• 9.380.100 stemmen

One Flew over the Cuckoo's Nest (1975)

Geregisseerd door: Milos Forman

Met onder meer: Jack Nicholson, Louise Fletcher en Danny DeVito

IMDb beoordeling: 8,6 (1.149.209)

Releasedatum: 15 april 1976

Plot One Flew over the Cuckoo's Nest

"If he's crazy, what does that make you?"

McMurphy denkt dat hij onder het werken in de gevangenis uit kan komen door te doen alsof hij gek is. Zijn plan keert zich echter tegen hem wanneer hij naar een inrichting wordt gestuurd. Hij probeert de plek wat levendiger te maken door het spelen van kaarten en basketbal, maar de hoofdzuster zit hem telkens op de huid.

Randle Patrick McMurphy

Billy Bibbit

Nurse Mildred Ratched

Orderly Turkle

Chief Bromden

Dr. John Spivey

avatar van Thom1994

Thom1994

Na veel te lang wachten heb ik deze film eindelijk gezien.

Mijn verwachtingen waren hoog , nadat ik The Shining gezien had.

En wat een verbluffende film zeg.

Enorm goede afwisseling tussen feel-good en emotionele momenten, die versterkt worden door proffessioneel acteerwerk van ieder personage die in beeld komt.

Tot nu toe zonder twijfel de beste film waarin Nicholson een hoofdrol vertolkt.

5*. Zonder enige twijfel.

avatar van mbr

mbr

Dit is nu een film van een kwaliteit die zeer zeldzaam is. De scene waarin Nicholson samen met de Indiaan eerst een kauwgum eet en daarna iets ontdekt over de Indiaan is (naar mijn smaak) de beste uit z'n hele carriere, zijn reactie is dan zo aanstekelijk dat ik er steeds in meega...

Ik heb tot nu toe nog geen betere film gezien.

• 2034 berichten

Prachtige film en toch nog een beetje een tegenvaller..

Allereerst zijn de acteerprestaties fenomenaal, en dan natuurlijk vooral van Nicholson!

Dat hoofd als hij lacht:D

Maar ook de hoofdzuster, Martini, Billy, Chief enz enz speelden erg sterk!

Toch had ik er nog iets meer van verwacht, het is per slot van rekening toch nr 11 vd top 250.

Misschien kwam het omdat ik een gigantische clash had verwacht tussen Ratched en McMurphy, het verhaal liep dus anders dan ik dacht.

Ook vind ik de beschrijving hierboven ietwat magertjes..

Mede door de geweldige acteerprestaties geef ik deze film alsnog een zeer ruime voldoende..

Misschien dat de 2e kijkbeurt over een poosje me nog meer kan overtuigen!

harm1985

Die clash is er echt wel, alleen op veel subtielere wijze weergegeven. Wat had je dan verwacht? Dat ze een potje gingen lopen matten? Overigens is de setting eerder een metafoor voor de maatschappij dan puur kritiek op de psychiatrische verzorging (Nicholson als opruiend element die zelfs na zijn verdwijning invloed blijft houden) Beetje te vergelijken met Pim Fortuyn in Nederland. Vandaar ook mijn opmerking bij Shawshank... en mag ik nu wel zeggen dat Kesey een betere schrijver is dan King (een eerdere vergelijking tussen hem en Puzo werd neergesabeld)?

harm1985 schreef:

Ja, ik had eigenlijk verwacht dat McMurphy het totaal niet subtiel zou doen, eerder opruiend en fel..

harm1985

Nou, het feit dat ie überhaupt al tegen Ratched in durft te gaan is al behoorlijk 'opruiend'.

avatar van TMP

TMP

Aardige film, goed geacteerd door Jack Nicholson. Maar echt boeiend of hoogstaand vind ik het nergens worden.

harm1985 schreef:

Maar niet zo opruiend als gedacht. Als je hem ook ziet binnenkomen in dat gesticht heb je de verwachting dat hij daar eens goed herrie gaat schoppen met een hoop kabaal en lichamelijk geweld..

avatar van KSUS

KSUS

De boodschap alleen al is masterlijk van deze film, gebeurd nu nog steeds.

4,5

avatar van Gulio#7

Gulio#7

Hoge verwachtingen waargemaakt. Zat vanaf het begin gelijk 'in' het verhaal.

Humor & drama momenten wegen elkaar goed af en zo keek de film heerlijk weg.

Goed geacteerd, goed verhaal, de sfeer gedurende de film klopt gewoon.

Echt waar, een film als deze is 100 keer beter als veel rotzooi dat tegenwoordig wordt gemaakt.

4,5

Jessen0wnt

Vanmiddag gekeken en nog steeds diep onder de indruk. Nu wist ik al dat dit een vrij goed beoordeelde film was, had ik niet verwacht dat dit mij zo zou raken op een aparte manier. Als je goed bij mij wilt scoren, heel, heel veel (goed geslaagde) typetjes, stop ze allemaal in een gekkenhuis en ik ben om.
Weet niet precies hoe ik dit moet omschrijven maar ben gewoon heel tevreden met dit staaltje film. Hoewel de film het moet hebben van de acteer prestaties en het opmerkelijk leuke (heb lekker gelachen) maar ook tragische verhaal, vond ik ook de sfeer zetting van beeld en geluid enorm goed. Gelukkig afentoe een ander beeld dan het witte ziekenhuis met al die witte en beige shirtjes, word je onbewust een beetje gewend aan terwijl je dat juist niet wilt worden, of toch wel. Het geeft in ieder geval een thuisbasis en dan met het uitje is toch een leuke afwisseling om even je ogen wat meer kleur te geven om vervolgens in het wat donkere gedeelte terug te komen.
Ik ben natuurlijk, zoals iedereen, fan van Jack maar ik denk dat ik hem niet beter terug ga zien in een andere film. Werkelijk perfect gespeeld, of eerder: geleefd.
Ook is de boodschap duidelijk en laat je toch denken over het hele gek gebeuren. Denk dat de film in de jaren 80 toch wat meer opschudding veroorzaakt dan wanneer ik hem nu kijk, maar ja, het zij zo. Laat in ieder geval zien dat ondanks dat de film vermakelijk is, ook de film een diepere boodschap heeft en wel degelijk wat diepgang en karakter bevat. Applaus!
Wat ik al zei, de personages in de film zijn losjes uitgewerkt en zo krijgen de acteurs ook wat vrijheid in het spelen, wat natuurlijk nodig is in een gekkenhuis (haha). Het verhaal was niet zozeer shockerend, maar zeker het eind had ik niet zien aankomen. Je bent natuurlijk al voor het een en ander voorbereid als een film over een gekkenhuis gaat, maar het einde shockeert me wel, maar geeft wel een voldoening van tevredenheid. De film moest en zal in een aparte manier eindigen om de boodschap te versterken. Sterke keuze.
Erg te twijfelen tussen 4,5 of 5 sterren. Films die ik de volle punten geef zijn films die me echt persoonlijk raken en daar kan ik nog niet echt over spreken. Maar puur omdat ik mezelf niet kan vergeven als ik dit geen tien geef, 5 sterren

3bdelilah

Werkelijk de slechtste OF meest overgewaardeerde film aller tijden in mijn ogen. Letterlijk geen enkele scene heeft mij geboeid, werkelijk niets. Het feit dat deze film zowel op MovieMeter als op IMDb top 250 in de top 10 staat, en mijn verwachtingen dus hoog waren, maakt deze film nog zuurder en nog slechter. De enige reden dat ik 'm afkeek, was omdat ik dacht dat er misschien een leuke, onverwachte twist zou plaat vinden. Immers waarom heeft deze film (4,21* op MM en 8.8 op IMDb) anders zo een hoog cijfer. Ik keek erg naar die twist uit, maar rara... die kwam er nooit.

Mijn God, wat een afschuwelijke film. Een film van 2 uur en 13 minuten (wat overigens een normale lengte is) die ruim 5+ uur duurde. Wat een ongelooflijke saaie film, bah! Jammer dat gebruikers geen eigen Flop top 10 kunnen samenstellen op MovieMeter, anders zou deze film zonder pardon de top 5 halen, geen twijfel over mogelijk.

1.5* Enkel omdat ik denk dat er ergere films zijn. Mocht die er niet zijn, verander ik mijn cijfer zonder pardon naar 0.5*

avatar van iDavid

iDavid

3bdelilah schreef:

Ga je heel diep schamen!

Jessen0wnt

Omdat hij de film niet goed vind? Get real.

avatar van ujjain

ujjain

Aaargh, Nurse Natched wat een ongelooflijk ***-wijf
Aaargh, wat een goede film!! 5 sterren!

avatar van IbrahimVision

IbrahimVision

Echt een topfilm deze. Ik moet hem nog een keer herkijken! En die Nurse wordt wel erg gehaat vind ik, aan het eind na deed ze wat een Nurse had moeten doen.

IbrahimVision schreef:

Ze is helemaal geen goede nurse, ze maakt uitermate gemeen gebruik van het gevoel van schaamte en onzekerheid van Billy ten opzichte van zijn moeder, de hele film al en dit is toch wel het summum.

iDavid schreef:

Ga je heel diep schamen!

{Sarcasme aan} Sorry dat we in een vrij land leven en ik een ander mening dan jij hebt, hé. Mijn oprechte excuses. {sarcasme uit}

Jessen0wnt

Misschien een idee om te beargumenteren waarom je het zo saai en slecht vond?

Jessen0wnt schreef:

Misschien een idee om te beargumenteren waarom je het zo saai en slecht vond?

Ja, hoor.

Tja, ik vond 'm gewoon erg langdradig, saai en op bepaalde momenten erg onrealistisch. Komt misschien ook mede doordat ik met hoge verwachtingen aan deze film begon, en die verwachtingen werden dus niet waargemaakt in mijn ogen. Ik zat er totaal niet in, de film heeft mij totaal niet weten te boeien. Ik wachtte op een twist, althans ik verwachtte een leuke twist, maar die wilde maar niet komen.

avatar van lagaiske

lagaiske

Geniaal!

avatar van The Almighty

The Almighty

Saaie film. Het verhaal boeide mij niet echt en het was veel te langdradig. De acteerprestaties waren wel in orde.

avatar van AjaxRulezzz

AjaxRulezzz

• 2085 berichten

Goede, originele film. Goede acteerprestaties van Jack Nicholson en een mooi verhaal.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Wat een geweldige film zeg!

Goeie Cast, perfecte acteerprestaties en een top verhaal.

Het verhaal is natuurlijk ontzettend zielig, en dan met dat einde erbij, ik kan niet zeggen dat het een hele gezellig film is. Maar wat een sterke film, die Chief speelde ook erg goed (hij zei ook zoveel )

Origineel, goed verhaal, eigenlijk alles aan deze film is wel goed en hij staat dan ook terecht zo hoog in de top 250 van moviemeter.

Enige minpuntje vond ik de muziek, hoe zeer deze ook bij de film paste. De muziek kreeg zelfs een oscarnominatie, gelukkig dat die niet won want het enige minpunt vond ik de muziek.

Goede film, een keurige 4,5*

Klassieker, toppertje!

avatar van mottsluhrev

mottsluhrev

Hoewel ik voor het bekijken van de film vreesde dat het wat te saai zou worden en niet echt mijn ding zou zijn, ben ik zeer aangenaam verrast. De film boeit van begin tot einde en is zowel ontroerend als komisch. Ik denk dat hij ook realistisch is aangezien het er in dergelijke instellingen ongetwijfeld gelijkaardig aan toegaat, alsook de gedragingen en reacties van de personages. De film geeft ook aan dat alles relatief is. Kortom, dit is nu echt eens een geniale film die absoluut op z'n waarde geklasseerd staat. Hij mag zelfs gerust nog hoger. Het verhaal is origineel uitgewerkt, Jack Nicholson is onevenaarbaar en de rest van de cast acteert eveneens op een uitzonderlijk niveau. Eigenlijk vreemd dat ik de film nu pas voor het eerst zag (waarschijnlijk door z'n ouderdom). Het lijkt me echt een monument.

avatar van cobsy

cobsy

Deze film is boeiend en werkelijk briljant!

avatar van ExToR

ExToR

Ondanks dat ik absoluut geen liefhebber ben van de wat oudere film, stond deze film al een lange tijd bovenaan mijn 'to watch' lijst. Mede door de hoge score en positieve geluiden over deze film lagen mijn verwachtingen erg hoog.

Helaas wist het verhaal zelf mij niet erg te boeien. Toegegeven; de film heeft een mooi, onvoorspelbaar einde, maar de opbouw verliep traag en op bepaalde momenten vond ik het zelfs saai. Dit betekent echter niet dat ik het film als geheel slecht vond, de afloop van het verhaal en bovenal het goede acteerwerk en de leuke uiteenzetting van de personages maakten veel goed. Overigens vond ik het verhaal helemaal niet zielig, ik vond het geheel juist meer richting de 'feel good' kant gaan.

Waarschijnlijk waren mijn verwachtingen te hoog, deze film heeft me helaas niet weten te raken en zodoende kan ik echt geen hoog cijfer geven voor deze film.

p.s. is er iemand anders die bij het zien van die indiaan een soort green mile idee kreeg ?

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Eindelijk heb ik dan deze nummer 11 gezien met een score van 4,21. Dit is een film die al lang op de 'Nog Zien' lijst stond en ik was al tijden benieuwd wat dit nou werkelijk was. Toegegeven, ik ben aardig verrast.

Het zal hier al duizenden keren gezegd zijn dat Jack Nicholson een goeie rol heeft neergezet en ik kan dat alleen maar beamen want hij kwam gewoon goed overtuigend over. Ook al die gekken zeg, ze zagen er stuk voor stuk vercrackt uit. Dat hebben ze erg knap voor elkaar gekregen en ook Billy bijvoorbeeld, die toch ergens wel spoorde maar ook weer niet.

Eerst wist ik niet zo goed wat de bedoeling was en ik vroeg me af of het zo bleef. Maar tegen het einde aan komen er een aantal geweldige momenten en zie je dat er meer is dan alleen dat huiskamertje.
Het blijft allemaal erg rustig, en gelukkig werd er niet teveel muziek onder gegooid. Mijn aandacht verslapte gedurende speeltijd eigenlijk helemaal niet. Dat uitje met de boot past er ook mooi bij.

Ik vraag me wel af waarom McMurphy niet ontsnapte toen hij over het hek was geklommen.

Origineel, boeiend en blijft me zeker nog even bij.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Uitstekend drama met een lach en een traan, om het zo te zeggen.

Briljant acteerwerk van Jack Nicholson (die nu toch écht mijn favoriete acteur is), maar ook de ondersteunende cast doet het geweldig goed, met vooral Brad Dourif die erg overtuigend overkomt.

Pakkend verhaal ook. Mooi weergegeven hoe de mentaal anderen zich amper kunnen uiten en hoe dat leidt tot frustraties. Bij elke zin die Billy Bibbit wou zeggen, kreeg ik zo'n ellendig gevoel van: allez, man, zeg het nu. Maar tegelijk had ik ook een gevoel van medelijden. Wat die mensen allemaal moeten doorstaan. Da's allemaal klasse weergegeven. Net als de vrijbuiter die Randall McMurphy is. Ook hij zit met frustratie opgescheept.
Ik vond nurse Ratched eigenlijk nog vrij 'vriendelijk' voorgesteld. Als iemand die het best goed voorhad met de mentaal anderen, maar ze wel stevig aan't lijntje hield. Dat verandert natuurlijk op het einde. Ik had zo graag gehad dat McMurphy haar keel nog ietsiepietsie meer dichtkneep.
Het einde vind ik trouwens één van de meest pakkende die ik ooit gezien heb. Toen Chief wegstapte en de credits kwamen, bleef ik nog enkele minuten gewoon staren.
Wat ik wel wat minder duidelijk vond,; McMurphy zet de boel op stelten, met die bewaker die zat raakt, de vrouwen die mee binnensluipen. Maar vooraf wilt hij vertrekken; om dan nog de hele nacht te blijven. Ik ga ervan uit dat dit was om Billy Bibbit nog zijn pleziertje te gunnen met Candy?

Achja, magnifieke film met uitstekend acteerwerk en een aangrijpend plot. Ab-so-luut een must see voor iedere filmliefhebber. Komt bij mij de top 10 binnen.