Shame (2011)
Bekijk via Videoland
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot Shame
"Some desires can’t be tamed… and some lives can’t escape them"
Brandon (Michael Fassbender) is een dertiger die in New York woont en moeite heeft om zijn seksleven onder controle te houden. Hij is verslaafd aan pornografie en hierdoor heeft hij moeite om echte relaties met vrouwen aan te knopen. Slechts één vrouw kan echt dicht bij hem komen: zijn eigenzinnige, jongere zus Sissy (Carey Mulligan). Brandon mag dan wel in het openbaar de schijn ophouden een normaal leven te leiden, Sissy weet wel beter. Wanneer ze bij hem in zijn appartement komt wonen, loopt Brandons leven uit de hand. Broer en zus brengen immers het slechtste in elkaar naar boven.
- Trailer (YouTube)
Samantha
Elizabeth
Rachel
NYSe
wat een slechte film bha bha,nou een kerel die zijn eigen een hele tijd aan het aftrekken is ,ja je moet er van houden
Wat een interessant observatie, vertel eens meer over je bevindingen.
sydney41
Een controversiële film dat een serieuze verslaving aan de kaak stelt en dat heel knap door Steve McQueen in beeld is gebracht.
Helaas bestaat het gevaar dat een "onvolwassen" publiek deze film niet snapt en het daarom in een verkeerd kader plaatst.
MatthijsGr00t
Het spraakmakende Shame van McQueen heb ik dan ook eindelijk gezien. Tijdens het iffr besloten om deze film niet te zien maar op een later tijdstip.
Mijn conclusie is dat Shame de positieve aandacht die het krijgt verdient. Het meest spraakmakende is misschien wel het ijzersterke acteerwerk van voornamelijk Fassbender en de geweldig lange shots die erg mooi waren. Die lange shots werkten erg goed en maakten diverse scenes echt ijzersterk zoals het zingen van New York en de scene in de metro. Geweldig. Het verhaal heeft natuurlijk een spraakmakend thema en een thema zoals ik het nog niet vaak heb gezien. De uitwerking daarvan vind ik redelijk maar ook niets meer dan dat. De uitwerking van het verhaal bleef voor mij te afstandelijk en te ‘lief’. Het is mij niet geheel duidelijk wat de diepere betekenis is van McQueen. Wat wil hij hier mee bereiken? Het had van mij nog wat harder, heftiger, rauwer gemogen. De score van 3,5* is grotendeels gebaseerd op de twee eerder genoemde pluspunten.
JacoBaco
Een film wat veel meer is dan alleen een film over een man met een chronische verslaving aan pornografie en seks. De film gaat expliciet in op de effecten van zo'n verslaving. Daar is als kijker enige empathie voor nodig, maar gelukkig is daar Michael Fassbender die één van zijn meest uitdagende en intense rollen neerzet! En bovendien creëert de film ook een bepaalde atmosfeer door de visuele kunst in combinatie met een prachtige score! Ook zijn details belangrijk zoals Brandon die in volle glorie door het beeld loopt en vervolgens staat te pissen in zijn appartement. Dat draagt allemaal bij aan het realisme en bij een realistische film horen realistische handelingen. En zo zijn er meer van dat soort kleine dingetjes die op de eerste plaats overbodig lijken, maar dit verre van het geval is.
Ik vind het knap dat de film heel erg ingaat op de pure lusten. Er komt geen liefde bij kijken, het is louter een sterke innerlijke aandrang naar pornografie en seks. Je hele leven is hier eigenlijk 24/7 op afgestemd. Ze zeggen weleens bevrediging is de dood van verlangen. Daar ben ik het volledig mee eens. Al ervaart iedereen dat op zijn eigen manier en het hoeft geen probleem te zijn. Maar het kan een belemmering worden wanneer het extreme vormen begint aan te nemen. Je verlangt bijvoorbeeld naar een goed huwelijk met een gezinnetje, een baan en alles erop en eraan, maar wanneer mensen dat bereikt hebben, komt er toch weer een verlangen naar iets anders, iets groters, spannenders of meer uitdagend. Eigenlijk continu bezig je verlangens proberen te bevredigen en steeds weer een grens overschrijden om jezelf maar te kunnen pleasen. In Shame zien we bijvoorbeeld dat Brandon zich oraal laat bevredigen door een man. Dit heeft er niets mee te maken dat hij eventueel bi-sexueel is. Integendeel, het gaat hier om grenzen overschrijden, pure lust en frustratie! Ook zien we dat wanneer hij een trio heeft met 2 vrouwen hoe tegenstrijdig het is. Enerzijds is het voldoening, anderzijds is het verdriet en leegte.
Het einde vind ik perfect, maar de hardloopscène viel in mijn beleving wat tegen. Ik had er al het e.e.a. over gelezen, maar in gedachte had ik het mij heel anders voorgesteld! Shame geeft voor mij een diep ontroerend beeld en gevoel hoe het is om te moeten leven met een seksverslaving en er daardoor buitengewoon frustrerende intense conflicten kunnen ontstaan tussen liefde en lust. En niet te vergeten, eenzaamheid! Fassbender zet een belachelijk goede rol neer, maar wordt ook prima ondersteund door Carey Mulligan. Ook zij zet iets overtuigds neer. Ik ga Shame absoluut nog is een keer kijken! Deze film zal voor mij hoogstwaarschijnlijk gaan uitgroeien tot een pareltje! Tot die tijd 4,0!
Jagged Edge
ik was er niet echt kapot van .te saai mooi onderwerp mooi geschoten weinig mee beleving.
Best een aardig drama (ook nog eens origineel) die vooral dankzij Michael Fassbender, zeer goed te bekijken viel. Het verhaal is best goed en ook boeiend en de persoon in kwestie Brandon (Michael Fassbender) had inderdaad een probleempje (de overige personen in deze film trouwens ook) maar eerlijk gezegd vond ik het nog wel meevallen. Hij kon zo iedere vrouw (ook nog zeer fraaie vrouwen) om zijn vinger winden, dus echt een probleem had hij eigenlijk niet. Normaal heb ik het niet zo op mevrouw Carey Mulligan maar in deze film speelde ze tenminste niet eens de rol van onnozel tutje en ze speelde ook best leuk en goed. Het eerste shot van haar onder de douche (inclusief een buikje) was eveneens best fraai. Maar zoals gezegd steelt Michael Fassbender toch weer de show in deze film want hij speelde echt geweldig. Er zat ook redelijk wat bloot in deze film welke best fraai wordt weergegeven. Al met al een lekker drama wat zich prima wegkijkt en het einde (laatste 10 minuten) vond ik heel goed.
Fascinerend, indringend portret van een seksverslaafde, emotioneel afgesloten man (Michael Fassbender), die steeds dieper wegzakt in egocentrisch gedrag en eenzaamheid. Fassbender is fenomenaal goed en bewijst net als in Hunger dat hij op zijn best is wanneer hij geregisseerd wordt door Steve McQueen. Net als Hunger beschikt Shame over een prachtige beeldvoering, met lange shots en weinig dialogen. Net als Hunger is Shame helaas wat aan de afstandelijke kant, waardoor het moeilijk meeleven is met de personages. Het onderwerp vraagt natuurlijk om expliciete scenes en veel naakt, iets waar de film zeker niet voor terugdeinst. Regisseur McQueen slaagt er echter in om alles krachtig maar niet goedkoop en plat in beeld te brengen, daarbij geholpen door een unaniem sterke cast (Carey Mulligan is ook erg goed) en een mooie soundtrack.
_Casper_
wat een tegenvaller, ik snap echt niet waarom al die recensies zo positief waren over deze film. De film ging infeite nergens over. Het ging alleen over een oversekste man die een beetje loopt te rukken en problemen krijgt met zn zus.. maar echt diepgaand ofzo vond ik de film niet. Hij was saai en nergens echt boeiend
kubrick 22
Redelijk goed drama dat gaat over een man die worstelt met een sex verslaving en zichzelf..
Michael faasbender is een van de populairste acteurs van dit moment en dat is niet zonder reden.. De man laat in welke rol dan ook zijn stempel achter.. Niets dan lof !! Carey Mulligan die zijn zus speelt en haar leven ook niet helemaal op de rit heeft doet het ook prima.
Verder wat sex betreft had het een nederlandse film kunnen zijn maar Steve McQueen heeft er voor gezorgt dat het een smaakvol en boeiend geheel is geworden.
gauke
Een indringend drama over eenzaamheid en sluipende vertwijfeling, onaangenaam, koud, uiterst boeiend, veelzijdig en open. "Seks is voor Brandon een drug. Hij ontsnapt even aan de werkelijkheid, maar leeft in feite van orgasme tot orgasme", las ik in een recensie. Ondanks alle seks heeft Steve McQueen een uiterst smaakvolle en rustige film, ondersteund door muziekstukken van Bach, gemaakt. Zowel Michael Fassbender (na 'Hunger' in zijn tweede extreme en deconstructieve rol), als een extraverte, slonzige en exhibitionistische Carey Mulligan, zijn ijzersterk en gaan letterlijk en figuurlijk uit de kleren. Als kijker voel je voortdurend de leegheid van Brandon's bestaan. In ieder geval had beiden een Oscarnominatie niet misstaan. Dat je, na afloop van de film, naar de reden van hun gedrag blijft gissen, vind ik een gemis.
Lewis-06
beetje trekken, beetje porno kijken, beetje neuken, beetje mannen kussen . En zoals de meeste hier zeggen: Een meesterwerk !
Is toch weer eens wat anders dan in de meeste films. Maar zo te lezen stond het je allemaal niet aan. Volgens mij zeggen de meesten hier helemaal niet dat het een meesterwerk is. Dat maak jij ervan.
RodneyS
Interessant onderwerp, goede muziek en mooie shots waarbij kleine dingen heel wat kunnen zeggen. Toch pakte de film me niet helemaal en vond ik het eind teleurstellend.
tomzorz
De slavernij aan instincten. McQueen doet een prima job met het uitbeelden van de l(a/u)st die een man moet meetorsen en soms wel eens kan neerhalen.
Op sommige momenten tijdens de film dacht ik wel dat het iets te ver en te gemakkelijk ging. Maar achteraf bekeken vind ik het wel gerechtvaardigd, via de extrema's treft hij precies de essentie en pijnlijke realiteit van de kwestie. Het is soms zeer plat, maar dat is dan ook net de pure waarheid en waar het om draait.
De film weet je ook de hele rit vast te houden met haast enkel zeer mooie cinematografie. De dialogen zijn dun bezaaid, maar als ze er zijn dan weten ze de spanning lekker op te krikken.
De frustratie, de drang, het verlangen, je kan jezelf ervoor haten en schamen, maar je kan je er niet van bevrijden... tot het bevredigt is. En dan begint het weer opnieuw. En telkens wordt die grens het stukje verschoven... tot je je als hetero zelfs laat pijpen door een man
Gaan we eronder door of bestaat er toch een wil en een weg die genoeg tegenstand kan bieden? Een worsteling van allen tijde, en dit is een uitstekende actuele weergave daarvan.
Leo1954
- 2073 berichten
Boeiend drama over sexverslaving, de leegheid van het bestaan, eenzaamheid en het onvermogen werkelijke relaties aan te gaan. Brandon kon zich blijkbaar die dure verslaving nog wel veroorloven, je leest en hoort dat ook nog wel eens anders. Fijne setting, een uitstekende acteur die Michael Fassbender. Steve McQueen heeft een sterke film neergezet.
Mega-Video
Gelezen dat Fassbender de rol van Mr. Ed "The early years" gaat vertolken.
Verder was deze film net als de plassert van Fassbender: 'ENORM SLAP'!!!!!!!!!
5 sterren voor de enorme slappe van Fassbender.
Fassbender rules
Wat een slechte film overigens daar maar 1 ster voor, dat dan weer wel!

geezoes
Wat een interessant observatie, vertel eens meer over je bevindingen.
We hoeven hier toch niet perse heel diep op in te gaan? Ik vond het ook een zwakke film. Punt. Kwestie van smaak.
tevelenco
Na enige tijd nu ook deze spraakmakende film gezien.
En ik moet zeggen hij viel me niet tegen.
In het begin komt het geslachtsdeel van Fassbender nogal vaak in beeld maar verder behandelt de film vooral de gevolgen van zijn seksverslaving.
En dat wordt naar mijn mening goed in beeld gebracht.
Vooal de leegheid van zijn bestaan maakte indruk en ook het feit dat hij door zijn verslaving geen echte relaties kan aangaan.
Er zaten ook wel wat mindere momenten in deze film maar ondanks dat heb ik me best vermaakt.
teus1983
zal waarschijnlijk bij de categorie horen die de film niet snapt
maar was zeer on aan trekkelijk voor mij om naar te kijken.
de verslaving kwam mischien goed over maar de film is absoluut niet mijn keus
Pazmaster
Aardige film die soms wat traag overkomt. Een interessant verhaal maar je blijft toch ook met wat vragen zitten. Het acteren is wel goed gedaan. Ik heb me redelijk vermaakt met deze film, maar het is geen topper. 3 sterren
joaquim05
Voldoende! maar in vergelijking met de films van tegenwoordig een toppert!
Goede film waar je makkelijk en met vermakelijk naar kijkt
Ik schreef eerder:
Een interessant verhaal maar je blijft toch ook met wat vragen zitten. 3 sterren
Ik heb er nog over na gedacht en het heeft even geduurd maar... het kwartje is gevallen!

Wat ik me niet realiseerde is dat broer en zus waarschijnlijk een soort seksuele ervaring met elkaar gehad hebben en/of een voor beide onacceptabele liefde hebben
Dat verklaart een hoop! Dit gegeven maakt de film naar mijn mening aanzienlijk beter. Ik verhoog daarom mijn score voor deze film met 1 ster
Filmkriebel
Dat verklaart een hoop!
Dat verklaart niks want broer en zus hebben totaal niks met elkaar gehad . Ik weet niet waar je dat vandaan haalt hoor.
Pazmaster
Ik denk van wel... alleen krijg je dat niet te zien. Dat is denk ik de voorgeschiedenis van de film. Tenminste, zo zou je dat kunnen interpreteren. Het zou in ieder geval wel verklaren dat hij z`n zus niet wil zien, hij problemen heeft met de seksuele relaties die z`n zus heeft, hij geen normale relatie aan kan gaan, en dat z`n zus meerdere zelfmoordpogingen heeft gedaan. Allemaal door de verboden liefde die ze voor elkaar zouden (kunnen) hebben
Misschien heb ik het mis, maar ik vind het wel een mooie interpretatie.
Filmkriebel
En waar leid je dat uit af? Ik hou het er persoonlijk bij dat ze afkomstig zijn uit een gebarsten familie, waarbij de zus hunkert naar affectie bij haar broer, de enige familie die ze nog heeft in haar leven. Geen bijgedachten dus. Dat de broer verward reageert wanneer hij haar naakt ziet of als ze bij hem in bed kruipt heeft meer te maken met zijn seksuele obsessie die al zijn gedachten in beslag nemen leek me .
Pazmaster
Misschien heb je wel gelijk... misschien zoek ik er wel te veel achter, en zie ik het verkeerd. Maar ik vond het wel een mooie interpretatie
Phoenix
Zeer fraai in de donkerste (letterlijk én figuurlijk) momenten, vooral wanneer de main theme van de score weer om de hoek komt kijken, maar af en toe ook iets te gerekte scènes. Zo'n scene in het restaurant had zijn functie na 1/3e van het uiteindelijke shot wel behaald vond ik.
Fassbender is verder nu al dé acteur van 2012, wat een beest.

Splinternieuwe trailer 'Scrubs'-revival onthuld: kijkers reageren positief

Nieuwe ‘Spider-Noir’-trailer laat Nicolas Cage los in het Spider-Verse

David Thewlis (Lupin) heeft geen interesse in terugkeer naar de 'Harry Potter'-franchise

Is 'Marty Supreme' waargebeurd? Zo verschilt de film van het échte verhaal

Ruang Rak Noi Nid Mahasan
Drama / Romantiek, 2003

El Abrazo de la Serpiente
Drama / Avontuur, 2015
new york citypornografiesex addictionco-workers relationshipinternet pornself-loathing brother sister relationship