• 9.378.220 stemmen

One Flew over the Cuckoo's Nest (1975)

Geregisseerd door: Milos Forman

Met onder meer: Jack Nicholson, Louise Fletcher en Danny DeVito

IMDb beoordeling: 8,6 (1.147.658)

Releasedatum: 15 april 1976

Plot One Flew over the Cuckoo's Nest

"If he's crazy, what does that make you?"

McMurphy denkt dat hij onder het werken in de gevangenis uit kan komen door te doen alsof hij gek is. Zijn plan keert zich echter tegen hem wanneer hij naar een inrichting wordt gestuurd. Hij probeert de plek wat levendiger te maken door het spelen van kaarten en basketbal, maar de hoofdzuster zit hem telkens op de huid.

Randle Patrick McMurphy

Billy Bibbit

Nurse Mildred Ratched

Orderly Turkle

Chief Bromden

Dr. John Spivey

avatar van Japie1971

Japie1971

Een veel te laat door mij bekeken film die mij zeer angenaam vermaakt heeft. 'Feelgood' wordt dan inderdaad anders bedoeld maar ik begrijp de opmerking wel. Ondanks het heftige onderwerp en het heftige slot heb ook ik een feelgood gevoel overgehouden aan de film. Ook omdat ik het echt jammer vond dat de film afgelopen was. Wederom ondanks het zware onderwerp keek de film vermakelijk weg, mede veroorzaak door het top acteerwerk van eigenlijk alle acteurs (Nicholson heeft mijn hart definitief gestolen) tot de dansende man aan toe. De film gaf mij het gevoel in de inrichting mee te leven en langs de bizarre problematiek van de patiënten heen te kijken. Dat verdient alleen een grote pluim en 5 dikke sterren. Doe mij nog maar een paar van deze juweeltjes, suggesties ?

jawaka

Ik dacht altijd dat McMurphy deed alsof hij gek was om een gevangenisstraf te ontlopen. Maar ik ben er eigenlijk van overtuigt dat hij voor geen meter spoort, en in de inrichting op zijn plaats was, dus!

Of toch niet?

avatar van Adrenal

Adrenal

Ik zie niet echt in waar McMurphy gek zou zijn. Waaraan dacht je, jawaka?

jawaka

Ten eerste gaat hij wel erg leuk met zijn medepatienten om, dus voelt hij zich er wel thuis. Ten tweede loopt hij constant onrust te stoken, en de boel optejutten, dat is toch niet erg normaal, vind je niet?

avatar van Adrenal

Adrenal

Ach, dat doet toch zowat iedereen op de gemiddelde middelbare school. Daarvoor moet je wat mij betreft nog lang niet in een instelling zitten.

jawaka

Ontsnapten jullie op de middelbare school ook om een boottochtje te maken? Hij is een crimineel, daarvoor moest hij naar de gevangenis, dat is ook niet echt normaal. En zoals hij zich gedraagt is toch een beetje vreemd. Hij spoort in mijn ogen toch niet helemaal. Het is niet zo zwart/wit als in de inleiding hierboven wordt beschreven. Ik had er in ieder geval mijn bedenkingen bij.

avatar van The One Ring

The One Ring

jawaka schreef:

McMurphy is gewoon onbevooroordeelt tegenover mensen, iemand die gewoon gemakkelijk met anderen omgaat. Ik zie niet in waarom hij gek zou zijn omdat hij bevriend raakt met mensen in een inrichting.

McMurphy is een non-conformist, iemand die zich niet de les laat lezen door iemand en geen respect heeft voor gezag. Dat heeft niets met gek zijn te maken.

avatar van starbright boy

Waarom zou je in hemelsnaam niet bevriend kunnen zijn met iemand in een inrichting als je zelf geen psychisch probleem hebt?

jawaka

Waar het mij om ging is dat hij naar die inrichting moest, zodat ze konden onderzoeken of hij toerekeningsvatbaar was voor zijn daden.

En dat is niet zo zeker.

avatar van The One Ring

The One Ring

Hoezo niet? McMurphy lijkt zich er wel degelijk van bewust te zijn wat zijn acties aanrichten. Hij begint die opstand ook gewoon volledig bewust. Hij was duidelijk toerekeningsvatbaar. Zijn acties zijn anarchistisch, wat iets anders is dan gek, maar niet volgens sommige regimes.

avatar van starbright boy

Ik vind dat overduidelijk.Ik zie je onzekerheid echt met de beste wil van de wereld niet in de film.

avatar van ®Tc

®Tc

McMurphy is zeker niet gek. Hij wil enkel wat leven in de brouwerij brengen en de hoofdverpleegster het leven zuur maken

avatar van The Last

The Last

Maar niet iedereen ziet dat, wat ik wel erg vreemd vind, aangezien het toch echt, zo duidelijk als maar kan wordt aangegeven in de film.

jawaka

Okee, jullie hebben gelijk.

avatar van renspwn

renspwn

jawaka schreef:

komt volgens mij omdat hij wist dat hij niet thuishoorde op die plek.

hij nam de plek niet serieus.

jawaka

Maar het is wel een fantastische film, dat is zeker!

avatar van renspwn

renspwn

jawaka schreef:

Maar het is wel een fantastische film, dat is zeker!

daar heb je zeker gelijk in!!

avatar van LDeVries

LDeVries

geweldige film, en Jack acteert weer geweldig

avatar van zesentwintig

zesentwintig

Goede film, ik had er niet super veel van verwacht. het enige min puntje is dat de film op het begin heel luchtig is en het 1 groot feest is. op het eind word op eens zelfmoord gepleegt..en jack vermoord. die chief is trouwens wel meesterlijk.

avatar van SingInSilence

SingInSilence

Fantastische film!

avatar van Lector

Lector

Het verhaal sprak mij totaal niet aan, alleen het feit dat hij hier op nummer 11 stond deed mij besluiten om deze te gaan kijken. Het verhaal interesseerde mij nog steeds niet maar geniaal geacteerd, en niet alleen door Jack Nicholson. Vier sterren.

avatar van AC/DC

AC/DC

Wat een prachtige film! Geweldige acteerprestaties door echt iedereen. Danny DeVito, Chief, en Jack Nicholson speelden echt ijzersterk.

dikke 5,0*

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

Leuke film maar minder goed dan ik had verwacht.

Goed verhaal, goede acteerprestaties,... eigenlijk kan ik weinig slecht zeggen over deze film maar op een of andere manier vond ik hem soms nogal saai en langdradig. Wat niet wil zeggen dat ik hem slecht vond.

avatar van DONNI

DONNI

Super film!

Gigantisch acteerwerk, perfect verhaal dat tot op de puntjes is uitgewerkt en een einde dat de film afmaakt,

Meer woorden vallen er niet aan vuil te maken

avatar van Hypno

Hypno

One Flew Over The Cuckoo,s Nest is werkelijk een geniaal en tijdloos meesterwerk. maar weten jullie misschien nog meer films die Psychiatrie in een negatief daglicht zetten zoals bijv: Clockwork Orange.

avatar van crack1

crack1

Topper,met een wrange nasmaak!

avatar van Fingquality

Fingquality

Erg mooie film. Oud, maar verliest zijn kracht absoluut niet.

Leuk en mooi verhaal voor een film. De acteurs zijn allemaal erg overtuigend als gekken en zijn ook allemaal leuke of interessante personen. Jack Nicholson speelt erg goed en leuk om te zien wat hij allemaal teweegbrengt in het gekkenhuis. Leuke mix van drama en komedie. Af en toe om te lachen, maar de film heeft zo ook zijn ontroerende momenten.

Prachtig einde bovendien. Soort van extreme feel-good movie.

avatar van YoungHustler

YoungHustler

Dit is 1 van mijn favoriete films, erg goed geacteerd en er gebeuren boeiende dingen in de film, heeft me geen moment kunnen vervelen.

avatar van legs1968

legs1968

Een geweldige film die ik al tig keer heb gekeken.

avatar van Grover

Grover

Een van mijn grote favorieten met ijzersterk acteerwerk met niemand uitgezonderd. Het boek ook gelezen. Wat mij betreft is dit Nicholson zijn beste rol, van alle films die ik met hem heb gezien.

Prachtig hoe de karakters aan bod komen en het beeld van de inrichting destijds word neergezet.