• 9.378.710 stemmen

One Flew over the Cuckoo's Nest (1975)

Geregisseerd door: Milos Forman

Met onder meer: Jack Nicholson, Louise Fletcher en Danny DeVito

IMDb beoordeling: 8,6 (1.148.926)

Releasedatum: 15 april 1976

Plot One Flew over the Cuckoo's Nest

"If he's crazy, what does that make you?"

McMurphy denkt dat hij onder het werken in de gevangenis uit kan komen door te doen alsof hij gek is. Zijn plan keert zich echter tegen hem wanneer hij naar een inrichting wordt gestuurd. Hij probeert de plek wat levendiger te maken door het spelen van kaarten en basketbal, maar de hoofdzuster zit hem telkens op de huid.

Randle Patrick McMurphy

Billy Bibbit

Nurse Mildred Ratched

Orderly Turkle

Chief Bromden

Dr. John Spivey

avatar van Castor Troy

Castor Troy

Briljante film, die je na t pijnlijke einde echt even uit het huisje brengt. Nicholson is super!!!

djelle

One Flew over the Cuckoo’s Nest is een van die filmpjes waarbij je je afvraagt waar ie in godsnaam zijn status vandaan haalt. Laten we wel wezen: het heeft een erg eerbare inhoud, dat valt niet te ontkennen. Probleem is dat het weer na 5 minuten heel duidelijk wordt wat de film wil aanklagen, wat in dit geval resulteert in een voorspelbaar ‘buitenbeentje - ontketend - revolutie’ -verhaaltje, met de ene na de andere scene die datzelfde boodschapje nog eens zal aantonen. Ik kan me wel inbeelden dat menig cinefielen hierop kicken, mij krijgen ze echter niet zo gauw op m’n paard. 133 minuten lang “statementje maken”, nee dank u wel.

Komt daar nog eens bij dat het plotje zo geplooid wordt in functie van de inhoud, dat het op bepaalde momenten totaal niet meer geloofwaardig is. Toppunt hiervan is een nachtwaker die zich wel op een heel domme manier om de tuin laat leiden. -Mocht het zo’n b-horrorfilmpje zijn uit de jaren 80, je zou het nog kunnen slikken. Voeg hier nog een hoopje karikaturen aan toe –meest frappante is de wijze indiaan van dienst- en enige emotionele grijpbaarheid mag je al helemaal vergeten.

Camerawerk is ook absoluut niet noemenswaardig; kundig, maar even standaard als een aflevering ‘Thuis’ zeg maar. Weinig filmmuziek verder, dus een decor met zogenaamde gekken moet voor de sfeer zorgen. Een ‘klassieker’ om zo vlug mogelijk te vergeten dus, voor ik zelf in de psychiatrie beland.

Movie_fan#

Ik vindt het JUIST een van de geloofwaardige en realistische films die ik gezien heb.....

Vreemd.

avatar van Exploitation

Exploitation

Sorry maar Barindead op nr. 8 in je top 10 is ook niet echt om over naar huis te schrijven.....dus wat betreft niet gelovenswaardig tjaa.....

djelle

Bij films als Braindead gaat het ook helemaal niet over iets dat als realistisch moet doorgaan. Bij een serieuzere film als dit verwacht ik natuurlijk dat het verhaal op zijn minst geloofwaardig gebracht wordt. Hoe kan je nu die appel met die peer vergelijken?

avatar van veron35

veron35

Op zich wel een goede film maar zeker niet een van de beste die ik oot gezien heb.

3,5 sterren

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

djelle schreef:

Niet dat ik vind dat je One flew... zomaar met Braindead kan vergelijken (appels met peren inderdaad) of dat Braindead niet in iemands top 10 kan staan maar...

Waar haal je het vandaan dat One flew... een realistische film zou zijn? Een wijze indiaan van dienst heb ik trouwens ook nergens gezien in deze film!

djelle

Realistisch is het woord niet. Het gaat over geloofwaardigheid. Wanneer een film bepaalde maatschappij -aspecten in vraag wil stellen, en terzelfderdertijd medeleven (of toch op zijn minst 'voeling' met de personages) wil creeeren op een tragikomische manier, dan vind ik het essensieel dat het uitgebeelde verhaaltje geloofwaardig gebracht wordt. Bepaalde gebeurtenissen, gedragingen... waren totaal niet logisch (of juist te cliché) om mij als kijker mee te krijgen.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Vreemd had ik totaal geen last van. Dit is een van de films waarvan ik vind dat er echt heel erg sterk in geacteerd wordt, de rol van Nicholson hier is zelfs een van zijn beste en overtuigendste (hij is gewoon McMurphy). Cliché zou ik de film trouwens niet willen noemen (ken geen echt vergelijkbare film van voor 1975) wat ik me wel kan voorstellen is dat sommige mensen zich kunnen storen aan de nogal zwart/wit tegenstellingen waar flink gebruik van wordt gemaakt.

avatar van veron35

veron35

Op zich wel een goede film maar niet een van de beste die ik ooit gezien heb.

avatar van Tenshinhan

Tenshinhan

Duidelijk een meesterwerk die ik met de tijd steeds beter ben gaan vinden.

Jack Nicholson speelt de beste rol van zijn carrière, maar ook DeVito, Dourif, Lloyd, alle andere “gekken” en de hatelijke Fletcher doen het briljant. Ontroerend, op andere momenten weer komisch en het juiste tempo zorgen voor een onvergetelijke film.

5,0 sterren.

jayytjee

Mijn nieuwe nummer 1 film allertijden !

Dit is toch wel zo'n ongelofelijk meesterwerk van Milos Forman maar ook het acteerwerk van Jack Nicholson was echt om kippenvel van te krijgen. Ook wil hierbij vermelden dat Danny deVito het ook erg goed deed en Fletcher deed het ook prima. Het verhaal was ijzersterk en het einde ( mooiste stuk van de film ) was ongelovelijk mooi.

Mooiste drama ooit gemaakt !

uiteraard * * * * *

Movie_fan#

Bijna beste film ooit gemaakt, heb hem ook weer herzien...

Ik ga goodfellas en deze allebei nog een keertje kijken en dan zullen we zien welke ik beter vind

djelle schreef:

Ben het totaal niet met je eens. Je bent typisch zo'n figuur die " Goede " films afkraakt en met een " Commando " aan komt in je top 10.

Dan nog iets, Je noemt eigelijk maar 1 argument ( dat het niet geloofwaardig was allemaal ) want het camerawerk was gewoon niet slecht en daarom geef je een 1.

Kon je de film echt niet uitstaan ?

Vond je Jack Nicholson zo slecht acteren ?

Was het allemaal zo beroerd ?

Als op deze vragen allemaal het antwoord Ja was dan zou je een 1 kunnen geven. Tenminste ik geef een film een 1 als het ZO slecht was dat het niet aan te zien was !

Maarja ieder zijn mening he..

Movie_fan# schreef:

Bijna beste film ooit gemaakt, heb hem ook weer herzien...

Zit ook te twijfelen maar ik houd het voorlopig op One flew

avatar van by_the_way

by_the_way

Judge Dredd op 1 in zijn top 10. En deze klassieker een 1

Movie_fan#

Eigenlijk zou je daar gewoon om moeten lachen, maar wat ik net zo erg vond is dat djelle escape from alcatraz een 1,0* gaf......

* en trouwens rambo 3 die is echt wel 5,0* waard hoor..... Ik bedoel heb dan nog een beetje respect voor jezelf en geef deze film dan wel hoger dan rambo?

Maarja ieder zijn mening vind ik een gepaste zin op moviemeter..... Alleen als je dan dit soort films gaat afkraken, dan vind ik je wel heel erg zielig... spijt me zeer.

jayytjee schreef:

Misschien vind ik Commando gewoon 'goed' en films die jij aanziet als 'goed', slecht.

Dat klopt niet. Ik zeg ook iets over voorspelbaarheid, clichématigheid, dat het zichzelf herhaalt en de weinige creativiteit waarmee alles gepresenteerd werd (camerawerk is niet innoverend, amper filmmuziek, geen echte bewonderingswaardigheden op visueel vlak...).

Dit alles zorgt ervoor dat ik me vaak verveelt heb tijdens de prent (lijkt me logisch). Het acteerwerk van Nicholson en het mooie thema zorgen voor die ster.

djelle schreef:

Dit had je beter niet kunnen zeggen...

* judge dredd ofzo Is nog veel voorspelbaarder..

* De cliche die in die arnlod swarchenegger films zit is veel en veel erger als in deze film

* De filmmuziek was juist erg mooi op de achtergrond gespeeld (als de geestezieken mensen medicijnen gaan halen BV)

* Door de weinige creativiteit maakt dit een hele orginele film, en geeft het de hele film een realistisch tintje.

* En ik weet niet of jij gelet heb op de creativiteit bij de personages, de muziek, en het onmenselijke acteren van nicholson? en de climax een van de beste ter wereld is?

* Het camerawerk was toppie Dus kraak verder eerst films af waar je mensen als mij niet commentaar ziet geven want dit gaat me echt te ver steeds men JOU (eerst was het ook al bij escape from alcatraz)

- Verder mag je je mening gewoon houden bij films want dat is erg belangrijk, maar je moet minder films afkraken please....

Goodfella_90 schreef:

Goede smaak bestaat niet.

Slechte smaak wel dus, blijkt maar weer........

Goodfella_90 schreef:

Goede smaak bestaat niet.

Precies. Mocht er een vergelijkbare film in mijn top 10 staan waarbij er vergelijkbare kritiekpunten te vinden zijn, zou mijn top 10 aanhalen nog enigszinds relevant zijn.

Verder gaat het gewoon over persoonlijke 'maatstaven'. Waarom geef ik Eyes Wide Shut een 4* en deze een 1*? Naast het feit dat ik het minder clichématig/gewoontjes uitgewerkt vind en een originelere benadering van zijn thema, scoort het vooral ook veel beter op audiovisueel vlak.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Movie_fan# schreef:

Grootstmogelijke onzin! Als je een film hebt gezien schrijf je daar een stukje over, ongeacht hoe goed je een film vond. Af en toe een negatieve recensie bij een film waar veelal alleen maar positieve reacties worden geplaatst zijn juist zeer welkom.

Movie_fan#

Ja, maar dit is dus niet de eerste van onze vriend djelle en mischien baalt ons dat wel een beetje.... Het is wel erg toevallig steeds films afkraken die in de top staan.

Zijn top 10 maakt me geen ene flikker uit! Alleen zulke recensies over films keer op keer.... Word ik een beetje moe van en volgensmij niet alleen ik......

Movie_fan# schreef:

* judge dredd ofzo Is nog veel voorspelbaarder..

Zoals ik al zei, onvergelijkbare films. Je kan inhoudelijke films als One Flew niet gaan afmeten met vermaak. Judge Dredd en Arnie's doen het gewoon goed met hun opzet: een hoge entertainingswaarde bieden. Creativiteit is daar vooral belangrijk bij de actiescenes, quotes, oneliners, decors, insteek, sfeer... Clichematigheden zijn daar niet zo erg (zijn zelfs leuke basiselementen), bij een 'andere' film is dat veel nefaster. Zoals in dit geval kijk je dan alleen maar naar een voorspelbaar plot en clichematige personages.

Ik heb het al erg vaak herhaald, maar het audiovisuele (dat kan net zo goed actie/spectakel scenes enz zijn, valt ook onder die noemer) is voor mij het belangrijkste element in film. Dat kan alle voorspelbaarheid en clichés overspoelen.

Movie_fan# schreef:

Het is wel erg toevallig steeds films afkraken die in de top staan.

Je vergist je. Once Upon a Time in The West, A space Odyssee, Rashomon, Falling Dawn en Rosemary's Baby zijn bv films waar ik erg positief over was.

jij vergist je:

0,5*:

- a clockwork orange

- lock stock and two smoking barrels

- chinatown, jackie brown.

- memento

Dus mondje dicht

avatar van Halcyon

Halcyon

Hier gaan we weer...

jayytjee

zeker weten... ben het volkomen eens met moviefan# !

avatar van us_raider

us_raider

• 2034 berichten

jayytjee schreef:

Wie bepaalt dan dat het goede films zijn? Zoiets als een objectieve mening bestaat niet, hoor. Daarnaast besef je hopelijk zelf wel hoe belachelijk een vergelijking tussen deze film en Commando is. (Wat djelle ook al zei, kwestie van het nog eens benadrukken)

Movie_fan# schreef:

Heb je z'n recensies bij de desbetreffende films wel gelezen? Zijn allemaal erg netjes. Velen kunnen hier een voorbeeld aan nemen, waaronder jij. Wat hebben we nou aan de zoveelste oneliner die de status van een film bevestigt? We hebben meer aan stof tot discussie. Afwijkende meningen geven mogelijk zelfs een andere kijk op de film, niks mis mee, toch?

Er zijn mijns insziens te veel die de kuddementaliteit hebben en te weinig die voor hun eigen afwijkende mening durven uit te komen, bang om afgekraakt te worden(zoals hier) of onder het motto 'Hmm, als het zo'n hoog gemiddelde heeft, zal het wel goed zíjn.'.