het doek tevoorschijn kwam... Behoorlijk genant.
Mensen die weglopen tijdens eindgeneriek, zeer irritant inderdaad. Ook als ze er minuten overdoen hun jas aan te trekken recht voor je neus. Nog irritanter is het personeelslid van de bioscoop die graag de zaal wil schoonmaken (*begint alvast rumoerig de prullenbakken te legen*) en je aanstaart in de hoop dat je snel oprot.
flawless
..die zeer snel wegstierven toen er plotseling "Schindler's List" op het doek tevoorschijn kwam... Behoorlijk genant.
Haha, dat had ik ook als pubertje in de bios bij Schlinder's List. Je verwacht een spannende oorlogsfilm ofzo. Maar aan 't eind van de rit lijkt het net alsof je een flink pak voor je broek hebt gehad. Je voelt je ff héeel klein. En op de terugrit word er ook onderling verdacht weinig gepraat.
Knarf Kenobi
Hele goede film, maar niet eentje waar je heel vrolijk van wordt. Je moet echt ervoor in de stemming zijn, hoe raar dat ook klinkt bij zo'n film. Maar zeer indrukwekkend. 4,5*
hobytje
Ik vind 't een superfilm.Had hem nog nooit gezien moesten heb op school kijken met geschiedenis en vragen beantwoorden.Had zoiets van waarom heb ik 'm nog niet eerder gekeken echt goeie film!
haai
Echt hele mooie film!
deze film raakte me echt, had deze een paar jaar geleden voor het eerst gezien, en het rooie jasje in de film is me altijd bijgebleven.
Laatst had ik Schindler's List weer gezien, op ketnet/canvas, zonder reclame tussendoor. Echt iedereen was muisstil
gideonvdb
had nooit verwacht dat ik een zwartwit film tot het einde zou uitkijken, dus wel. uniek in zijn soort, 5 sterren
speedy23
Dan zal je nog heel wat prachtige klassiekers missen.
Even een lijstje must-sees in BW
- The third man, Who's affraid of Virginia Woolfe, Streetcar named desire, 12 Angry Men, All About Eve, American History X, The Apartment, Brief Encounter, Casablanca, Citizen Kane, City Lights, The Day the Earth Stood Still, Dr. Strangelove, Elephant Man... enz enz...
Even een lijstje must-sees in BW
gideonvdb
mooi lijstje, maar uiterst beperkt natuurlijk...
Mug
Schindler's List is natuurlijk niet bepaald een zwart-wit film pur sang [daar onder versta ik de klassieke cinema tot en met begin jaren 60 waarvan nu een klein aantal films 'getipt' worden]. Om maar te zwijgen over het wel degelijk gebruik maken van kleur in deze film.
gideonvdb
ik begin maar gewoon met sin city en dan pak ik er nog wel een paar uit, thanks voor je motivatie mug.
speedy23
Opgepast, want zwart/wit-films kijken wordt al snel een verslaving.
Ronnievb
Ik heb bij deze film altijd het gevoel dat het ook in anderhalf uur verteld kon worden, maar dat Spielberg het omwille het thema de film een uur heeft gerekt.
Weinig films met zo'n indrukwekkende scènes: Goeth die zijn "slaven 10000 joden op laat graven om ze vervolgens te verbranden omdat divisie "3" hem dat opdraagt, Schindler die zich de gehele film een sterke persoonlijk heeft getoond knakt.. Niet omdat hij failliet is of omdat hij meot vluchten en alles wat hij heeft moet achterlaten, maar omdat hij zoveel meer had kunnen doen. Heb zelden zulk sterk acteerwerk gezien. Neesson in de rol van zijn leven!
4 *
Anarchist
Het is goed dat er een film is die de horror van de holocaust en de onmeselijkheid van de nazi's zo goed toont...maar de film is te langdradig en verder gewoon te saai...
*** voor de sfeer,de muziek,het acteerwerk en de beelden.
mister blonde
mocht inhoudelijk wat meer zijn.
holocaust. saaie en inhoudloze bedoening.
mocht inhoudelijk wat meer zijn.
Ja man. Indien alle films gemaakt zouden worden met een goede inhoud zoals deze, de bioscopen zouden iedere maal stampvol zitten.
Anarchist
holocaust. saaie en inhoudloze bedoening.
de holocaust is het (voornaamste) thema van de film,niet de inhoud..
ik zei het al...de horror van de holocaust wordt zeer goed getoond in deze film maar verder is de film te langdradig en inhoudelijk te zwak
Stephan
Een man die profiteert van zijn lidmaatschap van de partij, die alleen aan zichzelf denkt en gebruik maakt van slavenarbeid, verandert langzaam in een barmhartige man die zijn kapitaal ondergeschikt maakt aan het lot van de joden... da's inhoudelijk toch niet niks lijkt me.
En dan heb ik het alleen nog maar over Schindler.

Oorlogsklassieker 'Schindler's List' van Steven Spielberg vanavond te zien op televisie

Legendarische oorlogsklassieker 'Schindler's List' vanavond te zien op televisie

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Wees er snel bij: 'Schindler's List' staat op het punt om Netflix te verlaten

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
gebaseerd op boekfabriekconcentratiekampheldholocaust (shoah)ss (nazi schutzstaffel)tweede wereldoorlogghettojew persecutionkraków, poland auschwitz-birkenau concentration campindustrialistjood / joodsnazidefense industry biografiegebaseerd op een waargebeurd verhaalhistorical fictionzwart en wittreinpolennazi schutzstaffel (ss)weapons manufacturerfemale pubic hair