• 9.378.921 stemmen

One Flew over the Cuckoo's Nest (1975)

Geregisseerd door: Milos Forman

Met onder meer: Jack Nicholson, Louise Fletcher en Danny DeVito

IMDb beoordeling: 8,6 (1.148.926)

Releasedatum: 15 april 1976

Plot One Flew over the Cuckoo's Nest

"If he's crazy, what does that make you?"

McMurphy denkt dat hij onder het werken in de gevangenis uit kan komen door te doen alsof hij gek is. Zijn plan keert zich echter tegen hem wanneer hij naar een inrichting wordt gestuurd. Hij probeert de plek wat levendiger te maken door het spelen van kaarten en basketbal, maar de hoofdzuster zit hem telkens op de huid.

Randle Patrick McMurphy

Dr. John Spivey

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Ik sluit me erg aan bij het feit dat iedereen zijn/haar mening mag neerdroppen zoals het hem/haar goeddunkt en over welke film dan ook.

Al dat nagepraat over hoe fantastisch die of die films wel niet zijn..

Nu vind ik deze toevallig ook erg mooi, maar dat hoeft beslist niet iedereen te vinden nee.

avatar van by_the_way

by_the_way

us_raider schreef:

'Hmm, als het zo'n hoog gemiddelde heeft, zal het wel goed zíjn.'.

Dat geld in vele gevallen en enkeling is het daarmee oneens en bestempeld het gelijk als 0,5 of 1, als ik die film (Klassieker) niet goed zou vinden zou ik hem eerst nog een keer kijken net zoals ik bij 2001: a space odyssey heb gedaan.

djelle

Ach, heb er niets meer aan toe te voegen (us_raider en orbit vatten het bijzonder goed samen). Maar ik voel me niet echt 'afgekraakt' hoor (al was dat 'zielig' er misschien een beetje over).

Wat die recensies betreft: Naast een stem geef ik naar goede gewoonte telkens een motivatie (of het nu negatief of positief is, bij de kleinste b-film tot de grootste status klassieker) omdat ik dat het meest faire vind. Genoeg mensen die lage/hoge cijfers geven aan een film, zonder daarbij ook maar 1 (nader verklaard) argument te geven. Ik vind dat jammer.

Maar om weer on-topic te geraken:

Movie_fan# schreef:

Het camerawerk was toppie.

Leg mij dan uit waarom. Ik zag geen amateuristisch camerawerk, dat niet. Maar nu niet om te zeggen dat het echt veel 'speciaals' heeft getoond, iets dat de film meesterlijk zou maken. Niet dat ik daar alles van ken, maar ik merk dat er daar geen 'Gus Van Sant'-inventiviteit' achter gezeten heeft om maar iets te zegggen.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Het camerawerk is geniaal in de zin dat het accentueert wat écht belangrijk is in deze film: het acteerwerk.

djelle

In welke zin accentueert het zogezegd het acteerwerk dan? Lijkt op het grappigste excuus voor standaard camerawerk ooit. Daarnaast is acteerwerk altijd belangrijk bij dit soort films. En acteerwerk blijft één element. Met goed acteerwerk alleen heb je nog geen goede film.

Movie_fan#

Klopt maar het geeft de film wel een realistiser tintje (iemand die niet kan acteren in deze film? dat wordt niks hoor en dan wordt het ook niet geloofwaardig meer, tenminste dat vind ik altijd hoor )

djelle

Goeie acteurs kunnen geen ongeloofwaardige personages/situaties redden. Geloofwaardig acteren en een geloofwaardige film zijn 2 verschillende zaken. De een kan de ander nogal eens dwarsbomen helaas...

Movie_fan#

Maar als je een acteur hebt die geloofwaardig acteert helpt dat de film wel een puntje omhoog dat is wel zeker.

Als BV stallone ofzo die niet zo'n talent heeft als jack nicholson in dit soort rollen, de hoofdrol zou spelen zou het niet goed komen denk ik.....

Movie_fan# schreef:

Mmmja, maar dan wel op voorwaarde dat je de rest van de film goed vindt. Voor jou zal het veel toegevoegd hebben, voor mij was het slechts een kleine pleister op een grote wonde.

[Trouwens, ik vind Stallone een geweldige acteur hoor (minstens evengoed als Nicholson). Ook in niet-actie rollen speelt ie erg sterk (Cop Land bv). Een vaak onderschat talent toch wel.]

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Ik vind dat deze film gedragen wordt door het goede verhaal maar in de eerste plaats door de voortreffelijke acteurs. Nicholson voorop, maar ook DeVito en Dourif vind ik heel erg goed in hun rol. Het camerawerk zorgt ervoor dat de acteurs kunnen stralen. Allemaal trucjes en weet ik wat nog meer had alleen maar de aandacht afgeleid. Less is more in dit geval.

djelle

Tja. Ik zie gewoon niet in hoe acteurs een film zouden kunnen dragen. Nog minder hoe creatief camerawerk onvermijdelijk zou moeten afleiden...

djelle schreef:

Ik moet je zeggen dat ik heel vroeger een beetje fan van hem was hoor maar ik bedoel meer dat hij niet in dit soort personages zich kan inleven...... Niet meteen denken dat ik stallone of andere acteurs slecht vind want arnie vind ik ook goed bij the terminator dus.....

Movie_fan#

Nou ik weet wel ZEKER weten dat nicholson een van de beste acteurs is.

* about schmidt

* batman (the joker)

* One flew

* chinatown

*prizzi's honor

* as good as it gets

*wolf

en zo zijn er nog wel een paar....

Hier is stallone vergeleken poep bij.....

djelle

Wat 'bewijst' dat nu? Persoonlijk vind ik Stallone minstens even goed, een lijst van films waar Nicholson in acteerde veranderd daar niks aan hoor...

Laat ons niet vergeten dat Stallone ook al een reeks nominaties en awards in de wacht sleepte tijdens zijn boeiende carriere, waaronder 4 gewonnen voor zijn acteerskills. En dat terwijl hij vooral in een markt zit die véél moeilijker ligt om serieus genomen te worden.

avatar van by_the_way

by_the_way

Stallone is zeker een goed acteer jammer dat hij in zoveel pulp speelt net als Judge Dredd.

djelle

Judge Dredd is net een van de beste films waar ie ooit in speelde..................

Maar we wijken af.

djelle schreef:

Maar we wijken af.

Rocky,rambo (first blood), cliffhanger, daylight, lock up enz vind ik allemaal erg goed hoor kijk maar naar mijn stemmen dus... Alleen nicholson is beter geschikt voor deze rol en heeft wel meer talent in het acteren...

djelle

Nicholson is sowieso beter getypecast dan dat Stallone dat zou zijn voor deze film, dat wel. Maar talent heeft Stallone zeker evenveel. Maar goed, laat ons niet verzuipen in een welles-nietes spelletje. Het gaat hier over deze film, en Jack Nicholson. En over Nicholson heb ik absoluut niks negatiefs geuit mbt deze film.

Movie_fan#

Oke ik vond het wel een hele leuke discussie trouwens

Eens.

avatar van WeertGilders

WeertGilders

het mooiste moment blijft natuurlijk de indiaan en de kauwgum. De indiaan en de adelaar staan in mijn visie symbool voor de opgelegde gevangenschap die beiden ondergaan, of misschien zelfs de vrijheid. Zuster Mildred Ratched belichaamt hier een 3 sterren Bosch koelkast in optima forma. Die bitch moet pijn gaan lijden denk je al heel snel bij jezelf. Ik denk alleen wel dat Ratched het goed bedoelt vanuit haar rigide handelswijze. Ze is wel een stasi hoer eerste klas, in haar gedrag, maar of dat een sadistische grondslag heeft betwijfel ik ten zeerste. Er zijn nu eenmaal heel VEEL enge mensen die zeer veel waarde hechten aan het zo juist mogelijk opvolgen van regels in de veronderstelling dat ze dan ook het meest juiste bewerkstelligen. Als je al moeite had met pyjama dagen in Nederland, dan is dit zeker een film voor jou.

avatar van ju-julien

ju-julien

Dit is een hele aangrijpende film waarbij de acteerprestaties door o.a jack niholson en de vito voor een uitmuntende prestatie zorgen... De muziek is ook perfect en het verhaal is mooi uitgewerkt..

avatar van pjutter

pjutter

heel erg mooie film, met een geweldig verhaal.
terecht een klassieker.
acteerwerk is super, en de typetjes die rondlopen zijn ook allemaal geweldig. Vooral Christopher lloyd is geweldig

een erg aangrijpend einde, ik had het totaal niet verwacht, omdat de hele film zo vol met humor zit,
ik had op een happy end gehoopt

lees net, dat billy 1 jaar na deze film overleden is aan leukemie

als je naar The Hills Have Eyes uit 1977 gaat, dan zie je daar de chronische patient, die altijd op bed lag.

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

pjutter schreef:

lees net, dat billy 1 jaar na deze film overleden is aan leukemie

Sorry, maar ik moet corrigeren...Niet Billy is overleden(Brad Dourif) maar het karakter "Harding"! Hij is inderdaad nog geen jaar later overleden aan leukemie.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

wat kun je hierover nog zeggen dat nog niet gezegd is?

gewoon een PRACHTFILM!

avatar van jayytjee

jayytjee

Klopt, je hoeft er ook niet veel meer over te vertellen.

Voor mij blijft het gewoon de mooiste/beste film ooit gemaakt !!!

avatar van Metalfist

Metalfist

Mensen die deze film graag willen hebben ==> 23/02/07 bij Het Laatste Nieuws ( Belgische krant ) voor 4.95 of 7.95 weet het niet meer goed

avatar van Exploitation

Exploitation

Deze film afgelopen week eens bekeken, klassieker, maar had hem nog nooit gezien. Absoluut sterke film met een prachtrol van Nicholson (die ik wel in The Shining nog net iets beter vond acteren, maar goed)... Goed en apart verhaal dat van alle kanten mooi getoont wordt en absoluut niet verveelt. Een welverdiende 4, misschien dat hij na nog een paar keer herzien nog iets hoger komt.

avatar van sjampie

sjampie

Over deze film is 1 woord op zn plaats : MEESTERLIJK!!!

avatar van tuureluur

tuureluur

haha deze is grappig en het einde is niet voorspelbaar knappe rol van jack Nicholson 4,0