Shame (2011)
Bekijk via Videoland
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot Shame
"Some desires can’t be tamed… and some lives can’t escape them"
Brandon (Michael Fassbender) is een dertiger die in New York woont en moeite heeft om zijn seksleven onder controle te houden. Hij is verslaafd aan pornografie en hierdoor heeft hij moeite om echte relaties met vrouwen aan te knopen. Slechts één vrouw kan echt dicht bij hem komen: zijn eigenzinnige, jongere zus Sissy (Carey Mulligan). Brandon mag dan wel in het openbaar de schijn ophouden een normaal leven te leiden, Sissy weet wel beter. Wanneer ze bij hem in zijn appartement komt wonen, loopt Brandons leven uit de hand. Broer en zus brengen immers het slechtste in elkaar naar boven.
- Trailer (YouTube)
Elizabeth
Rachel
wibro
Een 'must see' film voor mij, alleen al vanwege het feit dat Carey Mulligan
hier een hoofdrol in speelt. Kan nooit tegenvallen. En hij viel ook niet tegen. Vanavond eindelijk gezien in de sneak preview in Lux in Nijmegen. Mooie lange shots, goed verhaal maar vooral uitstekend acteerwerk van Michael Fassbender die een zeer eenzame aan sex verslaafde persoon neerzette en natuurlijk ook de imo zeer aantrekkelijke Carey Mulligan, die ik nog geen enkele slechte rol heb zien spelen. Alle films die ik tot nu toe met haar gezien heb zijn top. Als actrice staat zij bij mij in de huidige cinema daarom ook met stip op de eerste plaats. Er moet heel wat gebeuren wil deze film - vooral het open einde was prachtig - bij mij niet in de top 10 komen te staan van de films over het jaar 2012.
Dat deze film niet genomineerd is voor een oscar is eigenlijk een 'shame' maar natuurlijk wel te begrijpen. Van het preutse Hollywood kun je nu eenmaal niet verwachten dat een film waarin het mannelijke geslachtsdeel en lange neukscènes getoond worden mee kan dingen voor een oscar. Maar so what. Ik vermaak mij tig keer meer met dit soort films dan met een saaie oscarwinnaar zoals "The King's Speech".
4,0*.
jacobine_rodijk
... alles om het "preutse Hollywood" een trap in de ribben te verkopen,
Mijn persoonlijke - positieve - opinie over Shame daarbuiten gelaten, dat er expliciete seks in voorkomt hoeft niet gelijk de hoofdoorzaak te zijn dat ie niet voor BP genomineerd was. Blijkbaar is het dus gewoon niet mogelijk dat er niet genoeg Acadamy-leden waren die andere voorkeuren hadden in de BP categorie? Of wellicht dat de gelimiteerde release een hindernis bleek te zijn om 't juiste publiek te bereiken? Of misschien - heel misschien - dat de film de meerderheid van de kijkers gewoon niet aansprak i.t.t. jezelf? Is dat mogelijk?
Enige echte misser is dat Fassbender niet erkend is, maar voor de rest zijn de recente BP nominaties net zo voorspelbaar als de jaren voorheen. Wat je volgens mij ook wel goed doorhebt.
Maar alles voor een goedkope stoot tegen het Hollywood Systeem, blijkbaar.
estheur
Goede, indrukwekkende film maar ben hier toch minder van onder de indruk dan van Hunger. McQueen hanteert ook in deze film weer lange, dwingende shots en bijna 'voelbare' close-ups, het ziet er allemaal erg 'mooi' uit. Ook blijft het in deze film, net als in Hunger, bij een afstandelijke, rauwe weergave van een persoon in een nare situatie, met Fassbender die fantastisch is.
En toch ervoer ik het allemaal als veel minder confronterend, en leefde ik minder mee dan met Hunger, toch ook een erg afstandelijke film. Misschien ligt het aan het onderwerp, maar ik denk ook dat het te maken heeft met het feit dat er toch een soort plot mist, en er geen enkele achtergondinformatie over broer en zus wordt gegeven. Nu hoeft echt niet alles letterlijk voor me worden uitgelegd, maar ik ervoer Carey Mulligan nu vooral als irritante aandachtstrekker..terwijl er in hun jeugd toch duidelijk iets heel erg mis moet zijn gegaan dat ze nu zulke verknipte karakters zijn geworden.
Hm. Ik ga em nog eens herbekijken.
filmfanaat48
11 min gekeken, 3 x een hoogtepunt,, die kerel stond 6 min op de wc , waarschijnlijk een plas probleem,niet voor mijn gemaakt, was een drama.
Johan24
@Filmfanaat48
Misschien had je beter de trailer kunnen kijken en dan een stem uitbrengen...
filmfanaat48
trailers kijk ik nooit, deze film was niets voor mijn, wil niet zeggen voor niemand, dat is onzin, kijk 25 films in de week min,, 23 zijn niks, gaat om de leeftijd, waar sta je in het leven..
betreft deze film, had waarschijnlijk langer gekeken als de hoofd persoon een vrouw was geweest,laaste moment was , dat de tel ging, hij werd lastig gevallen , eerst een hoop gedoe , en dan beweren dat je kanker heb, dan hou het bij mijn gouw op.
zeg niet dat het onrealistische is , maar ik hou hier niet van,
laat me graag verrasen, of et drama, actie ect is ,hou van alles.
geniet graag, daar is een film voor bedoeld, heb ze zus niet gezien, hoop niet dat zij dat was aan de telefoon.heb geen 50 min nodig om een film te beoordelen, zeker niet als hij maar 60 min duur, lol. soms heb je 15 min aftiteling, begrijp de visie van jobine rodijk begrijp ik wel, ben er ook mee eens.
al kijk ik liever 100 keer naar de king s speech,iedereen heeft een mening is maar goed ook.
p.s
beste johan geef niet over al een mening over, stem wel .........
Johan24
Dat je de film persoonlijk niets waard vindt is jammer. Ik heb echter het idee dat je geen 25 films per week kijkt, maar 23 fragmenten en 2 films en zo kom je op een totaal van 25 films.
Ik vind het ongehoord dat je na pakweg elf minuten een hele film van ongeveer 100 minuten kan beoordelen. Dat komt op mij over als:
- die auto rijdt niet fijn, terwijl je alleen op de passagiersstoel hebt gezeten;
- het een slecht boek vindt, o.b.v. de omslag;
- het tentamen moeilijk vindt, terwijl je alleen je naam hebt opgeschreven.
Wellicht komt het door je leeftijd dat je op deze manier bent gaan beoordelen. Ik doe het liever anders en ik vermoed dat de meeste mensen op MM het met me eens zijn.
Succes met stemmen...
Jawaddedadde
Amen! Eigen keus natuurlijk en er valt weinig tegen te doen maar is inderdaad een treurige manier van stemmen.
Prudh
En dat terwijl ik nu al bijna durf te stellen dat deze film juist op 1 gaat eindigen in mijn eindejaarslijst (hoop natuurlijk van niet, want dat zou betekenen dat ik een nóg betere film ga zien dit jaar, joepiee).
wibro
Maar 11 minuten gekeken? En daar is jouw stem op gebaseerd?
"SHAME" on you"
Dreiecke
Het klinkt eerder als ongeduld, desinteresse in dieper menselijk drama of concentratieprobleem (i.p.v. plasprobleem).
Als ik 23 van de 25 films helemaal niets zou vinden zou ik persoonlijk niet 25 films per week blijven kijken. Zonde van de tijd (circa 40 uur pw? sowieso geen tijd voor
Naomi Watts
Lang geleden dat ik zo'n rauwe in your face prent hebt gezien die uitmondt in een gut check. Vooral zeer kundig geregisseerd, en met kundig bedoel ik ook zeer kundig. Op een manier zoals alleen de allergrootsten het kunnen. Weinig dialoog maar McQueen zegt zoveel door gebruik te maken van de essentie van cinema. Geen dialogen maar beeldtaal in zijn puurste vorm en een hoofdrolspeler die echt een zwaar overtuigende rol neerzet die echt veel van Fassbender vergt. Na afloop va nShame kan ik wel stellen dat ik murw gebeukt ben.
Intiem maar tegelijkertijd zo afstandelijk, deed me constant denken aan een geperfectioneerde en moderne film van Cassavetes. De raakvlakken met Killing of a Chinese Bookie vond ik enorm treffend, alleen dan met een ander thema. Een magistraal thema, wat veel ruimte biedt voor een complexe karakterstudie als Shame. Ook al wordt er niet zo veel van Mulligan gevraagd als Fassbender haar breekbare rol wordt echt vol overtuiging ingevuld. Wat vooral Shame zo boeiend maakt is dat er geen achtergrond uitdieping is wat de film alleen maar rauwer maakt. NC-17 rating slaat nergens op (nudity scenes stellen weinig voor) en dat deze niet bij de BP nominees zit is makkelijk te verklaren maar wel spijtig van Fassbender. Wat een acteerprestatie van zijn kant, zelden een rol gezien die zoveel vergt van een acteur en het dan nog zo overtuigend brengen.
Cinematografisch hypnotiserend en van de buitencategorie, magistrale compositie, sterke kadreringen en daarnaast gewoon een performance driven schouwspel. Plot is nihil maar de sfeer is uitmuntend en erg sterk hoe McQueen door beeldtaal de sfeer steeds beklijvender en labieler maakt. Constant hangt de toestand van de psyche van Fassbender in de lucht, wat de sfeer alleen maar broeieriger maakt. Enorm veel mooie scenes maar de New York New York scene steekt er toch wel bovenuit. Carey Mulligan
. Dat moment is i.t.t. de rest van de film qua toon erg warm en de camera verliest de fragiele Sissy geen moment uit het oog. Erg sterk. Een heerlijk voortkabbelend en steeds broeierig wordende atmosfeer die in een overtuigen open rauwe climax eindigt.
Mooie 'voelbare' cinema over eenzaamheid, en van zo'n niveau wat je niet verwacht. Ik had totaal iets anders verwacht maar toch wel een erg aangename verrassing. Ik weet niet wat het is, maar de films lijken de laatste tijd wel steeds beter te worden. Terug grijpen naar grootse cineasten van decennia geleden hoeft niet altijd meer zolang je dit soort meesterwerken krijgt. Ik kan er nog steeds niet bij dat ik iets aanschouwt heb wat ik van het niveau Cassavetes vindt. Uniek. Laat het maar snel 7 februari worden, en 'm dan eindelijk, in het gezelschap van FbtS deze op 't grootste scherm te zien.
Blekkerstifte
@ Naomi Watts volledige relaas 26/01/2012
Haha, onvoorstelbaar wat jij kan neerpennen over een film. Duidelijk dat je er zelf plezier in schept. Daar draait het om.
Ik merk dat je de film globaal aan dezelfde parameters toetst, maar de invulling van die parameters wel tegenovergesteld ervaart en quoteert. Jij vindt dit sterke, rauwe, voelbare cinema. Ik vind het een te afstandelijke, fragmentarische film. Bij afwezigheid van een plot eigenlijk zonder echte meerwaarde.
Bij deze, wou gewoon reageren op je comment. Kleurrijk en lyrisch (haha), niet strokend met mijn mening, maar geen holle praat.
Ik moest er wel om lachen (+)
Naomi Watts
Bedankt en ze zijn meestal ook wel korter hoor
. Klopt, ik heb een bepaald beeld van cinema en die parameters pas (ik jat je formulatie even van je) ik dan toe op de film. Ik weet wat ik wil. Ook al zijn jouw bevindingen totaal het tegenovergestelde kan ik me er wel in vinden. Het is ook afstandelijk maar bij Brandon is het meer een geval van niet kunnen dan niet willen. Pogingen doet ie volop. Sissy is de exacte tegenpool van haar broer, maar ook weer niet.
En toffe ava, veel te weinig NBA fanatics in Nederland.
FORZA7777
Met die laatste opmerking ben ik het wel eens, maar dat is, geef ik toe, een beetje off-topic.
russo
net gezien op het IFFR, vond de film best tegenvallen, ging er open minded heen maar vond de film erg aan de trage kant.
ook waren veel stukken erg voorspelbaar, de regisseur probeerde je op een verkeerde gedachte te brengen maar dat kwam er niet erg lekker uit.
pluspunten waren wel de grauwe en deprimeren de setting van new york, een keer wat anders dan het beeld wat we normaal van new york zien.
de big talk waarin steve mcqueen zelf geïnterviewd werd was een enorme afknapper, de interviewster sprak nauwelijks verstaanbaar engels, liet hem niet uitpraten en stelde geen vragen maar gaf alleen maar aan wat zij interessant vond aan de film.
zelfs een aantal keer negatieve reacties vanuit het publiek gehoord
Vioorlopig een 3.5*, maar da's een wankele. Ondanks een paar weergaloos fraaie scenes toch aanzienlijk minder goed dan Hunger. Kom er later nog op terug.
russo
ik heb nu 1 dag later wel het idee dat ik deze film nog een keer moet zien om hem echt te kunnen waarderen
voskat78
Heb me prima vermaakt bij deze film. En het probleem wat aan de kaak wordt gesteld wordt op een mooie manier uitgewerkt.
BobDemper
Een film die je een dag later nog dwarszit/bezig houdt kan bijna niks negatiefs betekenen. Het heeft je in ieder geval iets gedaan en dat is los van of dat positief of negatief is een compliment voor de maker.
cordiacovens
Ongelofelijk..heb hem woensdagavond gezien in het oude luxor en ben er nog van overdonderd..echt geweldige film..kom hier nog op terug.
timbo_
Wauw, wat een film. Nooit eerder heb ik zo briljant een verslaving naar film vertaald zien worden. Nu had ik wel al gerekend op geweldig acteerwerk wat ik niet had verwacht was dat Shame zoveel memorabele scenes zou bevatten. Het begint al met de fantastische openingsscene in de metro. Het spel van jager en prooi gespeeld wordt begeleid door de sublieme soundtrack of de New York New York scene met Mulligan. Pareltjes die van Shame cinema maken zoals cinema bedoeld is.
En wat is Fassbender goed zeg. Onbegrijpelijk dat hij niet genomineerd is voor de Oscar voor beste hoofdrol. Had hem van mij zelfs mogen winnen. Ook mooi het gebrek aan antwoorden. Veel vragen blijven over de film hangen en je mag zelf invullen hoe de twee zijn geworden zoals ze zijn geworden. Nee, ik kan nu al met zekerheid zeggen dat Shame mijn eindejaars top 10 zal halen.
Voor nog meer lof Tim's Filmblog - filmmad.wordpress.com
Naomi Watts
. Word je echt haast eng van, van die Fassbender. Beste mannelijke acteerprestatie van 2011. Zonder twijfel.
Shinobi
Ik ben benieuwd, ik zag de trailer vanmiddag in de bios en dat smaakte zeker naar meer.
Grappig ook om Mulligan uit Drive hierin te zien spelen.
timbo_
Heb ook een gigantisch zwak voor Dujardin maar inderdaad fantastische prestatie van Fassbender.
Goede film, maar vond het eind toch wat voorspelbaar en een tikkeltje te moralistisch. Maar verder degelijk en mooi portret. Fijn om na al die debuut, art, low budget en experimentele films op het IFFR weer eens een echt professionele productie te zien.
Dikke 4*
Threeohthree
en een tikkeltje te moralistisch.
Aw. Verwachtte hier toch wel veel van. Naja vestig ik mijn hoop wel op Klip (2012).
Fortune
Heb ook gehoord dat er ook behoorlijk wat grappige momenten inzitten.
Naomi Watts
Er zitten wel wat momenten die veel mensen als grappig zouden onderstempelen maar het niet zijn. Maar goed, in de bios moeten ze ook zo vaak lachen om geweld, verkrahctingen of seks. Dan is Shame om te schateren ja.

Disney+ onthult releasedatum voor tweede seizoen van bejubelde dramaserie 'Rivals'

‘Marty Supreme’ breekt record: succesvolste A24-film ooit wereldwijd

Horrorverhaal 'The Mist' van Stephen King krijgt na 19 jaar een nieuwe verfilming

Ruim 630 miljoen smaakt naar meer: 'F1 The Movie' krijgt officieel een vervolg

Ruang Rak Noi Nid Mahasan
Drama / Romantiek, 2003

El Abrazo de la Serpiente
Drama / Avontuur, 2015
new york citypornografiesex addictionco-workers relationshipinternet pornself-loathing brother sister relationship